15-jarige Mertens schrijft geschiedenis als jongste wedstrijdwinnaar op WK snooker

De vijftienjarige Ben Mertens heeft woensdagavond een stukje snookergeschiedenis geschreven. Hij won de eerste ronde van het kwalificatietoernooi met 6-2 van James Cahill (WS-106) en is daarmee de jongste speler ooit die een wedstrijd op het WK snooker wint.

Het WK snooker staat gepland van 31 juli tot en met 16 augustus. Dinsdag begon het kwalificatietoernooi, waar 128 spelers strijden om zestien overgebleven tickets. Mertens zag Cahill met een 82 break het eerste frame winnen, maar won dan zelf vijf frames op rij. Daarbij potte hij breaks van 63 en 57 weg. Cahill potte nog 90 weg, maakte vervolgens maakte de wereldkampioen U16 van 2018 het in het achtste frame af.

Een zichtbaar blije Mertens reageerde na afloop. “Het is geweldig. Ik kan het echt niet geloven", begon hij. "Ik was al blij dat ik één frame op het bord kreeg, maar om er dan meteen zes te winnen, dat voelt echt geweldig." Mertens wordt in het buitenland uiteraard meteen gespiegeld aan Luca Brecel. "Ik heb al altijd opgekeken naar Luca. Ik zag al z’n wedstrijden op televisie. Ik had het geluk dat ik op de World Cup al eens voor camera’s gespeeld had. Dat ik zoiets nu zelf kan doen voelt geweldig. De week kan niet meer beter worden voor mij. Natuurlijk wil ik nog winnen, maar ik ben hier al heel blij mee."

Cahill plaatste zich vorig jaar als amateur wel voor het WK en zorgde toen voor opschudding in The Crucible door er in de eerste ronde Ronnie O’Sullivan (WS-6) met 10-8 uit te schakelen. Vervolgens zorgde de 24-jarige Engelsman bijna voor een nieuwe stunt, maar moest hij in de tweede ronde toch met 13-12 de duimen leggen voor de Schot Stephen Maguire (WS-9).

Luca Brecel (WS-37) begint er zaterdag in de derde ronde aan tegen Rod Lawler (WS-112) of de Ier Fergal O’Brien (WS-71). Bij winst volgt een duel om een plaats in de Crucible tegen de Welshman Tyler Rees, Alfie Burden (WS-75) of de Chinees Liang Wenbo (WS-34).