FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 mei 2020

Podcast Joe Rogan verhuist naar Spotify

De 52-jarige Joe Rogan verhuist met zijn immens populaire podcast The Joe Rogan Experience exclusief naar Spotify. Vanaf 1 september zal hij te horen zijn via 's werelds grootste streamingdienst. Vanaf begin 2021 zullen zijn volledige podcasts alleen op Spotify te bewonderen zijn.

Rogan is een creatieve duizendpoot die inmiddels de populairste podcast ter wereld presenteert. Ruim acht miljoen mensen hebben zich op zijn kanaal geabonneerd en video's van zijn interviews raken in totaal gemakkelijk de tien miljoen views per week aan.

Volgens Rogan, die het nieuws op zijn Instagrampagina bekend maakte, wordt hij geen loonslaaf van Spotify, blijft de podcast gratis en heeft Spotify geen invloed op de inhoud. Korte clips zullen op videokanaal YouTube te zien blijven, maar volledige podcasts zullen exclusief voor Spotify zijn.


JRE op Spotify (Bron: YouTube)

DENK start meldpunt Etnisch Profileren Overheidsinstanties

Politieke partij Denk lost weer een verkiezingsbelofte in. Nadat de partij in 2016 al een onderzoek naar etnisch profileren binnen het overheidsbestel wilde starten, begint het nu een meldpunt. 'Meldpunt Etnisch Profileren Overheidsinstanties' heet het met volle mond en in goed Nederlands.

"De Belastingdienst, de politie het UWV en andere overheidsinstanties blijken na jarenlang onderzoek schuldig te zijn aan ethnisch profileren en discriminatie", aldus de partij die diversiteit als drijvende kracht van onze samenleving ziet.

Om een stevig signaal af te geven wil de centrumlinkse partij, die bekend staat om hun boodschappen van verdraagzaamheid en gelijkwaardigheid, een stevig signaal afgeven. Wat werkt in Nederland beter dan een kliklijn?

De opnieuw in genade aangenomen fractievoorzitter Farid Azarkan zal alle meldingen persoonlijk aan de minister(s) overhandigen. "Ik doe een oproep aan iedereen, die te maken heeft gehad met etnisch profileren of discriminatie door een overheidsinstantie, dit te melden. Een krachtig signaal vanuit de samenleving zal de overheid sneller doen bewegen om institutionele vooringenomenheid de kop in te drukken", aldus Azarkan.

Aangifte tegen de Belastingdienst
De racistische criminelen van de Belastingdienst hebben inmiddels een aangifte van het ministerie van Financiën aan de broek hangen vanwege 'mogelijke misdrijven in de toeslagenaffaire'. De ambtenaren worden verdacht van afpersing en beroepsmatige discriminatie door onderzoek uit te voeren op basis van afkomst.

Denk voelt zich gesteund door deze aangifte. "Ondanks dat dit probleem door Denk al jaren wordt benoemd en geagendeerd, werd er altijd ontkent", zo klinkt het terecht in het persbericht. "Etnisch profileren en discriminatie door overheidsinstanties zou niet voorkomen."

"Het kan niet zo zijn dat de overheid onze grondwet aan haar laars lapt", aldus een ontketende Azarkan die zoals hij zelf zegt, tegen discriminatie is, maar in 2017 in Gouda op een moslimconferentie sprak die verboden was voor vrouwen.

Ombudsman
De Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, staat aan de kant van de verbindingspartij. Ook de commissie-Döner Donner, die onderzoek heeft gedaan naar de toeslagenaffaire, concludeerde dat er bij de Belastingdienst sprake was van 'institutionele vooringenomenheid'.

Melden? Doe het hier!
Een melding doen van etnisch profileren door overheidsinstanties? Klik hier


Ronald Goedemondt is 'etnisch paranoïde' (Bron: YouTube)

Luchtmacht tankt Amerikaanse bommenwerper in de lucht bij

Een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht heeft vandaag een B-1B Lancer strategische bommenwerper van de Amerikaanse luchtmacht boven de Noordzee bijgetankt. Het was voor het eerst dat dit gebeurde.

De Amerikanen vlogen in de buurt vanwege een trainingsvlucht met Zweedse en Deense jachtvliegtuigen. Zowel de samenwerking met de Scandinavische landen als de mogelijkheid door Nederland te worden bijgetankt waren voor de Amerikanen belangrijk. “Operaties en afspraken met onze bondgenoten en partners tonen en versterken onze gedeelde inzet voor wereldwijde veiligheid en stabiliteit”, zo lieten ze weten.

De rol van Vliegbasis Eindhoven bleef overigens niet beperkt tot de inzet van een KDC-10. Ook het Movement Coordination Centre Europe (MCCE) en het European Air Transport Command (EATC) leverden een aandeel bij de tankoperatie in de lucht.

Het MCCE coördineert via internationale samenwerking land-, lucht-, en zeetransport en air-to-air refueling-capaciteit. Het MCCE zorgt dan bijvoorbeeld ook dat die brandstof wordt afgerekend tussen de deelnemende landen, dus ook in dit geval. Het EATC coördineert de daadwerkelijke inzet van beschikbare transport- en tankervliegtuigen van partners.

De bijgetankte Amerikaanse bommenwerper, gefotografeerd door een vliegtuigraam. (foto: Ministerie van Defensie)
De bijgetankte Amerikaanse bommenwerper, gefotografeerd door een vliegtuigraam. (foto: Ministerie van Defensie)

Man (43) opgepakt na mishandeling hulpverleners

De politie hield woensdagmiddag een 43- jarige man uit Enschede aan die wordt verdacht van geweldpleging richting hulpverleners. Het gebeurde bij een kantoor ter hoogte van de Sherwood Rangers.

Maandagmiddag, omstreeks 14.10 uur, kreeg de meldkamer van de politie een melding binnen van een mishandeling van een hulpverlener in Hengelo. De hulpverlener stond even buiten een praatje te maken met een collega, toen op dat moment een auto met hoge snelheid aan kwam rijden. De auto kwam tot stilstand, de verdachte stapte uit en rende op één van de hulpverleners af. De verdachte wende zich tot haar en sloeg haar met een scherp voorwerp. De andere medewerkster wilde haar collega helpen en werd vervolgens ook mishandeld door de verdachte. De medewerkers zijn behandeld aan hun verwondingen. De aangevallen hulpverlener was al langere tijd betrokken bij het gezin van de verdachte.

De verdachte kon vervolgens vandaag buiten heterdaad aangehouden worden. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Grafschenners Urk zijn straatschoffies van nog geen 12

De politie heeft de identiteit vast kunnen stellen van de personen die op woensdag 13 mei acht graven vernielden op de begraafplaats aan de Holkenkamp. Het gaat om twee jonge kinderen.

Omdat de kinderen onder de 12 jaar oud zijn, zullen zij niet strafrechtelijk worden vervolgd. Het is wettelijk bepaald dat kinderen pas vanaf de leeftijdsgrens van 12 jaar voor de kinderrechter kunnen verschijnen.

De politie is in gesprek gegaan met de kinderen en de ouders over het gedrag van de kinderen en de schade die zij hebben veroorzaakt. Voor de materiële schade zullen de ouders van deze kinderen aansprakelijk worden gesteld.

Zr.Ms. Willemstad na explosievenjacht weer thuis

Zr.Ms. Willemstad vond de afgelopen vier maanden bijna 30 explosieven, waaronder Duitse, Russische en Engelse zeemijnen. De mijnenjager maakte deel uit van de zogenoemde Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Het marineschip keert vrijdag terug in Den Helder.

De explosieven zijn onder meer gevonden met de nieuwste onderwaterrobot, de REMUS 100 Next Generation. Hiermee ervaring opdoen is volgens de commandant, luitenant ter zee der 1e klasse Sander Kool, belangrijk. “Op de nieuwe mijnenjagers, die vanaf 2024 worden verwacht, spelen de zelfstandig inzetbare onderwaterrobots namelijk een cruciale rol.’’

De NAVO heeft met de SNMCMG1 permanent een groep mijnenjagers beschikbaar. De eenheden voeren mijnenjachtoperaties uit en ruimen explosieven, voornamelijk uit de Tweede Wereldoorlog. Deze projectielen vormen nog altijd een dreiging voor scheepvaart en visserij. De Koninklijke Marine levert continu mijnenjagers aan de NAVO voor snel inzetbare vlootverbanden zoals de SNMCMG1.

Het schip vertrok 2 februari, toen de wereld nog niet te kampen had met het COVID-19-virus en de bemanning geen risico liep op besmettingen aan boord. Toen de situatie tijdens de reis veranderde, zijn er voorzorgsmaatregelen genomen. Om kans op Corona te minimaliseren werd een aantal havenbezoeken afgelast. Ook gingen sommige oefeningen niet door.

Zr.MS. Willemstad tijdens bevoorrading op zee (foto: Ministerie van Defensie)
Zr.MS. Willemstad tijdens bevoorrading op zee (foto: Ministerie van Defensie)

Het ruimen van gevonden explosieven. (foto: Ministerie van Defensie)

Live Pubquiz met Leo Blokhuis in het Top 2000 Online Café

Thuisblijven, maar toch met je vrienden de kroeg in om te quizzen!

Afgelopen vrijdag speelden ruim 5000 mensen de live pubquiz in het Top 2000 Online Café. Dat smaakt naar meer! Daarom organiseert de NTR vrijdag 22 mei, vrijdag 29 mei en vrijdag 5 juni opnieuw een live pubquiz in het Online Café. Vanaf 20:30 uur stelt quizmaster Leo Blokhuis via een livestream vanuit zijn woonkamer vragen à la Top 2000 a gogo. Deelnemers spelen mee in het café op top2000onlinecafe.nl. Individueel, of met een team. Want met de speciale SAMEN BELEVEN tool krijgt iedereen de kans om eindelijk weer lekker met zijn quizmaten in de kroeg te spelen!

Meespelen is simpel. Ga vrijdag om 20:30 uur naar top2000onlinecafe.nl. Speel je alleen, dan wijst het zich vanzelf. Speel je met een team? Bepaal dan van tevoren wie de teamleider is. Diegene klikt op de SAMEN BELEVEN button rechts in beeld, voert een naam in en deelt de gegeven unieke url per mail met de leden van zijn team. Door op die link te klikken, komen alle teamleden terecht in een gezamenlijke chatbox in het Online Café, waar ze de strijd aan kunnen gaan met duizenden spelers in heel Nederland. Let op: deze functie werkt alleen op desktop of laptop.

Test je muziekkennis! Meld je alvast aan voor de quiz van 22 mei via het Facebook-event.

