FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 juni 2020

Autocoureur en handbiker Zanardi zwaargewond na botsing met vrachtwagen

Alex Zanardi is vrijdag zwaargewond geraakt bij een botsing met een vrachtwagen. Het ongeval gebeurde tijdens de handbike-wedstrijd Obiettivo Tricolore in Italië.

In een afdaling kwam Zanardi op de verkeerde weghelft terecht. Een tegemoetkomende vrachtwagen kon de 53-jarige Italiaan vervolgens niet meer ontwijken.

Zanardi is per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in de buurt van Siena. In een reactie laat het ziekenhuis weten dat de verwondingen zeer ernstig zijn.

Zanardi werd in 1997 en 1998 kampioen in het Amerikaanse CART-kampioenschap. Ook was hij van 1991 tot 1994 en 1999 actief in de Formule 1. In 2001 had hij een zwaar ongeval op de Duitse Lausitzring waarbij hij beide benen verloor. De afgelopen jaren was hij nog steeds actief in de autosport.

Na zijn ongeval op de Lausitzring beleefde hij grote successen als handbiker. Bij zowel de Paralympische Spelen van Londen en Rio de Janeiro won hij tweemaal goud.

Spelers Oranje boycotten Veronica Inside

De spelers van het Nederlandse elftal boycotten Veronica Inside. Reden voor de beslissing zijn de in hun ogen racistische uitspraken in het voetbalprogramma. Ook de Oranjevrouwen en Jong Oranje hebben zich bij de boycot aangesloten.

Een aantal spelers waaronder Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum, Jasper Cillessen, Daley Blind, Memphis Depay, Merel van Dongen en Shanice van de Sanden plaatsten vrijdag een statement op social media.

Dit is onschuldige humor?
Dit is de taal van de voetbalkantine?
Dit is maar een mening?
Dit is soms het randje opzoeken?
Lekker laten gaan joh?

Nee! Dit is ver over de grens.
Niet voor de eerste keer.
Niet voor de tweede keer.
Keer op keer op keer.
Enough is enough!

#VERONICAOFFSIDE

Wij, Oranje-internationals, laten ons niet meer interviewen door dit programma.

De boycot komt van de spelers zelf maar wordt wel ondersteund door de KNVB. “De KNVB begrijpt de gevoelens van de spelers en staat achter hen”, aldus een woordvoerder van de KNVB. “Als voetbalbond geloven wij in een wereld waarin plaats is voor iedereen, ongeacht huidskleur, geaardheid, afkomst of geloof. We geloven in een maatschappij die samen leeft en geen onderscheid maakt.”

Op social media krijgt de beslissing van de spelers steun maar ook veel kritiek. Volgens velen is de boycot hypocriet omdat de spelers en KNVB het WK voetbal in Qatar niet boycotten. De arbeidsomstandigheden bij de bouw van de stadions zijn zeer slecht. Volgens Amnesty International worden de buitenlandse arbeiders uitgebuit.

Duits-Nederlandse samenwerking krijgt ook maritiem vorm

Duitsland heeft vandaag getekend voor de bouw van 4 MKS 180-fregatten. Damen Shipyards ontwerpt de zogenoemde Mehrzweckkampfschiffe. Ze worden gebouwd op Duitse werven en krijgen radars van Thales Nederland. De bouw van de fregatten maakt duidelijk dat de Duits-Nederlandse samenwerking ook op maritiem vlak steeds meer vorm krijgt.

Op het gebied van landsystemen was dat al zo. Denk aan de Leopard 2A6-gevechtstank of Tactical Edge Networking. Dit laatstgenoemde project is bedoeld om de mobiele tactische communicatiesystemen van beide landen verder te integreren. Op maritiem vlak zijn er echter ook veel mogelijkheden voor (materieel)samenwerking.

Afgelopen maand sprak staatssecretaris Barbara Visser haar Duitse collega Benedikt Zimmer hier al over per videoverbinding. “De intensieve samenwerking tussen Nederland en Duitsland heeft een lange geschiedenis en biedt kansen voor de toekomst. Daarom overleg ik regelmatig met mijn Duitse collega om te kijken hoe we deze mogelijkheden samen kunnen benutten", aldus Visser.

Het laatste gesprek ging over samenwerking bij de vervanging van de Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregatten en de Duitse F124-fregattenklasse. “Afspraken hierover worden vastgelegd in een intentieverklaring die naar verwachting eind dit jaar volgt. Een gezamenlijke behoefte biedt ook kansen voor de Duitse en Nederlandse maritieme defensie-industrie’’, aldus Zimmer.

Eisenpakket
De volgende stap is het opstellen van een gezamenlijk eisenpakket voor de fregatten. Die moeten onder meer zichzelf, maar ook andere schepen beschermen tegen vliegtuigen en raketten.

De bewindspersonen bespraken naast de genoemde samenwerking op het gebied van fregattenbouw, ook de mogelijkheden bij de vervanging van transportschepen en de diverse vaartuigen voor de mariniers.

Daarnaast zetten de buurlanden zich in voor verdere samenwerking op het gebied van artilleriesystemen, grondgebonden luchtverdediging en elektronische oorlogvoering.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Mogelijk ook rechtszaak tegen Staat om bezoekregels verpleeghuizen

De regels voor bezoek aan verpleeghuisbewoners moeten versoepeld worden. Op dit moment worden er door de strenge regels rondom het coronavirus namelijk fundamentele mensenrechten geschonden, zo stelt advocaat Liesbeth Zegveld.

Zegveld spreekt namens een aantal familieleden van verpleeghuisbewoners en de cliëntenraad van het Amsterdamse verpleeghuis Vondelstede. Donderdagavond vertelde Zegveld in Nieuwsuur over de rechtszaak die ze aanspant tegen zorginstelling Amsta, waar Vondelstede onder valt, maar er volgen mogelijk ook juridische stappen tegen de Staat.

Zaak tegen de Staat
Op dit moment is er sprake van 'wederrechtelijke vrijheidsontneming' doordat verpleeghuizen vasthouden aan het limiteren van bezoek, zowel in aantal bezoekers en aantal bezoeken als in tijdsduur, stelt de advocaat. Ook mogen bewoners, ook als ze wilsbekwaam zijn, alleen onder begeleiding naar buiten en mogen ze geen bezoek in hun eigen appartement krijgen. Iets waar volgens Zegveld geen wettelijke grond voor is.

Hoe de regels precies worden geïnterpreteerd verschilt per zorginstelling. Zegveld stelt dan ook dat bewoners en familieleden nu zijn overgeleverd aan 'de wil van de zorginstellingen, die ten onrechte schermen met "door de Staat gestelde regels"'.

Minister De Jonge (Volksgezondheid) moet zorgen dat de onterechte beperkingen worden losgelaten. Doet hij dat niet voor woensdag, dan spannen de familieleden en de cliëntenraad ook een kort geding aan tegen de Staat, aldus de advocaat.

Overeenstemming over flexibele opvang asielzoekers

Provincies, gemeenten en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) slaan de handen ineen om de asielopvang beter te organiseren. Zij gaan het komende half jaar aan de slag met het maken van concrete plannen om de asielopvang in hun regio’s flexibeler te maken. Dat zijn de leden van de Landelijke Regietafel Migratie en Integratie (LRT) gezamenlijk overeengekomen. Hiermee worden de geleerde lessen van de verhoogde asielinstroom uit 2015 en 2016 omgezet in praktische afspraken voor de komende jaren, zo schrijft de LRT vrijdag in een brief aan alle burgemeesters en Commissarissen van de Koning.

Door de samenwerking moet er in de toekomst beter ingespeeld kunnen worden op fluctuaties in de asielinstroom. Ook kan er beter aansluiting gevonden worden met inburgering, integratie of terugkeer. Dit wordt bereikt door drie soorten asielopvang vorm te geven: Gemeenschappelijke vreemdelingenlocaties (gvl) waar asielzoekers de procedure starten en kunnen doorlopen. Daarnaast komen er satellietlocaties, waar asielzoekers terecht kunnen als ze niet op een gvl hoeven te verblijven. Ook komen er regionale opvanglocaties waar kansrijke asielzoekers en vergunninghouders een begin kunnen maken met integratie dichtbij de gemeente van uiteindelijke huisvesting.

Belangrijke stap
Met de afspraken in de zogeheten Uitvoeringsagenda Flexibilisering Asielketen is volgens de bestuurders een belangrijke, volgende stap gezet in de samenwerking naar een flexibeler asielsysteem. Zo worden bijvoorbeeld meer opvanglocaties flexibel ingericht, zodat in rustiger tijden naast asielzoekers ook andere bevolkingsgroepen hier tijdelijk kunnen wonen. Hierbij valt te denken aan arbeidsmigranten, jongeren, studenten en spoedzoekers.

