FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 juni 2020

Organisator 1,5 meter-demonstratie snapt niets van verbod

Thomas Croiset van Uchelen, organisator van de demonstratie tegen 1,5 meter afstand, snapt niets van het besluit om het protest niet door te laten gaan. 'Vanmiddag staan er duizenden Black Lives Matter-demonstranten op het Malieveld. Maar wij mogen niet. Dat is discriminatie.'

Nadat eerder al Den Haag, Utrecht en Maastricht 'nee' zeiden tegen de demonstratie van actiegroep 'Nee tegen 1,5 meter/Viruswaanzin', maakte ook de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland vandaag bekend de demonstratie te verbieden. De demonstratie zou zondag plaatsvinden tussen 12.00 en 17.00 uur op het Museumplein. De organisatie had verder aangekondigd dat er muziek en sprekers zouden zijn.

Door de rechter verboden
'Meerdere elementen uit uw planning geven mij reden tot zorgen, onder meer vanwege de bijzondere situatie waarin ons land verkeert in verband met covid 19', schrijft burgemeester Halsema als voorzitter van de veiligheidsregio in een brief aan Croiset van Uchelen. 'De politie acht de kans reëel dat uw demonstratie veel meer dan 5000, mogelijk zelfs meer dan 10.000 personen zal aantrekken, terwijl onvoldoende duidelijk is hoe u dat met beheersmaatregelen zoals een ordedienst in goede banen wilt leiden.'

'Voor zo'n grote groep mensen is het zeer ingewikkeld om allen continu 1,5 meter afstand te houden, zo is recent bij meerdere massale demonstraties in Nederland gebleken', schrijft ze verder. Begin deze maand kwamen op een Black Lives Matter-demonstratie op de Dam, tegen alle verwachtingen in, duizenden betogers af. Het besluit om die demonstratie desondanks niet te ontbinden, leverde de nodige kritiek op.

'Aannemelijk is dat u in Amsterdam alsnog het programma wil aanbieden dat gepland stond voor Den Haag', gaat de burgemeester verder. 'Dat programma bevat voornamelijk optredens van meerdere bekende artiesten, die doorgaans een groot publiek aantrekken.' Daarmee haalt de burgemeester het protest op het Malieveld aan, dat door de gemeente Den Haag verboden werd. Een besluit dat de voorzieningenrechter steunde. 'Het vermoeden van politie is dat het in Amsterdam gaat om een gelijksoortig voornemen', aldus Halsema.

Organisator Croiset van Uchelen vindt het maar moeilijk te rijmen met het feit dat een Black Lives Matter-demonstratie vandaag wel door mag gaan, zo zegt hij tegen AT5. 'Wij vinden dat discriminatie. Dat Black Lives Matter het voor elkaar krijgt: chapeau. En terecht ook, het is goed dat ze demonstreren en ik ben het helemaal met ze eens. Maar waarom wij dan niet? Ik kan het niet begrijpen.'

Evenement of demonstratie?
Andere belangrijke reden om de betoging niet door te laten gaan is de vraag of het daadwerkelijk om een demonstratie gaat, of dat het protest eerder de vorm krijgt van een evenement. 'Ik kom vooralsnog tot de conclusie dat ik er niet van overtuigd ben dat er enkel sprake is van een demonstratie zoals bedoeld in de Grondwet. De mate waarin muziek een rol speelt in uw programmering, maakt dat het eerder een karakter heeft van een evenement', aldus Halsema.

'De organisatie van grote evenementen kent doorgaans een doorlooptijd van maanden, waarbij zorgvuldige tijd en aandacht wordt besteed aan onder meer een veiligheidsplan', aldus de brief. 'Die voorbereiding ontbreekt nu, en de tijd die nog rest tot 21 juni is simpelweg te beperkt om de juiste voorbereidingen te kunnen treffen om uw demonstratie op verantwoorde wijze te laten plaatsvinden.'

'Spuitbusje
Ondanks dat de actiegroep dus geen fan is van de 1,5 meter afstand, was het idee om tijdens de demonstratie wel gewoon die afstand te bewaren, verzekert de organisator. 'Vanuit onze organisatie zou gezegd worden: we hebben ons te houden aan de regels. Als het had gemoeten hadden we met een spuitbusje stipjes op de grond gemaakt.'

Paus Franciscus oordeelt: homoseksuele priester Valkering terecht ontslagen

De uit de kast gekomen Pierre Valkering blijft geschorst als priester en zijn ontslag als pastoor bij de Vredeskerk in Amsterdam is definitief. Dat heeft paus Franciscus besloten. Dat meldt het bisdom Haarlem-Amsterdam.

Valkering werd vlak na zijn 25-jarig jubileum ontslagen, nadat hij een boek had uitgebracht waarin hij bekendmaakte homoseksueel te zijn. Volgens bisschop Jos Punt had hij de celibaatsverplichting geschonden. Valkering ging tegen het besluit in beroep bij de Congregatie van de Clerus in Rome.

Afgelopen december meldde Valkering dat hij zijn ontslag met succes had aangevochten, omdat er 'vormfouten' waren gemaakt. Toch werd de vervolging doorgezet. Zowel de Congregatie als Valkering legden de zaak voor aan paus Franciscus, die nu heeft geoordeeld dat bisschop Punt juist heeft gehandeld.

Het bisdom en Valkering gaan binnenkort met elkaar in gesprek. Valkering komt later met een verklaring.

Politie onderzoekt doodsbedreiging gericht aan gezin Jerry Afriyie

De politie is een onderzoek gestart naar de afzender van een dreigbrief gericht aan Jerry Afriyie en zijn gezin. Afriyie is de oprichter van Kick Out Zwarte Piet. De politie meldt dat zij de zaak zeer serieus neemt.

'We gaan de volgende fase in. Mijn gezin wordt bedreigd, omdat ik samen met anderen tegen racisme strijd', schrijft Afriyie vanmiddag bij een foto van de dreigbrief op Twitter. In de brief wordt hij en zijn gezin met de dood bedreigd. Afriyie heeft aangifte gedaan.

Pegida
De dreigbrief is ondertekend door 'Pegida Afd. Noord'. Pegida Nederland heeft in een Facebookpost afstand genomen van de dreigementen. 'Hoe wij ook met Jerry Afriyie van mening verschillen, wij zullen nooit dit soort laffe, bedreigende, racistische brieven aan iemand sturen!'

Volgens Pegida is er misbruik van hun naam gebruikt, iets wat volgens hen vaker gebeurt.

Dit is het verhaal van een man die zijn dochter wilde helpen

Op een avond in het voorjaar van 2020 krijgt de 72-jarige Dirk uit Utrecht een berichtje van zijn dochter (43 jaar). ‘Hoe gaat het?’ Een WhatsAppberichtje zoals wel vaker. Vader en dochter appen een tijdje heen en weer. “Er was eigenlijk niks geks aan de hand. Ook niet toen ze om hulp vroeg”, vertelt Dirk. Maar wat hij dan nog niet weet, is dat hij eigenlijk met een crimineel aan het appen is…

WhatsAppefraude
“Hallo pap, ik heb tijdelijk een ander nummer. Ik heb mijn telefoon in de wasmachine mee gewassen. Zo’n fout maak ik niet nog eens! Ik wacht nu op een nieuwe telefoon.” Zo begon het WhatsAppgesprek tussen vader en dochter. Dirk: “Dit kan gebeuren, dus het leek me een plausibel verhaal. En we stuurden ook echt meerdere berichtjes over en weer. Geklets over dat het wel zonde was van haar mooie telefoon. En ze vroeg dus ook hoe het met me ging. Gewoon een gesprek zoals je wel vaker via de app hebt.”

