Het is vandaag..

Het is vandaag 20 mei. Vandaag zijn onder andere Cher, Boudewijn de Groot en Harry Vermeegen jarig en werd de meterconventie getekend. En daar is een dag voor: Wereld Metrologiedag. Net als dat het vandaag bijendag, veranwoordelijkheidsdag en dag van het zorgvastgoed is.


Wereld Metrologiedag.

Op 20 mei 1875 werd de meterconventie momenteel door 56 landen getekend. Kort gezegd hield dat in dat 1 meter 100 centimeter bevat en 1 kilo 1000 gram. Dit jaar is een speciale dag, de eenheden worden opnieuw geïndexeerd. 

Bijendag.

Om de aandacht te vestigen op het belang van bestuivers, de bedreigingen waarmee zij worden geconfronteerd en hun bijdrage aan duurzame ontwikkeling, heeft de VN 20 mei uitgeroepen tot Wereld Bijendag. 20 mei valt samen met de verjaardag van Anton Janša. Hij was een 18e-eeuwse pionier van moderne bijenteelttechnieken in zijn geboorteland Slovenië en de bijen prees voor hun vermogen om zo hard te werken, terwijl ze zo weinig aandacht nodig hadden. Ook in Nederland zijn verschillende organisaties en stichtingen voor behoud van de bijen, zoals Stichting Bijen zonder zorgen waar FOK! aandacht aan besteed. 

(tekst gaat verder onder de foto)

Bijen ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)
Bijen ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)

Verantwoordelijkheidsdag.

Verantwoordingsdag is in Nederland de dag waarop de Rijksoverheid en de ministeries hun jaarverslagen presenteren aan de Tweede Kamer. De Dag vindt traditioneel op de derde woensdag in mei plaats, een symbolisch half jaar voor Prinsjesdag (op de derde dinsdag van september). De minister van Financien overhandigt het financieel jaarverslag aan de Tweede Kamer en de ministeries laten zien of ze zich aan de opgestelde regels hebben gehouden. Gaan we, en zo ja wie iemand op de strafbank zien? 


Dag van het zorgvastgoed.

Dat de zorg zo'n beetje 's Nederlands grootste kostenpost is, mag inmiddels wel bekend zijn. Alle miljarden die we collectief pompen in wat ons beter maakt, zit echter niet alleen in dure ziekenhuizen en tandartspraktijken. Er moeten steeds vaker woningen, zelfs hele gebouwen worden aangepast om de hulpbehoevende medemens te kunnen accomoderen. Dat grapje kost woningcorporaties en aannemers bakken met geld, maar hoe zijn die rendabel te maken? Het antwoord op die vraag, en veel meer soortgelijken, leert u op de dag van het Zorgvastgoed.

Deze dag is een congres waar de gemiddelde Nederlander weinig te zoeken heeft. De Dag is vooral voor woningcorporaties, zorginstellingen, en iedereen die professioneel bezig is met bouwen en vastgoed. Tijdens het congres leren zij alles over de voors en tegens van het bijwerken van sociale huurwoningen, of het voor invaliden geschikt maken van appartementencomplexen. Moeilijke en vooral taaie kost, waar u net zin in moet hebben.