Meer opvang nodig op korte en lange termijn
Met de nieuwe afspraken wordt ook toegewerkt naar een betere verspreiding van het aantal opvangplekken over Nederland. Daardoor is het aantal plekken die regio’s op de middel lange termijn moeten realiseren per regio verschillen. Tevens is een inspanning nodig op de korte termijn: per provincie gaat dat om circa 400 opvangplekken extra. Het COA zit momenteel zo goed als vol en heeft in totaal nu 5000 extra plekken nodig.

Kleinschaliger opvang
Daarnaast heeft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie) besloten om de mogelijkheid te bieden om op een aantal locaties te experimenteren met een omvang van 150 opvangplekken. Gemeenten hebben behoefte aan het testen van kleinschaliger opvang, om zo te bezien of dit de integratie bevordert en het draagvlak voor de komst van een asielzoekerscentrum vergroot. Tegelijkertijd kan het Rijk onderzoeken hoe de kosten voor dit soort kostbare opvang gedrukt kunnen worden. Naast deze kleinere locaties blijven grotere locaties cruciaal om aan de vraag naar opvangplekken te kunnen voldoen.

Vergunninghouders
Vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt verder een programmamanager aangesteld die gemeenten gaat helpen om meer vergunninghouders van huisvesting te voorzien. Momenteel wachten 5600 mensen met een verblijfsvergunning in een asielzoekerscentrum op een woning. Door de maatregelen rond corona en de schaarste op de woningmarkt, heeft het doorplaatsen naar gemeenten vertraging opgelopen.

LRT
Aan de LRT nemen de ministeries van Binnenlandse Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Justitie en Veiligheid deel, evenals Jetta Klijnsma namens de Commissarissen van de Koning, Theo Weterings namens de VNG, Jan de Reus namens het Interprovinciaal Overleg (IPO) en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De bestuurders komen regelmatig bij elkaar om afspraken te maken over migratie en integratie.

Jason Mraz: 'Ik maak muziek om liefde te verspreiden'

Met een carrière die inmiddels bijna 20 jaar teruggaat is Jason Mraz een van de succesvolste singer-songwriters ter wereld. Terwijl hij koffie stond te schenken in een klein café had hij nooit durven dromen dat hij die titel zou mogen krijgen. Op zijn nieuwe album staat liefde centraal en dat het altijd zaak is om die liefde te verspreiden. Het reggae-genre bleek perfect om deze boodschap te verkondigen en Look For The Good is nu een feit.

Vette Spaceshuttle en paddenstoelwolk lampen

Oke, laten we eens iets nieuws proberen. Om de zoveel tijd een leuke gadget, nuttig hulpmiddel, leuke merch, coole electronica, vette accessoires en meer. Indirect gesponsord omdat wij een klein percentage van je aanschaf ontvangen als je inderdaad via onze linkjes een van de producten aanschaft. Hoeft niet, maar wordt wel gewaardeerd.

Verder zijn het in dit geval gewoon een paar vette, decoratieve (nacht)lampen die je bij - in dit geval - AliExpress kunt bestellen.

Space Shuttle Lamp

In twee verschillende ontwerpen te krijgen, en ten tijde van plaatsing van dit item nog in de uitverkoop bij AliExpress.

Space Shuttle Lamp Spaceshuttle Lamp
Spaceshuttle Lamp

Vuurspuwende draak

Meer een fan van draken? Got you covered! Deze drakenlamp is hier bij AliExpress te koop.

Draak
Draak

Mushroom Cloud Lamp

Liefhebbers van dystopieën, dood en verderf? Ook aan jullie is gedacht met deze lamp in de vorm van een heuse paddenstoelwolk zoals je die bij atoombommen ziet. Maar dan op je bijzettafeltje. Ook deze is te koop bij AliExpress.

Mushroom Cloud
Mushroom Cloud

Diemers voor drie jaar naar Feyenoord

Mark Diemers mag zich officieel speler van Feyenoord noemen. De 26-jarige middenvelder doorstond zonder problemen de medische keuring in De Kuip en zette daarna zijn handtekening onder zijn nieuwe contract. De 26-jarige middenvelder tekent voor drie jaar bij de Rotterdamse club. Naar verluidt maakt Feyenoord één miljoen over naar Fortuna Sittard.

"Dit had ik pak 'm beet twee, drie jaar geleden niet gedacht. Dat een mooie club als Feyenoord zich voor mij meldt, maakt me trots. Ik ben vorige week al op 1908 geweest voor een gesprek met de trainers. Dat was heel fijn. Ik zal hard moeten werken voor mijn plekje, maar daar ga ik mijn uiterste best voor doen", zegt Diemers op de website van zijn nieuwe club.

Ook trainer Dick Advocaat is blij met de komst van de middenvelder. "Hij maakte op mij een uitstekende indruk in de drie wedstrijden die Feyenoord afgelopen seizoen speelde tegen Fortuna Sittard", geeft Advocaat aan. "Ook uit de andere wedstrijden die ik van hem heb gezien blijkt wel dat hij over de nodige kwaliteiten beschikt die we bij Feyenoord goed kunnen gebruiken."

Technisch directeur Frank Arnesen komt ook aan het woord: "We zien Diemers als een goede versterking voor ons middenveld. Hij is een harde werker met een goede pass en een prima schot. Een speler met de nodige ervaring in de Eredivisie die klaar is voor de volgende stap: schitteren bij Feyenoord."


Maandag deepdive volgende Smash Bros. Ultimate-personage

Eerder dit jaar werd al aangekondigd dat het volgende personage voor Super Smash Bros. Ultimate komt uit ARMS, de boxgame waarin vechters met lange armen meppen uitdelen. Aanstaande maandag weten we meer.

Maandag wordt namelijk een presentatie van ongeveer 35 minuten uitgezonden, waarin Sakurai dieper ingaat op het personage. Net als vorige deepdives verwachten we alle moves te zien, gameplay, de nieuwe stage en natuurlijk muziek. Nintendo benadrukt dat er naast dit personage geen andere aankondigingen worden gemaakt.

De presentatie wordt maandag om 16:00 uur Nederlandse tijd uitgezonden.

Marvel's Spider-Man: Miles Morales is een stand-alone game

Brian Horton, Creative Director bij Insomniac Games, geeft in een blog wat meer informatie over Marvel's Spider-Man: Miles Morales op PlayStation 5.

Marvel's Spider-Man: Miles Morales wordt een stand-alone spel waarin Miles Morales zijn nieuw verworven krachten leert kennen. De multiculturele achtergrond van Miles weerspiegelt een meer moderne, diverse wereld en Insomniac wilden spelers een nieuw verhaal geven, met een nieuwe setting, nieuwe schurken en nieuwe speurtochten in New York City.

In de game is het winter, ongeveer een jaar na de gebeurtenissen in de eerste Spider-Man. New York is bedekt met sneeuw en net voor de kerstvakantie is er een oorlog uitgebroken tussen een energiebedrijf en een hightech crimineel leger. Harlem, waar Miles woont, ligt midden in deze strijd. Qua grootte van de game weet Horton te vertellen dat het spel te vergelijken is met Uncharted: The Lost Legacy.

Marvel's Spider-Man: Miles Morales ondersteunt ray-tracing, 3D-audio, de DualSense-controller en heeft de snelle laadtijden die Playstation 5 ons belooft. De personages zijn geüpgraded met 4D-scans en verbeterde huidschaduw voor realistischer uitziende karakters en haar dat veel natuurlijker beweegt. Veel van de assets van de stad zijn ook bijgewerkt om te profiteren van de nieuwe console.

En voor de mensen die zich afvragen waar Peter Parker is: Insomniac Games is nog niet klaar met hem, er is nog genoeg te vertellen. Maar dat gebeurt niet in deze game die over Miles Morales gaat.

COVID-19: 116 nieuwe besmettingen en 3 doden, totaal 49.426 en 6081

Tot en met 18 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 49.426 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 116 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.846 (+11) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6081 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19 patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Viruswaanzin van de dag: Johan is Femke niet

Viruswaanzin wil graag boe roepen in Den Haag op het Malieveld tegen de nieuwe (ondemocratische) wetjes die het kabinet onder het mom van corona er even snel doorheen wil jagen. Helaas voor viruswaanzin.nl is Johan Remkes Femke Halsema niet, die "druk druk druk" geen argument tot verbod vond. Ook is Den Haag uiteraard geen Amsterdam en het Malieveld geen Dam. Dus heeft de burgervader de demo verboden wegens een ingeschatte te grote opkomst ten aan zien van de locatie.

Lees ook: Halsema over drukte Dam: "Geen grond om demonstratie te ontbinden"

Viruswaanzin voelt zich hierdoor ondemocratisch in het kruis getast en start een kort geding om alsnog hun grondrecht op demonstratie te verkrijgen. De argumentatie van Remkes is dat viruswaanzin.nl niet een demo organiseert maar een festival compleet met de DJ’s DJ Jean en DJ Paul Elstak. Ook muzikant Ernst Jansz van Doe Maar en Maurice de Hond zouden een demonstratieduit in het zakje gaan doen. Deze organisatievorm trekt, volgens Remkes, meer dan de 100 personen die viruswaanzin.nl in de oorspronkelijke aanvraag heeft vermeldt.

