Militairen en politieagent lopen voor bewustwording van belang van vrijheid

5 militairen en 1 politieagent vragen aandacht voor de vrijheid en de offers die daarvoor zijn gebracht. Daarvoor liepen ze donderdag bijna 60 kilometer in uniform en bezochten monumenten in Warnsveld, Apeldoorn, Loenen en Oosterbeek. Naast een korte ceremonie legden ze bij elk gedenkteken ook bloemen.

Door de COVID-19 crisis zijn veel herdenkingen afgelast, terwijl volgens de 6 juist nu gevierd zou moeten worden dat Nederland 75 jaar vrij is. De geüniformeerden hopen dat hun actie bijdraagt aan het bewustzijn dat iedereen verantwoordelijk is voor die vrijheid.

De monumenten
Via de Tuin van Bezinning in Warnsveld, ter nagedachtenis aan omgekomen politiemensen, ging de wandeling langs Apeldoorn. Het zestal stond stil bij het monument ter herdenking van zowel overleden leden van de politie als van de marechaussee. Vervolgens liepen de mannen naar het Ereveld in Loenen, waar de stoffelijke resten liggen van bijna 4.000 Nederlanders. Het laatste eerbetoon was op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek. Op dit Britse ereveld liggen meer dan 1.750 geallieerde militairen begraven, gesneuveld tijdens de Slag om Arnhem.

Grote goed boven individu
De lopers waren de sergeanten Emiel van de landmacht en zijn luchtmachtcollega’s Pim en Jesse. Verder sloten korporaal van de mariniers Paul en wachtmeester Cor van de marechaussee zich aan. Agent Aart-Jan vertegenwoordigde de Nationale Politie.

Emiel maakte de tocht voor de mensen die zijn gestorven voor onze vrijheid. “De vrijheid waarin we vandaag leven hebben we mede aan hen te danken.” Politieagent Aart-Jan loopt om toch stil te staan bij onze geschiedenis, nu samen herdenken niet kan. Pim eerde met zijn deelname ook hulpverleners en militairen in COVID-tijd. “Om al het harde werk en de offers die ze nu brengen, maar ook van onze voorgangers. Altijd het grote goed boven het individu stellende, altijd paraat en gereed om de Nederlandse maatschappij te dienen.”

Keihard nodig
Jesse was erbij vanwege de vrijheid van meningsuiting. “De bodem daarvoor is ontstaan door de offers van jonge mensen. Zolang wij de vrijheid in stand houden door een mooi evenwicht in meningen, kunnen we ervan blijven genieten...”

Paul meent dat het tegenwoordig makkelijk is om je omgeving te vergeten en niet meer stil te staan bij wat men er voor opofferde en nog steeds opoffert. Cor sloot zich aan uit respect voor de mensen die het land vroeger dienden, maar ook nu. “We leven in een andere tijd dan normaal, waar we de mensen uit de zorg, de politie en Defensie keihard nodig hebben. Het is belangrijk om dit onder de aandacht te brengen.”

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie