FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 mei 2020

Royement DENK-lid Azarkan teruggedraaid

De beroepscommissie van DENK oordeelt snoeihard over het handelen van voorzitter Selçuk Öztürk. De commissie vernietigt het besluit om politiek leider en fractievoorzitter Farid Azarkan uit het lidmaatschap te ontzetten. De beroepscommissie draagt het bestuur op om dit dwalen per direct te herstellen en daarbij de leden en pers te informeren. De ledendemocratie is door Selçuk Öztürk met voeten getreden en daarmee heeft hij misbruik gemaakt van zijn voorzittersrol.

“Het is veelzeggend dat dit bestuur, onder voorzitterschap van Selçuk Öztürk, lak lijkt te hebben aan alle democratische regels van de vereniging. Ik dank de beroepscommissie voor hun snelle handelen en het geleverde werk en zeker ook advocaat mr S. Besli voor het bijstaan.”, aldus Farid Azarkan.

De beroepscommissie heeft de feitelijkheid van de beschuldigingen, geuit door Selçuk Öztürk, niet kunnen vaststellen. Daarnaast is Farid Azarkan door het bestuur niet in de gelegenheid gesteld om zich tegen de beschuldigingen en aantijgingen te verweren. Ook heeft het bestuur verzuimd om in het besluit te vermelden hoe Farid Azarkan in beroep kan gaan.

De beroepscommissie vernietigt het besluit dan ook om Farid Azarkan uit zijn lidmaatschap te ontzetten. Het bestuur wordt tevens opgedragen om de uitspraak van de commissie op dezelfde wijze bekend te maken als het besluit tot ontzetting, namelijk via een mail aan alle leden van DENK en een persbericht.

Het bestuur heeft zich niet gehouden aan de basisregels, waarop je een dergelijk besluit kan nemen: “Ontzetting uit het lidmaatschap is de zwaarste sanctie in verenigingsverband en heeft een onterend karakter. Een ontzettingsbesluit moet om die redenen daarom zorgvuldig worden genomen en het moet duidelijk zijn dat de vereniging in zo’n geval niet anders kan handelen. Daarnaast dienen procesrechtelijke grondbeginselen zoals strengere motiveringseisen en toepassen van hoor en wederhoor in acht te worden genomen.”, aldus de beroepscommissie.

Het bestuur heeft geen gehoor gegeven aan de oproep van de eigen beroepscommissie om mee te werken aan de beroepsprocedure. Bij de eerste hoorzitting waren zij niet bereid om aanwezig te zijn.

Uitspraken van de beroepscommissie zijn op grond van artikel 8 lid 3 van de statuten van bindend. Farid Azarkan: “Ik ga er vanuit dat de democratische spelregels ook voor het DENK bestuur gelden en dat zij uitvoering geven aan de uitspraak van de beroepscommissie om morgen uiterlijk 16.00 uur de leden en pers te informeren.”

Verkrachtingsslachtoffer (80) wil ondanks corona haar spreekrecht: 'Ik wil hem in de ogen kijken'

Te veel mensen bij elkaar in een kleine zittingszaal kan natuurlijk niet, maar de coronaregels van de rechtspraak lijken nu wel erg rigide uit te pakken. Zeker voor slachtoffers die hun spreekrecht willen uitoefenen.

Vijf jaar geleden schrok de Helmersbuurt in Amsterdam op van een brute verkrachting. De toen 75-jarige Ietje werd in het Helmersplantsoen ook nog eens zwaar mishandeld en van haar sieraden beroofd. Nog voordat haar man Ron van het lot van zijn vrouw wist, kreeg hij op dezelfde dag een hersenbloeding. Sinds die dag is het leven van het Amsterdamse echtpaar niet meer wat het was. Ron: 'De ene dag is het alles, de andere dag is het het gewoon niks. Wat we konden, kunnen we niet meer en dat is moeilijk te accepteren.'

Slachtoffersverklaring
Nourdin G. werd voor het misdrijf veroordeeld en kreeg in eerste aanleg zeven jaar cel en tbs opgelegd. Volgende week dient bij het gerechtshof het hoger beroep dat hij aanspande. Ron en Ietje waren bij alle zittingen de afgelopen jaren en ook volgende week wilde Ietje gebruik maken van haar recht om een slachtoffersverklaring voor te lezen.

Totdat Richard Korver, hun advocaat, te horen kreeg dat dat vanwege corona alleen op afstand kon via een videoverbinding. Na protest mocht dat toch in de rechtszaal, maar dan niet in het bijzijn van haar man. 'Ja niet Ietje beneden in de rechtszaal en ik ergens anders', reageert Ron. En Ietje: 'Nee! Ik wil hem (Nourdin G. , red.) in de ogen kijken als ik wat zeg. Ik hoop zo dat dat lukt.'

Mentale ondersteuning
En dus klom advocaat Korver opnieuw in de pen en nu mag Ron straks toch zijn vrouw terzijde staan. Intussen heeft de advocaat ook een telefoontje gehad van minister Dekker van Rechtsbescherming met de vraag wat de wensen precies zijn voor de procesvoering. 'Ik heb aangegeven dat het toch niet meer dan normaal is dat je als slachtoffer iemand meeneemt ter mentale ondersteuning. En als dat iemand is uit je eigen huishouden levert dat geen extra problemen op.'

Politie zoekt Patrycja Skocylas (15)

Patrycja is in de nacht van 24 april 2020 vanuit haar woning in Den Haag weggelopen. Dit nadat ze al meerdere keren eerder was weggelopen en in Rotterdam was aangetroffen.

Patrycja begeeft zich mogelijk in een omgeving die voor een 15-jarige niet goed is. Ze is van Poolse afkomst en bevindt zich vaak in gezelschap van mensen van Poolse afkomst. Als Patrycja wordt aangetroffen zal de hulpverlening zich over haar ontfermen.

Mensen met informatie over deze vermissing worden verzocht contact op te nemen via 0800-6070 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Patrycja Skocylas (Afbeelding: Politie)
Patrycja Skocylas (Afbeelding: Politie)

Respawn Entertainment viert 10-jarig jubileum

Respawn Entertainment viert deze maand zijn 10-jarig jubileum en het team heeft voor deze speciale gelegenheid een nieuwe video uitgebracht. Daarnaast heeft de oprichter van de studio (Vince Zampella) een blog-post uitgebracht, waarin hij alle Titans, Pilots, Jedi, Soldiers en Legends wil bedanken voor het mogelijk maken van de afgelopen tien jaar.

De video toont de reis van Respawn en neemt je mee van de eerste titel van het bedrijf (Titanfall, 2014) naar de release van de meest recente titel (Star Wars Jedi: Fallen Order, 2019). Ook geeft de video je een kijkje in de arena van de voortdurend ondersteunde Apex Legends en de toekomst van de studio met de lancering van Medal of Honor: Above and Beyond voor VR later dit jaar.

PGA TOUR 2K21 verkrijgbaar vanaf 21 augustus

2K Games kondigt aan dat PGA TOUR 2K21 gepland staat voor release op vrijdag 21 augustus 2020 voor PlayStation 4, Xbox One, Windows-pc via Steam, Nintendo Switch en Google Stadia. PGA TOUR pro Justin Thomas is de coveratleet voor de golfgame.

PGA TOUR 2K21 is ontwikkeld door HB Studios, de studio achter The Golf Club 2019. De game zal 15 gelicentieerde PGA TOUR-banen bevatten, die allemaal zijn gescand om de fairways, greens, bunkers, bomen, meren en vijvers tot leven te brengen. Spelers kunnen ook hun eigen greens en fairways maken met de duizenden opties die de Course Designer biedt.

Justin Thomas zal worden vergezeld door 11 PGA TOUR-professionals, die elk een uitdaging zullen vormen voor spelers in de Career Mode terwijl ze strijden om FedExCup Champion te worden. Spelers kunnen hun MyPLAYER's ook maken en personaliseren met uitrusting en kleding van gelicentieerde merken als adidas, Polo Ralph Lauren, Malbon Golf, Calla way Golf, Bridgestone Golf, TaylorMade Golf en meer.

PGA TOUR 2K21 zal gepresenteerd worden als een televisie-uitzending, met dynamische cutscenes en een naadloos herhalingssysteem, allemaal bij elkaar gepraat door het commentaar van commentator Luke Elvy en analist Rich Beem.