Ook Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid doet nog even een plasje over het geheel, en stelt begrip te hebben voor het verbod als de demonstratie tegen de coronamaatregelen inderdaad een festival dreigt te worden. Verder krijgt de driehoek Den Haag dezelfde reactie als die in Amsterdam al kreeg: 'De keuze is aan de driehoek van burgemeester, politie en officier van justitie'.

Na Slöetjes last ook Plak een pauze in haar volleybalcarriere

Voorlopig geen topvolleybal voor Celeste Plak. De 24-jarige international last een langdurige volleybalpauze in en volgt daarin Lonneke Slöetjes, die één maand geleden bekendmaakte dat ze tijdelijk stopt met volleybal. Plak zal tot 1 januari 2021 niet voor het Nederlands team in actie komen en ook in clubverband zal ze dit jaar niet meer spelen.

"De laatste maanden heb ik vanwege de coronamaatregelen niet kunnen volleyballen. Door die verplichte afstand ben ik eens rustig gaan nadenken en tot de conclusie gekomen dat ik wat langer pauze wil nemen", vertelt Plak op de website van de volleybalbond. "Ik ben al een te ruime tijd de echte gretigheid naar de bal kwijt en dat is niet goed."

Plak speelde het afgelopen seizoen voor het Turkse Aydin. "Ik heb geen contract voor het komend seizoen bij een club. Als ik er nu aan denk dat ik moet beginnen, krijg ik een knoop ik mijn maag. Pas in januari weer beginnen, voelt op dit moment als de verstandige keuze."

Joop Alberda, technisch directeur van de volleybalbond, kan goed inkomen in het besluit van Plak. "Door de coronacrisis zijn veel mensen op hun eigen bestaan gaan reflecteren. Zo ook Celeste. Ik vind het een moedig besluit en wij ondersteunen haar volledig."

Plak speelde tot nu toe 261 interlands voor het Nederlands team.

'PSV en Schmidt grijpen mis: 'het Monster' wil naar Engeland verkassen'

PSV hoopt Min-Jae Kim te kunnen strikken deze zomer, zo meldt The Guardian. De 23-jarige centrale verdediger, 1.90 meter lang, speelt bij Beijing Guoan, voormalig werkgever van de nieuwe PSV-trainer Roger Schmidt. De dertigvoudig international van Zuid-Korea staat ook op het lijstje van clubs uit uit Engeland, Duitsland, Italië en Portugal.

Kim en Schmidt werkten vanaf januari 2019 een halfjaar met elkaar bij de Chinese club. De samenwerking is naar verluidt goed bevallen, aangezien de Duitser in Eindhoven graag herenigd wil worden met de stopper.

PSV lijkt echter mis te tasten. Volgens The Guardian wil Kim naar Engeland verkassen, waar onder meer het Everton van directeur Marcel Brands geïnteresseerd is.

Everton is in Engeland het meest concreet, maar ook Watford en Southampton hebben Kim op de radar staan. Daarnaast hebben ook RB Leipzig, Lazio en FC Porto interesse in de verdediger, die door zijn voorkomen en fysieke kracht 'het Monster' wordt genoemd.

Clubs moeten wel diep in de buidel tasten; hij wordt door Beijing Guoan getaxeerd op vijftien miljoen euro. Kim begon zijn loopbaan bij Jeonbuk Hyundai Motors, waarmee hij in 2017 en 2018 de landstitel pakte in Zuid-Korea.

In januari 2019 verkaste hij voor ruim vijf miljoen euro naar Beijing Guoan, waar hij tot eind 2021 vastligt. Tot op heden kwam de verdediger tot 34 wedstrijden voor de Chinese club; bij Jeonbuk Hyundai Motors kwam hij tot 60 optredens.

'Zeefuik bereikt persoonlijk akkoord over transfer naar Bundesliga'

Deyovaisio Zeefuik lijkt FC Groningen op korte termijn in te ruilen voor Hertha BSC. Volgens Kicker is de 22-jarige rechtsback reeds tot een akkoord gekomen met de Duitse club. Beide clubs liggen echter nog ver uit elkaar wat betreft de transfersom. FC Groningen wil zes miljoen overhouden aan de verkoop van Zeefuik, terwijl Hertha BSC momenteel niet verder wil gaan dan drie miljoen euro.

Volgens bovengenoemd medium laat Zeefuik zich echter niet uit het veld slaan tussen de patsstelling tussen zijn huidige werkgever en de nummer elf in de Bundesliga. De jonge vleugelverdediger wil zijn loopbaan dolgraag vervolgen bij Hertha BSC, zo klinkt het.

Zeefuik, met een contract tot medio 2021 in Groningen, legt hiermee de vermeende interesse van Southampton, Stade Reims en FC Augsburg naast zich neer. De flankspeler is naar verluidt zelfs bereid om een jaar te wachten, om zo transfervrij richting de Bundesliga te vertrekken.

Trainer Bruno Labbadia is al enige tijd op zoek naar een geschikte optie voor de rechtsbackpositie. Het is nog maar de vraag of het aflopende contract van routinier Peter Pekarik wordt verlengd, terwijl er volgens BILD ook twijfels zijn over de kwaliteiten van Lukas Klünter.

De gehuurde Marius Wolf kan eventueel definitief worden overgenomen van Borussia Dortmund, maar de transfersom van twintig miljoen euro lijkt een struikelblok te vormen.

BILD meldde maandag dat naast Zeefuik ook onder meer Wout Weghorst op het lijstje staat van de ambitieuze investeerder Lars Windhorst, die in de eerstvolgende transferperiode voor minstens vijftig miljoen euro wil investeren in nieuwe spelers.

Zeefuik is klaar voor de stap naar het buitenland, zo liet hij onlangs weten in gesprek met het Dagblad van het Noorden. "Ik lees ook dat de crisis veel gevolgen zal hebben voor de transfermarkt en dat er geen geld meer is om spelers te kopen."

"Maar vooralsnog merkt mijn zaakwaarnemer dat er volop interesse is. Nu wil ik verder en dan moet ik naar het buitenland. Ik wil naar de Europa League of liever nog de Champions League."

"Zie het niet als arrogantie, hoor. Ik vind dat ik nog van alles moet leren en vooral humble moet blijven. Maar dat verder leren wil ik in de omgeving van een aansprekende club doen."

Volgende week kans op hittegolf

Volgende week keert het zomerse weer terug en wordt het zonnig en heet. De wind draait naar het oosten tot zuidoosten en voert steeds warmere lucht aan, waarin de temperatuur stijgt naar meer dan 25 graden. In het zuiden en oosten kan het vanaf dinsdag tropisch warm worden met (ruim) 30 graden. De kans op een regionale hittegolf is momenteel 50 procent.

Dit weekend is het nog licht wisselvallig met zowel zaterdag als zondag kans op wat regen. De temperatuur stijgt zaterdag naar 18-23 graden en zondag naar 20-23 graden. Na het weekend krijgen we een hogedrukgebied ten noordoosten van ons land. Hierdoor draait de wind naar het oosten tot zuidoosten en wordt flink warmere lucht aangevoerd.

Maandag hebben we behalve zon ook stapelwolken en wordt het 20 graden in het noordwesten en 25 in het zuidoosten. Vanaf dinsdag schijnt de zon volop en stijgt de temperatuur snel. Dinsdag liggen de maxima van noordwest naar zuidoost tussen 23 en 29 graden.

Kans op een (regionale) hittegolf stijgt
Vanaf woensdag wordt het nog warmer en stijgt de temperatuur in het oosten, zuidoosten en zuiden naar tropische waarden van ruim 30 graden. Lokaal kan het 32 graden worden. Ook in de rest van het land is het zonnig en heet en liggen de temperaturen op een zomers niveau van 25 graden en meer. De maxima liggen veelal tussen 27 en 29 graden.

De kans op een regionale hittegolf is momenteel 50 procent. Vooral in Noord-Brabant, Limburg en de Achterhoek kan de temperatuur aan de criteria van een hittegolf voldoen.

Het wordt nog spannend of de warmte lang aanhoudt. Aan het eind van de week wordt de verwachting wat onzekerder. Er is kans op een bui en minder warm weer. Het is ook mogelijk dat het tot in het weekend droog en zomers tot tropisch warm blijft.

Real Madrid maakt geen fout tegen Valencia

Real Madrid heeft donderdagavond in eigen huis een 3-0 overwinning geboekt op Valencia. Door de winst is het verschil met koploper Barcelona twee punten.

Jasper Cillessen was in de eerste helft een sta in de weg voor Real. De doelman van het Nederlands elftal voorkwam dat Eden Hazard en Dani Carvajal van dichtbij konden scoren. De beste kans van de eerste 45 minuten was echter voor Valencia. Rodrigo raakte de paal en zag een doelpunt afgekeurd worden vanwege buitenspel.