Vertrouwelijke sfeer
Na een appje of tien stuurt zijn zogenaamde dochter een verzoek: ‘Ik zit echt met mijn handen in het haar. Want ik kan op deze telefoon niet internetbankieren en ik moet nog twee betalingen afronden. Kun je me helpen?’ Dirk vertelt: “Ook op dat moment denk ik niks geks. Mijn dochter vraagt wel vaker om hulp. Weliswaar niet om geld, maar ze heeft een drukke baan dus soms help ik met wat dingen. Met de appjes creëren de criminelen een vertrouwelijk sfeertje. Ook appt mijn dochter dat ze het bedrag later vandaag weer terugstort. Het gaat om 991,34 euro. Een raar bedrag, maar als je iets koopt, is het meestal niet een mooi afgerond bedrag. Ze vraagt me om het direct via PayPal over te maken naar degene die ze het bedrag schuldig is. Ook dat kan, want mijn dochter heeft geen PayPal. Of, dat zegt ze.”

Dochter niet in de problemen
Dirk besluit om 800 euro over te maken. Meer kan hij niet missen. Hij appt ‘dochter’ een screenshot dat de betaling is gelukt. “Nog altijd denk ik niet dat er iets niet klopt. Ik wilde ook snel actie ondernemen, voordat de betaling te laat was en mijn dochter in de problemen kwam.”

Onraad
Dirk kletst nog een tijdje verder met zijn dochter. Totdat hij bericht krijgt van PayPal dat de rekening waar hij geld naar heeft overgemaakt, is geblokkeerd. Het bedrijf doet nader onderzoek naar de betaling. “Ik lees alle appjes nog eens door en dan valt me op dat het taalgebruik simpeler is dan dat van mijn dochter. Misschien is het toch niet helemaal koosjer. Ik bel het nummer op, maar er wordt niet opgenomen.”

Hij appt dochter: ‘Bel me even. Ik heb het gevoel dat er iets niet klopt.’ Het is inmiddels twee uur ’s nachts. Hij krijgt antwoord: ‘Hoe kom je daar nu bij?!’ Dit is de druppel en Dirk appt: ‘Je bent mijn dochter niet. Je hebt misbruik gemaakt van een goedgelovige man die nu zijn rekeningen niet kan betalen. Daar ga ik werk van maken.’ De andere kant blijft stil.

Aangifte
Dirk onderneemt direct actie. Hij neemt contact op met zijn bank en hij doet aangifte bij de politie. Hij heeft veel geluk gehad, want het geld krijgt hij teruggestort omdat PayPal de rekening al had geblokkeerd. “Ik ben wel belazerd, maar niet benadeeld. Een geluk bij een ongeluk. Ik heb mijn les wel geleerd. Het klonk allemaal heel vertrouwd. Alsof ze iets van me wisten. Deze oplichters gaan heel geraffineerd te werk. Je voelt je belazerd, in alle opzichten. Hoe weten ze iets over mij? Hoe kennen ze mijn nummer? Ik denk dat het toeval is. En een kwestie van niet opletten van mijn kant.”

Vriend-in-nood-fraude neemt toe
Dirk is lang niet het enige slachtoffer van WhatsAppfraude of vriend-in-nood-fraude. De politie Midden-Nederland ziet een flinke toename van het aantal aangiftes. De slachtoffers zijn veelal 60-plussers met volwassen kinderen.

Dirk hoopt dat anderen niet dezelfde fout hoeven te maken
Dirk wilde zijn verhaal met ons delen om andere mensen te beschermen. WhatsAppfraude kan iedereen overkomen. Dirk: “Normaal ben ik niet zo makkelijk te foppen. Ik weet ook uit het nieuws over Tikkiefraude en WhatsAppfraude. Ik dacht nog: dat gaat mij niet gebeuren. Maar de criminelen zijn doortrapt. Ze spelen heel goed in op de relatie die je hebt. En als je kind in nood is, komt er een soort waas over je heen: je wil je kind altijd helpen. Het is laag bij de grond wat deze criminelen doen.”

Leverkusen heeft plaatsing voor CL niet meer in eigen hand, Klaassen mag blijven hopen

Door een nederlaag in de voorlaatste speelronde van de Bundesliga heeft Bayer Leverkusen plaatsing voor de Champions League niet meer in eigen hand. De ploeg van trainer Peter Bosz verloor met 2-0 bij Hertha BSC. Concurrent Borussia Mönchengladbach liet geen steken vallen en neemt de vierde plaats over.

Bayern München werd eerder deze week voor de achtste keer op een rij landskampioen. Zaterdag won de ploeg met 3-1 van SC Freiburg. In de strijd voor de tweede plaats heeft RB Leipzig het af moeten leggen tegen Borussia Dortmund. In een onderling duel won Dortmund met 0-2.

Onderin is er een hevige strijd voor lijfsbehoud in de 1. Bundesliga. Werder Bremen verloor met 3-1 bij FSV Mainz. Mainz is daardoor volgend seizoen ook op het hoogste niveau actief. Door het 1-1 gelijkspel tussen Fortuna Düsseldorf en FC Augsburg mag het Bremen van Davy Klaassen hoop houden dat het directe degradatie kan voorkomen.

Düsseldorf staat op de 16e plaats met twee punten voorsprong op nummer zeventien Bremen. SC Paderborn is al gedegradeerd. In de laatste speelronde moet Düsseldorf het opnemen tegen Union Berlin, concurrent Bremen krijgt FC Köln op bezoek. Nummer zestien speelt play-offs voor lijfsbehoud, nummer zeventien degradeert.

Overige uitslagen Bundesliga
1. FC Köln - Eintracht Frankfurt 1-1
1899 Hoffenheim - Union Berlin 4-0
Bayern München - SC Freiburg 3-1
FSV Mainz 05 - Werder Bremen 3-1
Fortuna Düsseldorf - FC Augsburg 1-1
Hertha BSC - Bayer Leverkusen 2-0
Paderborn - Borussia Mönchengladbach 1-3
RB Leipzig - Borussia Dortmund 0-2
Schalke 04 - VfL Wolfsburg 1-4

Viruswaanzin.nl krijgt ook bij Femke’s driehoek NEIN! te horen

Femke Halsema en haar driehoekje, die eerst BLM demonstratierecht nog belangrijker vonden dan 1,5 meter handhaven, zijn met viruswaanzin demo’s tóch minder toeschietelijk. Ineens moet er nu tóch beschermend opgetreden worden.

Viruswaanzin.nl kan de demo op het Amsterdamse Museumplein tegen de 1,5 meter waanzin en willekeur dus mooi op de blanke (onder) buik schrijven. Eerder gooiden Den Haag, Utrecht en Maastricht het recht op demonstreren van viruswaanzin.nl al in lockdown met het mantra:

Demonstreren is een grondrecht en dit besluit is dan ook niet lichtzinnig genomen. De Veligheidsregio heeft op basis van informatie van de politie onvoldoende vertrouwen dat de organisatie de 1,5 meter zal handhaven en aan de landelijke maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zal voldoen.

Het belang van de volksgezondheid, de mogelijke verspreiding van het coronavirus en de vrees voor wanordelijkheden zijn dan ook de redenen om de manifestatie niet door te laten gaan.