Het spel is ontworpen voor spelers van alle vaardigheidsniveaus. Beginners kunnen gebruikmaken van realtime tutorials, tips en shot-suggesties, terwijl veteranen aan de slag kunnen met features als Pro Vision, Distance Control, Putt Preview en andere innovaties. Social gaming is de kern van de ervaring, gezien spelers de strijd aan kunnen gaan in lokale en online wedstrijden, in de Alt-Shot, Stroke Play, Skins en Scramble-modi voor 4 spelers. Bovendien zullen Online Societies spelers aanmoedigen om hun team uit te nodigen om het clubhuis te bezoeken en volledige seizoenen en toernooien te houden met unieke regels en vereisten, evenals handicap- en evenementinstellingen.

Door een samenwerking tussen 2K en het sportmerk adidas ontvangen spelers die preorderen het 2K / adidas CODECHAOS MyPLAYER-pakket met adidas CODECHAOS BOA-golfschoenen en aangepaste 2K / adidas-uitrusting, waaronder een sportpolo, Ultimate365-broek en tourhoed, exclusief ontworpen door adidas Golf voor PGA TOUR 2K21. Spelers die de Digital Deluxe Edition kopen, ontvangen het 2K / adidas CODECHAOS MyPLAYER-pakket, evenals het "Golden Touch" -pakket met een gouden putter en driver en een 2300 VC-pakket, dat kan worden gebruikt om in-game cosmetische artikelen te ontgrendelen. PGA TOUR 2K21 is vanaf nu vooraf bestellen bij deelnemende retailers.

Vanaf 1 september iedereen vermoorden in Crusader Kings III

Paradox heeft de releasedatum van Crusader Kings III bekend gemaakt. De grand strategy sim komt uit op 1 september en is nu te pre-orderen met een expansion pass.

In Crusader Kings III leidt je een middeleeuws adelijk geslacht naar glorie. De leiders, hun familie en hun gevolg ontwikkelen zich tijdens hun leven zoals in een RPG. Net zoals in zijn voorganger moet je soms drastische middelen gebruiken om je succes te verzekeren: er is veel intrige en de meeste leiders hebben bloed aan hun handen kleven.

Ook is de game met een expansion pass te pre-orderen. De expansion pass bevat mode van het Abbasid-kalifaat, het eerste cosmetic pack, de eerste grote uitbreiding en het tweede cosmetic pack. Ook krijg je als pre-order bonus de mode van het Heilige Roomse Rijk.

Crusader Kings III heeft een flinke make-over ondergaan ten opzichte van deel 2. Alle characters zijn nu in 3D in plaats van een statisch portret, de map is flink uitgebreid met onder andere de westkust van Afrika en een uitdieping van Oost-Europa, en ook kun je nu je eigen religie starten met bijbehorende holy orders.

No Straight Roads bevestigd voor Nintendo Switch en Xbox One

Sold Out en Metronomik maken dat No Straight Roads op 30 juni 2020 óók zal verschijnen voor de Nintendo Switch en de Xbox One, tegelijk met de eerder aangekondigde versies voor de PlayStation 4 en pc.

De Nintendo Switch-versie van No Straight Roads bevat extra features die gebruikmaken van de mogelijkheden van deze console, inclusief:

  • Exclusieve Assist Mode – Werk samen met een andere lokale speler en bestuur de Elliegator, een geheime alligator-assistent die spelers tijdens gevechten helpt door voorwerpen op te pakken, props te transformeren en handige bonussen op te roepen.
  • Coöpstand voor drie spelers – Wanneer de Assist Mode wordt gecombineerd met de coöpstand, kunnen drie lokale spelers tegelijk spelen.
  • Touchscreen-ondersteuning – Gebruik het touchscreen van de Nintendo Switch om props te transformeren en items op te pakken.
  • Besturing met een enkele Nintendo Switch Joy-Con-controller – Speel de hele game met een enkele Joy-Con, of geef de tweede Joy-Con aan een vriend om coöp te spelen.

Voor de Nintendo Switch, Xbox One verschijnt ook een Collector’s Edition van No Straight Roads. Deze bevat een exclusieve, dubbelzijdige vinyl-LP met tracks van de soundtrack van de game, een 64 pagina’s dik ‘The Art of NSR’-artbook en officiële NSR-drumsticks, dit alles gebundeld in een funky presentatiedoos.