De bezoekers uit Valencia kwamen slecht uit de kleedkamer. Cillessen kon niet voorkomen dat Karim Benzema (2x) en Marco Asensio scoorden.

De andere wedstrijd van donderdag tussen Deportivo Alavés en Real Sociedad eindigde in 2-0.

NVWA controleert uitvoering verbeterplannen voetzoollaesiesscore vleeskuikens

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert vanaf juni 2020 administratieve inspecties uit om te controleren of vleeskuikenhouders die een verbeterplan hebben moeten opstellen voor het verminderen van het aantal voetzoollaesies bij hun dieren deze plannen ook zo spoedig mogelijk hebben uitgevoerd. Voetzoollaesies zijn pijnlijke zweren onder de poten van pluimvee en zijn daardoor schadelijk voor het welzijn van vleeskuikens.

Vleeskuikens

Als er bij vleeskuikens teveel van deze voetzoollaesies worden aangetroffen (een voetzoollaesiesscore van 80 punten of meer), dan moeten vleeskuikenhouders een verbeterplan insturen bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO.nl). In het plan moeten de bedrijven beschrijven welke maatregelen ze gaan nemen om de voetzoollaesiescore – en daarmee het welzijn van de vleeskuikens – te verbeteren.

Bewijsstukken opsturen

Bij de administratieve inspecties vraagt de NVWA vleeskuikenhouders die de afgelopen twee jaar of langer een verbeterplan hebben moeten insturen bewijsstukken op te sturen waaruit blijkt dat de in de verbeterplannen aangekondigde maatregelen ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd. Een houder moet bewijsstukken van de uitgevoerde maatregelen 5 jaar bewaren.

De bewijsstukken worden door de NVWA beoordeeld, waarna een inspecteur contact op neemt met het bedrijf om de bevindingen te bespreken. De voetzoollaesiesscores van de voorgaande jaren en de scores tot nu toe in 2020 worden doorgenomen waarna er samen met de houder wordt besproken hoe de houder er voor gaat zorgen dat de gemiddelde score van 2020 wel onder de 80 punten uit gaat komen.

Alle vleeskuikenhouders die voor het onderzoek van de NVWA bewijsstukken moeten insturen ontvangen daarover binnen enkele weken een brief van de NVWA.

Man (56) neergestoken na ruzie

Tijdens een ruzie op het Korvelplein in Tilburg, werd donderdagavond 18 juni een 56-jarige man neergestoken. Hij werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. De dader vluchtte weg. De politie heeft zicht op een verdachte.

Die avond werd er even na 22.00 uur een melding van een steekpartij gedaan. Toen de agenten op de locatie waren, troffen zij een hevig bloedende man aan. Hij bleek een verwonding in zijn hals te hebben en gaf aan gestoken te zijn.

Het slachtoffer kreeg direct medische hulp en werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. De verdachte, een bekende van het slachtoffer, fietste na het incident weg en wist te ontkomen. De politie is naar hem op zoek.

De verdachte, een blanke man met een mager postuur en rond de 1.80m lang, fietste na het incident weg in de richting van de Kaapkoloniestraat. Hij droeg een groene rugzak bij zich met daaraan een slaapmatje.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via WhatsApp. 

Cyberpunk 2077 meteen beter op next-gen consoles

Adam Kicinski, baas van CD Project Red heeft uitgebreid gereageerd in een conference call op enkele vragen na hun aankondiging dat Cyberpunk 2077 uitgesteld is.

De game zal vanaf de release zowel op PlayStation 4 als PlayStation 5 draaien, net zoals het vanaf de eerste dag op de huidige Xbox en de volgende Xbox zal draaien. Vanaf de eerste dag ziet het er beter uit op de consoles van de volgende generatie. Op een gegeven moment zal er een meer robuuste update komen voor de next-gen consoles, die ze gratis willen geven aan iedereen die de PlayStation 4- of Xbox One-versie koopt, maar in ieder geval zul je in staat zijn om het spel te spelen op de next-gens vanaf 19 november wanneer het spel uitkomt, en het zal er vanaf dat moment beter uitzien. Ze weten nog niet wanneer de meer robuuste update uitgebracht zal worden, omdat ze nog geen exacte datum voor de volgende generatie hebben bepaald. Ze verwachten ergens volgend jaar.

De multiplayer en 'mogelijke' uitbreidingen worden ook vertraagd. Ze hebben niet specifiek het aantal uitbreidingen genoemd, maar nu de release van Cyberpunk is verplaatst, de release van dergelijke potentiële uitbreidingen ook vertraagd worden. De uitbreidingen bestaan namelijk niet uit content dat uit de game is weggehouden, maar moet van 0 worden gemaakt.

Op 25 juni krijgen we weer een stream waarin we meer van Cyberpunk 2077 gaan zien.

Cyberpunk 2077

Gameplay en carrière in PGA TOUR 2K21

2K en HB Studios hebben vandaag de eerste gameplaybeelden vrijgegeven van PGA TOUR 2K21. Deze beelden zijn opgenomen op de TPC Scottsdale-baan.

De PGA TOUR 2K21 Career Mode volgt het pad van jouw MyPLAYER vanaf het begin waarbij je een naam probeert te maken tijdens de Korn Ferry Tour, tot aan de strijd tegen coveratleet Justin Thomas voor de glorie van de FedExCup. Jouw MyPLAYER kun je helemaal naar je eigen wensen maken en aanpassen, waaronder unieke verschijningen, haarstijlen en mode-opties voor zowel mannelijke en vrouwelijke MyPLAYERS. Zo vind je er kledij en uitrustingen van adidas, Polo Ralph Lauren, Malbon Golf, Callaway Golf, Bridgestone Golf, TaylorMade Golf en nog veel meer, evenals enkele van de meer ongebruikelijke toeters en bellen.

PGA TOUR 2K21 komt 21 augustus 2020 uit voor PlayStation 4, Xbox One, Windows-pc via Steam, Nintendo Switch en Google Stadia.

Carrière maken in Dirt 5

Codemasters heeft meer over de Career-mode onthuld van Dirt 5 via een nieuwe trailer. Er zijn vijf hoofdstukken, met meer dan 130 evenementen in negen race-varianten en Throwdown-uitdagingen.

De Career-mode van Dirt 5 draait om een wereldwijd race-evenement waarin de beste off-road-coureurs ter wereld het tegen elkaar opnemen in verschillende disciplines. De speler begint zijn carrière binnen een reeds gevestigd veld, met onder andere de superster Alex ‘AJ’ Janiček en Bruno Durand, een veteraan die al snel de voornaamste tegenspeler in de game wordt. De rivaliteit tussen AJ en Bruno schept ruimte voor een nieuwe, aanstormende coureur om zijn kans te grijpen en naam te maken in de sport.

De stemmen van de hoofdpersonages zijn ingesproken door Troy Baker (AJ) en Nolan North (Bruno). Tijdens het opbouwen van hun carrière krijgen spelers hulp van James Pumphrey en Nolan Sykes van Donut Media, het YouTube-platform voor racing-fans. Het hele verhaal wordt tot leven gewekt via de DIRT-podcast van Donut Media, met gastoptredens van bekenden zoals de huidige W Series-wereldkampioen Jamie Chadwick en YouTube-ster SLAPTrain.

De Career mode is verdeeld in vijf hoofdstukken die spelers op verschillende manieren kunnen doorlopen door zelf de evenementen te kiezen waaraan ze willen deelnemen. De prestaties van spelers worden beloond met stempels, die nodig zijn om het hoofdevenement te ontgrendelen. Dit hoofdevenement is een einduitdaging die de speler moet overwinnen om toegang te krijgen tot het volgende hoofdstuk. Tussen de evenementen door kunnen spelers ook deelnemen aan vrijspeelbare, eenmalige Throwdown-uitdagingen, waarin ze het een-tegen-een opnemen tegen een pittige tegenstander uit het wereldcircuit.

De wereldtour voert spelers over de hele planeet, van de VS tot China en daar voorbij. Op basis van prestaties en reputatie kunnen spelers heel wat in-game beloningen tegemoet zien, waaronder de aandacht van de echte wereldwijde merken die op zoek zijn naar nieuw talent. De Career-mode van Dirt 5 kan deels met maximaal vier spelers tegelijk op hetzelfde systeem gespeeld worden. Deze optie is beschikbaar voor alle uitdagingen met meerdere wagens, waarbij de extra spelers de voertuigen besturen die anders door de computer worden bestuurd. Omdat de hoogste positie waarin een speler eindigt meetelt voor de carrière van de speler, is dit een extra manier om extra stempels te verdienen en spelers verder te helpen.

Dirt 5 verschijnt op 9 oktober voor Xbox One, PlayStation 4, en pc via Steam. Meer informatie over de versies voor Xbox Series X en PlayStation 5 volgt later.

