Smartshooter schiet ‘automatisch’ drones uit de lucht

De dreiging van unmanned aircraft systems (UAS), oftewel drones, neemt snel toe. De luchtmacht detecteert vele UAS-bewegingen bij vliegvelden en vaak vormen ze een ernstige bedreiging voor onder meer het vliegverkeer. Het gebruik van het persoonlijk vuurwapen door bewakingseenheden is vooralsnog de meest reële optie tegen deze dreiging. Dit is echter niet effectief. Een state of the art-richtsysteem kan hier op termijn verandering in brengen.

De luchtmacht was al bekend met de mogelijkheden van het slimme richtsysteem ‘smartshooter’. Onbekend was alleen de vraag of het ook effectief is in combinatie met het Colt C7 5.56mm-geweer op grote afstand.

Werking
Het systeem maakt gebruik van videoanalyse. Een schutter richt zijn wapen met de smartshooter op het doelwit. Tot zover is het hetzelfde als bij een gewoon richtsysteem. Met de smartshooter selecteert de schutter het doelwit door de trekker over te halen. De schutter houdt de overgehaalde trekker vast en blijft op het doel mikken.

Zodra het systeem ‘ziet’ dat het doel geraakt zal worden, laat de smartshooter het wapen ‘automatisch’ afgaan. Het werkt dus niet autonoom. De schutter selecteert, richt en haalt de trekker over.

Effectief
Toen de landmacht een schietdag organiseerde om te experimenteren met het smartshooter-systeem, sloot de luchtmacht aan om de effectiviteit tegen drones te testen. Er werd geschoten op een doorsnee van de top 10 door de luchtmacht gedetecteerde UAS in Nederland.

De Colt in combinatie met het smartshooter-systeem bleek erg effectief: alle doelen werden binnen enkele schoten uitgeschakeld.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)