No Straight Roads is ontwikkeld onder leiding van Wan Hazmer, lead game designer van Final Fantasy XV, en Daim Dziauddin, concept artist van Street Fighter V. Het betreft een action-adventure-game waarin ritmische gevechten plaatsvinden in een vreemde wereld waar alles draait om muziek.

"Fans vroegen ons meteen al om versies van No Straight Roads voor Nintendo Switch en Xbox One, dus vinden we het geweldig dat we de game komende juni ook naar deze platformen kunnen brengen, tegelijk met de versies voor PS4 en pc", zei Sarah Hoeksma, Marketing Director van Sold Out. "We kunnen niet wachten tot spelers komende zomer lekker gaan rocken in dit muzikale avontuur, op welk platform dan ook."

Aankondiging roadmap en Seasons voor Fallout 76

Vandaag heeft Bethesda de 2020 roadmap voor Fallout 76 vrijgegeven. De roadmap stippelt de toekomstige content uit die later dit jaar zal verschijnen voor de game, waaronder Seasons, het herbalanceren van alle gevechten en beloningen voor Dwellers van alle niveaus, C.A.M.P. Shelters, Legendarische perks, plus de start van de jaarlange Brotherhood of Steel-verhaallijn en meer.

Seasons introduceert een nieuw accountbreed progressiesysteem voor Fallout 76 dat het huidige Challenge-systeem vernieuwt en spelers helpt om onderweg veel nieuwe beloningen binnen te halen. Seasons is beschikbaar voor alle spelers en biedt een uniform voortgangspad om tientallen nieuwe en unieke beloningen te ontgrendelen van Power Armor-verf en C.A.M.P. items tot Atoms, Legendary Scrip, Perk Packs en nog veel meer. Waar spelers in het oude Challenge-systeem Atoms kregen na het voltooien van dagelijkse en wekelijkse Challenges, zullen ze nu een nieuwe munteenheid krijgen: S.C.O.R.E.-punten. Deze punten zullen spelers in hun Seizoensprogressie op weg helpen om beloningen te ontgrendelen.

De eerste Season begint deze zomer met Patch 20.

Fallout 76 roadmap

2K onthult eerste leider uit Civilization VI

Eerder deze week heeft 2K de Civilization VI - New Frontier Pass aangekondigd. Nu introduceren ze in een First Look-video de eerste van twee leiders die inbegrepen zijn in het eerste pakket: Lady Six Sky van de Maya-beschaving.

Lady Six Sky vertrouwt niet op de traditionele bronnen van vers water om haar imperium te vestigen, maar maakt gebruik van een netwerk van boerderijen en plantages om haar beschaving op te bouwen.

De Maya’s delen hun nederzettingen anders in dan andere beschavingen. Ze zoeken hun huisvesting bij boerderijen in plaats van dichtbij het water. Huisvesting grenzend aan luxe biedt hen ook extra voorzieningen. Lady Six Sky wil haar steden dicht bij haar hoofdstad houden. Dus vestig een vroege cluster van steden en verdedig ze met je Hul'che atlatlists. Met goed geplaatste Observatoriumdistricten die extra kennis en wetenschap ontvangen van aangrenzende boerderijen en plantages, kun je de andere beschavingen in technologie voor zijn, je mensen naar de ruimte laten gaan of een belangrijke boost geven voor een nieuwe overwinning.

Civilization VI - New Frontier Pass is een nieuwe seizoenspas die acht nieuwe beschavingen, negen nieuwe leiders, zes nieuwe gamemodi en meer toevoegt aan het strategiespel. Alle content van de seizoenspas wordt gespreid uitgebracht tot en met maart 2021 en het eerste DLC-pakket, Maya en Gran Colombia Pack, is vanaf 21 mei 2020 verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Switch, Windows-pc, Mac en Linux. De Civilization VI – New Frontier Pass is verkrijgbaar tegen een adviesprijs van €39.99. Het Maya & Gran Colombia Pack is verkrijgbaar tegen een adviesprijs van €8.99.

Het is vandaag..

Het is vandaag 14 mei, een volle dag. Vandaag is het namelijk Dag van het Tandvlees, Fiets-naar-je-Werk-Dag, Dag van het Vakcentrum en Dag van de Constructeur. De twee laatstgenoemden zijn voor dit jaar geannuleerd.

Dag van het Tandvlees.

