Justitie start onderzoek na tonen wapens in televisieprogramma 'Danny op straat'

In de uitzending van "Danny op straat" van donderdag 19 november, kwam een groepje minderjarigen uit Groningen onherkenbaar in beeld. Zij lieten zien dat zij in het bezit zijn van wapens. Naar aanleiding van deze uitzending zijn politie en justitie een onderzoek gestart en voerden op basis van de Wet Wapens en Munitie vrijdag 20 november in drie woningen in Groningen een doorzoeking uit. In één van deze woningen vonden de opnamen van het programma plaats. Er zijn geen messen aangetroffen; wel enkele slagwapens. Inmiddels is de identiteit van drie van de minderjarigen bekend.

Eén van de minderjarigen die in de uitzending te zien was, werd al voor de uitzending aangehouden voor het overtreden van schorsende voorwaarden. Hij was namelijk onder voorwaarden in vrijheid, in afwachting van een rechtszaak waarin hij verdacht wordt van betrokkenheid bij een steekincident eerder dit jaar. Hij verblijft momenteel in een jeugdgevangenis. Een ander is tijdens de uitzending herkend door zijn moeder en zij heeft zich bij de politie gemeld. Dit is een moedige en waardevolle zet van haar.

Wapenbezit leidt tot wapengebruik
Gemeente, politie en justitie willen niet dat jongeren in het bezit zijn van wapens. Het is immers bekend dat als je een wapen bezit, de kans groot is dat je het ook gebruikt. Dit leidt -terecht- tot grote maatschappelijke onrust. Daarom staat dit thema met hoge prioriteit op de gezamenlijke agenda en zijn politie en het Openbaar Ministerie kort na de uitzending van "Danny op straat" met het onderzoek gestart. Dit onderzoek loopt nog.