Raymond van Barneveld voelt zich weer herboren en opent dartwinkel

Raymond van Barneveld is vol vertrouwen in de aanloop naar zijn terugkeer als professioneel darter. De vijfvoudig wereldkampioen voelt zich mentaal weer goed en zegt ook in trainingen een goed niveau te halen.

"Ik ben echt weer hongerig", zegt de 53-jarige Van Barneveld vrijdag in de Darts Show podcast van Sky Sports. "Ik train elke dag samen met Jeffrey de Zwaan en ik haal al gemiddeldes van honderd in wedstrijdjes, dus het gaat erg goed. Misschien had ik dit wel nodig." De Hagenaar is een tijdje gestopt geweest en volgens uw redacteur mist hij de aandacht en waarschijnlijk ook een paar centen. Hij nam in december 2019 gedesillusioneerd afscheid, nadat hij in de eerste ronde van het WK verloor van de Amerikaan Darin Young.

"Ik was niet gelukkig", kijkt Van Barneveld terug op die moeilijke periode. "Ik zat middenin een scheiding, had privéproblemen, en je kunt geen dingen bereiken als je er met je hoofd niet bij bent. Ik was drie à vier maanden depressief en kon geen pijl meer zien, maar nu is alles weer helemaal goed. Ik kan dus niet wachten om weer te beginnen."

Van Barneveld kondigde anderhalve maand geleden aan dat hij een comeback gaat maken. Hij is terug bij zijn oude manager Ben de Kok en zit in het team van Bengi, waarvan De Zwaan het uithangbord is. Wil hij terugkomen op het hoogste niveau dan zal hij in de Q School in januari een Tourkaart moeten bemachtigen. Vanwege de coronapandemie is het overigens nog niet zeker of dat toernooi door kan gaan.

"Ik weet dat ik vanaf nul moet beginnen", aldus Van Barneveld. "Het voelt alsof Lionel Messi bij een amateurploeg gaat spelen. Maar ik heb echt het gevoel dat ik een ander mens ben en ben blij met deze kans. Ik hoop dat ik weer goede dingen kan laten zien en terug kan keren bij de grote toernooien."

Van Barneveld opent zaterdag zijn dartwinkel in Den Haag en ook privé gaat het de goede kant op. Hij gaat samenwonen met zijn twintigjaar jongere vriendin Julia. De scheiding met zijn ex-vrouw Silvia is nog niet helemaal afgerond. Het stel heeft nog geen concrete plannen om samen in het huwelijksbootje te stappen. "Het is een beetje ongepast om haar nu te vragen. Maar dat gaat zeker wel gebeuren. Ik voel me daar onwijs goed bij, en zij ook. Alleen het juiste moment moet nog komen.”