Rode Kruis-hulpactie voor getroffen gebied supercycloon Amphan

Monique Verlind (DJMO)

Het Rode Kruis bereidt een grote hulpactie voor in Bangladesh, India en Myanmar, omdat supercycloon Amphan daar aan land gaat komen. In Bangladesh wonen zo’n 14 miljoen mensen op het voorspelde pad van de cycloon. Goede voorbereidingen kunnen levens redden. Daarom is het Rode Kruis al enkele dagen aan de slag om mensen in het gebied voor te bereiden op de naderende storm. De hulpoperatie is omvangrijker dan normaal, gezien de hulporganisatie ook verspreiding van het coronavirus wil tegengaan.

De afgelopen dagen hebben duizenden hulpverleners van het Rode Kruis in India, Bangladesh en Myanmar zich ingezet om de bevolking voor te bereiden op de aankomende super cycloon. Zij geven voorlichting over de storm en helpen bij evacuaties naar veiliger gebied. Er wordt hevige regenval en storm verwacht in kustregio’s van India en Bangladesh. In de Indiase staat Odisha worden 1,1 miljoen mensen geëvacueerd uit de kuststreek. Myanmar ligt niet in het directe pad van de cycloon, maar ook daar wordt hevige regenval en sterke wind verwacht, onder andere in de staat Rakhine.

Dubbel geraakt
“We zijn bang dat de cycloon de getroffenen hard raakt. Het verlenen van humanitaire hulp na een natuurramp is in tijden van het coronavirus extra ingewikkeld”, zegt Jess Letch, verantwoordelijk voor rampenhulpverlening voor het Rode Kruis in Azië. “Miljoenen mensen lopen de kans om hun huis en hun inkomstenbron te verliezen door de verwoestende cycloon. We moeten ervoor zorgen dat we deze mensen de hulp geven die zij nodig hebben. Tegelijkertijd moeten we hen beschermen tegen de verspreiding van het coronavirus.”

Juist nu zijn voorbereidingen extra van belang. Het Rode Kruis heeft bijna 718.000 euro vrijgemaakt voor voorbereidende maatregelen in de landen. Dit geld is bestemd om kwetsbaren te helpen bij de evacuatie, om te zorgen voor voedsel, schoon drinkwater, eerste hulp en hulpgoederen. Daarnaast ondersteunt het Rode Kruis ook met maatregelen tegen de verspreiding van COVID-19.

In Bangladesh hebben de autoriteiten drie keer zoveel opvangcentra geopend voor mensen die geëvacueerd moeten worden voor de cycloon. Dit doen ze om te zorgen dat mensen meer afstand van elkaar kunnen houden. In India hebben autoriteiten extra evacuatiecentra geopend in het binnenland voor de geëvacueerden.