SAMEN BELEVEN-tool
De SAMEN BELEVEN-tool maakt het dankzij een chatfunctionaliteit mogelijk om het interactieve 360 graden-café samen te beleven. Degene die de chat start, is de gids. Deze gids kan mensen uitnodigen om hem of haar te volgen in het café, zodat iedereen hetzelfde ziet. Ook kan de gids mensen vragen mee te doen aan de pubquiz. Tijdens de pubquiz kunnen teams met de SAMEN BELEVEN-tool onderling communiceren, terwijl Leo Blokhuis de vragen stelt. De SAMEN BELEVEN-tool is gebouwd door Q42, dat ook het Top 2000 Online Café ontwikkelde.

Leo Blokhuis (foto: NTR)
Leo Blokhuis (foto: NTR)

Animal Rights ontdekt illegaal gekooide vossen op Brabantse nertsenfarm

Afgelopen week ontdekten onderzoekers van Animal Rights op een nertsenfarm in het Brabantse Wilbertoord (gemeente Mill en Sint Hubert) vossen die onder erbarmelijke omstandigheden zijn opgesloten in kale draadgaaskooien. Het houden van vossen voor bont is in Nederland al sinds 2008 verboden.

“Dit soort verschrikkelijke huisvestingssystemen kennen we natuurlijk uit beelden gemaakt in Oost-Europa en China, maar we hadden niet gedacht dit in Nederland in 2020 nog aan te treffen,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “Het is verbijsterend, sommige pelsdierhouders wanen zich blijkbaar onaantastbaar.” Animal Rights heeft reeds op maandagochtend een handhavingsverzoek ingediend bij de NVWA.

Het gedeelte van de bontfokkerij waar de vossen zitten, ziet er oud en armoedig uit. De kooien zijn smerig, klein en kaal. Er is geen enkele afleiding voor de dieren. De meeste vossen hebben nog geen vierkante meter aan ruimte en leven boven hun eigen uitwerpselen. De witte vos in de beelden lijkt een zweer op de onderlip te hebben. Zeker één vos heeft een afgekloven staart en bij verschillende dieren zijn de teennagels uitgegroeid. “Al deze zaken vallen onder het onthouden van de nodige zorg en zijn een misdrijf,” betoogt Vermeulen, “of de dieren nu voor bont gehouden worden of niet.” In dezelfde batterij kooien, iets verderop, zitten ook nertsen.

Nu minister Schouten gisteravond heeft aangekondigd dat alle nertsenbedrijven in verband met corona worden gecontroleerd, vreest Animal Rights dat deze bontfokker zich snel van de vossen zal ontdoen.

Verbod op vossen in de pelsdierhouderij
De zeer ernstige welzijnsproblemen die vossen op pelsdierhouderijen ondervinden, bewogen in 1995 de toenmalige minister van Landbouw er toe de vossenfokkerij in Nederland te verbieden. Minister Van Aartsen (landbouw, natuurbeheer en visserij) vond de gezondheidsproblemen voor de dieren te groot. “Nu, 25 jaar na dat besluit, blijken er in Nederland nog steeds vossen in dit soort horror-kooien gehouden te worden,” zegt Vermeulen. “Dit is onbegrijpelijk, onacceptabel en dient streng bestraft te worden!”

Het verbodsvoorstel van de minister werd door de gehele Tweede Kamer gesteund. Dat betekende niet dat de draadgaaskooien ook meteen leeg waren. Er gold een overgangstermijn tot 1 april 2008, ook al weer 12 jaar geleden. In deze overgangsperiode mochten bestaande fokkers hun bedrijf niet uitbreiden en er mochten ook geen nieuwe vossenfokkerijen worden opgezet.

Wet verbod pelsdierhouderij
Tegelijk met vossen werd in 2008 ook het houden van chinchilla’s voor hun huid verboden. Inmiddels is de hele bontfokkerij verboden. In Nederland is in 2013 de Wet verbod pelsdierhouderij in werking getreden. In deze wet staat dat pelsdierhouders tot 1 januari 2024 onder bepaalde voorwaarden mogen doorgaan met hun bedrijf.

Inspecties
In 2018 werden 21 van de toen 140 nertsenhouderijen geïnspecteerd door de NVWA. In 2019 zijn (projectmatig) geen inspecties uitgevoerd bij pelsdierhouders. Dit lijkt Animal Rights volstrekt onverantwoord. “Vanwege het nakende verbod en de historisch lage prijzen voor pelzen is er voor de nertsenhouders geen enkele stimulans om te investeren in het welzijn van de dieren,” geeft Vermeulen aan. Dat verwaarlozing geen denkbeeldig scenario is, bleek toen de NVWA eind september 2018 alle nertsen in beslag nam op een oude en vervallen bontfokkerij in Ubachsberg.

Corona bij nertsen
Nederland was midden april het eerste land ter wereld waar commercieel gehouden dieren besmet bleken met het corona virus. Na deze gevallen in Milheeze en Beek en Donk, kwamen daar begin mei nog drie gevallen bij, in onder andere Deurne en De Mortel. Ook katten op een van de bedrijven bleken corona te hebben gehad. Gisteravond werd bekend gemaakt dat er mogelijk ook een besmetting van nerts op medewerker heeft plaatsgevonden.

Animal Rights pleit voor een versnelde afbouw van de nertsenfokkerij om zowel de dieren als de volksgezondheid te beschermen. Of wat er in de beelden te zien is legaal of illegaal is maakt voor Animal Rights niets uit. "Dit zou illegaal moeten zijn! Iemand die zijn hond op deze wijze opsluit zou publiekelijk aan de schandpaal genageld worden. Als deze wijze van houden voor de bontindustrie onethisch geacht wordt, voor welke andere reden zou dat dan wel toegestaan zijn,” vraagt Vermeulen zich af.

Animal Rights heeft een handhavingsverzoek ingediend bij de NVWA. Ze verwachten van de NVWA dat ze de dieren in beslag neemt, van medische zorg voorziet en een opvangadres voor ze regelt. Animal Rights wil verder dat er gerechtelijke stappen worden genomen tegen diegene(n) die de dieren opsloten en zorg onthielden, dat het bedrijf gesloten wordt en de eigenaar een houdverbod opgelegd krijgt.

COVID-19: 198 nieuwe besmettingen en 33 doden, totaal 44.447 en 5748

Tot en met 20 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 44.447 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 198 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.627 (+14) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 33 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5748 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Rode Kruis-hulpactie voor getroffen gebied supercycloon Amphan

Het Rode Kruis bereidt een grote hulpactie voor in Bangladesh, India en Myanmar, omdat supercycloon Amphan daar aan land gaat komen. In Bangladesh wonen zo’n 14 miljoen mensen op het voorspelde pad van de cycloon. Goede voorbereidingen kunnen levens redden. Daarom is het Rode Kruis al enkele dagen aan de slag om mensen in het gebied voor te bereiden op de naderende storm. De hulpoperatie is omvangrijker dan normaal, gezien de hulporganisatie ook verspreiding van het coronavirus wil tegengaan.

De afgelopen dagen hebben duizenden hulpverleners van het Rode Kruis in India, Bangladesh en Myanmar zich ingezet om de bevolking voor te bereiden op de aankomende super cycloon. Zij geven voorlichting over de storm en helpen bij evacuaties naar veiliger gebied. Er wordt hevige regenval en storm verwacht in kustregio’s van India en Bangladesh. In de Indiase staat Odisha worden 1,1 miljoen mensen geëvacueerd uit de kuststreek. Myanmar ligt niet in het directe pad van de cycloon, maar ook daar wordt hevige regenval en sterke wind verwacht, onder andere in de staat Rakhine.

Dubbel geraakt
“We zijn bang dat de cycloon de getroffenen hard raakt. Het verlenen van humanitaire hulp na een natuurramp is in tijden van het coronavirus extra ingewikkeld”, zegt Jess Letch, verantwoordelijk voor rampenhulpverlening voor het Rode Kruis in Azië. “Miljoenen mensen lopen de kans om hun huis en hun inkomstenbron te verliezen door de verwoestende cycloon. We moeten ervoor zorgen dat we deze mensen de hulp geven die zij nodig hebben. Tegelijkertijd moeten we hen beschermen tegen de verspreiding van het coronavirus.”

Juist nu zijn voorbereidingen extra van belang. Het Rode Kruis heeft bijna 718.000 euro vrijgemaakt voor voorbereidende maatregelen in de landen. Dit geld is bestemd om kwetsbaren te helpen bij de evacuatie, om te zorgen voor voedsel, schoon drinkwater, eerste hulp en hulpgoederen. Daarnaast ondersteunt het Rode Kruis ook met maatregelen tegen de verspreiding van COVID-19.

In Bangladesh hebben de autoriteiten drie keer zoveel opvangcentra geopend voor mensen die geëvacueerd moeten worden voor de cycloon. Dit doen ze om te zorgen dat mensen meer afstand van elkaar kunnen houden. In India hebben autoriteiten extra evacuatiecentra geopend in het binnenland voor de geëvacueerden.

Nederlandse online top over klimaatoplossingen in januari 2021

Nederland organiseert op 25 januari 2021 de online Climate Adaptation Summit (CAS). De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat om deze grote internationale top grotendeels digitaal te organiseren. Vanwege de coronacrisis is besloten om in plaats van deelnemers naar Nederland te laten afreizen, een centraal online programma te organiseren vanuit Nederland. Een deel van dit programma vindt plaats in het nieuwe drijvende kantoor van het Global Center on Adaptation in Rotterdam. De andere internationale deelnemers, zoals regeringsleiders en ministers, zullen deelnemen via videoverbindingen vanuit alle continenten.

Op de Climate Adaptation Summit in januari staan de oplossingen centraal om kwetsbare gebieden wereldwijd weerbaarder te maken tegen klimaatverandering, zoals extremer weer en een stijgende zeespiegel. De conferentie stond eerder gepland op 22 oktober 2020 als afsluiting van het actiejaar van de Global Commission on Adaptation. Deze Commission is in het najaar van 2018 op initiatief van minister Van Nieuwenhuizen gestart en staat onder leiding van IMF-topvrouw Kristalina Georgieva, voormalig VN Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon en Microsoft-oprichter Bill Gates.

De Commission publiceerde september vorig jaar het Adapt Now rapport. Belangrijkste conclusie was dat schade door wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen verder toeneemt als er niet snel wordt geïnvesteerd in het voorkomen van klimaatschade. Sindsdien werkt de Commission aan praktische klimaatoplossingen voor regio’s die gevoelig zijn voor de toenemende weersextremen, zoals het versterken van kustgebieden en het toekomstbestendig maken van infrastructuur in steden. Oplossingen die bij de Climate Adaptation Summit met alle deelnemers worden gedeeld.

Tijdelijke wet opschorting dwangsommen IND naar Tweede Kamer

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid ingestemd met indiening van het wetsvoorstel ‘Tijdelijke wet opschorting dwangsommen IND’ bij de Tweede Kamer. De nieuwe wet regelt dat de Staat asielzoekers een jaar geen dwangsom hoeft te betalen als asielaanvragen te laat worden behandeld. Deze wet blijft van toepassing totdat permanent in de afschaffing van dwangsommen wordt voorzien.

