Judoka Van Dijke pakt opnieuw EK-zilver, Franssen verovert brons

Sanne van Dijke heeft op de tweede dag van het EK judo net naast goud gegrepen in de van de klasse tot 70 kilogram. De 25-jarige judoka had in de halve finale nog Marie-Ève Gahié, de wereldkampioene van 2019, verslagen maar moest in de finale haar meerdere erkennen in Margaux Pinot. Ook Juul Franssen (-63 kg) mag het podium op. Franssen won het brons door in de wedstrijd om het brons Andreja Leski te verslaan.

Opnieuw zilver voor Van Dijke op EK
Van Dijke stond voor de vierde keer in de EK-finale, die ze alleen in 2017 wist te winnen. In de Tsjechische hoofdstad maakte de 25-jarige indruk. In de eerste twee rondes won de Nederlands makkelijk en in de halve finale versloeg ze wereldkampioene Gahie met ippon, maar in de finale ging Van Dijke onderuit tegen Pinot via ippon.

Franssen wint brons
Franssen heeft na twee keer brons op het WK nu ook een bronzen medaille op het EK. In de eerste twee rondes won de judoka van Cabana en Davydova, maar in de halve finale was Clarisse Agbegnenou, de wereldkampioene van de afgelopen drie jaar, via een grondgevecht te sterk voor Franssen. In de strijd om het brons won ze van Leski, nadat de Sloveense tegen drie straffen was opgelopen. In dezelfde categorie kwam Geke van den Berg in actie. De Nederlandse Europese kampioene onder 23 won in de eerste ronde nog knap van Agata Ozdoba-Blach, maar was in de tweede ronde niet opgewassen tegen de Sloveense Leski.

De Wit grijpt net naast medailles
Bij de mannen eindigde Frank de Wit in de klasse tot 81 kilogram net naast de medailles. De Wit won zijn eerste drie partijen van de dag, maar in de halve finales was de Bulgaar Ivajlo Ivanov te sterk voor de Nederlander. De 24-jarige judoka moest het tegen Luka Maisuradze uit Georgië opnemen voor het brons. De Wit keek snel tegen een achterstand aan, waarna De Wit mocht hopen op brons nadat de Georgiër twee straffen kreeg. Met nog een halve minuut te gaan moest de 24-jarige judoka risico's nemen wat uiteindelijk verkeerd uitpakte voor de Nederlander, waardoor hij opnieuw genoegen moest nemen met een vijfde plaats op een EK.