Twaalf aanhoudingen tijdens onlusten na demonstraties

Tijdens onlusten na de demonstraties voor en tegen het monument van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn heeft de politie 12 mensen aangehouden. Een politieagent en politiepaard werden geraakt door stenen en raakten licht gewond. In Hoorn werden op vrijdag 19 juni 2020 twee demonstraties georganiseerd; één voor en één tegen het monument van Jan Pieterszoon Coen. De demonstraties verliepen allebei rustig en vreedzaam.

Onlusten
Na de demonstratie tegen het monument van Coen ontstonden helaas toch onlusten. Een groep van ongeveer 100 jongeren verliet rond 20.20 uur de demonstratie op het Pelmolenpad en bewogen naar de binnenstad, in de richting van de Roode Steen. De indruk is dat deze groep niet betrokken was bij de demonstratie, maar doelbewust naar Hoorn is gekomen om te rellen. Zij gooiden stenen naar de politiepaarden en gooiden met terrasmeubilair. Hierop is de ME ingezet om de relschoppers terug te dringen.

Vervolgens ging een andere groep van 100 á 200 jongeren bij het station zich met de situatie bemoeien. Ook deze groep keerde zich tegen de politie en verstoorde de openbare orde. Deze groep bewoog zich vervolgens ook richting de Roode Steen. Hierop is de ME naar de Roode Steen gegaan. Op basis van een noodbevel gaf burgemeester Jan Nieuwenburg vervolgens opdracht om het plein en de binnenstad te ontruimen en de horeca te sluiten. Rond middernacht keerde de rust terug.

Aanhoudingen
In totaal hield de politie vrijdag twaalf personen aan. Een persoon werd aangehouden toen hij zich niet kon legitimeren nadat hij tegen het standbeeld van J.P. Coen had staan plassen. Drie personen werden aangehouden omdat zij zich, nadat de Roode Steen was afgesloten, op het plein vertoonden in het bezit van golfclubs. In de overige acht gevallen ging het om verdachten die werden aangehouden tijdens de ongeregeldheden. Zij worden verdacht van onder anderen opruiing, mishandeling en openlijke geweldpleging. Deze laatste acht verdachten zijn ingesloten voor nader onderzoek. De politie en gemeente verwachten dat er de komende periode op basis van onderzoek meer aanhoudingen kunnen worden verricht.

Doelbewust
Burgemeester Jan Nieuwenburg heeft geen goed woord over voor de relschoppers. ‘Deze groepen hebben de demonstratie doelbewust misbruikt om asociaal te komen rellen. Ronduit schandalig gedrag, dat helemaal niets met de vrijheid van meningsuiting te maken heeft.’ Volgens de burgemeester hebben een goede voorbereiding op ‘alle mogelijke scenario’s’ en een doortastend optreden van de politie ervoor gezorgd dat de dreigende sfeer niet verder is geëscaleerd. ‘Dit had ook heel anders kunnen aflopen. Ik ben de politie heel dankbaar voor hun inzet.’

Standbeeld Jan Pietersz. Coen in Hoorn (Stockfoto: GerardM op de Nederlandstalige Wikipedia / CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1820157)
Standbeeld Jan Pietersz. Coen in Hoorn (Stockfoto: GerardM op de Nederlandstalige Wikipedia / CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1820157)

Wereldvluchtelingendag - solidariteitsdemonstraties

Vandaag is het wereldvluchtelingendag. In acht verschildende steden wordt vandaag geprotesteerd tegen de repressie tegen vluchtelingen en de extra problemen ten gevolge van de corona-pandemie en overheidsreacties daarop. De acties worden gehouden op initiatief van Comité 21 maart en Stop The War on Migrants. 

Lees ook: Solidariteitsprotesten met vluchtelingen in acht steden op Wereldvluchtelingendag

De groepen die vandaag in actie komen willen dat detentiecentra gesloten en deportaties gestopt worden. Alle vluchtelingen en migranten moeten worden gelegaliseerd, en zoals iedereen, recht krijgen op huisvesting, gezondheidszorg en veilige leef- en werkomstandigheden. De militarisering van en pushbacks aan de Europese grenzen dienen stopgezet te worden, en reddingsacties op de Middellandse Zee moeten hervat worden. Nederland zou daarnaast onmiddellijk opvang moeten bieden aan alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen.

De acties vinden om 14:00 uur plaats in de volgende steden: Amersfoort, Amsterdam, Enschede, Leiden, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, en Wageningen. FOK! gaat vanmiddag een kijkje nemen bij het protest in Utrecht en zal daar live verslag van doen. 

Update 13:43 uur: DJMO is ter plaatse en de locatie waar de actie zou moeten plaatsvinden is vooralsnog uitgestorven

Update 14:20 uur: De opkomst is dermate laag dat een stream niet te rechtvaardigen is volgens DJMO. Ze is inmiddels weer op huis aan.

Foto van een leeg plein (Foto: FOK!)
Foto van een leeg plein (Foto: FOK!)

Leeg plein in Utrecht (Foto: DJMO)
Leeg plein in Utrecht (Foto: FOK!)

COVID-19: 91 nieuwe besmettingen en 8 doden, totaal 49.502 en 6089

Tot en met 19 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 49.502 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 91 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.848 (+2) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 8 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6089 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19 patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Superhero-vechtspel Injustice gratis op alle platforms

NetherRealms DC Comics superhero fight game Injustice: Gods Among Us is momenteel gratis te verkrijgen op PlayStation 4, Xbox One en PC. De vechtgame van de Mortal Kombat-studio is alweer zeven jaar oud, maar heeft op technisch gebied de tand des tijds redelijk doorstaan.

Injustice is een vechtspel vergelijkbaar met Mortal Kombat maar dan iets kindervriendelijker. In plaats van uitgestoken oogballen en uitgerukte ruggengraten zijn het in Injustice vooral capejes, maskers en superpowers die de revue passeren. Speelbare personages zijn onder andere Superman, Wonder Woman, Batman, Catwoman, Flash, Green Arrow, Nightwing en Aquaman.

De game is gratis tot en met 25 juni en kan in de betreffende digitale stores opgepikt worden (voor de pc-versie is dat Steam).

Een kritische kijk op racisme

Voordat ik begin met het typen van deze column heb ik al het gevoel dat ik de nodige reacties zal krijgen. Hij gaat namelijk over racisme en over het feit dat Black Lives Matter en ik het volledig eens zijn met de stelling dat iedereen gelijk zou moeten zijn. Of ze nou een donker huidje hebben (zwart vind ik een denigerend rotwoord) of toevallig wat lichter zijn. Hij gaat echter ook over de mensen die denken dat deze denkwijze en het verspreiden daarvan een vrijbrief is om je niet meer aan de regels te houden of andere mensen te kwetsen en dan gaat hij ook nog eens over die mensen die hun mond houden of, erger nog, zonder kennis van zaken mee kletsen.

Coronarichtlijnen RIVM gevaar voor ouderen tijdens hittegolf

De meeste inwoners van Gelderland maken zich zorgen om de gezondheid van ouderen als gevolg van de hitte. Ook zorgt het door corona aangepaste hitteplan voor hoofdbrekens in verzorgingshuizen. Daardoor mogen ventilatoren niet aan.

De hitteperiodes zorgen elk jaar weer voor extra doden, in 2019 vielen naar schatting vierhonderd extra doden door de hitte, voornamelijk hoogbejaarden geboren voor 1940.