De Raad van State heeft de tijdelijke wet beoordeeld en vindt het verdedigbaar om de dwangsomregeling tijdelijk uit te schakelen vanwege de achterstanden bij de IND. Dit omdat dwangsommen op dit moment niet het juiste instrument lijken te zijn om tijdig beslissen te bevorderen. Het bedrag dat de IND aan dwangsommen moet betalen loopt momenteel op met 1 miljoen euro per week.

De Raad van State reageert kritisch op het onderdeel van de wet dat regelt dat deze van toepassing blijft tot er een permanente wet is en waarschuwt voor het definitief uitschakelen van de dwangsomregeling. Ook als de IND weer binnen de geldende termijnen beslist, wil de staatssecretaris niet terug naar een situatie waarin weer dwangsommen moeten worden betaald. In de permanente wet zal daarom een andere prikkel komen om tijdig beslissen door de IND te bevorderen. Om ervoor te zorgen dat de tijdelijke wet ook echt tijdelijk blijft, heeft staatssecretaris Broekers-Knol opdracht gegeven om de permanente wet zo snel mogelijk uit te werken.

In reactie op het advies heeft de staatssecretaris het tijdelijke wetsvoorstel wel zo aangepast dat vreemdelingen een jaar na inwerkingtreding van de tijdelijke wet weer bij de bestuursrechter beroep in kunnen stellen tegen niet tijdig beslissen, mocht de permanente wet dan onverhoopt nog niet zijn ingevoerd. Ook dan zal de bestuursrechter echter geen dwangsommen meer kunnen opleggen. De tijdelijke wet geldt voor alle asielzaken waarvoor nog geen ingebrekestelling is ingediend.

Alle verdachten in strafzaak Marengo, op één na, blijven vastzitten

De rechtbank heeft gisteren beslissingen genomen met betrekking tot de voorlopige hechtenis van een deel van de verdachten in de strafzaak Marengo. De verzoeken tot opheffing dan wel schorsing van de voorlopige hechtenis zijn gedaan tijdens de pro-formazitting op 18 en 19 mei 2020. Dit is een samenvatting van deze beslissingen.

De voorlopige hechtenis van alle verdachten loopt door, met uitzondering van de voorlopige hechtenis van Charif el A. Zijn voorlopige hechtenis wordt geschorst. De rechtbank is van oordeel dat de ernstige bezwaren voor de voorlopige hechtenis nog steeds aanwezig zijn. De onderzoeksgrond vervalt; de grond geschokte rechtsorde is nog steeds aanwezig.

In het geval van El A. wees de raadsman echter op zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden, waaronder zijn (met medische stukken onderbouwde) verslechterde psychische gezondheid. De rechtbank neemt daarbij ook in aanmerking dat de rol van verdachte, zoals die uit het dossier naar voren lijkt te komen, geringer is dan die van medeverdachten.

De voorlopige hechtenis van de verdachte wordt geschorst met ingang van vrijdag 22 mei 2020 om 10.00 uur.

Chickfriend en Chickclean aansprakelijk voor gebruik fipronil

De bedrijven Chickfriend en Chickclean zijn de overeenkomsten met de pluimveehouders om bloedluis te bestrijden niet goed nagekomen en zijn daar ook aansprakelijk voor. Dat oordeelt de rechtbank. De rechtbank komt tot dit oordeel op basis van een groot aantal bewijsstukken. Daarbij neemt ze aan dat de eigenaren van de bloedluisbestrijders wisten dat het bestrijdingsmiddel Dega-16 fipronil bevatte en dat het gebruik van deze biocide voor het bestrijden van bloedluis verboden is.

Chickfriend en Chickclean bewerkten in 2016 en 2017 stallen van pluimveehouders met een middel ter bestrijding van bloedluis bij kippen. Het middel genaamd Dega-16 bevatte fipronil. Fipronil is een biocide waarvan het gebruik voor de bestrijding van bloedluis is verboden. Vanwege de verontreiniging met fipronil moesten de bedrijven van de pluimveehouders sluiten, werden de eieren uit de handel genomen en kippen geruimd. In deze zaak hebben ongeveer 120 pluimveehouders een schadevergoeding geëist van Chickfriend en Chickclean en de eigenaren van die bedrijven.

Bedrijven zijn aansprakelijk
De rechtbank wijst de schadevergoedingen van de pluimveelhouders toe. Op grond van een groot aantal bewijsstukken neemt de rechtbank aan dat de eigenaren wisten dat Dega-16 fipronil bevatte en dat het gebruik daarvan voor bestrijding van bloedluis verboden was. Om die reden oordeelt de rechtbank dat zowel Chickfriend als Chickclean de overeenkomsten met de pluimveehouders om bloedluis te bestrijden niet goed zijn nagekomen. Daar zijn zij ook aansprakelijk voor. De schade van de pluimveehouders is een gevolg van het gebruik van fipronil door Chickfriend en Chickclean. Het is niet aannemelijk dat de stallen, kippen, mest en eieren door een andere oorzaak dan het bespuiten door Chickfriend en Chickclean verontreinigd zijn geraakt met fipronil.

Schadestaatprocedure
De hoogte van de schadevergoeding per pluimveehouder zal later in een aparte procedure bij de rechtbank vastgesteld moeten worden. Dit wordt ook wel een schadestaatprocedure genoemd.

Staat niet aansprakelijk
Chickfriend en Chickclean stelden op hun beurt de Staat aansprakelijk. Volgens de bedrijven zou de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) onvoldoende toezicht hebben gehouden op het verbod van fipronilgebruik. De rechtbank wijst die vordering af, omdat is vastgesteld dat Chickfriend en Chickclean opzettelijk met het verboden middel fipronil de bloedluis hebben bestreden. Daarom kunnen zij de Staat er niet voor aansprakelijk houden dat de NVWA het gebruik van fipronil niet heeft verhinderd.

Vordering tegen Belgische leverancier afgewezen
De rechtbank wijst ook de vordering van Chickfriend en Chickclean tot schadevergoeding tegen de Belgische leverancier van Dega-16 af. Volgens de bedrijven zou deze leverancier fipronil aan Dega-16 hebben toegevoegd zonder dat zij dat wisten. Maar het is vastgesteld dat dit op verzoek van Chickfriend en Chickclean is gebeurd.

Burgers en bedrijven betaalden te veel aan Kadaster

Het Kadaster haalt hogere inkomsten binnen met diensten die hooguit kostendekkend gefinancierd behoren te worden en heeft een groter eigen vermogen dan is voorgeschreven. In feite hebben burgers en bedrijven te veel betaald via de tarieven van het Kadaster voor de diensten die zij hebben afgenomen.

Het Kadaster wordt voor 84,0% bekostigd uit tarieven voor dienstverlening aan burgers en bedrijven (zoals registratie van vastgoed), voor 14,9% uit de rijksbudgetten voor het uitvoeren van wettelijke taken en voor 1,1% uit nevenactiviteiten in de periode 2015-2019. Deze drie financieringsstromen mogen niet vermengd worden (kruissubsidiëring). Er is bijvoorbeeld een verbod op kruissubsidiëring voor nevenactiviteiten. Verder mogen de meerjaarlijkse inkomsten uit dienstverlening aan burgers en bedrijven niet aangewend worden voor taken die met rijksbudgetten worden gefinancierd. Dit is wel gebeurd.

Daarnaast is het uitgangspunt dat tarieven ten hoogste kostendekkend zijn. Maar in de periode 2015-2018 hebben de tariefgefinancierde inkomsten de uitgaven met een bedrag van € 104,1 miljoen overschreden. Volgens de Algemene Rekenkamer heeft de minister van BZK het toezicht op de kostendekkendheid en de kruissubsidiëring te beperkt ingevuld.

Aanleiding voor dit onderzoek van de Algemene Rekenkamer waren de negatieve bedrijfsresultaten van het Kadaster. Uit het onderzoek blijkt dat het Kadaster er financieel beter voorstaat dan de prognoses suggereren. Op basis van deze prognoses werden tarieven verhoogd en het eigen vermogen vergroot.

Eigen vermogen te hoog
Al vanaf 2015 heeft het Kadaster een groter eigen vermogen dan volgens de Organisatiewet Kadaster is voorgeschreven. Het Kadaster koos ervoor het eigen vermogen te gebruiken voor extra activiteiten en IT-projecten. Het bevreemdt de Algemene Rekenkamer dat er niet is gekozen voor verlaging van de tarieven voor burgers en bedrijven. Die zijn zelfs recentelijk nog verhoogd.

Hoge kosten externe inhuur
Het Kadaster heeft ook een deel van zijn werkzaamheden uitbesteed. Een belangrijk deel van deze uitbestede werkzaamheden behoort tot de kerntaken van de organisatie, zoals het inmeten van percelen. De kosten hiervoor bedragen jaarlijks circa 25-30% van de uitgaven van het Kadaster (2015-2018). De relatief hoge inhuurkosten, deels het gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt, hebben bijgedragen aan de negatieve bedrijfsresultaten van de afgelopen drie jaar.

Reactie minister
Samengevat stelt de minister van BZK in haar reactie dat hoge reserves en verhoging van de tarieven kunnen samengaan. De minister ziet geen reden om het toezicht op het wettelijk verbod op de vermenging van financieringsstromen (kruissubsidiëring) te verbeteren. De Algemene Rekenkamer vindt deze aanbeveling wel van groot belang: burgers en bedrijven dienen er op te kunnen vertrouwen een kostendekkend tarief te betalen en geen hoger tarief waar andere activiteiten mee bekostigd worden dan de dienstverlening die ze afnemen.

Aantal topinkomens bij politie verder gedaald

In 2019 is het aantal politiefunctionarissen dat boven de norm van de Wet Normering Topinkomens uitkomt verder gedaald van 11 naar 7. Op deze politiefunctionarissen, die nog niet aan de norm voldoen, is het overgangsrecht van toepassing of is overeengekomen dat zij vanaf 2019 hun inkomen binnen 3 jaar afbouwen tot onder de norm.

In 2013 is afgesproken dat topfunctionarissen bij de overheid en semipublieke organisaties niet meer mogen verdienen dan een minister. Dit staat in de Wet normering topinkomens (WNT). Jaarlijks wordt de WNT-norm vastgesteld. In 2019 was dit € 194.000. Bij dit bedrag zijn naast het salaris ook alle belastbare vaste en variabele onkostenvergoedingen inbegrepen, de werkgeversbijdrage aan de pensioenopbouw en beloningen die op termijn worden uitbetaald.

