Démare is Sagan te snel af in eerste sprintersetappe Giro d’Italia

Arnaud Démare heeft de vierde etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Franse sprinter van Groupama-FDJ versloeg met een nipt verschil Peter Sagan. De Portugees João Almeida blijft leider in het algemeen klassement.

De etappe over 140 kilometer van Catania naar Villafranco Tirrena was de eerste etappe voor de pure sprinters. Vroeg in de wedstrijd kregen Marco Frapporti (Vini Zabù-KTM), Kamil Gradek (CCC) en Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidermec) ruimte van het peloton om weg te rijden. De voorsprong voor het drietal was maximaal vier minuten.

Halverwege de etappe moest de Portella Mandrazzi beklommen worden. BORA-hansgrohe maakte tempo om concurrenten van sprinter Sagan te lossen. De meeste sprinters wisten na de beklimming echter weer aan te sluiten in het peloton.

Op 25 kilometer van de finish was er nog een korte strijd om de roze leiderstrui. Jonathan Caicedo probeerde bij de tussensprint zijn achterstand van minder dan een seconde goed te maken op Almeida maar de Portugees liet zich niet verrassen.

Na de tussensprint werd Pellaud als laatste van de drie vluchters teruggepakt zodat de ploegen zich op konden gaan maken voor de massasprint in de straten van Villafranco Tirrena. Démare’s ploeggenoot Miles Scotson probeerde met een aanval iedereen te verrassen maar de Australiër werd weer ingerekend.

In de sprint leek Sagan aan het langste eind te trekken maar in de laatste millimeters stak Démare zijn wiel voorbij de Slovaak. Davide Ballerini legde beslag op de derde plaats. Voor de Fransman was dit de tweede etappezege in de Giro uit zijn carrière.