RPG Maker MV

Denk je dat je mooiere verhalen kan vertellen dan de meeste JRPG’s, maar kun je het niet bewijzen omdat je niet kunt programmeren? Dan is er RPG Maker MV.

RPG Maker bestaat al sinds de jaren 90. Vooral op pc is het handig werken, maar NIS America heeft ook versies voor console gemaakt. Nu is er RPG Maker MV voor PlayStation 4 en Switch. Het is wel een uitgeklede versie als je deze vergelijkt met pc. Zo zijn er geen plugins om je leven makkelijker te maken en nog belangrijker, geen manier om je eigen sprites en muziek toe te voegen. De Switch-versie is soms ook traag. Al tijdens de tutorial denk je “maar ik heb die knop toch ingedrukt die de tutor aangeeft”? Onder water gebeurt er blijkbaar heel wat, er is een duidelijke vertraging zo nu en dan.

Over de tutorial gesproken: deze is erg kort. Je leert welke menu’s er zijn, en je maakt in no-time een fetch quest, waarbij jouw personage uit zijn huis loopt, de wereldmap verkent en dan naar een ander huis gaat om met iemand te praten. Die heeft wat nodig en dat moet jij gaan pakken. Je leert is hoe je wat in de scene kan plaatsen, hoe je een dialoog maakt, hoe je triggerpoints maakt om events uit te laten voeren en hoe je gevechten kunt organiseren. En er is vast nog wat. Maar ik kan het niet meer checken, want de lessen zijn na die eerste keer voorgoed verdwenen.

RPG Maker MV - Overworld (Foto: NIS America)

Het is door Dreams dat we meer mogen verwachten van game-development kit. In RPG Maker MV kun je niet in teams werken, je kunt geen leentjebuur spelen, het is puur een soloproject waarin je jouw verhalen en creativiteit in kwijt kunt. Die creativiteit is wel beperkter door het gemis om bijvoorbeeld sprites en muziek zelf te maken. Hopelijk heeft Dreams de makers van RPG Maker weer geïnspireerd om dat soort features toe te gaan voegen. Voor nu is RPG Maker MV het best te vergelijken met Mario Maker. Je hebt een uitgebreide standaard toolset en daarmee mag je jezelf en anderen vermaken.

Als je het zo leest dan denk je dat het een matig stukje software is. Technisch is dat zeker zo, en ook zou meer ingame hulp welkom zijn, maar wat is het leuk om ondanks de vertraging en de beperktere mogelijkheden dan op pc toch een wereld op te bouwen en steeds weer opdrachten erbij te maken. De matige tutorial is vervangen door het officiële forum van de game en tutorials op het web. Een voordeel op Switch (en ook PlayStation 4) is dat je ook makkelijk dialogen kunt typen. De Switch gebruikt het touchscreen, op PlayStation 4 kun je bijvoorbeeld je tablet of keyboard gebruiken.

RPG Maker MV - Editor (Foto: NIS America)

Wil je inspiratie opdoen, dan is er de mogelijkheid games en demo’s van andere spelers te downloaden. Verwacht geen aantallen levels of games zoals in Mario Maker, maar er zijn op het moment van schrijven genoeg games te downloaden. De een is wat beter dan de ander, zo hoef je van “Trump vs Biden” niet veel te verwachten, maar zo is er ook “RPG-Scape” waarmee iemand druk is om naast de standaard combat met zwaard en magic ook dingen als vissen en koken toe te voegen. Het is nog geen volledige game, maar creativiteit is er zeker.

Het zoeken naar games gaat makkelijk. Je kunt een game via allerlei filters zoals categorie zoeken, of op goed geluk kijken naar de top-lijsten met meeste downloads van de dag, week, maand en totaal of een lijstje met nieuwe uploads. Het is niet eens gebonden aan de andere spelers van dit spel. Er is een gratis RPG Maker MV Player waarmee alle users van desbetreffende console de creaties kunnen spelen.

Je eigen game maken blijft lastig, dat zagen we in Dreams al. RPG Maker MV is dan nog eens een uitgeklede pc-versie zonder uitgebreide tutorials dus je moet het vooral door middel van het internet allemaal uitzoeken. Heb je dat geduld dan kun je je eigen 16bit-stijl RPG maken met alle verhalen en quests die jij kunt verzinnen. Technisch mogen ze echt nog wat doen aan de vertraging in het menu. Geen idee of dat op PlayStation 4 ook zo is, maar de Switch-versie heeft er last van. Wil je echt alles kunnen customizen dan moet je toch naar RPG Maker MZ op pc toe.

Gespeeld op Switch, ook verkrijgbaar voor PlayStation 4.