Korpsleiding
Binnen de politie is de WNT van toepassing op de leden van de korpsleiding. Hun salaris voldoet al aan de regelgeving, maar nog niet in alle gevallen aan de WNT-norm in verband met de stapsgewijze afbouw volgens het wettelijke overgangsrecht. Daarnaast is van belang dat in het arbeidsvoorwaardenakkoord 2015-2017 afspraken zijn gemaakt dat over een periode van vijf jaar (2018-2022) het voorwaardelijk pensioen van politiemedewerkers, dat voor 2006 is opgebouwd, onvoorwaardelijk wordt gemaakt (zogenaamde InkoopMax).

Deze inkoop, die voor een grote groep politiemedewerkers geldt, valt niet onder de WNT-norm, maar moet wel in de WNT-rapportage worden meegenomen als de norm hierdoor wordt overschreden. Voor de nieuwe korpschef geldt dat vanaf 1 mei 2020 wordt voldaan aan de WNT-norm (excl. InkoopMax).

Overige functionarissen
Zoals afgesproken in de wet publiceert het korps naast de gegevens van de leden van de korpsleiding (de zogenoemde “topfunctionarissen”) ook de inkomensgegevens van ‘overige functionarissen’ die boven de WNT-norm uitkomen. De politie vindt het belangrijk dat de WNT-norm voor alle politiemedewerkers geldt. Daarom is met ingang van 1 januari 2020 in artikel 2a van het Besluit bezoldiging politie (Bbp) opgenomen dat de WNT-norm van overeenkomstige toepassing is op alle politieambtenaren. Met inachtneming van het bestaande overgangsrecht zullen overschrijdingen van de WNT-norm daardoor op korte termijn tot het verleden gaan behoren.

Een lijstje met inkomens binnen de politietop is hier te vinden.

Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken doet te weinig om de beveiliging op orde te brengen van de informatiesystemen die onder meer gebruikt worden voor diplomatenpost en documentenverkeer met de Europese Unie en de NAVO. Voor de Algemene Rekenkamer is de ernst en de hardnekkigheid van dit probleem reden om dit als een ernstige onvolkomenheid aan te merken.

In mei 2019 rapporteerde de Algemene Rekenkamer al dat de informatiebeveiliging van Buitenlandse Zaken onvoldoende was. Op 20 mei 2020 blijkt bij de publicatie van het verantwoordingsonderzoek dat dit ministerie de vorig jaar gedane aanbevelingen nog niet heeft afgerond. Bovendien voldoet het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het derde jaar op rij niet aan de regelgeving die voor alle ministeries voor informatiebeveiliging geldt. Verder stelt de Algemene Rekenkamer vast dat de minister de Tweede Kamer een erg positief beeld geeft van deze problematiek.

Eén van 11 gebruikte systemen volledig goedgekeurd
Vanuit het ministerie in Den Haag hebben de ruim 2.200 medewerkers contact met andere ministeries, buitenlandse ambassades en de 144 eigen ambassades en consulaten. Dat aantal neemt over de wereld toe door extra investeringen; er werken daar nog eens ruim 2.800 diplomaten en lokaal personeel. Het is voor dit ministerie een kerntaak om te overleggen met internationale partners. Met EU-instellingen, zoals de Europese Commissie, en met de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) gebeurt dat intensief. Geregeld gaat het dan om het uitwisselen van vertrouwelijke informatie. In 2019 werkte het Ministerie van Buitenlandse Zaken met 11 informatiesystemen. Slechts 1 daarvan is volledig geaccrediteerd. Accreditatie is een vereiste van de EU of NAVO en behelst een machtiging en goedkeuring om een systeem (veilig) te mogen gebruiken.

Onderzoek toont omvang van probleem aan
In een brief van 9 december 2019 aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat voor 4 gebruikte informatiesystemen een tijdelijke accreditatie is afgegeven en voor 6 aan afronding wordt gewerkt. De Algemene Rekenkamer stelt iets anders vast: voor 3 systemen is een tijdelijke accreditatie met een geldigheidsduur van 1 jaar afgegeven, 2 systemen zitten nog in een voorfase en voor 5 van de 11 gebruikte systemen bestaat helemaal geen geldige machtiging en goedkeuring. Een dergelijke volledige accreditatie is er maar voor 1 systeem.
In zijn Kamerbrief heeft de minister, zonder dit nader te specificeren, geschreven dat hij kan terugvallen op de traditionele manier van communiceren als het ministerie informatie van de EU en de NAVO niet meer digitaal zou kunnen ontvangen vanwege het uitblijven van accreditaties. Het erg positieve beeld dat de minister aan de Kamer schetst is illustratief voor het gebrek aan erkenning van het belang van goede informatiebeveiliging.

Aanvallen op overheidssystemen
Digitale verstoring, diefstal en lekken van staatsgeheime, bedrijfsvertrouwelijke en privacygevoelige informatie kunnen de rijksoverheid ernstig treffen, en ook burgers en bedrijven raken. Dat is vorig jaar onder meer gebleken toen criminele hackers aanvallen uitvoerden op de door de overheid veelgebruikte Citrix-systemen en gijzelsoftware plaatsten bij de Universiteit Maastricht. Van de rijksbreed werkende overheidsorganisaties heeft de helft de informatiebeveiliging niet op orde, zo stelt de Algemene Rekenkamer vast. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op het gebied van informatiebeveiliging risico’s in de governance, de inrichting van de organisatie en op het terrein van risicomanagement. Accreditaties vallen onder risicomanagement. Het beleid voor informatiebeveiliging is bij dit ministerie niet op tijd geëvalueerd. Het is niet duidelijk wie op het gebied van informatiebeveiliging waarvoor verantwoordelijk is. Verder ontbreekt het aan een jaarplan waarin budget, bemensing en benodigdheden zijn vastgelegd.

Reactie minister en nawoord Rekenkamer
In reactie op deze bevindingen stelt de minister dat informatiebeveiliging essentieel is en er afgelopen jaar aan verbeteringen is gewerkt. De nieuwe aanbevelingen van de Rekenkamer onderschrijft de minister. 

In haar nawoord geeft de Algemene Rekenkamer aan dat met deze ambitie de minister een bestuurlijk signaal geeft aan zijn departement dat verbetering van de informatiebeveiliging bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken een prioriteit moet zijn.

Acute jeugdbescherming is gegarandeerd, maar ...

Het aantal voorlopige ondertoezichtstellingen in de jeugdbescherming is de afgelopen jaren flink toegenomen. Ondanks die toename worden kinderen die in een acuut onveilige situatie verkeren vrijwel altijd direct in veiligheid gebracht. De Raad voor de Kinderbescherming, kinderrechters en gecertificeerde instellingen voor jeugdbescherming zijn hiertoe gezamenlijk in staat. Dat blijkt uit het verantwoordingsonderzoek 2019 van de Algemene Rekenkamer.

Sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulpverlening, de preventieve jeugdbescherming en de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen. Door de zorg dichter bij het kind te brengen, was de verwachting dat het beroep op (acute) jeugdbescherming zou afnemen. Onveilige situaties zouden eerder door sociale buurt- en wijkteams worden gesignaleerd. Het aantal acute kinderbeschermingsmaatregelen is echter flink toegenomen. Medio 2017 waren er zo’n 650 voorlopige ondertoezichtstellingen, begin 2019 waren het er circa 780.

Spoedmaatregelen krijgen altijd prioriteit
De Raad voor de Kinderbescherming is, op grond van een melding van bijvoorbeeld een sociaal wijk- of buurtteam, Veilig Thuis of de politie de aangewezen instantie die een kinderrechter kan vragen om het opleggen van spoedmaatregelen zodat een kind in veiligheid wordt gebracht. Op alle locaties van de Raad voor de Kinderbescherming is de benodigde capaciteit daarvoor gewaarborgd.

Kinderrechters
Spoedmeldingen die door de ernst van de situatie niet kunnen worden afgehandeld met een interventie op basis van vrijwillige hulpverlening, legt de Raad voor de Kinderbescherming ook direct voor aan de kinderrechter. Kinderrechters geven zonder uitzondering aan dat zij zelden twijfelen aan de situaties die de Raad voor de Kinderbescherming voorlegt. Voor kinderrechters is het evident dat in deze gevallen sprake is van een acuut onveilige situatie. Zij plaatsen daarop altijd het kind onder voorlopig toezicht en/of onmiddellijk uit huis. Het tekort aan voldoende gekwalificeerde kinderrechters vormt hierin geen belemmering.

Uitvoering uithuisplaatsing
Zodra de kinderrechter spoedmaatregelen heeft opgelegd, wordt de uithuisplaatsing van een kind met grote snelheid uitgevoerd door een gecertificeerde instelling voor jeugdbescherming. Dit houdt in dat het kind door medewerkers van deze instelling, veelal gezinsvoogden, direct in veiligheid wordt gebracht bij een crisispleeggezin of in een crisisgroep. Gecertificeerde instellingen voor jeugdbescherming hebben te maken met een groot personeelsverloop. De instellingen geven weliswaar prioriteit aan de veiligheid van het kind, maar het lukt niet altijd om op de dag van uitvoering van de spoedmaatregelen een vaste gezinsvoogd aan het gezin te koppelen.

Acute jeugdbescherming is gegarandeerd, maar…
De uitkomsten van het onderzoek van de Algemene Rekenkamer leveren een tweeledig beeld op. De acute jeugdbescherming is gegarandeerd, maar nadat een kind in nood met spoed in veiligheid is gebracht, krijgt het lang niet altijd meteen de hulp en begeleiding die het daarna nodig heeft. Het lukt als gevolg van de lange wachtlijsten in de jeugdzorg in veel gevallen niet om binnen een aanvaardbare termijn een geschikte, passende plaats voor het kind te vinden. Daarnaast wordt voorafgaand aan het uitvoeren van een spoedmaatregel soms lang gewerkt binnen het vrijwillige kader. Zowel medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming, Jeugdzorg Nederland en kinderrechters brachten tijdens het onderzoek naar voren dat problematische situaties in gezinnen regelmatig onnodig escaleren als gevolg van te late signalering door sociale wijk- of huurteams. Sommige sociale wijk of buurteams, die van oudsher vooral ondersteuning en zorg aanbieden, hebben volgens hen een gebrek aan kennis over en ervaring met jeugdbescherming in het gedwongen kader.

Extra geld voor jeugdzorg niet geoormerkt
Het kabinet heeft in 2019 besloten om voor de periode 2019-2021 ruim € 1 miljard extra ter beschikking te stellen aan gemeenten voor jeugdzorg. Dit bedrag is niet geoormerkt en is vrij besteedbaar voor gemeenten. Gemeentebesturen leggen over de besteding van deze middelen alleen verantwoording af aan de gemeenteraad en niet aan het Rijk. Het is dus achteraf op rijksniveau niet vast te stellen – noch door de minister van VWS, noch door de Algemene Rekenkamer – of het toegekende geld adequaat is geweest en of de beoogde doelmatigheid is bereikt.

