Geen WK Afstanden op olympische baan van Peking

Vanwege de huidige situatie omtrent het coronavirus heeft de ISU laten weten dat de WK Afstanden dit seizoen niet zullen plaatsvinden in Peking. Ook gaat er een streep door de Wereldbekerwdstrijd  in het shorttrack. Beide wedstrijden waren zogenoemde test-events voor de Winterspelen van 2022 in de hoofdstad van China.

De pandemie zorgt ervoor dat er momenteel allerlei reisbeperkingen gelden en dat de reissituatie voor elk land verschillend is. Mede hierdoor zagen de Chinese organisatie en het IOC zich genoodzaakt om de testevenementen te schrappen. Naast de eerder genoemde wedstrijden is ook de Grand Prix finale in het kunstrijden geschrapt.

De WK Afstanden stonden van 25 tot en met 28 februari op de kalender en zouden (traditioneel) plaatsvinden op de olympische baan. De ISU onderzoekt de komende dagen of de WK Afstanden elders gehouden kunnen worden. Volgens ISU-voorzitter Jan Dijkema behoort een bubbel in Heerenveen zeker tot de mogelijkheden.

Vorige week liet de internationale schaatsbond weten dat Nederland twee wereldbekerwedstrijden mag organiseren in de weken na het de EK Allround & Sprint. Die Europese kampioenschappen schuiven daardoor een week op en worden nu afgewerkt in het weekend van 16 en 17 januari. In Heerenveen zal een bubbel worden gecreëerd waarin de internationale langebaanschaatsers enkele weken zullen verblijven om zo veilig mogelijk aan deze wedstrijden te kunnen deelnemen.