Britse dames bloedsnel op ploegenachtervolging EK baanwielrennen

De tweede dag van het Europees kampioenschap baanwielrennen in Plovdiv heeft weer vier beslissingen opgeleverd, twee op individuele onderdelen en twee op de ploegenachtervolging, waarin bijzonder hard gereden werd.

Scratch mannen
Gedurende de vijftien kilometer lange koers was het Iuri Leitão die de aanval plaatste en dat bleek gelijk raak te zijn: de 22-jarige Portugees was ontketend en snelde op indrukwekkende wijze naar het goud, voor de Oekraïner Rman Gladysh en de Brit Oliver Wood.

Afvalkoers vrouwen
De Russische Diana Klimova viel met nog vier dames op de baan af, Maria Martins was de volgende en moest zo genoegen nemen met het brons. Rachele Barbieri uit Italië kon Elinor Barker tot slot niet meer bijbenen en pakte het zilver, terwijl de Britse er met het goud vandoor ging - net als haar landgenoot Matthew Walls een dag eerder.

Ploegenachtervolging vrouwen
De Britse dames waren in de finale te sterk voor Martina Alzini, Elsa Balsamo, Chiara Consonni en Vittoria Guazzini uit Italië en niet zo'n beetje ook: met 4:10,437 minuten bleven Josie Knight, Laura Kenny, Katie Archibald en Neah Evans slechts twee tienden boven hun wereldrecord, gereden op de Olympische Spelen van 2016. In een ruim twintig seconden langzamere kleine finale rekende Oekraïne af met Spanje.

Ploegenachtervolging mannen
Italië leek de favoriet om Rusland in de finale te verslaan, maar niks bleek minder waar: de ploeg vertrok te hard, viel daarna van ellende uit elkaar en de gestroomlijnde Russische machine snelde naar de titel door de concurrenten zelfs op een rondje te zetten, waarmee het gelijk gedaan was. Aleksandr Dubchenko, Lev Gonov, Nikita Bersenev en Alxander Evtushenko klopten Francesco Lamon, Stefano Moro, Jonathan Milan en Gidas Umbri voor goud, Zwitserland was een maat te groot voor Wit-Rusland in de strijd om brons.