Het hitteplan van het RIVM voorkomt echter dat, vooral in verzorgingstehuizen, de oudjes goede koeling kunnen krijgen. Algemene ruimtes ventileren door middel van ventilatoren is uit den boze om verspreiding van het virus te voorkomen.

Madeleen Helmer van het Klimaatverbond Nederland ziet een groot probleem. "Zeker als je beseft dat we op het warmste jaar ooit afstevenen."

Omstanders bekogelen dronken messenzwaaier met stoelen en gaan met elkaar op de vuist

Omstanders hebben in de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 juni op de Markt in Roosendaal een man overmeesterd. De 33-jarige Roosendaler, die een verwarde indruk maakte en onder invloed van alcohol leek te zijn, liep volgens getuigen met een mes te zwaaien.

Rond 02:20 uur kreeg de politie een melding van een mogelijke vechtpartij. Er zouden meerdere mensen met elkaar op de vuist zijn gegaan. Toen de dienders op de Markt aankwamen was de rust terug gekeerd. Ze troffen een behoorlijk gewonde man aan. Deze zou met een mes gezwaaid hebben en achter iemand aan gerend zijn. Een groep omstanders zou ingegrepen hebben door onder andere met stoelen naar de man te gooien en hem te slaan en te schoppen.

Ook zouden omstanders met elkaar in gevecht zijn geraakt. De man raakte gewond en moest per ambulance overgebracht worden naar het ziekenhuis. Agenten hebben ter plaatse getuigen gehoord. Ook hebben ze een mes in beslag genomen. De zaak wordt verder onderzocht.

'Mensen die vluchten vanwege hun LHBTI-achtergrond durven hier vaak niet over te vertellen'

Het is vandaag de Dag van de Vluchteling én het is Roze Zaterdag. Souad werkt voor de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) in AZC in Ter Apel. In haar werk komt ze ook vluchtelingen tegen uit de LHBTI-gemeenschap. ‘Mensen die vanwege hun seksuele geaardheid gevlucht zijn, zijn bang om hierover te vertellen. Ze komen uit een land waar homoseksualiteit niet geaccepteerd is en weten niet of ze hier wel veilig zijn,’ vertelt Souad. ‘Ik stel ze op hun gemak en maak ze duidelijk dat ze veilig kunnen verklaren.'

Bedreigd
De gesprekken verlopen soms emotioneel. 'Dat is logisch, het is een beladen thema. Als ze eenmaal het vertrouwen hebben gekregen en ze willen hun verhaal vertellen, hoor ik soms heftige dingen en denk ik: “Hoe heb je dat mee kunnen maken”. Zo vertelde een meisje uit een islamitisch land dat haar broer haar meerdere malen met de dood heeft bedreigd. Haar familie was erachter gekomen dat ze lesbisch is. Zij zien dat als een ziekte. De oplossing was dat ze moest trouwen met een man. En anders moest ze weg. Zou ze dat niet doen dan zou ze komen te overlijden. Toen ze dat vertelde zag ik de angst in haar ogen. Ik probeerde haar samen met een collega gerust te stellen. We vertelden dat je hier gewoon jezelf mag zijn. Ze ging de deur uit met een glimlach.’

LGBTI-achtergrond
Als mensen hier asiel willen aanvragen, moeten ze zich bij de AVIM in het AZC in Ter Apel melden. De taak van Souad is om samen met collega’s te beoordelen of hun verhaal klopt, of er ondersteunend bewijs is voor dat verhaal en of dat samen voldoende reden geeft om hun asielaanvraag in behandeling te nemen. Dat Souad zelf van Marokkaanse afkomst is, helpt bij sommige mensen met een LHBTI-achtergrond om het ijs te breken. ‘Dezelfde taal spreken helpt natuurlijk en we delen een islamitische achtergrond. Maar ik gebruik ook mijn intuïtie. Ik hoor en zie dingen, ik let op non-verbale reacties. Ik voel wanneer er iets niet klopt. Dan ga ik doorvragen, heel voorzichtig. Dan komt het verhaal er meestal uit."

Objectief
"Ik heb van huis uit bepaalde normen en waarden meegekregen. Ik voel me politieagent voor een ieder en ben objectief naar de mensen, zonder mijn eigen identiteit te verliezen. Ik behandel iedereen op dezelfde manier.’

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Europees Parlement: 'Black Lives Matter'

Er is geen plaats voor racisme en discriminatie in onze samenleving, stelt het Europarlement. De leden vragen de EU om een krachtig standpunt in te nemen tegen racisme, geweld en onrecht. 'Black Lives Matter' benadrukt het Europees Parlement, en veroordeelt elke vorm van blank superioriteitsgevoel. De Europarlementariërs veroordelen de verschrikkelijke dood van George Floyd en steunen vreedzame demonstraties. Discriminatie op grond van ras blijft een alledaags probleem in de hele EU. De leden eisen dat er een einde komt aan etnisch profileren in het strafrecht en dat politiegeweld bestraft wordt.

Vrijdag werd er met 493 stemmen voor, 104 stemmen tegen en 67 onthoudingen een resolutie aangenomen waarin het Parlement “de verschrikkelijke dood van George Floyd in de VS sterk veroordeelt” en ook soortgelijke moorden elders op de wereld. De Europarlementariërs roepen de Amerikaanse autoriteiten op te handelen tegen het structurele racisme en ongelijkheid. De leden bekritiseren het hardhandig optreden van de politie tegen vreedzame demonstranten en journalisten. Daarnaast spreken zij hun onvrede uit over het dreigement van president Trump om het leger in te zetten en zijn “opruiende retoriek”.

Het Parlement steunt de recente wereldwijde massale demonstraties tegen racisme en discriminatie en veroordeelt elke vorm van superioriteitsgevoel van blanke mensen. De leden veroordelen de gevallen van plundering, brandstichting, vandalisme en vernieling van openbare en particuliere eigendommen die door een aantal gewelddadige demonstranten zijn veroorzaakt en eisen tevens dat “het onevenredig gebruik van geweld en racistische neigingen bij de politie” publiekelijk aan de kaak wordt gesteld wanneer dit voorkomt.

Het gebruik van geweld door de politie moet altijd “rechtmatig, proportioneel, noodzakelijk en een laatste redmiddel zijn”. De Europarlementariërs benadrukken dat “excessief geweld tegen menigtes niet proportioneel is”. Het Europees Parlement onderstreept dat gevallen van politiegeweld en mishandeling niet onbestraft kunnen blijven en dat burgers het recht hebben om scenes met politiegeweld op te nemen om als bewijs te gebruiken.

Einde aan etnisch profilering, verbeter diversiteit bij de politie
De resolutie roept de EU en de lidstaten op tot het beëindigen van etnisch profileren in de rechtshandhaving, terrorismebestrijding en immigratiecontroles. Nieuwe technologieën op dit gebied mogen niet discriminerend werken richting minderheden.

De politie moet “een voorbeeldrol hebben op het gebied van anti-discriminatie en anti-racisme” en moet de trainingen op dit vlak verbeteren, stellen de parlementariërs, die tevens oproepen tot meer diversiteit binnen bij de politie.

Europese misdaden tegen de menselijkheid begaan in het verleden tegen donkere mensen
Volgens het Europees Parlement moeten de EU-instellingen en de lidstaten historisch onrecht en misdaden tegen de menselijkheid begaan tegen de mensen van kleur en Roma officieel erkennen. Het bestrijden van discriminatie op alle vlakken moet een EU-prioriteit zijn. De leden sporen de Raad aan om “onmiddellijk de onderhandelingen over de horizontale richtlijn over non-discriminatie af te ronden”. De lidstaten blokkeren dit voorstel van de Commissie al sinds 2008.

