FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 29 mei 2020

NASCAR: Teringherrie in dorpje, eindelijk winst voor Elliott

De vierde post-COVID-19-race in de NASCAR Cup Series is alweer verreden. Dat gebeurde donderdagavond op de Charlotte Motor Speedway, waar zondag de Coca-Cola 600 al verreden werd. De race stond woensdag op het programma, maar werd wegens de regen uitgesteld.

Met een dag vertraging kon het veld op gang gevlagd worden, met op poleposition William Byron, naast Alex Bowman en voor Michael McDowell en Matt DiBenedetto. Het waren vervolgens ongeveer drie leuke bochten, alvorens het geel gezwaaid werd voor een een pittige klap van Garrett Smithley en Joey Gase, twee mannen die alleen om dit soort redenen in beeld komen.

Byron en Bowman bleven na de herstart voorop rijden, en na twintig ronden volgde de geplande competition caution. Voor Byron ging de pitstop niet best: bij het wegrijden werd hij aan de zijkant geraakt door Corey LaJoie, waardoor hij een extra pitstop moest maken om een en ander wat te fatsoeneren. Joey Logano nam dankzij de pitstop ondertussen de leiding bij de herstart en daarmee konden we verder.

Het duurde niet lang, want na een paar ronden volgde alweer een caution: veteraan Matt Kenseth was gespind, zonder noemenswaardige schade. Het geel werd echter al snel gevolgd door rood, want er hing onweer in de lucht. Na een flinke onderbreking - de zon was inmiddels vertrokken - kon het groen weer gevlagd worden, Logano en Ryan Blaney hadden de voorste posities in handen. Logano won de verder niet echt bijzondere stage, voor DiBenedetto en Blaney.

Het ging al vroeg fout

Met Logano en Blaney voorop - en nu Bowman en Kevin Harvick erachter - werd stage twee geopend. Kyle Busch zat er niet ver achter, maar kwam in de problemen: de kampioen zat tussen Aric Almirola en Ricky Stenhouse Jr bekneld, wat resulteerde in een lekke band voor Rowdy. De jonge Quin Houff en Brennan Poole kwamen vervolgens in beeld, net als Smithly en Gase twee mannen waarbij dat geen goed nieuws is: ze raakten de muur, caution dus.

Bowman nam de kop voor de herstart en behield die positie ook tot en met het einde van de stage, die hij ruim voor Logano en Chase Elliott pakte. Met Bowman en Logano voorop en Blaney en Harvick erachter begonnen de laatste ruim 85 ronden, waarbij ook Elliott zich weer voorin meldde. Niet veel later had Harvick de leiding in handen en ging het fout voor Bowman: hij maakte een flinke tik tegen de muur en moest snel een pitstop maken om een en ander uit te deuken.

Pech voor Rowdy

Een door Timmy Hill veroorzaakte caution bracht de boel snel weer bij elkaar. Iedereen kon zo naar binnen voor nieuwe banden en een bomvolle tank, waarmee de finish precies gehaald moest kunnen worden. Harvick bleef op kop, Denny Hamlin schoof door naar plek twee. Die raakte hij kwijt aan Elliott en met minder dan dertig ronden te gaan was hij het die Harvick passeerde en de leiding in handen pakte.

Harvick begon in de slotfase langzaam terug te vallen, ook Blaney, Ricky Stenhouse Jr en Hamlin kwamen er voorbij. Hamlin reed zelfs nog naar de tweede plek, maar de winst van Elliott kwam niet meer in gevaar en dus was het tijd voor teringherrie in de avonduurtjes in Dawsonville: de lokale bar slingert er de sirene aan als Elliott wint, zoals ze ooit begonnen te doen bij zeges van zijn immens populaire vader Awesome Bill From Dawsonville.

Een dag eerder ging de sirene ook al aan, want toen won Elliott in de Truck Series. Het was sowieso een welkome zege, na tegenvallers in de vorige twee races: eerst werd hij met prima winstkans in de rondte getikt, zondag ging hij vanaf de leiding en met twee ronden te gaan naar binnen, wat hem mogelijk de winst gekost heeft.

Elliott wint

Johanna ter Steege in hongerstaking om corona staatssteun culturele sector

Actrice Johanna ter Steege (De Beentjes van Sint Hildegard) is maar liefst één uur in hongerstaking gegaan om aandacht te vragen en staatssteun te krijgen voor de culturele sector vanwege het coronavirus. Dat vertelde ze in het Radio2 programma De Staat van Stasse. 

"We hebben het veel zwaarder dan de horeca," foeterde de actrice. "En van de 300 miljoen die de culture sector krijgt gaat bijna alles naar gesubsideerde cultuur als musea. Maar de vrije sector is een veel groter deel van de sector. En Den Haag doet niets voor ons. Daarom vond ik dat er een actie moest komen."

Om aandacht te krijgen van Den Haag wist Ter Steege dat ze met iets extreems moest komen. "Ik was woedend," zei Ter Steege. "En ik was down. Er waren allemaal versplinterde acties en ik zei tegen mijn vriend: ik moet met een grote actie komen. De Vietnam-oorlog is gestopt toen een monnik zich in brand had gestoken, en de politieke vluchtelingenstroom heeft een gezicht gekregen vanwege dat jongetje met dat rode broekje aan op het strand. Dus ik dacht, ik moet een grote actie komen, dus ik ga in hongerstaking. Maar na een uur dacht ik al, dat is geen goed idee."

Kort verhaal lang, Johanna ter Steege heeft allemaal bevriende cultuurcollega's opgebeld met wie ze zondag een hele dag om aandacht gaat bedelen. Want ze wil dat zij en haar sector serieus genomen gaat worden door Den Haag. Succes Johanna, met het serieus genomen worden.
 
 
Het fragment is te beluisteren vanaf 45 minuten.
 

Storing bij de Rabobank lijkt voorbij

De Rabobank heeft momenteel te kampen met een flinke storing. Op de website Allestoringen.nl zijn het afgelopen half uur ruim 4.500 meldingen binnen gekomen, en de teller loopt hard op. 

Als we naar de storingen kijken bij iDeal dan is er ook een flinke stijging in het aantal storingen te zien, waarvan 94% van het aantal gemelde storingen aan de Rabobank wordt toegeschreven. 

Als we tot slot naar de website van de Rabobank zelf surfen krijgen we een melding te zien dat sommige diensten momenteel niet beschikbaar zijn. De bank werkt hard aan een oplossing. 

En voordat de grap in de comments gemaakt wordt: Ja, het is allemaal de schuld van de Rabobank. 

Update 19:19 uur
De storing lijkt voorbij te zijn. Meerdere users melden dat de storing voorbij is, de piek op Allestoringen neemt af en ook de website van de Rabobank is weer bereikbaar. Het hoogtepunt bij Allestoringen bedroeg overigens 6564 meldingen, voor de cijfertjesgeile zolderkamerautisten onder ons. 

Rabobank onbereikbaar  (Foto: Screenshot FOK!)
Rabobank onbereikbaar (Foto: Screenshot FOK!)

Groen licht seizoensstart Formule 1: 5 juli in Oostenrijk

De kogel is eindelijk - voorlopig - door de kerk: de Oostenrijkse regering heeft toestemming gegeven voor twee Formule 1-races op de Red Bull Ring in Spielberg, waar het seizoen dan van start moet gaat.

Definitief is het in deze tijd uiteraard pas als de auto's vanaf de grid op weg zijn naar de eerste bocht, maar voorlopig is 5 juli de datum van de eerste race van 2020, niet geheel verrassend de laatste seizoensstart ooit. Een week later volgt dan de tweede race, ook in Oostenrijk.

Voor de Formule 1 is het van belang om toch echt te beginnen, want men wil er minstens vijftien races doorheen zien te krijgen. Daarmee wordt dan voldaan aan de minimumeis van de houders van de TV-rechten. Er zullen zo'n 1000 medewerkers aanwezig zijn, zoveel mogelijk gescheiden, en over een zeer beperkt publiek wordt naar verluidt nog gesproken.

Hoe de rest van de kalender eruit gaat zien is nog niet bekend, door Australië, Nederland, Monaco en Frankrijk staat in elk geval al een streep.

Sony organiseert 4 juni PlayStation 5-evenement

Sony PlayStation maakt bekend dat er op 4 juni een evenement plaatsvindt waarin we 'de toekomst van gaming' te zien krijgen. Dit betekent natuurlijk nieuws over PlayStation 5.

Wat we te zien krijgen is niet helemaal duidelijk, maar we mogen op zijn minst games verwachten. Verder laten we ons graag verrassen: datum, prijs, console, functionaliteiten. Sony mag het weten.

Zet de datum 4 juni en het tijdstip 22:00 uur Nederlandse tijd in ieder geval in je agenda, zodat je het nieuws niet hoeft te missen.

TBS'ers en bajesklanten mogen weer op verlof en bezoek ontvangen vanaf 2 juni

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) start vanaf 2 juni gefaseerd met het versoepelen van de coronamaatregelen. Bezoek en verlof wordt op kleine schaal weer mogelijk. In 3 gevangenissen start een proef met bezoek achter plexiglas. Jeugdigen en tbs-gestelden kunnen bezoek ontvangen en als onderdeel van hun behandeling op begeleid verlof. De overige maatregelen zoals het beheersen van de in- en uitstroom van gedetineerden blijven van kracht.