Strandpaviljoens zenden SOS uit: Stop Ondergang Strandtenten

Ondanks de gedeeltelijke heropening van de horeca, blijven de zorgen van strandpaviljoens langs de gehele Nederlandse kust groot. Met een maximale bezetting van 30 gasten in het binnenpaviljoen en het wegvallen van evenementen als bruiloften, zakelijke bijeenkomsten en privé-feestjes, dreigt voor veel strandexploitanten faillissement. Zij zenden nu gezamenlijk een noodsignaal uit: SOS, Stop Ondergang Strandtenten.

Nieuw steunpakket, geen steun voor seizoensbedrijven
Strandpaviljoens langs de Nederlandse kust verkeren ondanks eerdere acties nog steeds in zwaar weer door de coronacrisis. Tot op heden ontvingen zij enkel een eenmalige tegemoetkoming van €4.000 (de zogenoemde “TOGS-regeling”). Seizoensbedrijven lijken nu wederom achter het net te vissen in het nieuwe steunpakket. De NOW1-regeling wordt weliswaar gerepareerd, maar het is nog maar de vraag of de strandexploitanten aanspraak kunnen maken op de verlenging hiervan (NOW2) en op de Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL).

SOS: Stop Ondergang Strandtenten
“Het lijkt erop dat er voorbij wordt gegaan aan seizoenspatronen in de omzet, oftewel het feit dat veel strandexploitanten in de wintermaanden gesloten zijn”, vertelt André Triep, eigenaar van strandclub WIJ in Scheveningen en tevens voorzitter van de VVS Scheveningen. “Op dit moment draaien strandtenten nog geen 15% van hun normale omzet. Bovendien leven wij constant in onzekerheid omdat de nieuwe maatregelen zo onduidelijk zijn. Daarom zenden we nu een SOS uit: Stop Ondergang Strandtenten”.

Laat strandtenten staan tijdens de winter
De Nederlandse strandexpoitanten pleiten ervoor dat ook de NOW2 en TVL rekening houden met seizoenspatronen in de omzet. Verder verzoeken ze Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten met klem om bij hoge uitzondering toe te staan dat de strandpaviljoens gedurende de wintermaanden 2020-2021 blijven staan. Deze week werd bekend dat onder andere de gemeente Noordwijk bereid is hier toestemming voor te geven. Triep: “Na maandenlang te hebben moeten overleven met geen of een fractie van de normale omzet, is het simpelweg onmogelijk om vervolgens de financiële lasten van de af- en opbouw te dragen. Deze kunnen immers oplopen tot wel €150.000. Er moet nú iets gebeuren, anders zal de Nederlandse kust in de zomer van 2021 bijna geen strandpaviljoens meer tellen.”

Lege strandterrassen bij zomerse temperaturen: "Er moet nú iets gebeuren, anders zal de Nederlandse kust in de zomer van 2021 bijna geen strandpaviljoens meer tellen." Foto: PR
Lege strandterrassen bij zomerse temperaturen: "Er moet nú iets gebeuren, anders zal de Nederlandse kust in de zomer van 2021 bijna geen strandpaviljoens meer tellen." Foto: PR

Eendjes op de A2 zorgen voor dubbele botsing: politie zoekt getuigen

Bij een ongeluk op de A2, in de richting van Utrecht naar Amsterdam, heeft op 18 juni een botsing plaatsgevonden. Hierbij zijn twee gewonden gevallen. De politie is op zoek naar getuigen.

Rond 14:45 uur kreeg de politie melding van een ongeluk op de A2, net voorbij de afrit Breukelen. De botsing is vermoedelijk ontstaan doordat een of meerdere bestuurders uitweken voor eendjes op de weg. Er vonden vervolgens twee botsingen plaats. Bij de eerste botsing is een vrachtwagen tegen een autoambulance gebotst. 

Bij een tweede botsing is een vrachtwagen tegen de vrachtwagen van de eerste botsing gereden, en daarop een bestelbus. De politie is op zoek naar getuigen of beelden van dashcams van met name de eerste botsing. Ook is de politie op zoek naar de bestuurder(s) die moesten remmen of uitwijken voor de eendjes.

De bewuste bestuurder(s) en getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of door het tipformulier in te vullen. 

Tussen de dieren in Hunting Simulator 2

Nacon onthult meer details over Hunting Simulator 2. In een nieuwe video maak je kennis met de verschillende dieren die je in de game kunt vinden.

Het ontwikkelteam van Hunting Simulator 2 heeft veel aandacht besteed aan de omgevingen in de game, zodat spelers volledig in de natuur op kunnen gaan. Tijdens het verkennen van de zes verschillende jachtreservaten die zijn nagemaakt in Hunting simulator 2, kunnen spelers 33 diersoorten in hun natuurlijke omgevingen tegenkomen.

Spelers kunnen oog in oog komen te staan met groot en klein wild, watervogels en roofdieren, waarbij elk dier zich realistisch gedraagt dankzij de speciaal hiervoor ontworpen kunstmatige intelligentie, voor een zo compleet mogelijke game-ervaring. Tijdens je virtuele jacht moet je goed letten op de verschillende sporen die dieren achterlaten en ze zo voorzichtig mogelijk naderen, of ze nu alleen zijn, in een groep, of op hun eigen prooi jagen.

Hunting Simulator 2 is vanaf 25 juni verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One, en vanaf 16 juli voor pc. Een Nintendo Switch-versie wordt later uitgebracht.

Uitgebreide gameplay van Baldur's Gate 3

Larian Studios heeft nieuwe gameplay van Baldur's Gate 3 gepresenteerd. Gamedirector Swen Vincke liet enkele verbeteringen en contenttoevoegingen zien waaraan het team heeft gewerkt. Tijdens de presentatie konden de stream-kijkers beslissen welk pad ze moesten nemen: onderduiken of de hobgoblin Dror Ragzlin doden.

Enkele verbeteringen en toevoegingen die te zien zijn in de demo:

  • De narrator die spelers door het spel leidt, vertelt het verhaal nu in de onvoltooid tegenwoordig tijd in jij-vorm
  • Er zijn wijzigingen aangebracht in het initiatiefsysteem. De vorige gameplay toonde het zij-initiatief, dat de afgelopen maand is geëvolueerd. Personages met een vergelijkbaar individueel initiatief kunnen nu automatisch worden gegroepeerd, waardoor de speler combinaties kan uitproberen en de aanval kan afstemmen op een groepsinitiatiefsysteem. Andere personages en vijanden hebben individueel initiatief.
  • Een eerste kijk op het inspiration-systeem. Met inspiratiepunten kan de speler een van zijn dobbelstenen opnieuw gooien: heel handig als de worp van de dobbelstenen beslist over leven en dood. Deze punten worden aan de speler toegekend als beloning voor het vinden van speciale oplossingen tijdens de playthrough.
  • Reacties op het personage van de speler: tijdens de gameplay speelde Vincke als een aangepaste personage-elf, die liet zien hoe de wereld reageert op wie je bent en welke beslissing je in het verleden hebt genomen.

Afgelopen weekend, tijdens de Guerrilla Collective-showcase, kondigde het team aan dat de Early Access-release van Baldur's Gate 3 in augustus 2020 op schema ligt, zelfs ondanks tegenslagen veroorzaakt door Covid-19.

43-jarige man uit Woerden aangehouden in Belgisch drugsonderzoek, totaal 3200 kilo cocaïne onderschept

Op verzoek van het Belgisch Openbaar Ministerie heeft het HARC-team woensdagochtend 17 juni een inval gedaan in een woning in Woerden. Hierbij is een 43-jarige man aangehouden. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne en lidmaatschap van een internationaal vertakt drugsnetwerk.

3200 kilo cocaïne
In april dit jaar onderschepte het HARC-team een partij van in totaal 3200 kilo cocaïne. De ingevoerde partijen cocaïne waren zowel bestemd voor de Nederlandse als Belgische markt. Een deel van die partij, 1459 kilo, leidde eerder tot de aanhouding van vijf verdachten. Voordat de cocaïne onderschept werd in de Rotterdamse haven liep er al enige tijd een onderzoek door het Belgisch Openbaar Ministerie. Dat gisteren onder meer heeft geleid tot de aanhouding van de 43-jarige verdachte.

Hoofdverdachte aangehouden
In België zijn woensdagochtend meerdere aanhoudingen verricht. Hierbij is ook een 77-jarige hoofdverdachte uit Knokke-Heist aangehouden. De 43-jarige verdachte wordt naar verwachting binnenkort overgeleverd aan België. Ook wordt zijn betrokkenheid in het Nederlandse onderzoek onderzocht.

Conferentie over toekomst van Europa moet dit najaar zo snel mogelijk van start gaan

Het Europees Parlement roept de Raad op "onverwijld een standpunt in te nemen over de opzet en de organisatie van de conferentie”, zodat de stem van de burgers kan worden gehoord.

In een resolutie die is aangenomen met 528 stemmen voor, 124 tegen en 45 onthoudingen, verklaart het Parlement dat "10 jaar na [...] het Verdrag van Lissabon, 70 jaar na de Schuman-verklaring en in de context van de Covid-19-pandemie, de tijd rijp is om de Unie nogmaals tegen het licht te houden". De Europarlementariërs voegen hieraan toe dat "het aantal grote crises dat de Unie heeft doorgemaakt, aantoont dat institutionele en politieke hervormingen nodig zijn op diverse beleidsgebieden".

Het Parlement herhaalt ook de oproep uit de resolutie van januari 2020 dat de stem van de burger centraal moet staan in brede discussies over de manier waarop de interne en externe uitdagingen die ten tijde van het Verdrag van Lissabon niet waren voorzien, moeten worden aangepakt.

De leden van het Europees Parlement erkennen dat de conferentie is vertraagd als gevolg van de Covid-19-pandemie en roepen de twee andere EU-instellingen op om "voor de start van het zomerreces tot een gemeenschappelijk akkoord te komen". Hoewel het Parlement ingenomen is met de "bereidheid van de Commissie om snel vooruitgang te boeken", "betreurt het dat de Raad nog geen standpunt heeft ingenomen".

De EP-leden hebben woensdag tijdens een plenair debat met Nikolina Brnjac, die het Kroatische EU-voorzitterschap vertegenwoordigt, en vicevoorzitter voor democratie en demographie van de Europese Commissie, Dubravka Šuica over de conferentie gesproken. Het debat is in de video hieronder terug te zien. 

Achtergrond
De conferentie over de toekomst van Europa zal worden georganiseerd door het Parlement, de Raad en de Commissie, zou oorspronkelijk in mei 2020 van start gaan en twee jaar duren.

Het Parlement wil dat burgers uit alle lagen van de samenleving, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en belanghebbenden op Europees, nationaal, regionaal en lokaal niveau moeten worden betrokken bij het vaststellen van de prioriteiten van de EU. De aanpak moet bottom-up, transparant, inclusief, participatief en evenwichtig zijn.

Verder dringen de Europarlementariërs aan op een proces van openlijke burgerparticipatie dat de reikwijdte van de conferentie zelf bepaalt en roepen zij op tot een zinvolle follow-up van de conclusies van de conferentie, met inbegrip van een uitdrukkelijke toezegging van de drie belangrijkste EU-instellingen om substantiële EU-hervormingen door te voeren in overeenstemming met de zorgen van de burgers, met inbegrip van een mogelijke herziening van de EU-verdragen.

Gezondheid meten op de werkvloer kan botsen met privacy

Met biomonitoring worden gevaarlijke stoffen uit de werkomgeving in het lichaam gemeten, bijvoorbeeld via bloed of urine. Sensoring wordt buiten het lichaam toegepast en kan ook gebruikt worden om andere arborisico’s te meten.

Biomonitoring en sensoring kunnen in bepaalde gevallen bijdragen aan gezond en veilig werken. Toch hebben deze meetinstrumenten niet vanzelfsprekend meerwaarde ten opzichte van conventionele meetmethoden, zo blijkt uit het SER-advies Biomonitoring en sensoring: gezondheid en privacy op de werkvloer centraal.

Botsing met ethische aspecten
Biomonitoring en biosensoring bieden weliswaar nieuwe mogelijkheden om veiliger en gezonder te werken, maar dit positieve effect kan makkelijk botsen met ethische aspecten en het belang van werknemers bij bescherming van hun privacy. De inzet van biomonitoring en sensoring vraagt daarom steeds een zorgvuldige afweging van de daaraan verbonden voor- en nadelen. Er moet meer kennis beschikbaar komen over de wetenschappelijke robuustheid, betrouwbaarheid en precisie van sensoren - met name de zogeheten wearables.

Wettelijke biologische grenswaarden
De raad heeft een voorkeur dat gevaarlijke stoffen op de werkplek niet biologisch maar via omgevingsbeoordelingen worden gemeten, als daarmee de blootstelling aan een gevaarlijke stof even goed of beter kan wordt bepaald.

Lood is nu de enige stof waarvoor een wettelijke biologische grenswaarde bestaat en waarvoor is vastgesteld hoe de metingen in het lichaam moeten worden gedaan. Wettelijke biologische grenswaarden voor andere gevaarlijke stoffen kunnen volgens de SER zinvol zijn, mits deze wetenschappelijk onderbouwd zijn en complementair aan de wettelijke omgevingsluchtwaarden. Ook moet er dan, net als bij lood, een duidelijk kader zijn voor de uitvoering van biomonitoring.

Crash Bandicoot 4 opgedoken in Taiwan

De Taiwan Digital Game Rating Committee heeft de zware taak om een onaangekondigde Crash Bandicoot 4: It’s About Time te beoordelen om te zien voor welke leeftijden deze geschikt is. De game is door Activision ter beoordeling aangeboden voor PlayStation 4 en Xbox One.

Eer staat ook een verhaaltje bij, zodat de beoordelaars (en nu wij ook) weten waar het spel over gaat. Crash ontspant en verkent zijn eiland in zijn tijd, 1998, wanneer hij een mysterieus masker vindt dat verborgen zit in een grot, Lani-Loli. Het masker is een van de Quantum Masks en kent blijkbaar Aku-Aku, de maskervriend van Crash. Nu de Quantum Masks terugkeren en een Quantum Rift in de buurt van onze helden verschijnt, besluiten ze dapper er door ts stappen en naar verschillende tijden en dimensies te gaan om degene die verantwoordelijk is voor de terugkeer te stoppen.

Als ontwikkelaar is Toys for Bob ingevuld, zij hebben eerder aan Spyro Reignited Trilogy en Skylander-franchise gewerkt.

Crash Bandicoot 4 cover

Ruim 185.000 ondernemers hebben voor meer dan 10 miljard euro uitstel van betaling belastingen gekregen

Sinds de invoering van de maatregelen van het kabinet om de door coronacrisis getroffen ondernemers te helpen, hebben ruim 185.000 ondernemers uitstel van betaling van belastingen gekregen. Het totaalbedrag waarvoor belastinguitstel is verleend, kwam half juni uit op ruim 10 miljard euro.

Het totaalbedrag aan uitgestelde betaling van belastingen zal waarschijnlijk verder oplopen omdat het uitstel ook kan gelden voor de belastingen over de komende maanden. Ondernemers kunnen bovendien uitstel blijven aanvragen tot tenminste 1 oktober. Een prognose van het aantal aanvragen voor de rest van het jaar volgt later in juni.

Ondernemers die hard getroffen zijn door de coronacrisis kunnen sinds maart voor verschillende belastingsoorten, bijvoorbeeld voor de btw en de loonheffing, uitstel van betaling aanvragen. Zij krijgen dan drie maanden uitstel of langer, als aan de voorwaarden wordt voldaan. Er kan nog tot 1 oktober van dit jaar gebruik gemaakt worden van de uitstelregeling. Bovendien geldt tot die datum een verlaagde invorderingsrente van 0,01%. Het merendeel van de ondernemers dat uitstel van betaling heeft aangevraagd doet dit aanvankelijk voor een bedrag van minder dan 20.000 euro.

Het totaal aan verleend uitstel van betaling bedraagt half juni ruim 10 miljard euro. Het uitstel is voornamelijk verleend voor de loonheffing (4 miljard euro), de btw (4 miljard euro), de vennootschapsbelasting (1,5 miljard euro) en de inkomstenbelasting en premies zorgverzekeringswet (700 miljoen euro).

Maatwerk bij terugbetaling
De maatregelen van het kabinet zijn erop gericht om ondernemers zoveel mogelijk in bedrijf te houden. Toch zullen ondernemers de uitgestelde belastingen op termijn weer moeten gaan betalen. Het kabinet wil ondernemers daarbij zo goed mogelijk helpen en kijkt dus naar gespreide terugbetalingsmogelijkheden en maatwerk per sector. Want de verschillen zijn groot: sommige ondernemingen kunnen sinds kort de draad weer volledig oppakken, maar dit geldt nog niet voor alle ondernemers.

Staatssecretaris Vijlbrief: “Met de belastingmaatregelen die we hebben genomen hebben we al veel ondernemers geholpen in deze lastige tijd en dat blijven we doen. Daar hoort ook bij dat we kijken naar een goede oplossing op het moment dat de rekening uiteindelijk komt. Zodat ondernemers niet alsnog onbedoeld in de knel komen wanneer zij weer gaan betalen.”

Voor het uitwerken van afspraken over het betalen van de belastingschulden zijn drie criteria opgesteld. Zo moet het voor een ondernemer realistisch zijn dat hij de schuld af kan betalen binnen de afgesproken termijn. Omdat niet elke ondernemer hetzelfde is, zullen afbetalingsmogelijkheden zoveel mogelijk afgestemd worden op de verschillende situaties waarin branches verkeren. Kappers hebben bijvoorbeeld op een andere manier last van de crisis dan ondernemers in de reisbranche. Daarnaast is het belangrijk dat de terugbetaling voor de Belastingdienst praktisch uitvoerbaar is.