Het Parlement verzoekt de lidstaten racistische en afrofobische tradities, zoals blackface, te veroordelen en onderstreept daarnaast dat racistische en xenofobe uitlatingen niet onder de vrijheid van meningsuiting vallen. De leden van het Europees Parlement betreuren het dat extremistische en xenofobe politieke krachten wereldwijd steeds vaker hun toevlucht nemen tot "verdraaiing van historische, statistische en wetenschappelijke feiten en gebruik maken van symboliek en retoriek die aspecten van totalitaire propaganda, waaronder racisme, antisemitisme en haat jegens minderheden, weerspiegelen.”

Europees Parlement eist doortastende maatregelen om Europese arbeidsmigranten beter te beschermen

EP-leden willen dringend actie ter bescherming van de gezondheid, veiligheid en werkomstandigheden van grensarbeiders en seizoenarbeiders in het kader van Covid-19. Zo zouden nationale en grensoverschrijdende arbeidsinspecties opgevoerd moeten worden, moet fatsoenlijke huisvesting worden losgekoppeld van het loon en moet de Europese Commissie controleren of bestaande EU-wetgeving adequaat is en bestand tegen een pandemie.

De Covid-19-crisis heeft sociale dumping en de bestaande precaire situatie van veel grensoverschrijdende werknemers en seizoenarbeiders in de Europese landbouw, voedingsindustrie en gezondheidssector aan het licht gebracht en verergerd. In een resolutie die vrijdag is aangenomen, dringt het Parlement er bij de Commissie op aan om de werkgelegenheids-, gezondheids- en veiligheidsomstandigheden van grensarbeiders en seizoenarbeiders onder de loep te nemen, en te kijken naar de rol van uitzendbureaus en toeleveringsbedrijven. Lacunes in EU- en nationale wetgeving moeten in kaart worden gebracht en bestaande EU-wetgeving eventueel herzien. De Europarlementariërs roepen ook op snel een evenwichtig akkoord te vinden over de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels, nodig om sociale fraude en misbruik van de rechten van mobiele werknemers te bestrijden.

Doortastende maatregelen ter bescherming van seizoens- en grensarbeiders
De leden van het Europees Parlement dringen bij de Commissie aan op nieuwe, specifieke richtlijnen voor grensoverschrijdende en seizoenarbeiders en langetermijnoplossingen om wanpraktijken op het gebied van onderaanneming aan te pakken. Bovendien moet prioriteit worden gegeven aan het volledig operationeel maken van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA). De lidstaten moeten de capaciteit van arbeidsinspecties opvoeren en zorgen voor behoorlijke huisvesting, losgekoppeld van het loon, aldus de tekst.

De resolutie werd aangenomen met 593 stemmen voor, 43 tegen en 38 onthoudingen. De Europese Commissie zal naar verwachting binnenkort met richtlijnen komen voor betere bescherming van grensarbeiders en seizoenarbeiders.

Achtergrond
In 2018 ging het grootste aantal grensarbeiders van Polen naar Duitsland (125.000 mensen, waarvan velen in de bouwsector), van Frankrijk naar Luxemburg (88.000), van Duitsland naar Luxemburg (52.000), van Slowakije naar Oostenrijk (48.000, waarvan de meeste vrouwen in de gezondheidszorg) en van Frankrijk naar België (46.000).

Naar schatting worden in de EU jaarlijks 800.000 tot een miljoen seizoenarbeiders aangeworven, voornamelijk in de agrovoedingssector: 370.000 in Italië, 300.000 in Duitsland, 276.000 in Frankrijk en 150.000 in Spanje.

Seizoens- en grensarbeiders kunnen in een andere EU-lidstaat worden tewerkgesteld op basis van hun recht op vrij verkeer binnen de EU. De wetgeving van het werkland is van toepassing op basis van het beginsel van gelijke behandeling. De toegang tot werkloosheidsuitkeringen en sociale bescherming wordt geregeld door de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels, die momenteel wordt herzien. Ongeveer 1,3 miljoen mensen in de EU wonen in een andere lidstaat dan waar ze werken.

Toekomstvisie voor kottervisserij

De kottervissers op de Noordzee kampen met een aantal grote vraagstukken. Het pulsverbod, het coronavirus, de aanlandplicht, de sluiting van gebieden voor windparken en natuur en ook onzekerheden omtrent de Brexit maken het toekomstperspectief voor de vloot onzeker. Dit alles vraagt om een lange termijnaanpak om ook in de toekomst duurzaam en economisch gezond te kunnen blijven vissen. De vrijdag gepubliceerde Kottervisie richt zich op een kleinere en economisch gezonde sector, die een voorloper blijft qua kennis en innovatie en vist met respect voor natuur en milieu. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Kottervisie hangt samen met het Noordzeeakkoord, waarin het Rijk, onder coördinatie van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, samen met betrokken partijen afspraken hebben gemaakt over de manier waarop natuur, visserij en energie op de Noordzee zich de komende jaren in samenhang kunnen ontwikkelen. Minister van Nieuwenhuizen heeft het definitieve Noordzeeakkoord ook vandaag aan de Tweede Kamer gestuurd. De Kottervisie bevat een pakket aan maatregelen specifiek voor de Nederlandse vissersvloot. In de Kottervisie geeft visserijminister Schouten aan hoe ze deze middelen wil inzetten voor een gezonde en duurzame vloot in de nabije toekomst.

Innoveren en saneren
Het kabinet stelt in het kader van het Noordzeeakkoord 45 miljoen euro beschikbaar voor innovaties in de visserijsector. De innovaties gaan bijdragen aan een rendabele visserij met minder uitstoot van broeikasgassen, minder bodemberoering, minder ongewenste bijvangst en minder afval. Het ontwikkelen van een nieuw tuig als opvolger voor de puls heeft daarbinnen hoge prioriteit. Vissers die de stap naar verduurzaming niet kunnen of willen maken, kunnen gebruik maken van een saneringsregeling. Hiervoor maakt het kabinet 74 miljoen euro voor vrij. Zo blijft er voldoende ruimte voor vissers die willen blijven vissen en neemt de ecologische druk op de visgronden niet verder toe.

Brede consultatie
Vorig jaar heeft minister Schouten een onafhankelijk adviseur gevraagd om met een advies te komen voor een duurzame kottervisserij op de Noordzee. Dat advies is opgesteld na brede consultatie van vertegenwoordigers binnen en buiten de sector. Dit advies van mevrouw Burger -dat afgelopen najaar is aangeboden aan de Tweede Kamer- is de basis geweest voor deze Kottervisie, waarin overheid en sector samenwerken om de toekomst voor de visserij vorm te geven. Op dit moment wordt er samen met de sector ook gewerkt aan een toekomstperspectief voor de garnalensector. Dit volgt later dit jaar.

Lichtende nachtwolken en zeevonk!

Liefhebbers van speciale natuurfenomenen maken komende tijd goede kans op het zien van lichtende nachtwolken en zeevonk. Wie volgende week aan het eind van de avond het strand bezoekt ziet mogelijk beide fenomenen tegelijk. Lichtende nachtwolken zijn bij helder weer rond de langste dag vaak te zien en zeevonk ontstaat bij zonnig, zeer warm en rustig weer.