Op 13 maart kondigde DJI preventieve maatregelen aan om besmetting van het coronavirus in de inrichtingen zo veel mogelijk te voorkomen. Sinds die tijd kunnen gedetineerden, tbs-gestelden en jeugdigen geen bezoek meer ontvangen en ook niet met verlof. Die maatregelen hebben effect. In het gevangeniswezen zijn in totaal 14 gedetineerden besmet geraakt met het virus. In de forensische zorg hebben 6 besmettingen plaatsgevonden. Inmiddels zijn ze allemaal vrij van het coronavirus. Er zijn geen jeugdigen besmet geraakt. Dit op een totaal van ruim 10.000 gedetineerden, tbs-gestelden, jeugdigen en vreemdelingen.

Bezoek en verlof
Door de daling van het aantal besmettingen met het coronavirus in de samenleving worden maatregelen op verschillende plekken in Nederland versoepeld. Bij DJI ontstaat hierdoor de mogelijkheid om weer te starten met bezoek en verlof. Voor de veiligheid van medewerkers en gedetineerden, en om het risico op besmettingen in de inrichtingen zo klein mogelijk te houden, gebeurt dit in kleine stappen. Ook blijven de adviezen van het RIVM leidend.

Versoepeling maatregelen per 2 juni:

  • Start proef met bezoek voor gedetineerden achter plexiglas in PI Alphen aan den Rijn, PI Veenhuizen en PI Arnhem. Gedetineerden mogen één uur per week één bezoeker ontvangen.
  • Verlof voor gedetineerden in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld een begrafenis.
  • Tbs-gestelden en jeugdigen kunnen op alle locaties bezoek ontvangen achter plexiglas. Tbs-gestelden mogen één uur per week één bezoeker ontvangen.Voor jeugdigen is dit maximaal twee ouders/wettelijke vertegenwoordigers tegelijkertijd, één uur per week.
  • Opstarten verlof voor tbs-gestelden en jeugdigen in het kader van hun behandeling, maximaal 2 uur per week onder begeleiding.

Bezoek en met name verlof zijn een belangrijk onderdeel van de behandeling voor tbs-gestelden en jeugdigen. Verloven zorgen ervoor dat zij veilig en gecontroleerd in de samenleving kunnen terugkeren. Daarom worden bezoek en verlof in alle tbs-klinieken en jeugdinrichtingen opgestart.

Eventuele verdere versoepeling
Het opstarten van het bezoek en verlof start op 2 juni. Het verloop van die versoepeling en de landelijke ontwikkelingen worden nauwgezet in de gaten gehouden. Als de versoepeling van de maatregelen geen nadelige effecten heeft op het aantal besmettingen, wordt bekeken of ze kunnen worden voortgezet en of verdere versoepeling van de maatregelen mogelijk is. Hier wordt voor 16 juni een beslissing over genomen

Nooit grappig: een brandweerwagen die in vlammen opgaat

Bij een zeer grote brand in Hapert heeft een hoogwerker van de brandweer het leven gelaten. Afgelopen middag ontstond er brand in een transportloods bij Van der Heijden Transport. Het vuur greep ontzettend snel om zich heen en wist daarbij ook een opgeroepen hoogwerker van de brandweer te pakken te krijgen. Hierbij zijn overigens geen gewonden gevallen. 

Het voertuig brandde, net als de transportloods, volledig uit. Bij het bestrijden van de brand werden onder meer drie chrashtenders ingezet, afkomstig vanaf Vliegbasis Eindhoven. Deze werden bediend door defensiepersoneel. Er werd ook een NL-Alert verstuurd vanwege de rookontwikkeling. Een nabijgelegen vakantiepark hoefde volgens de brandweer niet ontruimd te worden. 

F1-team Williams breekt met hoofdsponsor, team mogelijk te koop

Het gaat weer niet best met het Formule 1-team van Williams, en dan is het seizoen nog niet eens begonnen. Men heeft per direct afscheid genomen van hoofdsponsor ROKiT en mogelijk gaat het in nood verkerende team zelfs in de verkoop.

Volgens een persbericht zou een minderheidsaandeel een mogelijkheid zijn, maar bestaat ook de kans dat het gehele bedrijf rondom het team overgenomen wordt. Een belangrijke kanshebber daarvoor zou Michael Latifi zijn, een miljardair uit Canada en niet geheel toevallig vader van Williams-coureur Nicholas Latifi, die dit jaar in principe zijn F1-debuut maakt.

Williams, met coureurs als Nelson Piquet, Damon Hill en Alain Prost goed voor negen constructeurstitels en zeven titels bij de coureurs, verloor vorig jaar 14,5 miljoen euro en dit jaar lijkt het alleen maar slechter te gaan, uiteraard niet geholpen door de COVID-19-pandemie.

Het team won in totaal 114 keer een Grand Prix, Juan Pablo Montoya deed dat in 2004 en daarna won Williams nog maar één keer - zonder zoeken zeggen wie, wanneer en waar dat was levert je een gratis internetpunt op. In 2018 en 2019 ging het iets minder goed en eindigde het team volstrekt kansloos onderaan, vaak door niet eens in de buurt van de voorlaatste plekken te komen.

Schaatser Verbij breekt sleutelbeen

Bij een val tijdens een trainingsrit op de fiets heeft schaatser Kai Verbij zijn linkersleutelbeen gebroken. Hij wordt vandaag nog geopereerd. Het is nog niet bekend hoelang het gaat duren voordat Verbij weer hersteld is.

Verbij was aan het fietsen met ploeggenoten Hein Otterspeer en Dai Dai N'tab. Door een hobbel in de weg kwamen Verbij en Otterspeer ten val. Otterspeer hield een aantal kneuzingen over aan zijn duikeling.

Meer dan 15 boetes voor overtreden verbod sekswerk Limburg

Sinds eind maart geldt in Nederland in verband met COVID-19 een verbod op contactberoepen waaronder een verbod op sekswerk. Inmiddels mogen een aantal contactberoepen weer worden uitgeoefend, maar dat geldt niet voor sekswerk. Ondanks het verbod zijn er online nog advertenties te vinden van sekswerkers die fysieke diensten aanbieden. Met betrekking tot de naleving van dit verbod hebben de Limburgse overheidspartners nauw samengewerkt.

Vanaf begin april worden door de gemeentes waarschuwingen gestuurd naar telefoonnummers afkomstig uit online advertenties op verschillende internetsites om sekswerkers nogmaals te wijzen op het verbod, hen te vragen te stoppen met het aanbieden van dergelijke diensten en hen te informeren over de mogelijkheden die er zijn voor het geval er sprake is van bijvoorbeeld uitbuiting. Ondanks die waarschuwingen bleef er een aanzienlijk aanbod bestaan.

Om die reden is besloten om over te gaan tot controle. In mei is op meerdere momenten, laatstelijk op 28 mei, door de politie en gemeentes gecontroleerd of er in strijd met de Noodverordening werd gehandeld. Met deze acties wil de overheid een duidelijke boodschap afgeven: uitvoeren van het contactberoep van sekswerker is vanwege het gevaar voor de volksgezondheid momenteel niet toegestaan. Daarbij lopen niet alleen de sekswerker zelf en de klanten gevaar, maar ook hun (directe) omgeving. Als desalniettemin van uitvoering van dat contactberoep sprake blijkt te zijn, kan de overtreder rekenen op een boete die kan oplopen tot € 4.000.

De controles werden uitgevoerd door de politie (meer in het bijzonder verbalisanten van verschillende basiseenheden en medewerkers van de gespecialiseerde Afdeling Vreemdelingen Identificatie en Mensenhandel), de gemeentes en het Openbaar Ministerie en vonden verspreid door heel Limburg plaats. Bij elke controle werd contact opgenomen met het Openbaar Ministerie om de hoogte van de boete te bepalen en op die manier maatwerk te leveren.

De hoogte van de boetes varieert van 400 tot 4.000 euro, afhankelijk van omstandigheden zoals: gaat het om een bijverdienende sekswerker op het eigen woonadres, gaat het om een sekswerker die op een speciaal daarvoor bestemde of ingerichte locatie zijn/haar werkzaamheden verricht of gaat het om een situatie waarin zelfs gesproken kan worden van (uitbating van) een seksinrichting. Ook de vraag of er eerder een waarschuwing is verstuurd in reactie op de betreffende advertentie speelt (in strafverzwarende zin) een rol.

In geen van de gevallen werden sekswerkers aangetroffen in vergunde seksinrichtingen. Er was dus in alle gevallen sprake van ofwel zogenaamde illegale (thuis)prostitutie (iets wat overigens ook zonder toepasselijkheid van de Noodverordening niet is toegestaan), ofwel het in strijd met de Noodverordening verrichten van escortwerkzaamheden.

Er werden inmiddels meer dan 15 boetes opgelegd tot een totaalbedrag van meer dan 20.000 euro. Bij een van de sekswerkers werd een bedrag van bijna 15.000 euro aangetroffen. Dat bedrag is op verdenking van witwassen in beslag genomen. Ook werd in een van de gevallen op verdenking van mensenhandel een huiszoeking verricht.