Om zoveel mogelijk aan deze criteria te kunnen voldoen, zal het kabinet in overleg gaan met koepelorganisaties om zo een plan van aanpak te kunnen maken voor het betalen van de belastingschuld. Hierover komt in de zomer meer informatie.

FIFA 21 en Madden NFL 21 gratis te upgraden naar next-gen versie

Een verrassing kunnen we het niet noemen, maar dit jaar kunnen NFL- en FIFA-liefhebbers profiteren van nieuwe innovaties die mogelijk gemaakt worden door PlayStation 5 en Xbox Series X. Verrassender is de upgrademogelijkheid naar de next-gen versie als je eerder Madden NFL 21 of FIFA 21 voor current-gen consoles aanschaft.

De sportgames op de volgende generatie levert snelle laadtijden, deferred lighting en rendering, verbeterde animatietechnologie, nog meer realisme van speler zonder bal, en meer.

Electronic Arts maakt van Madden NFL 21 en FIFA 21 een 'Dual Entitlement', wat inhoudt dat spelers zonder extra kosten hun exemplaar van PlayStation 4 naar PlayStation 5 of van Xbox One naar Xbox Series X kunnen upgraden. Er zijn uitzonderingen van toepassing, bijvoorbeeld fysieke exemplaren kunnen momenteel niet worden gebruikt om te upgraden naar de digitale versie op de schijfloze next-gen consoles.

Madden NFL 21 is vanaf 28 augustus 2020 wereldwijd verkrijgbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc via Origin en Steam. Leden van EA Access en Origin Access kunnen de game al vanaf 21 augustus proberen; Origin Access Premier-leden hebben vanaf die dag ook volledige toegang tot de game op de pc. Madden NFL komt deze winter ook naar Google Stadia en Madden NFL 21 Mobiel wordt op 6 augustus uitgebracht.

FIFA 21 wordt op 9 oktober 2020 uitgebracht voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc via Steam en Origin. Deze winter komt de game naar Google Stadia. EA Access- en Origin Access Basic-leden kunnen de game vanaf 1 oktober proberen en Origin Access Premier-leden krijgen volledige toegang.

Zorg in Nederland: hoe houden we het betaalbaar?

De zorguitgaven gaan, bij ongewijzigd beleid, de komende 20 jaar verdubbelen. Dat heeft gevolgen voor de kwaliteit, de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de zorg. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we gebruik blijven maken van goede medische zorg?

De houdbaarheid van de zorg op lange termijn staat centraal in de verkenning ‘Zorg voor de toekomst’. De Sociaal-Economische Raad (SER) beveelt aan om meer in te zetten op preventie. “We zullen alle zeilen moeten bijzetten om iedereen zorg te blijven bieden”, zegt Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER. “Daarvoor zijn nodig: een sterkere positie voor de zorgprofessional, nieuwe technologie inzetten, preventie buiten de zorg versterken en steeds kritisch blijven kijken naar wat wel en niet vergoed wordt. En dan nog blijven er vragen open over de jeugdzorg en ouderenzorg.”

We leven langer en vragen meer zorg
In de komende decennia vragen we met z’n allen steeds meer zorg. Dat komt doordat we langer leven en meer zorg willen. Bovenop de 1,4 miljoen mensen die nu in Nederland in de zorg werken, zijn de komende 20 jaar zo’n 700.000 extra werknemers nodig als we dezelfde zorg willen blijven leveren die we nu leveren. Met een vergrijzende bevolking is dat waarschijnlijk niet haalbaar. Om goede en toegankelijke zorg te kunnen blijven leveren is daarom ook van belang hoe de zorg georganiseerd is, dat de juiste zorg op de juiste plek wordt geleverd, en dat de juiste informatie beschikbaar is.

Welke invloed heeft de coronacrisis op de zorg?
De huidige coronacrisis laat zien hoe belangrijk een goede organisatie van de zorg is, en de beschikbaarheid van gemotiveerde en gekwalificeerde zorgverleners. Ook laat het zien welke beroeps- en bevolkingsgroepen het meest kwetsbaar zijn. Deze crisis roept de vraag op hoe goed de maatschappij en de zorg op een volgende crisis voorbereid moeten en kunnen zijn.

Meer lezen over SER-rapport ‘Zorg voor de toekomst’
De SER trekt vier hoofdconclusies in deze verkenning. Er moet meer worden ingezet op preventie. Daarnaast is meer ruimte voor zorgprofessionals nodig, meer regie van de overheid op digitale innovaties, en voortdurend en actief beheer van het verzekerde pakket. Voor dit alles is een langetermijnvisie van de overheid nodig.

Vrouwen lopen na scheiding steeds minder risico op armoede

Van vrouwen die in 2017 zijn gescheiden, had 17 procent een jaar na de scheiding een huishoudensinkomen onder de lage-inkomensgrens. Dit risico op armoede was bij gescheiden mannen 7 procent. Onder gescheiden mannen, maar vooral onder gescheiden vrouwen, is het armoederisico de laatste jaren minder groot geworden. Dit blijkt uit CBS-onderzoek naar de financiële gevolgen van een echtscheiding onder jaarlijks circa 55.000 mensen.

Van de mannen die in 2012 scheidden liep nog 9 procent het jaar erna risico op armoede. Bij vrouwen was dat 25 procent. Ook in de bevolking daalde het aandeel met een laag inkomen in vijf jaar tijd, maar bij gescheiden mannen en vrouwen was de afname sterker.

Armoederisico vooral groot bij economisch onzelfstandige vrouwen
De daling van het risico op armoede hangt samen met een toename van het aandeel economisch zelfstandige vrouwen na de eurocrisis vanaf 2014. Ruim zes op de tien vrouwen waren voor hun scheiding economisch zelfstandig en verdienden minimaal het bijstandsniveau.

Bijna 38 procent van de vrouwen die in 2017 scheidden, en vóór hun scheiding niet economisch zelfstandig waren, liepen erna risico op armoede. Onder gescheiden vrouwen die wel economisch zelfstandig waren was dit ruim 4 procent. Bij economisch onzelfstandige vrouwen speelt vooral dat een deel van hen voorheen geen inkomen of slechts een bescheiden inkomen uit werk had, dat na de scheiding is aangevuld met bijstand.

Van de relatief kleine groep economisch onzelfstandige mannen liep na de scheiding 25 procent risico op armoede. Bij economisch zelfstandige mannen is het risico tien keer kleiner (2,5 procent).

Klein verschil in armoederisico tussen gescheiden vrouwen met of zonder kinderen
Drie kwart van de gescheiden mensen heeft kinderen. Meestal wonen zij na de scheiding bij de moeder. Het risico op armoede verschilt relatief weinig tussen gescheiden alleenstaande moeders en gescheiden alleenstaande vrouwen. Ondanks het weggevallen inkomen van de partner en zonder kinderalimentatie komt ruim 80 procent van de alleenstaande moeders een jaar na de scheiding toch boven de lage-inkomensgrens uit. Hier speelt mee dat bijna de helft van alle vrouwen voor de scheiding minimaal het netto minimumloon verdient, wat ruim boven het bijstandsniveau is.

Armoederisico gescheiden alleenstaande mannen relatief groot
Zonder kinderen wonen mannen en vrouwen na een scheiding overwegend alleen: bijna 90 procent. Het armoederisico van alleenstaande mannen zonder kinderen steekt met 9 procent uit boven dat van de gemiddelde gescheiden man. Gescheiden mannen zonder kinderen zijn gemiddeld jonger en hebben vaker een laag inkomen dan ouderen doordat ze doorgaans minder verdienen. Ook speelt mee dat jongeren vaker een deel van het jaar geen inkomen uit arbeid hebben als gevolg van het zoeken naar een (eerste) baan, terwijl ouderen vaker een stabiele arbeidscarrière hebben. Van mannen en vrouwen die na de scheiding met een andere partner wonen is het armoederisico betrekkelijk klein.

Militairen en politieagent lopen voor bewustwording van belang van vrijheid

5 militairen en 1 politieagent vragen aandacht voor de vrijheid en de offers die daarvoor zijn gebracht. Daarvoor liepen ze donderdag bijna 60 kilometer in uniform en bezochten monumenten in Warnsveld, Apeldoorn, Loenen en Oosterbeek. Naast een korte ceremonie legden ze bij elk gedenkteken ook bloemen.

Door de COVID-19 crisis zijn veel herdenkingen afgelast, terwijl volgens de 6 juist nu gevierd zou moeten worden dat Nederland 75 jaar vrij is. De geüniformeerden hopen dat hun actie bijdraagt aan het bewustzijn dat iedereen verantwoordelijk is voor die vrijheid.

De monumenten
Via de Tuin van Bezinning in Warnsveld, ter nagedachtenis aan omgekomen politiemensen, ging de wandeling langs Apeldoorn. Het zestal stond stil bij het monument ter herdenking van zowel overleden leden van de politie als van de marechaussee. Vervolgens liepen de mannen naar het Ereveld in Loenen, waar de stoffelijke resten liggen van bijna 4.000 Nederlanders. Het laatste eerbetoon was op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek. Op dit Britse ereveld liggen meer dan 1.750 geallieerde militairen begraven, gesneuveld tijdens de Slag om Arnhem.