Dit onderzoek is medio 2019 begonnen. Het beschrijft de situatie vóór de komst van corona naar Nederland en het van kracht worden van alle beperkende maatregelen. Door deze maatregelen is de kans op huiselijk geweld en kindermishandeling groter geworden. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid is hierop alert. Eind april is een nieuwe landelijke campagne van start gegaan die slachtoffers en omstanders moet helpen in actie te komen tegen huiselijk geweld.

Verwerven aandelen Air France-KLM gebeurde onrechtmatig

Het kabinet heeft onrechtmatig gehandeld door niet vooraf het parlement te informeren toen in februari 2019 14 % van de aandelen in de holdingmaatschappij Air France-KLM door de Nederlandse Staat is verworven.

De Algemene Rekenkamer oordeelt dat de uitgave van € 744,4 miljoen in strijd is met artikel 2.27 van de Comptabiliteitswet 2016, zo staat in het onderzoeksrapport Aandelenverwerving Air France-KLM, het rapport Staat van de rijksverantwoording 2019 en het rapport uit het verantwoordingsonderzoek waarin het jaarverslag 2019 van het Ministerie van Financiën wordt beoordeeld. Deze rapporten zijn op 20 mei 2020 naar de Kamer gestuurd.

Onrechtmatigheid
Een minister mag pas uitgaven doen als het parlement vooraf een begroting heeft goedgekeurd. In dit geval is de Staat een verplichting aangegaan zonder die parlementaire autorisatie. Bij uitzondering mag beleid eerder worden uitgevoerd, mits het parlement daarover vooraf is geïnformeerd (artikel 2.27 Comptabiliteitswet 2016). De minister van Financiën heeft kort voor de aandelenaankoop weliswaar 12 leden van de vaste commissie Financiën van de Tweede Kamer in een vertrouwelijk overleg op het ministerie geïnformeerd, maar de gehanteerde werkwijze voldoet niet aan de formele vereisten. De Eerste Kamer is helemaal niet geïnformeerd. Daarmee is het budgetrecht van het parlement geschonden en spreekt de Algemene Rekenkamer van een onrechtmatigheid.

Europese regels
Ook de minister meent achteraf dat de aankoop onrechtmatig was, maar op andere gronden. Hij geeft aan afgeweken te hebben van de normale besluitvorming, omdat de belangstelling van de Staat voor deze aandelenaankoop niet voortijdig bekend mocht worden. Daarom viel zijn handelen, aldus de minister, primair onder Europese regels tegen marktmisbruik (voorkomen van handel met voorkennis).
Had de minister vooraf beide Kamers vertrouwelijk geïnformeerd op de wijze die het reglement van orde van het parlement voorschrijft, dan was wel sprake geweest van een rechtmatige transactie. De Algemene Rekenkamer stelt een gebrek aan vertrouwen vast van de minister in de waarborgen van de Tweede Kamer om informatie vertrouwelijk te houden.

Aanbevelingen
Als aanbevelingen geeft de Rekenkamer mee dat met een duidelijkere omschrijving van artikel 4.7 in de Comptabiliteitswet en nadere afspraken tussen de minister en Eerste en Tweede Kamer herhaling voorkomen kan worden.

Reactie minister en nawoord Algemene Rekenkamer
In zijn reactie neemt de minister van Financiën de aanbevelingen over, sommige zijn volgens hem al in gang gezet. Hij noemt de weergave door de Algemene Rekenkamer van het traject van besluitvorming adequaat. De minister is het niet eens met de conclusie van de Rekenkamer dat zijn handelen op basis van artikel 2.27 van de Comptabiliteitswet 2016 onrechtmatig is geweest, maar onrechtmatig was op basis van een ander wetsartikel (4.7, de zogenoemde voorhangprocedure). Vanwege de noodzakelijk geachte vertrouwelijkheid was een voorhangprocedure niet mogelijk, aldus de minister.

In haar nawoord wijst de Algemene Rekenkamer op de ruimte die wetsartikel 4.7 biedt. Het standpunt van de minister over artikel 2.27 deelt de Rekenkamer niet. Verder wijst de Rekenkamer op het geconstateerde gebrek aan vertrouwen in de waarborgen voor vertrouwelijkheid van de Tweede Kamer. De Rekenkamer toont zich verbaasd, gezien de wettekst, dat de minister niet zeker is van de noodzaak om ook de Eerste Kamer tijdig te informeren.

Groentekweker in gemeente Waadhoeke heeft lak aan maatregelen

Bij een groentekweker in de gemeente Waadhoeke (Friesland) heeft de Inspectie SZW geconstateerd dat de RIVM-maatregelen als het gaat om het coronavirus niet goed worden nageleefd. Hierdoor bestaat het risico op verspreiding van het virus. Het bedrijf heeft van de Inspectie een eis tot naleving vanuit de arbowetgeving opgelegd gekregen. Bij het bedrijf werken circa honderd mensen.

Na diverse meldingen, waaronder van de gemeente, bij de Inspectie en telefonisch onderzoek, besloot de Inspectie vorige week een fysieke inspectie uit te voeren bij de kweker. Duidelijk bleek dat op een aantal terreinen de RIVM-richtlijnen niet correct werden nageleefd. Zo moeten alle werknemers ’s morgens via een smalle gang richting een grote hal om daar in te klokken. Aan deze hal grenst een kleedkamer van vier bij drie meter, waar de werknemers hun jassen en tassen ophangen en eventueel van schoeisel wisselen.

Aan het eind van de dag moeten de werknemers het pand weer via de smalle gang verlaten. Er is volgens de Inspectie geen sprake van toezicht op het gefaseerd binnenkomen en weer verlaten van het pand door de werknemers. Ook is er geen toezicht op het aantal werknemers dat tegelijk aanwezig is in de kleedkamer en de aan de gang gelegen wasruimte.

Ook op diverse werkplekken wordt de anderhalve meter afstand niet gerespecteerd. Volgens de Inspectie is het in veel gevallen wel mogelijk om die afstand te houden, maar doen werknemers het niet. Hierop wordt door de werkgever ook nauwelijks of geen toezicht gehouden.

Tijdens de pauzes, die weliswaar afzonderlijk worden gehouden voor de werknemers in de productiehal en de werknemers in de verpakkingshal, nemen de werknemers vaak ook niet de anderhalve meter maatregel in acht. Ook hier worden zij niet aangesproken door de werkgever om zich aan de RIVM-richtlijnen te houden.

Reden voor de Inspectie SZW om de werkgever een eis tot naleving te sturen. Immers de werkgever heeft een zorgplicht voor zijn werknemers en is dus verantwoordelijk om te zorgen dat de werknemers zich aan de richtlijnen (kunnen) houden.

Dollemansrit van hardleerse alcomobilist veroorzaakt ravage

Een 35-jarige automobilist is in de nacht van dinsdag 19 mei op woensdag 20 mei 2020 nogal hardleers gebleken. De man werd tot tweemaal toe staande gehouden vanwege zijn rijgedrag. De automobilist werd rond 00.30 uur staande gehouden nadat hij met hoge snelheid over de Meibergdreef in Amsterdam reed. Uit een blaastest bleek dat de man onder invloed van alcohol was, wat hem een rijverbod van 6 uur opleverde.

Enkele uren later, rond 3.50 uur, werd de automobilist echter opnieuw met hoge snelheid rijdend gezien, ditmaal op de Burgemeester de Vlugtlaan. Op het moment dat de man de politie zag volgde er een achtervolging, waarbij de man roekeloos en met hoge snelheid door de stad reed. De achtervolging eindigde op de kruising van de Burgemeester Vening Meineszlaan met de Jacob Melkmanstraat.

De man was even daarvoor de macht over het stuur verloren en crashte daardoor tegen zeker drie geparkeerde auto’s. De bestuurder trachtte nog te voet te ontkomen, maar kon al snel worden aangehouden. Vanwege het letsel dat hij bij de crash opliep, is hij overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn rijbewijs is voorlopig ingevorderd.

De ravage (Afbeelding: Politie)
De ravage (Afbeelding: Politie)

'Tapia heeft nog altijd twee concrete opties in Europa'

Renato Tapia vervolgt zijn loopbaan wellicht in Europa. De middenvelder staat volgens het Peruviaanse medium Libero in de belangstelling van de rivalen Celtic en Rangers FC. Het is niet bekend of de topclubs uit de Schotse Premier League daadwerkelijk van plan zijn om Tapia binnenkort een contract aan te bieden.

De 53-voudig international van Peru bracht maandag via Instagram naar buiten dat Feyenoord niet met hem verder wil, waardoor hij op zoek moet naar een nieuwe club.

Zowel Celtic als Rangers FC is op zoek naar versterkingen van topklasse voor het middenveld, zo klinkt het. Tapia werd tijdens de transferperiode in januari door Voetbal International al in verband gebracht met de grootmachten uit Glasgow.

Een definitief vertrek naar een van deze clubs kwam echter nooit van de grond. In een eerder stadium kwamen ook al de namen van Real Betis, Boca Juniors en Cruz Azul naar voren in verschillende buitenlandse media.

Tapia ging maandag in een Instagram-sessie met César Vivar, journalist van Radio Ovación, nader in op de belangstelling van Cruz Azul. "Dat zou mooi zijn geweest, maar de omstandigheden op dat moment waren niet juist. Ik heb de deur nooit dichtgegooid voor Cruz Azul."

"Op dat moment was het het beste om te blijven (bij Feyenoord, red.) en dat was achteraf ook de beste keuze." Volgens Voetbal International wilde Feyenoord Tapia eerder al verkopen aan Lokomotiv Moskou, maar ondanks een lucratief contract bleef een overgang naar Rusland uit.

Een langer verblijf bij Feyenoord lijkt geen optie te zijn, zo benadrukte Tapia in het vraaggesprek met bovengenoemde journalist. "Op 30 juni loopt mijn contract bij Feyenoord af en de club heeft besloten om de verbintenis niet te verlengen."

De middenvelder, die in januari 2016 arriveerde in De Kuip, kwam in het shirt van Feyenoord tot 2 doelpunten en 4 assists in 69 wedstrijden. Voor de coronacrisis maakte Tapia onder Jaap Stam nog geregeld speelminuten, maar diens opvolger Dick Advocaat gebruikte de Zuid-Amerikaan voornamelijk als invaller.

Tapia wil geen overhaaste beslissing nemen en weegt alle opties eerst zorgvuldig af, voordat hij een definitief voor een club kiest.

'Financiële zorgen Valencia betekenen slecht nieuws voor Cillessen'

Jasper Cillessen speelt pas sinds afgelopen zomer voor Valencia, maar de kans bestaat dat het daarbij gaat blijven voor de Oranje-international. Los Che kampt namelijk met de nodige financiële problemen en Sport meldt dinsdagavond laat dat Jasper Cillessen een van de spelers is die in de etalage wordt gezet om deze zorgen te verlichten.