Op dit moment is het uitvoeren van het contactberoep van sekswerker in elk geval tot 1 september 2020 nog verboden.

Verdachte opgepakt voor zendmastbranden in Veldhoven

De politie in Oost-Brabant hield afgelopen week, in samenwerking met de Landelijke Eenheid, een nieuwe verdachte aan in het onderzoek naar de zendmastbranden. Het gaat om een 30-jarige Veldhovenaar. Hij wordt verdacht van het in brand steken van twee zendmasten in zijn woonplaats.

De twee zendmastbranden in Veldhoven vonden op zaterdag 11 april in de vroege ochtend plaats op de Heerbaan, kort na elkaar. De brandweer bluste het vuur en de recherche startte een onderzoek. Dat bracht de politie op het spoor van de 30-jarige Veldhovenaar.

De verdachte werd afgelopen dinsdag in zijn woning aangehouden. De politie sluit niet uit dat er meer personen betrokken waren bij de branden in Veldhoven. Dat is nog volop in onderzoek. De Veldhovenaar werd vrijdag 29 mei voorgeleid aan de rechter-commissaris, die besloot om hem langer vast te houden. De recherche onderzoekt of er aanwijzingen zijn dat deze verdachte ook betrokken was bij andere zendmastbranden in het land.

Noodwet: RIVM kan voor coronabestrijding tijdelijk anonieme zendmastdata inzetten

Het kabinet wil het via een tijdelijke Noodwet mogelijk maken om te bepalen of gezondheidsmaatregelen vanwege het coronavirus versoepeld of juist aangepast moeten worden. Het gaat om onherleidbare tellingen per gemeente waarmee de verspreiding van corona nauwkeuriger kan worden gevolgd en voorspeld. Nederlandse telecomaanbieders gaan voor maximaal een jaar zendmastdata geanonimiseerd beschikbaar stellen aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit komt bovenop huidige gegevens zoals het bijhouden van het totaal aantal ziekenhuisopnames.

De tijdelijke Noodwet is na positief advies van de Raad van State en verwerking van adviezen van toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens vandaag ingediend door het kabinet bij de Tweede Kamer.

Ontlasten zorg en versoepelen gezondheidsmaatregelen waar mogelijk
Met de zendmastdata kan het RIVM bij een eventuele toename van het aantal besmettingen in een gebied sneller handelen, door de regionale GGD te waarschuwen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld maatregelen worden bijgesteld en waar mogelijk versoepeld. Er wordt daarmee ook voorkomen dat maatregelen te laat komen, zodat het virus zich verder verspreidt en de zorg wordt belast. Gezondheidsmaatregelen kunnen ook gerichter en alleen regionaal worden ingesteld, zodat de samenleving minder wordt belast.

De zendmastdata die naar het RIVM gaan, bestaan uit nu al bekende gegevens bij telecomaanbieders. De gegevens worden door de aanbieders ontdaan van alle persoonlijke informatie (zoals bijvoorbeeld telefoonnummer) en daarna opgeteld. Op deze wijze ontstaat sneller een indicatie van hoe het virus zich tussen gemeenten verspreidt. De data zijn ongeschikt om individuele personen te identificeren.

Het gaat om een telling, per uur, per gemeente, van het totaal aantal mobiele telefoons dat daar aanwezig is vanuit welke gemeente. Daarbij wordt voor buitenlandse nummers ook een verdeling gemaakt naar herkomst op basis van het telefoonnummer. Deze verdeling gebeurt in acht categorieën, bijvoorbeeld ‘België’, ‘Duitsland’ en ‘Noord-Amerika’. Hiermee kan het risico op verspreiding vanuit en naar die regio’s beter worden ingeschat.

Om de privacy van mensen in dunbevolkte gebieden (of in de genoemde buitenlandse categorieën) te waarborgen, worden nergens aantallen onder de 15 gerapporteerd. De aanbieders vernietigen de verzamelde extra gegevens elke dag.

Aanvullende gezondheidsinformatie nodig in overgangsfase
De verspreiding van het coronavirus wordt met diverse grootschalige maatregelen bestreden. De Nederlandse maatregelen worden nu in fases versoepeld. Tot nu toe werd de verspreiding van corona gemonitord met onder andere opnamecijfers in ziekenhuizen en op de IC’s, en het aantal geteste en besmette personen.

Deze cijfers geven een concreet beeld, maar hebben een vertraging van 1-3 weken. Om eerder te kunnen reageren tijdens de versoepeling heeft het RIVM aangegeven aanvullende informatie nodig te hebben, die sneller de drukte en verplaatsingen in beeld brengt. De meest accurate methode daarvoor is in deze fase het monitoren van de zendmastdata.

Tijdelijke noodwet voor maximaal een jaar
Deze tijdelijke Noodwet is verbonden aan de bestrijding van het coronavirus en vervalt na maximaal een jaar. Elk half jaar wordt nut en noodzaak van de Noodwet geëvalueerd in de Tweede Kamer. Mocht onverhoopt blijken dat deze na een jaar nog steeds nodig is, kan er slechts bij koninklijk besluit voor periodes van maximaal twee maanden worden verlengd.

Het tijdelijke gebruik van zendmastdata is een verzoek van het RIVM en gebeurt uitsluitend voor hun taak op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) bij het bestrijden van het coronavirus. De onherleidbaar gemaakte gegevens worden door het Centraal Bureau voor de Statistiek dagelijks verwerkt tot rapporten voor het RIVM. Beide partijen zijn verplicht de gegevens, zodra die niet meer nodig zijn voor de wettelijke taak van het RIVM, te vernietigen.

Een voorbeeld
Stel dat uit de zendmastgegevens blijkt dat op een zaterdagmiddag bijzonder veel mensen uit bijvoorbeeld Rijswijk in Delft zijn geweest. Als er in één van de twee gemeenten (nieuwe) besmettingen worden gevonden, kan het RIVM de lokale GGD informeren dat dat ook zo zou kunnen zijn in de andere. Dit maakt het mogelijk om regionaal maatwerk te leveren. Ook als die zaterdagmiddag vooral mensen uit Rijswijk een bezoek aan Delft hebben gebracht, is dit een aandachtspunt voor alleen die gemeenten en de GGD in de Haagse regio. In bijvoorbeeld Friesland, Groningen of Limburg hoeft dan niet direct actie ondernomen te worden.

Kabinet wil nieuw inburgeringsstelsel zo snel mogelijk invoeren

Het kabinet heeft ingestemd met het wetsvoorstel voor een nieuw inburgeringsstelsel. In dit nieuwe stelsel leren nieuwkomers zo snel mogelijk de Nederlandse taal en gaan ze aan het werk. Meedoen is immers de beste weg naar een succesvolle inburgering. Daarbij staan maatwerk en snelheid centraal. Op voorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt de wet nu aangeboden aan de Tweede Kamer.

Met het wetsvoorstel wordt een nieuw inburgeringsstelsel geïntroduceerd dat inburgeraars moet ondersteunen om sneller te starten met inburgering en beter Nederlands te leren. Het liefst combineren zij taallessen met (vrijwilligers)werk. Daardoor kunnen zij snel volwaardig meedoen aan de Nederlandse samenleving.

Gemeenten krijgen een belangrijke rol in het nieuwe stelsel: zij staan het dichtst bij de inburgeraars. Daardoor kunnen zij het maatwerk leveren dat nodig is. Ook gaan gemeenten de asielstatushouders die bijstand ontvangen ontzorgen. De gemeenten gaan voor deze groep de eerste zes maanden de huur, zorgverzekering en rekeningen voor gas, water en licht vanuit die bijstand betalen. Uit onderzoek van de Inspectie SZW blijkt dat asielstatushouders de eerste maanden vaak nog niet financieel zelfredzaam zijn. Deze begeleiding moet zorgen voor rust en stabiliteit bij het begin van de inburgering.

Huidige stelsel voldoet niet
Het huidige inburgeringsstelsel voldoet op een aantal punten niet. Zo kent het verschillende belemmeringen, waardoor inburgeraars er te lang over doen om in te burgeren. Daarnaast worden ze niet gestimuleerd om het hoogst mogelijke taalniveau te behalen.

Het bestaande systeem laat ook ruimte voor kwaadwillenden om bijvoorbeeld via het declaratiesysteem bij taallessen te frauderen. Ook dit probleem wordt opgelost, omdat het leenstelsel voor asielstatushouders, waarin de inburgeraar een lening krijgt en daarvan onder meer taallessen inkoopt, wordt afgeschaft. Straks worden de taallessen voor deze groep door de gemeente betaald.

Invoering
Het kabinet hecht veel belang aan een snelle parlementaire behandeling van het wetsvoorstel, zodat het nieuwe stelsel liefst per 1 juli 2021 in werking kan treden.

17-jarige met vuurwapen gearresteerd bij opname drill rap

Donderdagavond hebben agenten in de omgeving van de Karperstraat in Amsterdam een 17-jarige knul aangehouden op verdenking van overtreding van de Wet Wapens en Munitie. De man had een vuurwapen bij zich. Samen met zeven anderen zou hij bezig zijn geweest met het opnemen van een ‘drill rap’-videoclip.

Rond 19.50 uur zagen surveillerende agenten een groep van acht jongeren gekleed in hoodies tussen de schuren en garages op de Karperstraat staan. Onder hen ook een jongen die een bivakmuts droeg en een cameraman. Uit gesprekken met de groep bleek dat ze een ‘drill rap’-videoclip opnamen. Uit ervaring wisten de agenten dat in videoclips van ‘drill rap’ vaak (verboden) wapens worden gebruikt.

Na controle van de groep bleek één van hen inderdaad een vuurwapen bij zich te dragen. Het vuurwapen is in beslag genomen en de 17-jarige Amsterdammer aangehouden. Wapenbezit wordt door de politie zeer serieus genomen. Na onderzoek bleek het om een echt vuurwapen, een omgebouwd gasalarmpistool te gaan.

Rotterdammer (30) overleden na schietincident

Vrijdagochtend even na 07.00 uur kwam bij de meldkamer een stroom aan meldingen binnen dat er was geschoten op de Bramentuin in Rotterdam-IJsselmonde. Toen de hulpdiensten aankwamen bleek dat zij voor het slachtoffer, een man die voor zijn woning was neergeschoten, niet veel meer konden betekenen. Na een korte reanimatie overleed hij ter plaatse, 30 jaar oud. Al snel konden de twee verdachten worden aangehouden.

Getuigen die schrokken van de knallen, zagen na het schieten een goudkleurig transportbusje wegrijden en gaven dat door aan de politie. Op de kruising van de Sportlaan en de Arresleestraat zijn de twee verdachten vermoedelijk overgestapt in een andere auto om hun vlucht te vervolgen. Deze auto werd later gespot op de Vaanweg, waarna een achtervolging werd ingezet door meerdere politieauto’s.

Aan het einde van de Dordtsestraatweg verloor de bestuurder de macht over het stuur en crashte tegen een geparkeerd staande auto op de Verlengde Motorstraat. De twee inzittenden probeerden te voet verder te vluchten, maar na een waarschuwingsschot werden zij alsnog aangehouden, een op de Dordtselaan, de ander vlakbij op de Strevelsweg. Het gaat om een Dordtenaar van 21 en een 20-jarige man uit Capelle aan den IJssel.

Op de plek van het misdrijf en bij de achtergelaten auto’s wordt nauwkeurig sporenonderzoek verricht. Er wordt met nabestaanden, buurtbewoners en mogelijke getuigen gesproken. Meer getuigen zijn meer dan welkom. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Man met bijl verwondt twee omstanders

In de Haagse Neptunusstraat zijn donderdagavond twee mensen verwond door een man met een bijl. De man heeft ook meerdere deuren vernield. De verdachte is door de politie neergeschoten en ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

De politie kreeg rond 18.45 uur de melding dat er een man met een bijl op straat liep. Het bleek te gaan om een 34-jarige man uit Den Haag. Ter plekke is de verdachte door een politieagent neergeschoten.

De man had op dat moment al twee omstanders verwond. Zij zijn in de ambulance behandeld, maar hoefden niet naar het ziekenhuis. Veel anderen hebben de verdachte op straat gezien, sommigen zijn gevlucht. Meerdere mensen hebben inmiddels aangifte gedaan van poging doodslag en/of bedreiging, of hebben een getuigenverklaring afgelegd. Getuigen kunnen zich nog altijd melden via 0900 - 88 44.

Lopend onderzoek
Wat de aanleiding is geweest voor het incident wordt op dit moment onderzocht. De verdachte is naar het ziekenhuis gebracht en nog niet verhoord.

Naar het schieten door de agent wordt apart onderzoek gedaan. Dat doet de Rijksrecherche, een onafhankelijke instantie die onder leiding van het Openbaar Ministerie het optreden van de politie onderzoekt. Dat gebeurt altijd wanneer een agent heeft geschoten en daardoor iemand (zwaar)gewond is geraakt.

Man belt in één nacht 60 keer voor jan lul alarmnummer en is telefoon kwijt

Een 27-jarige man uit Leeuwarden is aangehouden nadat hij afgelopen nacht bijna 60 keer belde met het alarmnummer 112. Uit de gesprekken bleek dat hij geen hulp nodig had. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt. Bij misbruik van het alarmnummer kunnen er onnodig slachtoffers vallen en misbruik is dan ook strafbaar.

De man belde afgelopen tijd met regelmaat het alarmnummer. Sinds 4 mei heeft hij dat 235 keer gedaan. Afgelopen nacht belde hij bijna 60 keer voor niets naar 112. Uit gesprekken met de centralist blijkt dat de beller geen hulpdienst nodig had.

Met zijn belgedrag blokkeert de man de hulplijn waardoor een noodtelefoontje mogelijk te laat bij politie terecht kan komen, wat levensgevaarlijk kan zijn. De man is vanmorgen in zijn woning aangehouden en zijn telefoon is in beslag genomen. Op het bureau zal de man verhoord worden.

Japanse kruiskwal nu ook aangetroffen bij Wolphaartsdijk

In het Veerse Meer zijn op twee locaties meerdere kruiskwallen aangetroffen. Eerder waren de kwallen al gesignaleerd bij Kortgene; nu zijn ze ook te vinden bij de Schelphoek (Wolphaartsdijk). Op de genoemde plekken mag wel worden gezwommen, maar geldt een waarschuwing voor kruiskwallen. Daarom komen er waarschuwingsborden te staan op de locaties.

Jeuk, prikkeling of rode huid
In het Veerse Meer en andere Zeeuwse wateren komen diverse kwallensoorten voor. De meeste kwallen zijn onschadelijk voor mens en dier. Bij aanraking met de Japanse kruiskwal kunnen er wel klachten volgen zoals jeuk, prikkeling en een rode huid. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties wat heftiger zijn. 

Hoe ziet de Japanse kruiskwal eruit?
De Japanse kruiskwal is ongeveer twee centimeter groot. De naam van de kwal is afgeleid van het kruisje dat op de kwal te zien is. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kruiskwal tentakels. De kruiskwal is vooral te vinden in gebieden met veel waterplanten zoals zeewier. De kwal kan steken met zijn tentakels (netelen).

Zwemlocaties in de natuur, zoals de stranden, recreatieplassen en meertjes zijn sinds 1 mei geopend. Op www.zwemwater.nl wordt u op de hoogte gehouden van de zwemwaterkwaliteit en waarschuwingen en/of zwemverboden, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van kruiskwallen op zwemlocaties.

Onderzoek kruiskwallen
Rijkswaterstaat voert onderzoek uit naar de aanwezigheid van de kruiskwallen in het Veerse Meer. Zij blijft dit ook de komende tijd doen op locaties waar veel gezwommen wordt.

Let op: zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Om ook hier de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen, zijn maatregelen getroffen. Deze zijn vooral gericht op het voorkomen van groepsvorming en het ontstaan van onverantwoorde situaties.

Kruiskwal (Foto: Wikimedia Commons CC0)
Kruiskwal (Foto: Wikimedia Commons CC0)

Zwaargewonde bij woningbrand Rotterdam

Een 56-jarige Rotterdammer raakte vrijdag 29 mei zwaargewond bij een brand in zijn woning aan de Vignolastraat in Rotterdam. De woning en de nabijgelegen woningen raakten door explosies die tijdens de brand plaatsvonden, maar ook door de noodzakelijke bluswerkzaamheden, zwaar beschadigd. De bewoner werd met diverse brandwonden opgenomen in het ziekenhuis. Een tweede slachtoffer werd door de ambulance behandeld voor het inademen van rook.

Omstreeks 08.00 uur kreeg de politiemeldkamer meerdere telefoontjes van getuigen die melding maakten van een uitslaande brand in een woning aan de Vignolastraat. Hulpdiensten die snel ter plaatse kwamen ontfermden zich over de 56-jarige bewoner en een 30-jarige vrouw uit het portiek van de man. Getuigen zeggen dat de man voorafgaand aan de explosie had gedreigd zichzelf wat aan te doen. Hoewel het technisch onderzoek naar de oorzaak van de brand nog moet plaatsvinden, gaat de politie vanwege de omstandigheden vooralsnog uit van opzet.

Landelijke preventiemaatregelen voor nertsenbedrijven

Sinds gisteren moeten alle nertsenbedrijven in Nederland zich houden aan voorzorgsmaatregelen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. De maatregelen gelden in elk geval totdat de uitkomsten van het screeningsonderzoek van alle nertsenbedrijven in Nederland is afgerond.

De maatregelen waar alle nertsenbedrijven in Nederland zich aan moeten houden zijn een vervoersverbod voor nertsen en mest van nertsen, een hygiëneprotocol voor bezoekers en vervoermiddelen, een bezoekersverbod voor de stal (beperking van personen, die de gebouwen met de nertsen mogen betreden) en de verplichting dat nertsenhouders er zoveel mogelijk voor moeten zorgen dat andere dieren (honden, katten en fretten) het bedrijf niet verlaten en niet kunnen binnenkomen.

