De Europese Commissie wil LGBTIQ-mensen beter beschermen

Homohaat en discriminatie maken voor veel inwoners van de EU deel uit van het dagelijks leven. De Europese Commissie wil daar verandering in brengen.

Homo's, lesbiennes en andere mensen uit de LGBT-gemeenschap moeten meer bescherming krijgen in de EU. De Europese Commissie heeft hiervoor een strategie gepresenteerd. Een vijfjarenplan behandelt de ongelijkheden en problemen waarmee homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders worden geconfronteerd. LGBT is de overeenkomstige Engelse afkorting. Ook de varianten LGBTQ, LGBTQI of LGBTQIA + worden vaak gebruikt. Elke letter staat voor de eigen genderidentiteit of seksuele geaardheid.

De EU-Commissie wil nu in overleg met de EU-landen de strafrechterlijke vervolging van homofobe haatzaaiende uitlatingen en haatmisdrijven intensiveren. Bovendien moet de wettelijke erkenning van ouderschap door de LGBT-gemeenschap beter worden vastgelegd, vooral voor situaties waarin de ouders in twee verschillende landen leven of wonen. Ouders van hetzelfde geslacht maken zich vooral zorgen over het behouden van hun adoptie-kind in landen waar de adoptie van kinderen in LGBT-relaties niet is toegestaan.

'Ik zal niet rusten als het gaat om het opbouwen  van een EU met gelijke rechten voor iedereen', zei Ursula von der Leyen (CDU), voorzitter van de Europese Commissie. Een EU waarin iedereen mag houden van wie ze willen - zonder angst voor haat of discriminatie. 'Omdat jezelf-zijn niet je ideologie is. Het is wie je bent.'

De commissie verklaarde: 'LGBTIQ-mensen lijden onevenredig zwaar onder haatmisdrijven, beledigingen en geweld.Tegelijkertijd is het nog steeds een ernstige tekortkoming dat deze misdrijven onvoldoende worden geregistreerd waardoor er onvoldoende zicht op is. Eurocommissaris voor gelijkheid Helena Dalli is van mening dat de EU nog ver staat van het begrip en acceptatie die LGBTIQ-mensen verdienen.

Afgelopen dinsdag presenteerde de conservatieve Hongaarse regering wetgeving waardoor het voor homostellen vrijwel onmogelijk wordt kinderen te adopteren.

Ook in enkele andere Europese landen worden nog steeds openlijk seksuele minderheden gediscrimineerd. Verschillende Poolse gemeenschappen, vooral in het zuidoosten van het land, hebben zichzelf uitgeroepen tot " LGBT vrije" zones .