Valencia wordt net als de meeste andere clubs hard getroffen door de coronacrisis en moet daardoor actie ondernemen. De club is bovendien op zoek naar de nodige versterkingen voor het aankomende seizoen en heeft de inkomsten dus hard nodig.

Valencia zou de komst van twee centrale verdedigers, een middenvelder en een aanvaller tot prioriteit hebben gebombardeerd. Cillessen wordt gezien als een van de spelers die de nodige miljoenen op kan brengen om deze transferwensen uit te laten komen.

De 31-jarige sluitpost werd afgelopen zomer met hoge verwachtingen overgenomen van Barcelona, terwijl Neto de omgekeerde weg bewandelde. Cillessen heeft echter een wisselvallig eerste seizoen achter de rug in de sinaasappelstad.

De doelman kampte met het nodige blessureleed, terwijl hij ook niet aan de verwachtingen wist te voldoen. Met Jaume Doménech heeft hij bovendien een concurrent die volgens Valencia heeft laten zien niet veel voor hem onder te doen.

De Spaanse club zou nu willen profiteren van het aanzien dat Cillessen nog geniet en heeft een transfersom van om en nabij de vijftien miljoen euro voor de keeper in gedachten.

Cillessen werd onlangs al eens in verband gebracht met een terugkeer naar Ajax, dat afscheid lijkt te gaan nemen van André Onana.

Programma Aardgasvrije Wijken van ministerie stelt teleur

Het Programma Aardgasvrije Wijken draagt in de huidige vorm onvoldoende bij aan de doelstellingen van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) om wijken aardgasvrij te maken. De minister van BZK heeft verwachtingen gewekt die niet kunnen worden waargemaakt.

Het kabinet wil Nederland in 2050 aardgasvrij hebben om de CO2-uitstoot te reduceren. Daarnaast heeft het kabinet zich vanwege de aardbevingen voorgenomen de gaswinning in Groningen af te bouwen en op termijn te staken.

Verschuivende doelen
De minister van BZK heeft voor het Programma Aardgasvrije Wijken een bestedingsplan ingediend bij de minister van Financiën. In dat bestedingsplan stond dat in de periode 2018-2027 met 435 miljoen euro 50.000 woningen aardgasvrij zouden worden gemaakt. Daarmee ging de minister van Financiën akkoord en kwam het geld vrij voor besteding.

Dat doel werd later aangepast. Aan de Tweede Kamer meldde de minister dat het belangrijkste doel van het programma was om te leren over het aardgasvrij maken van wijken. De Algemene Rekenkamer constateert in 2019 dat het bestedingsplan, de begrotingen, het jaarverslag van het Ministerie van BZK en antwoorden op Kamervragen telkens andere doelen noemen. Het is onduidelijk welke doelen de minister op enig moment wel nastreeft en welke niet of niet meer.

Doel niet gehaald
In de periode 2018-2019 is circa 150 miljoen euro besteed aan het programma. Het plan was om aan het einde van die periode al ruim 2.000 woningen aardgasvrij te hebben gemaakt. De Algemene Rekenkamer constateert dat eind 2019 slechts enkele woningen daadwerkelijk aardgasvrij zijn gemaakt.

Volgens de minister zou het programma leiden tot een vliegwiel. Gemeenten zouden samen met de betrokken partijen op een steeds grotere schaal in staat zijn te starten met het aardgasvrij maken van wijken. Wat dat vliegwiel is en uit welke concrete maatregelen het bestaat, maakt de minister naar oordeel van de Algemene Rekenkamer niet duidelijk.

'Geld zoekt plan'
Het lijkt erop dat bij de start van het Programma Aardgasvrije Wijken sprake was van ‘geld zoekt plan’. De minister van BZK stelde als voorwaarde voor het ontvangen van een financiële bijdrage dat gemeenten een vergevorderd plan moesten hebben om woningen aardgasvrij te maken. Dit roept bij de Algemene Rekenkamer de vraag op of die plannen niet ook zouden zijn doorgegaan zonder de bijdrage van het Ministerie van BZK.

Inzicht belangrijk voor huurders en huiseigenaren
Omdat de meeste Nederlandse woningen en andere gebouwen met aardgas verwarmd worden, krijgen alle inwoners van Nederland, als eigenaar of als huurder, op termijn te maken met het loskoppelen van hun woning van het aardgas.

Voor huurders en huiseigenaren is inzicht in het tijdsverloop, de kosten en de opbrengsten van het aardgasvrij maken van woningen belangrijk aangezien zij uiteindelijk, direct of indirect, de kosten dragen.

In reactie op het onderzoek zegt de minister van BZK toe een evaluatie van het Programma Aardgasvrije Wijken uit te zullen voeren in 2022. Gezien de inhoudelijke zwakheden van het programma is volgens de Algemene Rekenkamer een eerdere evaluatie dan in 2022 op zijn plaats. Hoe eerder deze evaluatie plaatsvindt, hoe meer profijt Nederland heeft van het programma om gebouwen in versneld tempo van het aardgas af te krijgen.

Kort geding BigGym tegen de Staat vandaag om 15.00 uur te volgen via livestream

Vanmiddag om 15.00 uur behandelt de rechtbank in Den Haag een kort geding van BigGym tegen de Staat. BigGym: "BigGym spreekt hierbij namens al haar trouwe leden, personeel en toeleveranciers maar uiteraard ook namens alle 4000 fitness ondernemers met hun in totaal 3,2 miljoen geregistreerde leden. Wij voelen ons verplicht een vuist te maken en op te komen voor de belangen van onze branche. Daarom treden wij als eerste naar voren om door middel van een kort geding De Nederlandse Staat aan te klagen"

Vanwege de coronamaatregelen is de rechtbank niet toegankelijk voor publiek. De zitting kan worden gevolgd via een livestream.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

BigGym klaagt De Nederlandse Staat aan vanwege Corona sluiting Op 20 mei om 10.00 uur aanstaande dient een kort geding tegen de Nederlandse Staat bij de rechtbank in Den Haag. BigGym spreekt hierbij namens al haar trouwe leden, personeel en toeleveranciers maar uiteraard ook namens alle 4000 fitness ondernemers met hun in totaal 3,2 miljoen geregistreerde leden. Wij voelen ons verplicht een vuist te maken en op te komen voor de belangen van onze branche. Daarom treden wij als eerste naar voren om door middel van een kort geding De Nederlandse Staat aan te klagen. Steun nu jouw sportschool door middel van de hashtag: #wijwillenopen Deel dit vooral met iedereen!

Een bericht gedeeld door BigGym | 💥 FOR EVERY 'BODY' 🙌 (@biggymnl) op12 Mei 2020 om 5:39 (PDT)

FOK! Wat eten we vandaag? #Risotto

Elke woensdag en zondag bereiden users in ons subforum Culinesse à  gogo volgens een van te voren bedacht thema een maaltijd. De algemene spelregels zijn simpel: op de bewuste dag maak je je gerecht en post je in de loop van de dag/avond een foto van je (mis)baksel in het thema-topic van die dag. Aanvullende voorwaarden worden per thema in het thematopic geplaatst. 

Vandaag is het thema risotto! Een goede risotto is na bereiding heerlijk smeuiig. Er zijn vele varianten, meestal greep ik naar een pak wereldgerechten van knorr om risotto te maken, maar zelf een recept in elkaar knutselen is veel leuker en lekkerder nauurlijk. In de video vind je de basistechniek om risotto te maken. Zelf ben ik van plan om iets met champignons en shoarmareepjes te doen  

Nieuwsgierig geworden naar de thema's die al geweest zijn of nog komen gaan? Hier vind je het overlegtopic. En natuurlijk de hamvraag van vandaag: wat is jouw favoriete risottorecept?

 

COVID-19: versoepelingen simpel uitgelegd

Gisteren vertelden premier Mark Rutte en minister De Jonge op televisie over corona: "Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’."

De oveheid heeft de versoepelingen op een rijtje gezet, speciaal in simpele heldere en klare taal die iedereen kan begrijpen, zo ook jullie. 

Stap voor stap mag er meer

 • Vanaf 1 juni mag u meer dingen doen.
 • Ook met andere mensen.
 • 1,5 meter afstand houden blijft gelden.

Buiten

 • U mag buiten met andere mensen afspreken.
 • U moet wel 1,5 meter afstand houden.
 • Mensen uit 1 huishouden mogen dichterbij elkaar zijn.

Binnen

 • Bij bezoek thuis moet u 1,5 meter afstand houden.
 • In huis en in de tuin.
 • In openbare gebouwen mogen 30 mensen met elkaar afspreken.
 • Denk aan een vergadering.
 • Mensen die daar werken tellen niet mee.
 • U moet 1,5 meter afstand houden.
 • Sportscholen blijven nog dicht.
 • Samen muziek maken zoals in een zangkoor of met blaasinstrumenten is misschien nog gevaarlijk. hier wordt nog onderzoek naar gedaan.

Horeca
Restaurants en cafés mogen op 1 juni vanaf 12 uur in de middag open.
Er gelden wel regels:

Binnen

 • Binnen mogen 30 gasten zijn.
 • U moet reserveren.
 • U moet aan een tafel zitten.
 • Een medewerker vraagt u of u verkouden bent. Of koorts heeft.
 • Heeft u deze klachten, dan moet u thuisblijven.
 • U moet 1,5 meter afstand houden.

Buiten

 • Op terrassen mogen meer dan 30 mensen zitten.
 • Als er genoeg plaats is.
 • U moet aan een tafel zitten.
 • U moet 1,5 meter afstand houden van andere bezoekers.
 • Mensen uit 1 huishouden, hoeven geen afstand te houden.

Bioscopen, theaters en concertzalen 
U kunt vanaf 1 juni naar de film, het theater of een concert.
Er gelden wel regels:

 • Binnen mogen 30 mensen zijn.
 • U moet reserveren.
 • Een medewerker vraagt u of u verkouden bent. Of koorts heeft.
 • Heeft u deze klachten, dan moet u thuisblijven.
 • U moet 1,5 meter afstand houden.

Vanaf 1 juni mondkapjes verplicht in openbaar vervoer

 • In tram, bus, metro en trein moet u een mondkapje dragen.
 • Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.
 • U kunt een boete krijgen van € 95 als u het mondkapje niet draagt.
 • Op stations en perrons is het mondkapje niet verplicht.
 • Reis alleen met de bus, tram, metro en trein als het niet anders kan.
 • Ga zo ver mogelijk uit elkaar zitten.
 • Houdt bij een halte of op een perron wel 1,5 meter afstand.