COVID-19: 176 nieuwe besmettingen en 28 doden, totaal 46.126 en 5931

Tot en met 29 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 46.126 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 176 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.722 (+9) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 28 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5931 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Ministerie van Justitie en Veiligheid geeft opdracht voor pilot horeca-schermen

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft TNO opdracht gegeven een pilot te starten met schermen in restaurants, cafés en op terrassen. TNO zal voor een aantal situaties onderzoeken of het mogelijk is om gebruik te maken van (kuch)schermen zodat de afstands-eis los gelaten kan worden, als mensen zich aan weerzijden van de schermen bevinden. Ook zullen ze ingaan op de effecten van inzet van schermen op de verspreiding van zgn. aerosolen en of het praktisch uitvoerbaar is. De pilots vinden plaats in de gemeenten Rotterdam en Tilburg, in overleg met MKB Nederland en Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

"De afgelopen weken heb ik meerdere ondernemers gesproken, die blij zijn dat ze weer gasten mogen ontvangen maar wel worstelen met de indeling van hun restaurants en cafés en terrassen. Daarom willen we ze graag tegemoet komen en starten we deze pilot. Als uit deze indicatieve inventarisatie blijkt dat dit een veilig en werkbaar alternatief is voor de anderhalve meter, dan kunnen horeca-ondernemers meer met de ruimte die ze hebben." aldus Grapperhaus.

De schermen zouden ook een bijdrage kunnen leveren in de uitdaging voor gemeenten om horeca goed de ruimte te geven in de publieke ruimte, maar tegelijk ook ruimte te houden voor publieksstromen. De bewindspersoon streeft er naar de pilot afgerond te laten zijn ruim voor 1 juli. Als het onderzoek is afgerond en de uitkomsten bekend zijn, zal het kabinet besluiten of en hoe de schermen gebruikt kunnen worden in de horeca.

Tamara van Ark beoogd minister voor Medische Zorg

Rutte heeft vanochtend gesproken met beoogd minister voor Medische Zorg en Sport, mevrouw drs. T. (Tamara) van Ark. De benoeming zal ingaan op 9 juli 2020. Op die datum zal Martin van Rijn terugtreden. 

De minister-president kijkt namens het kabinet uit naar de verdere samenwerking met Martin van Rijn in de komende zes weken. Van Ark is op dit moment nog staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Reconstructie in onderzoek naar overlijden baby Haaksbergen

Het rechercheteam dat de toedracht en de doodsoorzaak onderzoekt van een pasgeboren baby in Haaksbergen gaat in opdracht van de rechtbank samen met het Landelijke Video Reconstructie Team een reconstructie uitvoeren. Dit zal op 2 juni plaatsvinden in de woning van de verdachte en haar partner. Een aantal bewoners van de Jan Vermeerstraat worden daarom verzocht hun voertuigen niet op 2 juni in hun straat te parkeren.

Een aantal buurtbewoners van de Jan Vermeerstraat krijgen vrijdag 29 mei een flyer in de brievenbus met het verzoek hun voertuig niet op 2 juni tussen 9.00 uur en 17.00 uur in de straat te parkeren. De (parkeer)ruimte heeft het onderzoeksteam nodig voor het plaatsen van twee speciale werkunits/containers en een regiewagen. Tevens zullen er schermen worden geplaatst zodat het team zo goed mogelijk en in alle rust de reconstructie kan uitvoeren. De wijkagent zal de gehele dag voor deze bewoners aanwezig/bereikbaar zijn.

Jan van Zanen aanbevolen als nieuwe burgemeester Den Haag

Jan Van Zanen (58), op dit moment nog burgemeester van Utrecht, is door de gemeenteraad van Den Haag aanbevolen om burgemeester te worden.

De benoeming wordt definitief na ondertekening van het Koninklijk Besluit. De commissaris van de Koning zal binnenkort in contact treden met de fractievoorzitters uit de gemeenteraad van Utrecht over de nu te ondernemen stappen.

Van Zanen is sinds 1 januari 2014 burgemeester van Utrecht.

Zonnig Pinksteren: geniet, maar verbrand niet

Komend weekend belooft flink zonnig te worden. De zonkracht is hoog: 6-7. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Op de lange termijn kan UV ultraviolet -straling veroudering, huidkanker en staar veroorzaken. Vooral kinderen hebben een kwetsbare huid. Geniet dus van het zonnige weer en bescherm de huid tegen verbranden.

Zonnige lente met hoge zonkracht
De zon heeft zich deze lente veel laten zien. Ook is de lucht blauwer dan in de meeste andere jaren. Volgens het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KNMI) past meer zonneschijn in een langjarige trend in Nederland. Daarnaast voerde het weer de afgelopen maanden lucht aan uit de buurt van de Noordpool, waar weinig stof- en water in zat. De lucht was dus schoon en er waren weinig wolken. Ook de ozonlaag was bij ons iets dunner dan gemiddeld, in april door de aanvoer van poolluchten in mei door veel hogedruk in onze omgeving. Er was dus vrij veel UV-straling dit voorjaar. De maatregelen tegen corona hebben ook bijgedragen aan minder vervuiling in de lucht en mogelijk scheen de zon hierdoor nog krachtiger.

UV en gezondheid
Het aantal gevallen van huidkanker is de afgelopen decennia zeer sterk gestegen, meer dan voor andere vormen van kanker. In Nederland komen jaarlijks rond de 70.000 nieuwe gevallen van huidkanker voor. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker. Aan huidkanker overlijden jaarlijks bijna 1000 Nederlanders. In 2019 hebben vele maatschappelijke organisaties zich daarom verenigd in het Zonkracht Actie Plan (ZAP). Hierin werken zij samen aan eenduidige communicatie en betere kennis over UV-straling en het voorkomen van huidkanker en oogaandoeningen.

Extra geld voor de begeleiding van kwetsbare jongeren naar werk

De 35 arbeidsmarktregio’s krijgen extra geld om jongeren in het praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs te begeleiden naar werk. Voor het schooljaar 2020-2021 was hier al 8,5 miljoen euro voor beschikbaar gemaakt door staatssecretaris Van Ark (SZW). Zij maakt aanvullend nog eens 8,5 miljoen euro vrij voor deze doelgroep vanuit het Europees sociaal fonds (ESF).

Praktijkonderwijs (pro) is bedoeld voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben en leren door vooral te doen in de praktijk. Op het voortgezet speciaal onderwijs (vso) zitten leerlingen met een leerprobleem als gevolg van fysieke of psychische beperkingen. Het gaat in totaal om zo’n 67.000 leerlingen voor wie geldt dat een succesvolle overgang van school naar werk erg belangrijk is voor een stabiele toekomst.

Staatssecretaris Tamara van Ark: 'Juist in deze tijd waarin we kampen met de gevolgen van de coronacrisis en de effecten daarvan op de bemiddeling naar werk, kunnen deze middelen uitkomst bieden voor kwetsbare jongeren die van school komen. Ik roep gemeenten in de arbeidsmarktregio’s op om samen met vso- en pro-scholen en werkgevers te komen tot een duurzame infrastructuur om deze jongeren naar duurzaam werk te begeleiden, via bijvoorbeeld stages en jobcoaching.'

Arbeidsmarktregio’s krijgen de 8,5 miljoen euro aan eerder toegekende ‘impulsmiddelen’ vanaf eind mei 2020 in de vorm van een decentralisatie-uitkering. In de periode 1 juni- 31 juli 2020 kunnen de arbeidsmarktregio’s vervolgens een aanvraag indienen voor ESF-subsidie. Zij kunnen met ingang van het nieuwe schooljaar in september jongeren ondersteunen met deze gelden.

Braziliaan met half miljoen euro in bigshopper aangehouden

De politie heeft afgelopen woensdag in Rotterdam een 51-jarige man uit Brazilië aangehouden die 525.000 euro vervoerde in een bigshopper. De man is aangehouden op verdenking van witwassen.

Naar aanleiding van eerder die dag ontvangen informatie is de politie naar de omgeving van de Argonautenweg gegaan. Daar zagen ze een man met een grote bigshopper in een auto stappen. Vervolgens is de man in zijn auto aangehouden en bleek de bigshopper vol met geld te zitten. Het geld is geteld en in beslag genomen. In totaal zat er 525.000 euro in de tas.

De man heeft inmiddels afstand gedaan van het inbeslaggenomen geld en een transactie betaald en is heengezonden.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Agent niet vervolgd om neerschieten verwarde vrouw

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft besloten een politieambtenaar van de eenheid Noord-Holland niet te vervolgen voor zijn betrokkenheid bij een dodelijk schietincident dat op 13 november 2019 plaatsvond in de Priemstraat in Alkmaar.

Tijdens dit incident is door een politieambtenaar eerst een waarschuwingsschot gelost en is vervolgens drie maal gericht geschoten. Diezelfde avond is het slachtoffer aan haar verwondingen overleden. De Rijksrecherche heeft daarna, in opdracht van het OM, een onderzoek ingesteld naar het vuurwapengebruik door de politieambtenaar. Op basis van dit onderzoek heeft het OM geconcludeerd dat de politieambtenaar zich kan beroepen op noodweer.