Grote goed boven individu
De lopers waren de sergeanten Emiel van de landmacht en zijn luchtmachtcollega’s Pim en Jesse. Verder sloten korporaal van de mariniers Paul en wachtmeester Cor van de marechaussee zich aan. Agent Aart-Jan vertegenwoordigde de Nationale Politie.

Emiel maakte de tocht voor de mensen die zijn gestorven voor onze vrijheid. “De vrijheid waarin we vandaag leven hebben we mede aan hen te danken.” Politieagent Aart-Jan loopt om toch stil te staan bij onze geschiedenis, nu samen herdenken niet kan. Pim eerde met zijn deelname ook hulpverleners en militairen in COVID-tijd. “Om al het harde werk en de offers die ze nu brengen, maar ook van onze voorgangers. Altijd het grote goed boven het individu stellende, altijd paraat en gereed om de Nederlandse maatschappij te dienen.”

Keihard nodig
Jesse was erbij vanwege de vrijheid van meningsuiting. “De bodem daarvoor is ontstaan door de offers van jonge mensen. Zolang wij de vrijheid in stand houden door een mooi evenwicht in meningen, kunnen we ervan blijven genieten...”

Paul meent dat het tegenwoordig makkelijk is om je omgeving te vergeten en niet meer stil te staan bij wat men er voor opofferde en nog steeds opoffert. Cor sloot zich aan uit respect voor de mensen die het land vroeger dienden, maar ook nu. “We leven in een andere tijd dan normaal, waar we de mensen uit de zorg, de politie en Defensie keihard nodig hebben. Het is belangrijk om dit onder de aandacht te brengen.”

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

FOK! Wat een weer: zon en vanmiddag kans op een bui

Vanochtend lost de mist op en er zijn dan perioden met zon. Vanmiddag ontstaan er enkele buien met daarbij nog een kleine kans op onweer. Vanavond verdwijnen de buien. De maxima lopen uiteen van 17°C aan de noordwestkust tot 22°C in het oosten. De wind wordt westelijk en neemt toe naar matig. Vanmiddag aan de zuidwestkust kans op west, 6 Bft

Komende nacht zijn er opklaringen met mogelijk een enkele mistbank. Het koelt af naar ongeveer 12°C. De zuidwestenwind is zwak tot matig. Aan zee staat een westenwind.

Zaterdagochtend begint zonnig, maar geleidelijk ontstaan er stapelwolken. In de middag groeit een enkele stapelwolk uit tot een bui, die in de avond weer verdwijnen. Het zijn lichtere buien dan we de afgelopen dagen gehad hebben. De temperatuur loopt op naar ongeveer 22°C. Er staat een matige westenwind. In de avond wordt de wind zwak en variabel. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Charged spotte wat mooie bedreigende bewolking  (Foto: Charged)
Charged spotte wat mooie bedreigende bewolking (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Mojo en Vodafone lanceren streamingplatform largerthan.live

In een zomer zonder concerten en festivals openen MOJO en Vodafone ‘Larger Than Live’: een virtuele concertzaal. Tijdens het concert hebben kijkers interactief contact met de optredende artiest. Nielson geeft op donderdag 9 juli vanuit Ziggo Dome het eerste streamingconcert en in de daaropvolgende weken is het podium o.a. voor De Jeugd van Tegenwoordig, Frenna Deluxe, Rolf Sanchez, Maan en De Staat.

Met een streamingticket kan het publiek vanuit huis op largerthan.live aanwezig zijn bij de liveshow. Kijken beperkt zich niet alleen tot het scherm van een telefoon, tablet of laptop: de show kan ook full screen worden gecast naar televisie of beamer. Via een mobiele telefoon bepaalt de kijker vervolgens zelf de positie van de camerastandpunten en zijn er interactiemogelijkheden met de artiest. Middenin de Ziggo Dome staat een hightech podium, uitgerust met de modernste technieken op het gebied van beeld, geluid en licht. Op deze manier ervaar je het concert thuis alsof je op de eerste rij staat en krijg je dat echte ‘live’ gevoel zoveel mogelijk mee.

De artiesten maken speciaal voor deze streams een show die inspeelt op deze digitale omgeving. Hun grootste fans kunnen zich melden om met een live videoverbinding plaats te nemen in de ‘Golden Circle’. Zo ziet de artiest hun fans live meejuichen en kunnen ze in de show worden uitgelicht.

Klanten van Vodafone kopen hun streamingticket via Vodafone. Hiermee krijgen ze toegang tot het concert en maken ze kans op twee van de 100 zaalplaatsen, een unicum in deze tijd. Ook maken zij kans op een een online meet & greet en is er een virtuele backstagetour voor deze fans beschikbaar.

"Ook zodra in de toekomst weer reguliere shows mogen plaatsvinden, wordt het in veel gevallen mogelijk om een streamingticket te kopen. Zo maken we het voor een grote groep mogelijk de show vanaf thuis te volgen. Een uitkomst voor fans die om welke reden dan ook het concert niet kunnen bijwonen", aldus Louise Meijer, Directeur Brand, Communications & Media.

Skate is terug

Als afsluiter van het EA Play-evenement maakten creative director Cuz Parry en game director Deran Chung bekend dat er eindelijk nieuws is omtrent de Skate-franchise. Er is verder niets getoond of losgelaten qua details, behalve dus dat de legendarische skateboardgame terug is.

Het lijkt echt nog om een heel vroeg stadium te gaan, maar voor veel fans is dit alvast zeer goed nieuws. Zodra er meer bekend is hoor je het uiteraard hier, tot die tijd moeten we het doen met de aankondiging op Twitter.

Explosieve rakettengame Rocket Arena verschijnt volgende maand

Rocket Arena werd zojuist onthuld tijdens EA Play. Het gaat om een 3v3 online arena-game waarin raketten een nogal prominente rol spelen. Rocket Arena heeft 'dynamische maps' waarin spelers de rol van heroes aannemen met unieke vaardigheden.

Personages hebben weer 'signature abilities' en combo's waarmee het vijandelijke team uitgeschakeld kan worden, maar ook samenwerken speelt een belangrijke rol. Rocket Arena verschijnt al op 14 juli voor PlayStation 4, Xbox One en pc (Steam en Origin). 

Intense dogfights in Star Wars: Squadrons

Tijdens EA Play werd er flink de tijd genomen om meer te laten zien van Star Wars: Squadrons, de nieuwe actie-game van EA en ontwikkelaar Motive Studios. Er werd onder andere bekendgemaakt dat de game crossplay ondersteunt en er is een hoop nieuws verteld over de multiplayer, zowel PvP als PvE.

In de multiplayer kunnen spelers intense dogfights aangaan in 5v5 matches. Spelers kunnen iconische voertuigen zoals de X-Wing en TIE fighter naar smaak customizen qua loadout, waarbij rekening moet worden gehouden met een balans tussen wapens, schilden en motoren. 

Star Wars: Squadrons komt uit op 2 oktober voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Op pc is de game te krijgen via zowel Origin, Steam en Epic Game Store. Verder ondersteunt Squadrons VR op zowel PS4 als PC met crossplay-ondersteuning. Bekijk de nieuwe beelden hieronder.

A Way Out-dev toont nieuwe co-op game It Takes Two

Hazelight Studios heeft op EA Play zijn aankomende titel, It Takes Two, gepresenteerd. De niet onomstreden Josef Fares kwam hoogstpersoonlijk zijn game promoten en dat moest uiteraard met de nodige bombarie.

Hoewel Fares voor een groot deel over zichzelf praatte was er gelukkig ook wat gameplay te zien. It Takes Two is wederom een co-op actie-avonturengame met ditmaal ook een boel platforming. Er wordt een nieuw soort mechanic geïntroduceerd waarmee de emoties van de beide personages gemanaged kunnen worden, wat volgens Fares een mogelijkheid biedt om de storytelling met de gameplay samen te laten smelten. It Takes Two verschijnt in 2021.

Apex Legends naar Switch, cross-play dit najaar

Respawn Entertainment maakte tijdens het EA Play-evenement vanavond bekend dat hun succesvolle Battle Royale-shooter Apex Legends cross-play krijgt in de herfst van dit jaar. Daarnaast komt de game ook naar Nintendo Switch en Steam.

Verder staat er een nieuw event te wachten, genaamd Lost Treasure, dat volgende week dinsdag al officieel van start gaat. In Lost Treasure kunnen spelers aan de slag met een nieuwe 'limited time mode', mobiele respawn beacons en de nieuwe locatie Crypto Town Takeover. Bekijk de event-trailer hieronder.

Laatste reviews en specials
review
Assetto Corsa Competizione (console)
review
Desperados III
special
Random Pics van de Dag #50
special
Random Pics van de Dag #49
review
Ghost of Tsushima
review
F1 2020
©FOK.nl e.a.