Vanavond is het vrij helder en daarmee is er een goede kans op het zien van lichtende nachtwolken. Deze wolken zie je, als ze ontstaan, pas nadat de zon is ondergegaan. Aan einde van de avond of aan het begin van de nacht kunnen deze mysterieuze wolken aan de hemel verschijnen. Ga je kijken trek dan wel een vest of een jas aan, want eind van de avond is het afgekoeld naar 13 tot 16 graden. Op een donkere plek is de kans om de wolken te zien het grootst.

Ook ruim voor zonsopkomst, tussen 3 en 4 uur ’s nachts, zijn deze wolken soms te zien en naar verwachting is het dan nog vrij helder. Aan het eind van de nacht neemt de kans op gewone bewolking toe. Zondagavond is er veel bewolking, dus de kans dat je ze dan ziet is klein.

Na het weekend verlopen de meeste nachten helder en doordat het dan flink warm wordt zullen veel mensen ’s avonds laat nog buiten zijn. Daarmee stijgt de kans dat deze wolken worden waargenomen. Ze zijn te herkennen aan hun zilverblauwe kleur.

Ruimtestof en ijskristallen
Of lichtende nachtwolken daadwerkelijk ontstaan is altijd afwachten. De wolken vormen zich op 80 km hoogte indien er voldoende vocht en stofdeeltjes aanwezig zijn. IJskristallen zetten zich af op de stofdeeltjes en weerkaatsen zonlicht naar de aarde. De wolken zijn pas te zien als het aan het aardoppervlak al donker wordt, terwijl de lucht op 80 km hoogte nog beschenen wordt door de zon.

Zomerse tot tropische warmte verhoogt kans op zien van zeevonk
Wie komende week op het strand lichtende nachtwolken probeert te spotten kan zomaar verrast worden door het zien van een tweede natuurfenomeen. Omdat het zonnig en zeer warm wordt en er relatief weinig wind staat kan zeevonk ontstaan. Dit is een alg die zich bij deze omstandigheden gemakkelijk vermenigvuldigt.

Wanneer er genoeg van deze eencellige organismen zijn kan in bewegend water een chemische reactie ontstaan. Zo kan de alg oplichten door golfslag of wanneer iemand door het water loopt. In de nacht ontstaat een lichtgevende blauwe gloed en bij daglicht kan een oranjerode kleur te zien zijn. Op 12 juni waren beide natuurfenomenen ook al tegelijk te zien.

OM eist acht jaar cel voor fataal steekincident

Op maandagochtend 9 september 2019 komen twee jongens bijna tegelijkertijd aan bij hetzelfde toegangspoortje op metrostation Capelsebrug. Er ontstaat een conflict tussen beiden, dat eindigt in een steekpartij. Het slachtoffer overleeft het steekincident niet. Tegen de 21-jarige jongen die volgens het OM verantwoordelijk is voor zijn dood, eiste de officier van justitie gisteren een gevangenisstraf van 8 jaar.

Capelsebrug
Op de bewuste maandagochtend loopt het slachtoffer, een 20-jarige jongen uit Lekkerkerk op metrostation Capelsebrug. Hij neemt de roltrap naar boven. Vlak voor hem loopt de verdachte, een 20-jarige Rotterdammer. Door een ongelukkig toeval checken beiden jongens een paar minuten voor tien bijna tegelijkertijd in bij hetzelfde toegangspoortje. Ze lopen vlak achter elkaar door hetzelfde poortje. Wat er direct daarna gebeurt, is allesbepalend. Op de camerabeelden, die vrijdag ook getoond zijn op zitting, is te zien dat er een conflict ontstaat tussen slachtoffer en verdachte, waarbij verdachte het slachtoffer uiteindelijk in de borst steekt en wegloopt. Het slachtoffer valt neer. Omstanders verlenen nog eerste hulp, maar tevergeefs: om 10:16 uur, iets langer dan een kwartier nadat beide jongens zijn ingecheckt, is het slachtoffer overleden. Uit onderzoek blijkt al snel wie de verdachte is, hij wordt dezelfde avond aangehouden.

Noodweer
De officier van justitie vindt dat er sprake is van doodslag. Zij zei daarover op zitting: “Steken met een mes in de borst levert ernstig gevaar voor het leven op nu zich daar vitale lichaamsdelen bevinden. Verdachte heeft bewust de aanmerkelijke kans hierop aanvaard. Door zo te handelen heeft verdachte – op zijn minst genomen - bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat hij het slachtoffer dodelijk zou raken.”

De verdachte heeft verklaard dat hij het slachtoffer heeft gestoken, maar zegt dat hij dat deed om zichzelf te verdedigen. Volgens hem uitte het slachtoffer dreigende taal, waardoor hij bang werd. Volgens het OM is er echter geen sprake van noodweer of noodweerexces, want de verdachte had weg kunnen lopen, of omstanders kunnen benaderen voor hulp. In plaats daarvan heeft hij het mes uit zijn tas gepakt en het slachtoffer gestoken.

Eis
Volgens de officier dient de verdachte te worden berecht volgens het volwassenstrafrecht. De officier ziet geen reden om het adolescentenstrafrecht toe te passen. Onderzoek van de reclassering benoemt dat de verdachte redelijk zelfstandig was en juist bezig was met een volwassen toekomst. Plaatsing in een jeugdinrichting zou volgens de reclassering een stap terug zijn in zijn ontwikkeling.

Omdat er sprake is van een zeer ernstig feit eiste de officier van justitie vandaag 8 jaar gevangenisstraf. “Verdachte heeft door zijn fatale handelen diep ingegrepen in de levens van de familie en vrienden van het slachtoffer. Zij zijn voor het leven getekend,” aldus de officier vandaag op zitting. Daarnaast neemt zij het de verdachte zeer kwalijk dat hij op straat liep met een mes, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Naast de gevangenisstraf vroeg de officier aan de rechtbank om aan verdachte, met het oog op zijn persoonlijkheid, een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op te leggen, op grond van artikel 38z van het Wetboek van Strafrecht. Een veroordeelde wegens een zwaar geweldsdelict kan daardoor veel langer onder intensief toezicht blijven, zodat bij (dreigende) recidive eerder en sneller kan worden ingegrepen.

De rechtbank doet uitspraak op 3 juli.

Gevangenisstraffen tot 20 jaar geŽist in terrorismeproces

Het OM heeft vrijdag tegen zes mannen gevangenisstraffen tot 20 jaar geëist vanwege het voorbereiden van een grootschalige terroristische aanslag in Nederland. De zes staan terecht vanwege het voorbereiden van een meervoudige aanslag met een autobom, Kalasjnikovs, andere vuurwapens, handgranaten en bomvesten.

Naar de stellige overtuiging van het OM is Nederland in 2018 ontsnapt aan een grote en zware aanslag. “Een grote aanslag wel te verstaan, waarbij de verdachten zo veel mogelijk schade wensten aan te richten door met een auto een zware bomaanslag te plegen en elders een festival binnen te dringen ‘schietend als een gek op mensen’ met Kalasjnikovs”, hielden de officieren van justitie de rechtbank in Rotterdam voor. “De verdachten zouden daarbij ook handgranaten en bomvesten hebben willen gebruiken.”

De mannen hadden aan aanslag voor ogen zoals in Parijs in 2015. Zij hadden ook duidelijk te kennen gegeven niet levend in handen van de politie te willen vallen. Volgens de officieren van justitie was het zonneklaar dat de verdachten de naderende dood hadden geaccepteerd en zich daarop voorbereidden. De officieren spraken van duidelijke en gruwelijke bedoelingen van de verdachten om in Nederland een bloedbad aan te richten zoals in Parijs. De verdachten zijn ook aangeklaagd voor het deelnemen aan een terroristische organisatie en training voor het plegen van een aanslag.