Er is naar het oordeel van het OM geen grond om de politieambtenaar te vervolgen. Deze conclusie komt overeen met de bevindingen van de Adviescommissie Politieel Vuurwapengebruik. Bij de beoordeling van het vuurwapengebruik is gekeken naar de Ambtsinstructie voor Politie, de Politiewet en naar de vereisten voor een geslaagd beroep op noodweer op grond van het Wetboek van Strafrecht.

Toedracht
In de ochtend van 13 november 2019 krijgen twee politieambtenaren van de meldkamer door dat een verwarde vrouw in de Priemstraat te Alkmaar iemand heeft aangevallen met een hamer en vernielingen heeft aangericht. Eenmaal in de Priemstraat aangekomen worden de twee agenten geconfronteerd met de vrouw die een klauwhamer en een groot mes in haar handen heeft. Gelet op de melding die de politieambtenaren hebben gekregen en wat ze zelf zien is sprake van acuut dreigend gevaar. Het is bovendien een doordeweekse dag en om de hoek opent een basisschool elk moment de deuren, waardoor een toeloop van kinderen en ouders zal ontstaan. De agenten willen de vrouw daarom snel overmeesteren en aanhouden.

Beide politieagenten roepen luidkeels en meermalen dat de vrouw moet blijven staan en haar wapens moet laten vallen. Zonder resultaat. Ook het spuiten van pepperspray in haar gezicht heeft geen effect. De vrouw komt met versnelde pas op één van de politieambtenaren aflopen, met de wapens in haar handen. De politieambtenaar trekt daarop zijn dienstwapen en lost een waarschuwingsschot. De vrouw blijft echter onvoorspelbaar en aanvallend gedrag vertonen. Wanneer ze de politieambtenaar tot op enkele meters nadert, blijft ze doorlopen met de wapens nu boven haar hoofd geheven. Daarop lost de agent drie gerichte schoten. Diezelfde avond overlijdt de vrouw aan haar verwondingen.

Geslaagd beroep op noodweer
De politieambtenaar beroept zich op noodweer. De politie heeft, net als iedere burger, op grond van artikel 41 van het Wetboek van Strafrecht het recht zichzelf te verdedigen, en daarbij (indien nodig) gepast geweld te gebruiken. Er is sprake van noodweer als noodzakelijk geweld wordt gebruikt ter afwending van een onmiddellijk dreigend gevaar voor jezelf of een ander.

Uit camerabeelden, verklaringen en overige onderzoeksgegevens uit het dossier blijkt dat sprake is geweest van een zeer bedreigende en beangstigende situatie, die zich in een kort tijdsbestek heeft afgespeeld. De politieambtenaren worden geconfronteerd met een zichtbaar ernstig verwarde vrouw met een mes en een hamer in de hand, die daarmee eerder iemand zou hebben aangevallen. Ze reageert niet op het aanroepen door de agenten, de pepperspray en het waarschuwingsschot. Ondanks handelen van de politieambtenaren blijft de dreiging die van de vrouw uitgaat bestaan - en wordt zelfs heviger.

De politieambtenaar die zijn dienstwapen heeft getrokken beoordeelt de situatie in een split second als explosief en levensbedreigend voor hemzelf, zijn collega en voor omstanders in de straat. Van een politieambtenaar wordt verwacht dat hij zich bij naderend gevaar niet uit de voeten maakt, maar actief ingrijpt. Maar het fysiek overmeesteren van de vrouw is vanwege de aanwezigheid van de wapens en haar onvoorspelbare agressieve gedrag niet mogelijk. Andere geweldsmiddelen die zijn toegepast (pepperspray en waarschuwingsschot) boden geen soelaas. Ook zijn er geen goede alternatieven denkbaar om tijdens het incident anders te reageren. Er is bijvoorbeeld geen tijd om de komst van een hondengeleider met hond af te wachten. Het handelen van de politieambtenaar kan daarom naar het oordeel van het OM worden gerechtvaardigd op grond van noodweer.

Conclusie en afdoening
Op basis van de onderzoeksresultaten van de Rijksrecherche is het OM van oordeel dat het schieten gerechtvaardigd is, omdat de politieambtenaar zich succesvol kan beroepen op noodweer. Het OM zal dientengevolge niet tot vervolging overgaan van de betrokken politieambtenaar.

Vergunningvrij woningen bouwen in Rotterdam

Een eengezinswoning zonder omgevingsvergunning bouwen is vanaf dit najaar mogelijk in grote delen van Rotterdam. Dan start de gemeente met Architect aan Zet; een proef met een aantal gecertificeerde architecten. Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) heeft dit voorstel aan de gemeenteraad gedaan. Als de raad akkoord gaat met het voorstel kan de proef starten op 1 september van dit jaar.

Bij Architect aan Zet gaat het om particuliere eengezinswoningen, een dakopbouw, dakkapel of dakterras en bijbehorende bouwwerken zoals een tuinhuis of een atelier. De gecertificeerde architect zorgt ervoor dat het hele bouwproces, van idee tot realisatie, sneller en efficiënter verloopt. De architect doet alleen een melding bij de gemeente; een omgevingsvergunning is niet nodig. Ook hoeven er geen leges betaald te worden. Het kabinet heeft Rotterdam hiervoor toestemming gegeven op basis van de Crisis- en Herstelwet.

"Met deze proef krijgen markt en Rotterdammers meer verantwoordelijkheid en ruimte voor initiatief maar minder bureaucratie en minder administratieve lasten. Zo kunnen we sneller de woningen bouwen die we zo hard nodig hebben’’, zegt wethouder Kurvers.

Onafhankelijke controle
Drie jaar lang, van 2015 tot 2018, onderzocht de gemeente of de verantwoordelijkheid voor de toetsing en het toezicht op de bouwregels aan marktpartijen kan worden overgelaten. Kurvers: "Uit het onderzoek blijkt dat het kan. Wel mogen alleen gecertificeerde architecten meedoen en gaan we een onafhankelijke partij inschakelen voor controle op de naleving van de regels. Ook doen we vanuit de gemeente steekproeven om de kwaliteit te bewaken.’’

Uitzonderingen
Architect aan Zet gaat gelden voor grote delen van Rotterdam. Maar er zijn ook uitzonderingen. Bijvoorbeeld gebieden/objecten die een monumentenstatus hebben, bijzondere welstandsgebieden, beschermde stadsgezichten of cultuurhistorisch waardevolle objecten. Projecten in gebieden met funderingsproblematiek kunnen ook meedoen, hier gelden wel extra eisen voor.

Relatie met proef Burenakkoord
In delen van Prins Alexander en Hoogvliet is in januari een vierjarige proef Burenakkoord gestart waarbij bewoners met hun buren bepalen of een verbouwing of klein bouwwerk kan. Zij kunnen dan gratis een omgevingsvergunning aanvragen. Architect aan Zet geldt voor veel meer gebieden in Rotterdam. Mensen in de proefgebieden van het Burenakkoord kunnen kiezen: meedoen aan het burenakkoord, de ‘ouderwetse’ reguliere procedure volgen of in september, als de gemeenteraad akkoord is met de verordening, kiezen voor Architect aan Zet.

Grootschalige inval op woonwagenkamp Maarheeze

Sinds vanmorgen 07.00 uur is de politie bezig met een actie op het woonwagenkamp aan de Vinnen in Maarheeze. Ze zijn op zoek naar verboden wapens. Bij de politie kwam onlangs informatie binnen dat verschillende bewoners in het bezit zouden zijn van (vuur)wapens. Op basis van die informatie is besloten om vandaag een inval te doen.

Vrijdagmorgen om 07.00 uur werd het woonwagenkamp afgesloten met de inzet van een peloton van de Mobiele Eenheid. Daarop werden alle bewoners geïnformeerd over het doel van de inval. In totaal worden tijdens de actie zo’n 100 medewerkers van politie en Openbaar Ministerie ingezet. Alle woonwagens op het kamp worden doorzocht en ook het terrein rondom de wagens en het kamp wordt uitgespit. De politie wordt daarbij ondersteund door de Koninklijke Landmacht. Uiteraard worden ook speurhonden ingezet.

Een woordvoerder: "De omvang van deze zoekactie verklaart voor een deel waarom de politie zo massaal aanwezig is op het kamp. Vele handen maken licht werk. Voor een ander deel valt het ook te verklaren op basis van de tijd waarin we leven. Door de geldende maatregelen worden ook wij gedwongen om bijvoorbeeld met meer voertuigen te rijden dan normaal. Alleen op die manier kunnen we ons houden aan de geldende regels voor bijvoorbeeld het houden van afstand."

Verkeerde keuzes van verdachten mede oorzaak fataal steekincident Drachten

“Deze zaak is een duidelijk voorbeeld van hoe de keuzes die we maken in ons leven verstrekkende gevolgen kunnen hebben. En hoe de keuzes van een ander de eigen keuzes beïnvloeden. Maar ook wordt heel schrijnend duidelijk dat er heel veel momenten zijn waarop deze keuzes hadden kunnen worden aangepast waardoor er mogelijk een hele andere afloop zou zijn geweest.” Met deze woorden begon de officier van justitie gisteren haar requisitoir in de zaak tegen twee minderjarige jongens die op 22 december in Drachten tijdens een schermutseling betrokken zijn bij de dood van de 16-jarige Roan.