Tot slot: de algemene maatregelen nog even op een rijtje: 

 • Houd altijd 1,5 meter afstand.
 • Ga niet naar plaatsen waar het druk is.
 • Nies en hoest in uw elleboog.
 • Was vaak uw handen met zeep.
 • Bent u verkouden? Blijf dan thuis!
 • Heeft u koorts of bent u benauwd? Dan moeten alle huisgenoten thuis blijven.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.

Het is vandaag..

Het is vandaag 20 mei. Vandaag zijn onder andere Cher, Boudewijn de Groot en Harry Vermeegen jarig en werd de meterconventie getekend. En daar is een dag voor: Wereld Metrologiedag. Net als dat het vandaag bijendag, veranwoordelijkheidsdag en dag van het zorgvastgoed is.


Wereld Metrologiedag.

Op 20 mei 1875 werd de meterconventie momenteel door 56 landen getekend. Kort gezegd hield dat in dat 1 meter 100 centimeter bevat en 1 kilo 1000 gram. Dit jaar is een speciale dag, de eenheden worden opnieuw geïndexeerd. 

Bijendag.

Om de aandacht te vestigen op het belang van bestuivers, de bedreigingen waarmee zij worden geconfronteerd en hun bijdrage aan duurzame ontwikkeling, heeft de VN 20 mei uitgeroepen tot Wereld Bijendag. 20 mei valt samen met de verjaardag van Anton Janša. Hij was een 18e-eeuwse pionier van moderne bijenteelttechnieken in zijn geboorteland Slovenië en de bijen prees voor hun vermogen om zo hard te werken, terwijl ze zo weinig aandacht nodig hadden. Ook in Nederland zijn verschillende organisaties en stichtingen voor behoud van de bijen, zoals Stichting Bijen zonder zorgen waar FOK! aandacht aan besteed. 

(tekst gaat verder onder de foto)

Bijen ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)
Bijen ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)

Verantwoordelijkheidsdag.

Verantwoordingsdag is in Nederland de dag waarop de Rijksoverheid en de ministeries hun jaarverslagen presenteren aan de Tweede Kamer. De Dag vindt traditioneel op de derde woensdag in mei plaats, een symbolisch half jaar voor Prinsjesdag (op de derde dinsdag van september). De minister van Financien overhandigt het financieel jaarverslag aan de Tweede Kamer en de ministeries laten zien of ze zich aan de opgestelde regels hebben gehouden. Gaan we, en zo ja wie iemand op de strafbank zien? 


Dag van het zorgvastgoed.

Dat de zorg zo'n beetje 's Nederlands grootste kostenpost is, mag inmiddels wel bekend zijn. Alle miljarden die we collectief pompen in wat ons beter maakt, zit echter niet alleen in dure ziekenhuizen en tandartspraktijken. Er moeten steeds vaker woningen, zelfs hele gebouwen worden aangepast om de hulpbehoevende medemens te kunnen accomoderen. Dat grapje kost woningcorporaties en aannemers bakken met geld, maar hoe zijn die rendabel te maken? Het antwoord op die vraag, en veel meer soortgelijken, leert u op de dag van het Zorgvastgoed.

Deze dag is een congres waar de gemiddelde Nederlander weinig te zoeken heeft. De Dag is vooral voor woningcorporaties, zorginstellingen, en iedereen die professioneel bezig is met bouwen en vastgoed. Tijdens het congres leren zij alles over de voors en tegens van het bijwerken van sociale huurwoningen, of het voor invaliden geschikt maken van appartementencomplexen. Moeilijke en vooral taaie kost, waar u net zin in moet hebben. 

Simsconcurrent Paralives toont Parafolk

Voor wie uitgekeken is op The Sims (en dan met name The Sims 4) is indie-alternatief Paralives al een tijdje in de maak. Gisteren werd echter voor het eerst getoond hoe de Parafolk, de personen uit Paralives, eruit zullen gaan zien.

Paralives wordt ontwikkeld door Alex Massé en kent helaas nog geen releasedate. Die moeten we ook niet op korte termijn verwachten.

Er wordt reikhalzend uitgekeken naar elke nieuwe video, vanwege de hoge mate van vrijheid die het spel je biedt om dingen naar je hand te zetten. Zo kun je zelfs bepalen of je het wc papier naar de muur of naar buiten toe ophangt in het spel.

Je vindt de overige filmpjes hier

Arthur Gunn, top of flop

In het meest recente seizoen van American Idol gooide Nepalees Arthur Gunn (niet zijn echte naam, hij heet eigenlijk Dibesh Pokharel) hoge ogen met onder meer een Reggaeversie van John Denver's Country Roads, maar ook met drie verschillende uitvoeringen van Creedence Clearwater Revival's Have You Ever Seen the Rain.

De kans is vrij groot dat deze jongen binnenkort een platencontract heeft.

Hij werd uiteindelijk tweede, maar oordeel zelf. Potentie? Of bagger?

Vanaf 1:27

Eén loket voor mentale gezondheid bij COVID-19

Mensen met vragen over psychosociale gevolgen van de coronacrisis kunnen vanaf vandaag terecht bij het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 (IVC). Dit digitale loket biedt betrouwbare informatie en brengt mensen als nodig in contact met verschillende soorten hulp-, zorg- en dienstverleners.

Bij het IVC kunnen burgers en professionals online terecht voor betrouwbare informatie. Ook vind je hier toegang tot diensten die getroffenen ondersteunen bij het omgaan met de gevolgen van de coronacrisis. Bij eerdere rampen is hier al ervaring mee opgedaan en werd erg gewaardeerd door betrokkenen (vuurwerkramp, Volendam, MH17).

De gevolgen van de coronacrisis zijn voelbaar voor ons allemaal. Ook emotioneel en mentaal eist de uitbraak van het nieuwe coronavirus zijn tol. Mensen die hun inkomen zien teruglopen of verdwijnen. Mensen die COVID-19 hebben gehad. Mensen die rouwen om iemand die overleden is aan het virus. Mensen die werken in de zorg of als hulpverlener. Er zijn al veel initiatieven om deze mensen mentaal te ondersteunen. Die zijn niet allemaal even goed vindbaar, of het is niet duidelijk voor wie de initiatieven echt hulp bieden. Daarom is er nu één online loket gericht op het bevorderen van de mentale gezondheid: het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19.

Het loket is ingericht door ARQ Psychotrauma Expert Groep Nationaal Psychotrauma Centrum, samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu , in opdracht van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport . Het loket blijft de komende twee jaar bestaan en wordt nog verder ingevuld op basis van actuele behoeften en vragen.

COVID-19: mogelijke besmetting mens door nerts vastgesteld

Op basis van nieuwe onderzoeksresultaten uit het lopende onderzoek naar Covid-19 besmettingen op nertsenbedrijven, is het aannemelijk dat er een besmetting heeft plaatsgevonden van nerts op mens. Ook blijkt uit het betreffende onderzoek dat nertsen Covid-19 kunnen hebben zonder ziekteverschijnselen te tonen. Op basis van deze laatste inzichten nemen minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een aantal maatregelen.

Minister Schouten: ‘Deze nieuwe onderzoeksresultaten hebben een grote impact op zowel de eigenaren, families en medewerkers van nertsenbedrijven als op de lokale gemeenschappen. Ik heb daarom nauw contact hierover met al deze betrokken partijen.’

Het virus dat COVID-19 veroorzaakt muteert relatief snel. Deze veranderingen in de genetische code kunnen worden gevolgd. Door de genetische codes van het virus van verschillende dieren en mensen met elkaar te vergelijken kan een stamboom worden gemaakt en kan een beeld worden gekregen over de manier waarop mensen en dieren in tijd en plaats zijn besmet. Dit type onderzoek is ook gedaan bij besmette nertsen en mensen. Bij een van de medewerkers is aangetoond dat het virus overeenkomsten vertoont met het virus dat van nertsen op datzelfde bedrijf werd gevonden. Op basis van de onderlinge vergelijking en de plaats van het virus in de stamboom, is de conclusie op grond van dit onderzoek, dat het aannemelijk is dat één medewerker van een besmet nertsenbedrijf door nertsen is besmet.

Om dit nader te kunnen duiden brengen de onderzoekers momenteel de ‘genetische stamboom’ van besmette mensen uit de omgeving van het betreffende besmette nertsenbedrijf nog verder in kaart om op deze wijze een zo compleet mogelijk beeld te verkrijgen.

Het RIVM heeft aangegeven dat het risico op blootstelling van mensen aan het virus buiten de stal nog steeds verwaarloosbaar is. Deze risicobeoordeling deed het RIVM eerder op basis van het feit dat uit het onderzoek bleek dat alle lucht- en stofmonsters buiten de stal bij herhaalde metingen geen virus bevatten.

Maatregelen
Op basis van deze nieuwe inzichten neemt het kabinet een aantal maatregelen bovenop de maatregelen die al ingevoerd zijn. De screening van nertsenbedrijven (op antistoffen bij de nertsen) wordt uitgebreid naar alle nertsenbedrijven in Nederland en wordt verplicht. In het belang van de gezondheid van de medewerkers op nertsenbedrijven is het belangrijk om de situatie van alle nertsenbedrijven in beeld te krijgen. De NVWA coördineert deze screening.

Indien bij een bedrijf een besmetting wordt vastgesteld gelden dezelfde maatregelen als op de andere besmette bedrijven en krijgen medewerkers het advies om beschermingsmiddelen te gebruiken tijdens hun werk. Ook geldt er een bezoekersverbod in stallen van de besmette bedrijven. Minister Schouten heeft eerder al een meldplicht ingesteld voor nertsenhouders, dierenartsen en personen van onderzoeksinstellingen. Deze meldplicht wordt uitgebreid. Dat betekent dat alle symptomen die kunnen wijzen op een Covid-19 besmetting bij nertsen gemeld moeten worden bij de NVWA. Om eventuele verspreiding van het virus naar andere bedrijven te voorkomen, is al eerder de maatregel genomen dat de dieren en de mest een besmet bedrijf niet mogen verlaten.

Boerderijkatten
Uit het lopende onderzoek blijkt dat virussen op twee van de besmette nertsenbedrijven veel op elkaar lijken. Hier kunnen meerdere oorzaken voor zijn. Omdat op een van de besmette bedrijven bij drie van de elf boerderijkatten antistoffen tegen het virus is aangetoond, is het van belang om ook de rol van boerderijkatten bij potentiële virusoverdracht tussen bedrijven verder te onderzoeken. Boerderijkatten zijn katten die leven op het erf en niet gesocialiseerd zijn. Lopende dit onderzoek is het advies aan besmette nertsenbedrijven ervoor te zorgen dat katten het bedrijfsterrein niet kunnen binnenkomen of verlaten.

