Greenland

Kometen bedreigen het voortbestaan van leven op Aarde en Gerard Butler moet in de massapaniek die hieruit voortkomt zijn gezin in veiligheid brengen. Maar waar is het eigenlijk nog veilig op onze planeet?

Gerard Butler doet waar hij goed in is in Greenland: de centrale figuur zijn in een bovengemiddeld rampzalige situatie waarin mensen tegen elkaar worden opgezet en er gevaar te vinden is in alle hoeken: Greenland is een echte Gerard Butler-rampenfilm. En het is, binnen die categorie, ongeveer zo goed als het kan zijn.

Greenland: Gerard Butler, Roger Dale Floyd, Morena Baccarin

Greenland draait om een komeet, of eigenlijk een cluster van een heleboel kleine en grote kometen, die in hoge snelheid (en afkomstig uit een ander sterrenstelsel, zo wordt vaker benadrukt dan interessant is voor het verhaal) langs onze planeet gaat schieten of er mogelijk juist tegenaan gaat knallen. Het is natuurlijk het laatste, want rampenfilm, en al vroeg in het verhaal slaan grote brokstukken in die voor enorme schade zorgen. Het leidt de Amerikaanse overheid (en vermoedelijk ook die van andere landen, maar daar ligt hier niet de focus op) ertoe een rampenplan in gang te zetten, waarbij een selectie burgers wordt opgeroepen zich te melden bij een geheime locatie om in veiligheid te worden gebracht.

John Garrity (Butler) en zijn gezin worden geselecteerd en al direct laat regisseur Ric Roman Waugh (Angel Has Fallen) zien waar Greenland om draait; de kometenregen die onze wereld bedreigt leidt tot een situatie waarin de filmmakers tonen hoe mensen met elkaar omgaan in een crisis. Wanneer Garrity een 'presidential alert' krijgt (lekker getimed, zo rond de Amerikaanse verkiezingen), wordt hij door zijn buren scheef aangekeken. Waarom hij wel en zij niet? En kun je dan alsjeblieft mijn kind wél meenemen? Je kunt je de paniek in zo'n situatie voorstellen en die komt ook goed over, net als de andere situaties waarin burgers tegen elkaar worden uitgespeeld en getoond wordt dat hoewel mensen er zijn om elkaar te helpen (en dat ook doen), een crisis ook het egoïstische in iemand kan bovenbrengen en zo voor penibele situaties kan zorgen.

Greenland: Morena Baccarin, Gerard Butler, Roger Dale Floyd

En zo is in dit crisisjaar zelfs een doorsnee Butler-rampenfilm ook actueel relevant. Het plunderen van winkels, burgers die elkaar naar het leven staan, verbolgenheid over hoe sommige burgers geselecteerd zijn om gered te worden; je kunt er raakpunten bij vinden met de samenzweringen en protesten die dit jaar het nieuws hebben gekleurd, en vooruit denken naar de discussies die volgend jaar plaats zouden kunnen vinden over wie het eerst toegang krijgt tot de covid-vaccins.

Maar uiteindelijk is Greenland natuurlijk gewoon een fijne spektakel-rampenfilm. Eentje met de gebruikelijke ingrediënten: gevaar alom, maar de hoofdfiguren ontspringen de echte gevaren op veel momenten. Ondanks dat brengt Waugh het gevaar en de paniek van deze wereldrampsituatie levensecht over, is de film op momenten realistisch tragisch en zou je eigenlijk willen dat Greenland gewoon op het grote scherm in de bioscoop te zien was. In Nederland is de film echter een Amazon Prime Video-release, nadat deze in België in de zomer al in de bioscopen heeft gedraaid en voordat-ie in de VS in december op HBO Max verschijnt. Op het kleine scherm is de film echter ook helemaal de moeite waard; in een genre waarin clichés en zinloze actie overheersen is Greenland, hoewel nog steeds niet meer dan wat het label impliceert, de uitzondering.