Keuzes
Op 22 december 2019 is het begonnen met de keuze van beide verdachten om in het centrum van Drachten mensen te gaan beroven. Later geven ze bij de politie aan eigenlijk niet volledig achter deze keuze te staan maar dat zij dit beiden niet aan de ander durfde te bekennen. Zij besluiten een mes mee te nemen om te gebruiken als intimidatie bij de straatroof. Na de poging beroving op Roan en zijn maat, die weliswaar niets heeft opgeleverd, geeft de, toen nog 15 jarige, inmiddels 16-jarige verdachte bij de politie aan dat hij het vermoeden had dat de jongens misschien wel wraak zouden kunnen gaan nemen. Hij kiest er echter niet voor om deze mogelijk toekomstige confrontatie uit de weg te gaan door Drachten te verlaten en terug naar huis te gaan.

Confrontatie
Dan vindt de confrontatie plaats tussen de verdachten en de beide jongens. Uit niets blijkt dat de verdachten niet konden weglopen of dat dit niet van hen mocht worden verwacht. De aanval was niet zodanig dat er geen enkele uitweg was voor hen. Ze hadden de confrontatie moeten ontlopen. Ze hadden immers al in de gaten dat de jongens achter hen aan kwamen en hadden kunnen proberen om de situatie te ontlopen door weg te rennen. De officier is van oordeel dat er geen noodsituatie was en dus ook geen noodzaak tot verdediging. Het gebruik van het mes door verdachte staat in geen enkele verhouding tot het gebruik van de vuisten door het latere slachtoffer en is dan ook buitenproportioneel.

De officier van justitie vindt ten aanzien van de 16-jarige verdachte de doodslag, poging beroving in vereniging en de voorbereidingshandelingen met betrekking tot de berovingen/straatroven in vereniging door het meenemen van een mes met als doel dit voor afdreiging te gebruiken, wettig en overtuigend te bewijzen.

Medeplichtigheid
Het mes dat door de 14-jarige verdachte is meegenomen ten behoeve van intimidatie bij de straatroof, is gedurende de avond een paar keer over gegaan van de ene naar de andere verdachte. Uiteindelijk is het de 16-jarige verdachte die ermee heeft gestoken als gevolg waarvan Roan is overleden.

De officier: “Als jij een mes meeneemt en het vervolgens ook nog afgeeft om te gebruiken dan ben jij ook medeverantwoordelijk voor wat er vervolgens met het mes wordt gedaan en de gevolgen van het gebruik van het mes.”

De officier van justitie vindt ten aanzien van de 14-jarige verdachte medeplichtigheid aan de doodslag, poging beroving in vereniging en de voorbereidingshandelingen met betrekking tot de berovingen/straatroven in vereniging door het meenemen van een mes met als doel dit voor afdreiging te gebruiken, wettig en overtuigend te bewijzen.

Levensgevaarlijk
Het is tegenwoordig onder de jeugd de normaalste zaak om messen mee te nemen de straat op onder het mom van zelfverdediging. Dit is echter volstrekt niet normaal en ook levensgevaarlijk. Wanneer je het mes dan ook nog afgeeft aan een ander dan is het risico dat daar ongecontroleerd mee om wordt gegaan nog groter dan wanneer het in eigen beheer blijft.

Eis
De officier eist tegen de 14-jarige verdachte 255 dagen jeugddetentie, waarvan 200 dagen voorwaardelijk, proeftijd twee jaar met aftrek voorlopige hechtenis, plus bijzondere voorwaarden waaronder een social mediaverbod zolang de jeugdreclassering dat nodig acht. Daarnaast eist de officier een werkstraf van 100 uur. Ook moet de jongen wat de officier betreft samen met de medeverdachte de vorderingen van de benadeelde partij betalen.

Tussenvonnis
De rechtbank doet op 11 juni uitspraak in de zaak van de 14-jarige verdachte en verwijst tijdens die zitting de voorzetting van de behandeling van de zaak van de 16-jarige verdachte naar 24 juni. Dan volgt ook de eis van de officier van justitie.

Meimaand was uitzonderlijk droog met normale temperatuur

Mei 2020 was een van de zonnigste maanden ooit gemeten. Het totale aantal zonuren komt uit op 318 en alleen mei 1989 en juli 2018 waren zonniger. Ook viel er nauwelijks regen: slechts 19 mm tegen 61 mm normaal. Hiermee is het de op vier na droogste meimaand ooit gemeten. De gemiddelde temperatuur was heel normaal met in De Bilt 13,0 graden tegenover de gebruikelijke 13,1 graden.

Zon, zon en nog eens zon: dat was het credo van deze meimaand. Op maar liefst 21 dagen noteerde De Bilt 10 of meer zonuren en geen enkele dag verliep geheel zonloos op het hoofdstation. Met nog een paar stralend zonnige dagen te gaan komt het totale aantal zonuren waarschijnlijk uit op 318 uur. Normaal schijnt de zon gemiddeld over het land 213 uur. Met zoveel zonuren is deze maand de op één na zonnigste meimaand ooit gemeten. Alleen in mei 1989 was het zonniger. Toen scheen de zon 329 uur. Ter vergelijking: mei 2019 noteerde gemiddeld over Nederland 224 zonuren.

De meeste zon was voor de kust en dan met name voor het zuidwesten. In Vlissingen komt het totale aantal zonuren waarschijnlijk uit op 347 en dat is voor de Zeeuwse havenstad zonniger dan ooit tevoren in mei. Normaal heeft Vlissingen in mei 218 uur zon. In het binnenland ontstonden vaker stapelwolken en daardoor was het daar iets minder zonnig. Zo komt weerstation Twenthe (nabij Oldenzaal) waarschijnlijk uit op bijna 270 uur zon. Dat is alsnog veel meer dan de gebruikelijke 202 zonuren in Twente in mei.

Ernstige droogte: grootste neerslagtekort eind mei ooit
Dat er op veel dagen nauwelijks een wolkje aan de lucht was, is goed terug te zien in de hoeveelheid neerslag die er is gevallen. Gemiddeld over het land komt de totale neerslagsom uit op slechts 19 mm, terwijl een normale meimaand 61 mm noteert. Alleen in 1959 (18 mm), 1980 (16 mm), 1922 (15 mm) en 1989 (8 mm) was het nog droger. In 2019 viel er 37 mm.

Qua neerslagsom was mei misschien niet de allerdroogste, maar dat geldt wel voor het neerslagtekort. Het neerslagtekort is het verschil tussen de hoeveelheid regen die valt en hoeveel water verdampt. Wanneer er meer water verdampt dan er valt is sprake van een neerslagtekort.

Eind mei bedraagt het neerslagtekort ruim 160 mm en dat is het grootste tekort ooit voor deze tijd van het jaar. In 2011 en 1976 was het net iets minder droog, met 141,6 en 116,7 mm. Dat het neerslagtekort dit jaar zo fors kon oplopen komt doordat zowel april als mei extreem zonnig en droog verliepen. Daarbij waaide het regelmatig flink en was het warm met een lage luchtvochtigheid, waardoor de toplaag van de bodem snel uitdroogde. Het gevolg was ook dat het grondwater- en waterpeil in de sloten steeds lager kwamen te staan. Waterschappen legden dan ook steeds meer sproeiverboden op.

Er was ook een aantal dagen met regen. Zo veroorzaakte een pittige bui op 10 mei een windhoos net over de grens met België en kregen de noordelijke provincies in de ochtend van 22 mei te maken met onweersbuien. Op 25 mei regende het in het midden, oosten en noorden urenlang zachtjes: de perfecte omstandigheden voor regenwater om de droge bodem in te kunnen trekken. Desondanks was de hoeveelheid regen beperkt en slechts een druppel op een gloeiende plaat.

Normale temperatuur, maar grote verschillen tussen dag en nacht
Met een gemiddelde temperatuur van 13,0 graden was mei opvallend normaal als je ziet hoe zonnig en droog het was. Dat komt door de koude nachten. Zo heeft het in De Bilt twee keer gevroren en dat is zeldzaam in mei. In het oosten van het land kwam het zelfs tot zeven nachten met vorst. Normaal zijn dat er vier.

De laagste temperatuur werd gemeten in de nacht van 14 mei. In het Drentse Eelde koelde het toen af naar -3,0 graden. De Bilt beleefde op 15 mei zijn koudste nacht van de maand met -1,2 graden. Dat was bovendien bijzonder laat voor de lente. Aan de grond vroor het op 15 mei in Eelde maar liefst 7,5 graden!

De nachten verliepen koud, maar overdag was het regelmatig warm. Zo komt het aantal warme dagen in De Bilt uit op 11, tegen 8 normaal. Op een warme dag is de temperatuur 20 graden of hoger. De Bilt beleefde op 21 mei de eerste officiële zomerse dag van het jaar en dat was ook de enige deze maand. In het oosten en zuiden werd de grens van 25 graden vaker geslecht.

Met 26,7 graden was 21 mei ook gelijk de warmste dag van de hele maand in De Bilt. Het maakte deze donderdag bovendien de op drie na warmste Hemelvaartsdag ooit gemeten. In het Zeeuwse Westdorpe steeg het kwik op 21 mei naar 28,7 graden en dat was de hoogste mei-temperatuur van alle officiële weerstations.

