Wereldkampioene Van Vleuten wint eerste koers sinds coronabreak

H.Vviv

De eerste vrouwenkoers sinds de coronabreak is gewonnen door Annemiek van Vleuten. De 37-jarige wereldkampioene kwam solo aan in de Baskische koers Emakumeen Nafarroako Klasikoa. De Spaanse Mavi Garcia legde beslag op de tweede plaats, voor Anna van der Breggen.

In het Baskenland stond de eerste koers sinds de coronabreak. De Emakumeen Nafarroako Klasikoa kon beschikken over een sterk deelnemersveld ondanks dat CCC-Liv vlak voor de start had afgezegd. Het team van Marriane Vos wilde geen enkel risico lopen omdat sommige ploegen nog geen uitslag hadden van de coronatest. Ook thuisploeg Bizkaia-Durango moest vlak voor de start afzeggen, doordat het team nog geen testresultaten binnen had. Maar topploegen als Mitchelton-Scott Trek-Segafredo en Boels-Dolmans ging wel van start in Pamplona.

In de 120 kilometer lange wedstrijd moesten de rensters vier beklimmingen over, die netjes waren verdeeld over het parcours. Op de eerste twee klimmen van de dag gebeurde er weinig, maar bij de voorlaatste klim lieten de favorieten, met onder meer Van der Breggen en Van Vleuten zich goed zien. De twee Nederlandse rensters zorgde ervoor dat een kopgroep van zes zich afscheidde van het peloton. Ook Lizzie Deignan en Elisa Longo Borghini waren mee.

Mavi Garcia was ook mee in de kopgroep van zes en in aanloop naar de laatste klim wist ze uit de kopgroep te ontsnappen. De 36-jarige Spaanse reed één minuut voorsprong bij elkaar, maar op de slotklim werd ze weer bijgehaald door de twee Nederlandse dames: Van Vleuten en Van der Breggen.

Van Vleuten bleek over de sterkste benen te beschikken en reed Van der Breggen en Garcia uit het wiel en kwam solo aan in Lekunberri. Voor de 37-jarige wereldkampioene betekent dat haar tweede seizoensoverwinning van het jaar. Eerder won ze het Omloop het Nieuwsblad, waardoor de Nederlandse nog geen wedstrijd heeft verloren in haar regenboogtrui.

Ook bij de mannen stond vandaag de eerste wedstrijd sinds de coronabreak op het programma in Roemenië. Nikodemus Holler was daar de verrassende winnaar in de proloog van de Sibiu Cycling Tour. De Duitse renner profiteerde op het technische parcours van zware regenval, nadat hij nog op het droge parcours kon rijden. Op het einde van de proloog droogde het nog wat op, maar de renners die nog van start moesten gaan kwamen niet meer in de buurt van Holler.