Huisdieren
Eerder was bekend dat Covid-19 bij huisdieren kan voorkomen. Het risico dat mensen besmet kunnen raken door hun huisdier, blijft klein. De bestaande adviezen van het RIVM over COVID-19 en de omgang met dieren blijven ongewijzigd. Het advies luidt: houd uw dier binnen als er mensen in het huishouden zijn met klachten passend bij COVID-19 en het dier ook ziek is. Raadpleeg bij twijfel of ernstige klachten altijd uw dierenarts. Voor het volledige RIVM advies zie https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/huisdieren.

Ruby Rose verlaat Batwoman, rol wordt gerecast

Actrice Ruby Rose hangt haar batsuit aan de wilgen en zal haar rol als Batwoman niet verlengen voor seizoen 2. Dat heeft de actrice bekendgemaakt. Ze heeft niet verteld waarom ze tot deze beslissing is gekomen, maar heeft wel gezegd dat ze het grootst mogelijke respect heeft voor haar collega's. Haar rol zal worden gerecast.

Het vertrek van Rose heeft vooralsnog geen invloed op het wel of niet doorgaan van het nieuwe seizoen. Dit blijft gepland voor 2021.

Batwoman opende sterk wat betreft kijkcijfers, maar zakte vrij snel weg en is momenteel de minst bekeken van de Arrowverse-series van zender The CW. Kort na de start van het seizoen kondigde de zender echter al aan dat de serie verlengd zou worden met een tweede seizoen. Dat gaat dus nog steeds door.

De serie wordt wisselend ontvangen. Van de professionele critici die hun recensies op RottenTomatoes plaatsen is 78% positief over de serie, maar bij de kijker ligt dat percentage op 13%.

HeelVsBabyface denkt er in ieder geval het zijne over:

Overzichtstrailer voor De Sims 4 Ecologisch Leven

EA en Maxis hebben een overzichtstrailer gemaakt voor het aankomende uitbreidingspakket De Sims 4 Ecologisch Leven, dat op 5 juni naar pc, Mac, PlayStation 4 en Xbox One-systemen komt.

In De Sims 4 Ecologisch Leven kunnen Sims een duurzamere levensstijl omarmen en een positieve impact hebben op hun gemeenschap en het milieu. Het uitbreidingspakket introduceert Evergreen Harbor, een unieke nieuwe wereld waar Sims bij elke beslissing die ze nemen een directe invloed hebben op de staat van de buurt.

De trailer met nieuwe functies laat spelers zien hoe Sims hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen en het 'groen' in Evergreen Harbor kunnen helpen herstellen door zonnepanelen of windturbines te installeren om hun huizen van stroom te voorzien en echt van het elektriciteitsnet te leven, wat de gemeenschap inspireert om te stemmen voor milieuvriendelijk initiatieven zoals gemeenschappelijke ruimtes en tuinen, upcycling van materialen en hergebruik ze voor nieuwe creatieve goederen en meer. Ook zien we de nieuwe carrièrepaden van Civil Designer en Freelance Crafter.

FOK! Wat een weer: Geleidelijk meer zon

De dag begint met enkele wolkenvelden en een enkele mistbank. De mistbanken lossen snel op. In de loop van de dag wordt het ook in het noorden zonnig. Landinwaarts ontstaan er wel stapelwolken die in de avond weer oplossen. De maxima variëren van 18°C op de Wadden tot 25°C in het zuiden. De wind blijft zwak en komt overwegend uit noordelijke richtingen. In de avond draait de wind naar oost en neemt aan zee en op het IJsselmeer toe naar matig.

In de nacht naar donderdag is het onbewolkt. Met name in het noordoosten en noorden kan grondmist ontstaan. De temperaturen dalen geleidelijk naar minima van 7°C in het noorden en oosten tot 13°C in Zeeland in de vroege ochtend. De wind draait naar zuidoost en is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig.

Donderdag overdag is er sluierbewolking aanwezig waar de zon makkelijk doorheen schijnt. In de loop van de ochtend ontstaan er stapelwolken die in de avond weer oplossen. Het blijft droog. De temperatuur loopt snel op en bereikt aan het einde van de middag waardes van 22°C in het noorden tot plaatselijk 28°C in het zuiden. De wind komt uit uiteenlopende richtingen en is zwak. In de avond wordt de wind in het westen overwegend noordwestelijk. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Gewoon weer zon (Foto: Interpretatie)
Het zoveelste zonnige plaatje. Interpretatie geniet er echter van!  

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Eerste blik op Simón Bolívar voor Civilization VI

2K Games onthult een First Look op Simón Bolívar van de Gran Colombia-beschaving van het Maya & Gran Colombia Pack dat op 21 mei 2020 verschijnt voor Civilization VI.

Simón Bolívar's eenheden zijn een wendbare kracht om rekening mee te houden, of het nu gaat om een aanval of verdediging. Door slim gebruik te maken van zijn vele Commandant Generaals wordt zijn leger bijna niet meer te stoppen.

Extra bewegingen voor militaire eenheden maken lange marsen over de vlaktes of heuvels een makkie voor Groot-Colombia, of het nu gaat om het patrouilleren van eigen land of het bevrijden van vijandelijk land. De veldpromoties maken geen einde aan de beurt van een eenheid, zodat ze meteen weer in de strijd kunnen komen. Met de toevoeging van Commandant Generaals, die zich bij elk nieuw tijdperk voegen, wordt het leger van Simón Bolívar verder versterkt met extra gevechtskracht en beweging. De Llaneros zijn het beste in de buurt van deze Commandant Generaals en andere Llaneros, en dienen als een ruggengraat voor een militaire macht in het midden van het spel. De Haciënda zullen zorgen voor voedsel en productie om het oorlogspad verder te zetten. Simón Bolívar leidt Groot-Colombia het best in de richting van een dominante overwinning, hoewel z'n kracht ook voor andere paden ingezet kan worden.

De content van de New Frontier pass wordt tweemaandelijks geleverd tot maart 2021, en het eerste DLC-pakket - Maya and Gran Colombia Pack - komt uit op 21 mei 2020 voor Xbox One, PS4, Nintendo Switch, Windows-pc, Mac en Linux. De Civilization VI - New Frontier Pass is verkrijgbaar voor € 39,99; het Maya & Gran Colombia Pack is apart verkrijgbaar voor € 8,99.

2K kondigt Mafia: Trilogy aan en brengt twee games uit

2K en ontwikkelaar Hangar 13 kondigen Mafia: Trilogy aan, een nieuwe collectie waarmee spelers het leven van een gangster kunnen leiden in drie verschillende tijdperken van de georganiseerde misdaad in Amerika.

Samen hebben de Mafia-misdaaddrama's wereldwijd meer dan 18 miljoen exemplaren verkocht. Nu komen alle drie de delen uit op de huidige consoles, ook gebundeld in één saga van de georganiseerde misdaad. Mafia: Trilogy omvat:

 • Mafia: Definitive Edition – de van de grond af opgebouwde remake van het origineel.
 • Mafia II: Definitive Edition – de ultra HD remaster van het tweede deel.
 • Mafia III: Definitive Edition – om het compleet te maken

Mafia: Definitive Edition wordt op 28 augustus uitgebracht. Het is een vanaf de grond opnieuw opgebouwde remake van het origineel, compleet met een bijgewerkt script gevuld met nieuwe dialogen, uitgebreide achtergrondverhalen, extra cutscenes, geheel nieuwe gameplay-mogelijkheden en -functies en andere verbeteringen. De game gebruikt de game-engine van Mafia III.

Spelers die Mafia: Trilogy vóór 28 augustus digitaal kopen, hebben direct toegang tot Mafia II: Definitive Edition en Mafia III: Definitive Edition op PlayStation 4, Xbox One en Steam. Vanaf 28 augustus kunnen zij Mafia: Definitive Edition downloaden zodra deze beschikbaar is. De fysieke editie van Mafia: Trilogy wordt volledig uitgebracht op 28 augustus.

Mafia: Definitive Edition, Mafia II: Definitive Edition en Mafia III: Definition Edition zijn ook afzonderlijk verkrijgbaar. De Definitive Editions voor Mafia II en Mafia III zijn nu beschikbaar in de Mafia: Trilogy en als zelfstandige aankopen op Xbox One, PlayStation 4 en pc via Steam.

Begrotingsfonds voor Defensiematerieel nu feit

Het gewenste Defensiematerieelfonds komt er definitief. De Eerste Kamer gaf er gisteren groen licht voor. Het fonds is niet alleen bedoeld om materieelprojecten te bekostigen, maar ook voor bijbehorende investeringen en daaraan gerelateerde instandhoudingsuitgaven. Denk aan ICT en infrastructuur. Mocht een project vertraging oplopen, dan blijft het geld daarvoor in het fonds beschikbaar.

Om het Defensiematerieelfonds in het leven te roepen moest er een wet komen, mede ondertekend door de minister van Financiën.

Omschreven staat waar het fonds voor dient en wat eruit wordt betaald. Ook maakt het fonds de wensen van Defensie op de lange termijn duidelijk en welke uitgaven daarvoor op korte termijn al zijn gedaan.

Investeringen als onderhoud van materieel beslaan een langere periode. Het is lastiger te plannen en overschrijdt vaak meerdere jaren. Door het fonds blijven de middelen meerjarig beschikbaar voor projecten, ook als de uitgaven vertragen.

Afvinken
Met de komst van het fonds kan minister Ank Bijleveld-Schouten weer een punt uit de Defensienota afvinken. Daarin kondigde ze al aan met voorstellen te komen om de voorspelbaarheid en de schokbestendigheid van de materieelbegroting te verbeteren.

De inkomsten van het Defensiematerieelfonds komen grotendeels uit de Defensiebegroting, maar ook andere overheden of internationale organisaties kunnen bijdragen.

Het nieuwe abnormaal: de nieuwe censuur

In het kader van fakenews-bestrijding gaan grote privacyschenders zoals Google, Facebook, Twitter, Amazon en Microsoft sinds afgelopen maand middels een gezamenlijk convenant onze nieuwsvoorziening censureren. In eerste instantie ging het om alle informatie die niet in de pas loopt met de officiële narrative van de WHO inzake het Corona-virus. Inmiddels wordt de censuur uitgebreid met speciale teams en technologie voor de door de Silicon Valley pausen ongewenste politieke uitspraken en trending topics. Enerzijds wordt informatie niet meer of onvolledig getoond, anderzijds worden kritische geluiden geframed en wordt de door hen gewenste narrative gepushed. De wereld op zijn kop. Daarbij wordt verwezen naar hun algemene voorwaarden en policies, gebaseerd op Amerikaanse jurisdictie. Verwikkeld in de ene rechtszaak na de ander in het kader van machtsmisbruik en privacyschending zijn dit nu de nieuwe moraalridders van deze tijd?

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #134 (not very sfw!)
special
Weekend gifdump #97
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #134
special
FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam
special
AI Picture Gallery #59
special
Random Pics van de Dag #797
©FOK.nl e.a.