Voor de liefhebbers van warm, zonnig en droog weer was het smullen. Het aantal ‘mooi-weerdagen’ komt in De Bilt waarschijnlijk uit op 15. Normaal zijn dat er 7 en dit aantal is goed voor een gedeelde tweede in de ranglijst met meeste mooi-weerdagen in mei. Mei 1989 is recordhouder met 19. Een mooi-weerdag is gedefinieerd als een dag waarop de temperatuur hoger is dan normaal, er minder dan 0,2 mm neerslag valt en de zon meer dan 50% van de tijd schijnt.

Een paar ZONnebloemen ... omdat het kan (Afbeelding: Pixabay)
Een paar ZONnebloemen ... omdat het kan (Afbeelding: Pixabay)

Minecraft: Dungeons

Iedereen en zijn moeder heeft inmiddels gehoord van Minecraft, en Microsoft begint nu samen met Mojang te investeren in de bekendheid van het fenomeen. Na een verhalend avontuur met Minecraft Story Mode probeert Mojang Studios met het geesteskind van Markus “Notch” Persson het (veelal jonge) publiek te verleiden tot een veel ouder genre: de Hack-and-slash dungeon crawler.

Europees Parlement wil meer inspecties in Nederlandse slachthuizen

De benarde positie van Europese seizoensarbeiders en andere arbeidsmigranten moet worden aangepakt door meer inspecties op werkplekken, waaronder de Nederlandse slachthuizen.

De leden van het Europees Parlement stellen vast dat misstanden op de werkvloer door de coronacrisis nog meer naar boven zijn gekomen. Ze willen ook dat inbreuken op de rechten, de gezondheid en veiligheid van de arbeiders snel worden aangepakt.

De positie van seizoenarbeiders werd dinsdag door het Europees Parlement onder meer besproken met eurocommissaris Nicolas Schmit voor Werk en Sociale Rechten en met Jordi Curell Gotor, het hoofd van de Europese Arbeidsautoriteit. De Europarlementariërs uitten hun zorgen over de hachelijke omstandigheden waarin vooral arbeiders uit Midden- en Oost-Europa moeten werken. Gedoeld wordt onder meer op seizoenswerkers in de Nederlandse, Duitse en Franse vleesindustrie. In slachterijen in deze landen steekt corona geregeld de kop op omdat niet wordt voldaan aan de coronamaatregelen op de werkvloer.

Het gaat niet alleen om slachters wiens rechten onder druk staan, maar bijvoorbeeld ook om zorgmedewerkers in Oostenrijk die uit Roemenië en Bulgarije afkomstig zijn. Ook arbeiders in andere sectoren zoals de landbouw, de bouw en productie hebben het moeilijk. Hun veiligheidssituatie wordt vaak door hun werkgevers in de weegschaal gelegd. In totaal gaat het om 1,9 miljoen gedetacheerde werknemers in Europa en om nog eens 1,5 miljoen zogeheten grenswerkers. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld in Hongarije of Slowakije wonen en voor hun dagelijkse werk naar Oostenrijk pendelen.

EU-regels respecteren
De Europese Parlementsleden benadrukten dinsdag dat gedetacheerde arbeiders volgens het EU-recht dezelfde behandeling moeten krijgen als hun binnenlandse collega’s. Ze riepen de lidstaten op om meer arbeidsinspecties uit te voeren, waar nodig in samenwerking met de Europese Arbeidsautoriteit. Verder moeten landen de EU-regels op het gebied van mobiliteit – hieronder vallen onder andere vrij verkeer, detachering en de coördinatie van sociale zekerheid – volledig doorvoeren en volhouden.

Een aantal leden onderstreepte dat er nog steeds uitzendbureaus zijn die de EU-regels aan hun laars lappen. Zij werven werknemers en zorgen vaak ook voor slaapplekken in pensions of andere vormen van huisvesting. De Europarlementariërs riepen op om de arbeiders te beschermen tegen malafide praktijken. Werknemers moeten beter beschermd worden om te vermijden dat zij naast hun baan ook hun huisvesting eenvoudig kunnen verliezen. Daarnaast is echt vrij verkeer van arbeiders alleen mogelijk als de werkomgeving veilig is, zo stelden de volksvertegenwoordigers vast. .

FOK! Wat een weer: zonnig en heerlijk weer

Het is zonnig met in de loop van de dag hier en daar wat sluierbewolking of een enkele stapelwolk. Het blijft droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van ongeveer 17°C op de Wadden tot lokaal 23°C in het zuidoosten. De noordoostelijke wind is meest matig, in de loop van de middag aan zee en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

De komende nacht verloopt helder. De minimumtemperatuur komt uit op 6°C in het noordoosten en 11°C in Zeeland. Er staat een zwakke tot matige noordoostenwind.

Zaterdag overdag is er veel zon en ontstaan met name landinwaarts in de loop van de dag stapelwolken. Het blijft droog en in de avond lossen de stapelwolken weer op. In het noordelijk kustgebied wordt het een graad of 19, elders loopt de temperatuur in de middag op naar waardes tussen 21 en 24°C. Mogelijk wordt in het zuiden de 25°C lokaal bereikt. De oost- tot noordoostenwind is matig en neemt in de loop van de middag aan zee en op het IJsselmeer toe naar vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Charged was gisteren in het Rembrandtpark te Amsterdam
Charged was gisteren in het Rembrandtpark te Amsterdam

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Politieactie in onderzoek Jelle Leemans

Een rechercheteam van de politie, specialisten van de Landelijke Eenheid en het NFI hebben woensdag 27 mei in het bosgebied nabij Rucphen onderzoek gedaan in verband met de verdwijning van Jelle Leemans.

De Belg is al sinds 2013 vermist. De Belgische en Nederlandse politie doen sinds die vermissing samen onderzoek in de zaak. Eerder werden al twee verdachten aangehouden, maar die zijn vanwege gebrek aan bewijs weer in vrijheid gesteld. De afgelopen jaren werd onder andere in Roosendaal, Rucphen en Nispen onderzoek gedaan in de zaak. Het onderzoek naar de verdwijning van Jelle loopt nog steeds. Een TGO-team van de politie houdt zich hier bezig.

Voor meer info over Jelle Leemans, zie dit stukje van Opsporing verzocht van vorig jaar.

Trump tekent decreet tegen censuur social mediabedrijven

Amerikaanse President Donald Trump heeft een decreet getekend waarin hij de Amerikaanse overheid verplicht uit te zoeken of Social Mediabedrijven als Facebook, Instagram, Twitter en YouTube aansprakelijk kunnen worden gesteld voor inhoud door gebruikers als deze bedrijven censuur plegen en daarmee de vrijheid van meningsuiting aantasten. Volgens Trump worden deze bedrijven zelf de uitgever als zij selecteren op basis van bijvoorbeeld politieke kleur.

Binnen dertig dagen verwacht Trump resultaten van onderzoeken naar onder meer het verschil in mogelijkheden voor gebruikers om geld te verdienen op basis van hun politieke meningen. Dit lijkt vooral te wijzen naar YouTube, waar video's die politiek gezien rechts van aard zijn worden uitgesloten van het plaatsen van advertenties in hun video's. Ook wil hij dat gekeken wordt naar bijvoorbeeld de advertentieuitgaven van de overheid naar deze sites en of daarin ter goeder trouw gehandeld wordt.

Ook het beperken van 'viewpoint based speech' zal worden onderzocht. Er moet worden gekeken of deze bedrijven 'problematisch zijn voor overheidsuitingen', klantbedrog of 'andere slechte praktijken' zoals het strenger beoordelen van gebruikers die specfieke andere gebruikers volgen of het verwijderen van berichten van gebruikers omwille van de mening die hierin wordt verkondigd.

In 1996 trad een wet in werking die mediaplatformen beschermt tegen inhoud die door derden wordt geplaatst, maar van deze wet wordt nu misbruik gemaakt. Door het maken van censurerende keuzes worden de bedrijven namelijk een uitgever en niet langer een doorgeefluik. Censuur zou zich moeten beperken tot het beschermen van minderjarigen, obsceen materiaal en illegale praktijken. Het inperken van meningen zou maken dat dergelijke platformen buiten deze bescherming vallen.

Het hele balletje kwam aan het rollen toen Twitter besloot een waarschuwing te plaatsen bij een Tweet van de President, waarin hij stelde dat verkiezingen per post onbetrouwbaar zouden zijn en verkiezingsfraude in de hand zou werken. De waarschuwing linkte naar een bericht van Twitter, waarin vermeld staat dat Trump een ongefundeerde claim doet.

Techbedrijven vrezen dat een eventuele wetswijziging juist de vrijheid van meningsuiting zal inperken en maken zich op voor een gang naar de rechter.

Het volledige decreet vind je hier

 

Laatste reviews en specials
review
Desperados III
special
Random Pics van de Dag #50
special
Random Pics van de Dag #49
review
Ghost of Tsushima
review
F1 2020
special
Random Pics van de Dag #48
©FOK.nl e.a.