Infiltratie
De plannen voor een aanslag kwamen aan het licht in een even zorgvuldige als gedurfde infiltratie-operatie. Daardoor zijn voortdurend zicht en controle geweest op het doen en laten van de verdachten. De ontknoping diende zich aan op 27 september 2018 in een vakantiehuisje op een recreatiepark in Weert. De camera’ s die in het huisje waren opgehangen gaven ‘live’ een ijzingwekkend beeld van de verdachten en hun plannen.

In een ontmoeting met twee undercoveragenten kregen vier verdachten instructies over het gebruik van handvuurwapens, Kalasjnikovs en bomvesten. De vuurwapens waren vooraf door de politie onklaar gemaakt. Er konden geen kogels mee worden geschoten. Aan de buitenkant was dat niet zichtbaar. Een van de verdachten noemde de Kalasjnikov zijn ‘sleutel tot het paradijs’. Een ander informeerde nog of de schakelaar van het bomvest van links naar rechts verplaatst kon worden. Aan het einde van de ontmoeting spraken de mannen over een afscheidsvideo die ze wilden maken. Na hun vertrek uit het vakantiehuisje zijn de verdachten door de politie klemgereden en aangehouden. Een van hen probeerde nog met een doorgeladen pistool op de politiemensen te schieten.

Rauwe beelden
De officieren van justitie verwezen voor de ernst van de terroristische plannen naar de rauwe beelden van de aanslagen in Parijs, waarvan de littekens blijvend zijn. De verhalen van slachtoffers en nabestaanden zijn gruwelijk en houden mensen uit hun slaap. “ Stelt u zich eens voor hoe zeer Nederland geraakt en veranderd zou zijn als deze aanslag niet voorkomen zou zijn geweest door de informatie van de inlichtingendiensten en het daarop volgende werk van politie en justitie”, legden de officieren de rechtbank vragend voor. “Niets en niemand ontziend planden de verdachten een meervoudige terroristische aanslag die een ongekend groot aantal slachtoffers zou maken. En precies dat is wat de feiten zo buitengewoon ernstig maakt en waarom zware, zeer zware gevangenisstraffen onvermijdelijk zijn.”

De maximumstraf voor de verdachten is een gevangenisstraf van 20 jaar. Vanwege de poging tot moord – het schieten op de politie – geldt voor een van de verdachten een ander maximum, namelijk 26 jaar. Tegen de hoofdverdachte, geen onbekende van politie en justitie vanwege een eerdere veroordeling voor terrorisme, eiste het OM een gevangenisstraf van 18 jaar. Twee medeverdachten hoorden 13 jaar tegen zich eisen. Een vierde en vijfde verdachte moeten volgens het OM respectievelijk gevangenisstraffen van 15 en 8 jaar worden opgelegd. Vanwege nog bovendien de poging moord op de politie eisten de officieren van justitie tegen de zesde verdachte een gevangenisstraf van 20 jaar.

Het strafproces wordt volgende week voortgezet met de pleidooien van de advocaten van de verdachten.

FOK! Wat een weer: de warmte komt er aan

Goeiedag!

Nou, dat was het dan. Een periode met elke dag zware buien die lokaal zeer veel water achterlieten. Op diverse plaatsen in het zuidwesten liepen de hoeveelheden op tot tegen de 100 mm. Vlissingen had zelfs 100 mm op één dag. Verder ook in Brabant plensbuien en ook daar vinden we stations terug die ruim boven de 100 mm zijn uitgekomen. Op het kaartje van het KNMI zien we dat alleen in Friesland niet al te veel gevallen is deze maand. Verder zijn de hoeveelheden grillig verdeeld over het land.

Voor mij was deze periode een grote teleurstelling. Grote buien zaten steeds wel dichtbij maar bereikten mij of niet of kwamen als uitstervende bui over. Ik heb de afgelopen week maar 25 mm opgevangen. 19 mm vorige week vrijdag en gisteren 6 mm. Onweer heb ik al sinds een week niet meer gehoord of gezien. Heel jammer allemaal.

Gisteren waren er slechts een paar buien actief. De zwaarste zaten boven Drenthe en Groningen. Die gingen gepaard met onweer. Vanochtend een enkel exemplaar boven Noord-Holland, en als laatste een buiencel vanuit het zuidwesten. Al deze buien zullen de komende uren oplossen of wegtrekken.

Vandaag zou er in het binnenland nog een enkele bui kunnen ontstaan, maar dat zullen geen zware buien zijn en onweer lijkt mij ook onwaarschijnlijk. Het wordt hierbij ongeveer 22 graden. Er staat een zwakke tot matige wind uit een westelijke richting.

De hitte komt er aan. In de loop van volgende week, maar dat zien we dan wel. 

Fijn weekend!  

Meer weer op FOK!

Charged spotte wat mooie bedreigende bewolking  (Foto: Charged)
Charged spotte wat mooie bedreigende bewolking (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ouderen uitgezocht om te beroven

Met een uitgekookt plan lukt het twee Roemeense mannen (28 en 42 jaar) in de eerste maanden van dit jaar om meerdere mensen te beroven. De 28-jarige stond vrijdag voor maar liefst zestien zaken voor de rechter, de ander voor acht. Steeds zochten ze bewust oudere slachtoffers uit. Liefst met rollator.

De mannen hebben steeds dezelfde werkwijze. Ze kiezen een slachtoffer uit, bewust iemand die ze qua leeftijd, kracht en snelheid makkelijk aan kunnen. Daarvan kijken ze bij het pinnen de code af. Vervolgens wordt het slachtoffer gevolgd, vaak tot aan huis. Daar wordt een smoes verzonnen om het slachtoffer af te leiden en zo de pinpas te kunnen stelen.

Die werkwijze doet ze uiteindelijk ook de das om. Ze staan op 16 maart 2020 in Waddinxveen wel érg dicht tegen een oudere man aan die staat te pinnen. Zo dicht, dat het een toevallige passant opvalt. De vrouw vertrouwt het niet, zeker niet wanneer de mannen daarna het oudje volgen. Ze belt de politie. Als agenten de mannen traceren, zetten ze het op een lopen. Onderweg gooien ze twee gestolen pinpassen weg en zodra ze zijn gepakt blijkt dat ze beiden ook nog ruim 1.000 euro cash op zak hebben.

Ouderen te grazen genomen
Na hun aanhouding kunnen de mannen aan nog veel meer zaken worden gelinkt, zestien in totaal. Het is verbluffend en choquerend tegelijk hoe ze ongemerkt pinpassen uit portemonnees vissen, terwijl ze hun slachtoffers op gewiekste wijze uit balans brengen. 'Kwetsbare ouderen worden simpelweg te grazen genomen,' zei de officier van justitie vrijdag in de rechtszaal. 'Zij die juist onze zorg verdienen, werden op verbijsterende manier van hun geld ontdaan. De verdachten bezorgden hen financiële schade, verdriet, angst en wantrouwen.'

Treffend is een diefstal in Vlaardingen op 11 maart. De verdachten volgen een vrouw met een rollator, die net bij de supermarkt geld heeft gepind. Bij haar portiek duiken de mannen op en bieden aan om haar rollator naar boven te brengen. Ze trekken hem zelfs uit haar handen. De vrouw zegt dat dit niet hoeft en pakt haar rollator terug. Vervolgens bieden ze aan om haar post aan te geven en ze pakken haar sleutels voor de brievenbus. Ook die neemt ze weer terug. Ze drukken nog op het liftknopje en zwaaien nog vriendelijk als mevrouw in de lift stapt. Eenmaal boven ontdekt de vrouw dat haar pinpas weg is. En ze begint heel hard te huilen.

37.500 euro schade
Op camerabeelden is te zien hoe de verdachten het hebben geflikt: als de vrouw heeft aangegeven dat ze zelf haar post wil pakken, buigt de 42-jarige man nog wel ter ondersteuning met haar mee naar de brievenbus. Wat de vrouw niet merkt is dat hij onderwijl haar portemonnee uit haar tas vist en achter zijn rug aan de 28-jarige verdachte geeft. Die vist snel de pas eruit, waarna de portemonnee even ongemerkt weer terug in de tas wordt gedaan.

De vrouw in Vlaardingen heeft haar buurvrouw opgezocht en samen hebben ze de bank gebeld. Toen bleek dat al 590 euro was opgenomen. In totaal hebben de mannen in een paar weken tijd vermoedelijk 37.500 euro gestolen van meerdere mensen. Ze maakten slachtoffers in Waddinxveen, Vlaardingen, Zuidland, Zoetermeer, Papendrecht, Voorschoten, Gorinchem, Capelle aan den IJssel, Rijen, Spijkenisse, Lisse, Weesp, Krimpen aan den IJssel en Noordwijk.

Mobiel banditisme
Het is een typisch voorbeeld van wat mobiel banditisme wordt genoemd. Verdachten zonder vaste woon- of verblijfplaats die korte tijd in een land verblijven waarmee ze geen band hebben, om daar snel geld te maken met overvallen, inbraken of diefstallen. De twee verdachten hebben alle bewijsbare zaken bekend. Maar er zijn ook aanwijzingen voor een samenwerking met anderen, ook in andere landen. Daarover houden ze hun mond. 'Het lijkt erop,' aldus de officier van justitie, 'alsof ze een aanhouding en veroordeling als arbeidsrisico incalculeren.'

Ze eiste tegen de 28-jarige verdachte 6 jaar cel en tegen de 42-jarige verdachte 3 jaar. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Sanquin begint met verzamelen plasma voor mogelijk geneesmiddel coronavirus

Sanquin gaat van 16.000 ex-coronapatiënten antistoffen afnemen om een geneesmiddel te kunnen ontwikkelen voor huidige coronapatiënten. “De hoeveelheid antistoffen in het bloed neemt af in verloop van tijd. Het is dus een race tegen de klok”, zegt Daphne Thijssen, lid Raad van Bestuur en directeur van de divisiek Bloedbank, over het grootschalige project. “Dankzij de financiële bijdrage van VWS is het mogelijk snel te schakelen.”

Zonder een gerichte behandeling of een vaccin om besmettingen te voorkomen, zal het niet lukken het coronavirus uit te bannen. Dat is de conclusie die getrokken kan worden na de tweede immuniteitsmeting van Sanquin. Uit dat onderzoek bleek 5,4% van de Nederlandse bloeddonors antistoffen hebben tegen het coronavirus. De eerdere schatting van 60 procent immuniteit om het virus ‘vanzelf te doen uitdoven’ is daarmee ver weg.

Sanquin ziet de ontwikkeling van een plasmageneesmiddel als essentiële volgende stap. Daarmee kan mogelijk worden voorkomen dat mensen in risicogroepen Corona krijgen, of misschien zelfs om patiënten met Corona te helpen genezen. Om dat te realiseren, zijn donors met antistoffen nodig. Maar haast is geboden. De hoogte van de antistoffen van genezen corona-patiënten neemt met de tijd telkens een beetje af. Sanquin zal om die reden het project in het najaar moeten afronden.

Weinig donors, grote vraag
Om Sanquin Plasma Products, een dochter van Sanquin, een geneesmiddel tegen Covid-19 te kunnen laten ontwikkelen, zijn de bestaande plasma- en volbloeddonors nodig. Donors die Covid-19 hebben gehad, en dus antistoffen hebben aangemaakt, zullen door Sanquin worden gevraagd om vier tot zes keer hun zogenaamde anti-Covid-19 plasma te doneren op een van Sanquins bloedbanken in het land. In totaal heeft Sanquin 16.000 donors nodig om 30 duizend kilo anti-Covid-19-plasma op te halen. Daarmee kan door Sanquin Plasma Products een geneesmiddel worden ontwikkeld, in samenwerking met een alliantie van vooraanstaande internationale producenten van plasmageneesmiddelen.

Persoonlijke meting
Daphne Thijssen is als directeur van de divisie Bloedbank van Sanquin verantwoordelijk voor de inzameling van het anti-Covid-plasma. Zij legt uit hoe Sanquin doorpakt in de coronacrisis. “Dankzij ons onderzoek naar immuniteit onder bloeddonors weten we hoeveel donors antistoffen aanmaken. Een rekensom leert ons dat we een deel van het beoogde aantal kilo kunnen halen uit ons eigen donorbestand van 350 duizend donors. Dat zijn betrokken mensen die zich graag inzetten voor de maatschappij, zeker ook in deze coronacrisis. De Bloedbank zal per donor individueel nagaan of er kans is dat zij gezochte antistoffen hebben. Zo ja, dan worden zij worden persoonlijk uitgenodigd om speciaal hiervoor meermaals te komen doneren, en wordt het plasma getest. Bovendien weten we dankzij ons onderzoek ook dat in Noord Brabant en Limburg de meeste donors met antistoffen zich bevinden, dus daar begint onze gerichte zoektocht onder diegenen die nu al plasma- of bloeddonor zijn.” Donors hoeven zelf geen contact op te nemen met de Bloedbank, zij worden door Sanquin benaderd.

Opdracht van overheid
Dankzij de subsidie van VWS kan Sanquin zowel haar primaire taak uitoefenen – voldoende bloed en plasma ophalen voor de Nederlandse ziekenhuizen en klinieken – en daarnaast “een buitengewoon project in een buitengewone tijd voor Nederland trekken”, aldus de Sanquin Bloedbank-directeur. “Binnen Sanquin zitten zowel de plasmainzameling, productie van plasmageneesmiddelen, diagnostiek en wetenschappelijk onderzoek dicht bij elkaar. Met onze onderzoeksresultaten en initiatieven, allemaal in de strijd tegen Corona, hebben we ons vliegwieleffect bewezen.”

Door de anti-Covid-19 operatie moet Sanquin alle zeilen bijzetten. “Via de GGD kregen we al veel aanmeldingen, maar we moeten opschalen. Dat kan niet zonder financiering. Het is een omvangrijk project dat binnen ons kennisgebied valt, maar buiten onze primaire taak.” De minister van VWS ziet ook in dat Sanquin wezenlijk kan bijdragen. “Minister Hugo de Jonge heeft toegezegd dit extra werk mogelijk te maken met een financiële bijdrage van in totaal 10 miljoen euro. Dankzij die bijdrage kunnen we meteen van start met een snelle uitbreiding van onze capaciteit om die extra werkzaamheden goed uit te kunnen voeren.”

Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #9
special
VrijMiBabes #9 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #46
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
review
The Old Guard
special
Random Pics van de Dag #45
©FOK.nl e.a.