Deze dag wordt door heel Europa gevierd, in Nederland is de Nederlandse Vereniging Voor Parodontologie (NVVP) daarvoor verantwoordelijk. Hoewel, uiteindelijk moet je het ook zelf doen. Het mogelijk naar een tandarts, mondhygiënist of parodontoloog in uw buurt te gaan en daar een gratis controle van jouw tandvlees te krijgen. 


Fiets-naar-je-werk-Dag.

Op deze dag is het de bedoeling om, indien mogelijk de auto te laten staan of niet met het OV naar je werk te gaan maar op de fiets. Gewoon, omdat het gezond is. Maar er staat meer op het spel dan alleen je gezondheid; je kan een fiets winnen en voor het meest fietsende bedrijf is ook nog een verassing in petto.

(tekst gaat verder onder de foto)

Op de fiets naar het werk. (Foto: Pixabay)
Op de fiets naar het werk. (Foto: Pixabay)

Dag van het vakcentrum.

Dit is een zeer specifieke dag, het vakcentrum is de brancheorganisatie van de zelfstandige detaillist in de foodsector en de fast moving consumer goods. Wat dit laatste is, weten zij kennelijk zelf ook niet. In ieder geval, het is niet een feestje om op los te gaan. Naast het hoogtepunt, een borreltje drinken worden er ook workshops en lezingen over het verbeteren van zelfstandig ondernemerschap. 


Dag van de constructeurs.

Van alle constructeurs, treinbouwers, vliegtuigbouwers en autobouwers. Op deze dag is er een congres voor al deze mensen. Er wordt onder anderen een constructeur van het jaar uitgeroepen en een talent van het jaar. Ook wordt er veel gepraat over hun vak. Dit jaar wordt overgeslagen, de volgende editie zal plaats vinden op 22 april 2021.

Een oud staaltje constructeurswerk. (Foto: Pixabay)
Een oud staaltje constructeurswerk. (Foto: Pixabay)

The Elder Scrolls: Blades beschikbaar op Switch

Bethesda Game Studios heeft The Elder Scrolls: Blades uit Early Access gehaald en gereleased voor Nintendo Switch, vanaf nu gratis te downloaden in de Nintendo Game Store.

Door middel van cross-save kunnen spelers van de mobile versie verder spelen op Switch door hun Bethesda.net account te linken. Cross-platform functionaliteit laat spelers ook toe om te chatten met hun guild-leden en te vechten met andere spelers in de Arena, ongeacht het platform.

De Nintendo Game Store biedt nu ook een Quick Start Edition aan, een eenmalige bundel voor € 14,99 die 30.000 Gold, 2.000 Gems, bouwmaterialen, de exclusieve Sylvan Fountain decoratie en zeldzame uitrusting bevat die ooit toebehoorde aan de Bloodfall King.

Ook de volgende zaken zijn vanaf vandaag beschikbaar in Blades door update 1.7:

  • zes nooit eerder vertoonde missies, waaronder een nieuwe opdrachtenreeks die in dezelfde stijl speelt als de PvP Arena-modus van Blades die spelers uitdaagt om te vechten tegen een reeks steeds sterker wordende tegenstanders in de aanloop naar de Grand Champion.
  • Arena beloningen en Guild Leaderboards reset de PvP leaderboards en zal bijkomende prijzen zoals Gems, Health Potions en Chests belonen aan spelers, afhankelijk van welke Arena ze behaald hebben. De hoogst geplaatste spelers krijgen nog een unieke helm.
  • Om Early Access-spelers te bedanken, is er een gloednieuwe decoratie nu gratis te verkrijgen simpelweg door in te loggen.

Coronacrisis zorgt voor langste scheepsbegeleiding mariniers ooit

Juist nu is het essentieel dat het internationale scheepvaartverkeer ongehinderd doorgaat. Dus coronacrisis of niet; Vessel Protection Detachments (VPD’s) van het Korps Mariniers bleven onafgebroken Nederlandse zeetransporten beschermen tegen piraten. De coronamaatregelen zorgen zelfs voor de langste begeleiding ooit.

Eerste-luitenant der Mariniers Jochem, commandant van het VPD: “De onzekerheid is bij deze trip erg groot. Het vergt improvisatie en flexibiliteit van het team. Het is een kwestie van accepteren van de situatie en doorgaan.”

Op 19 maart stapte hij met 10 collega’s in Rotterdam aan boord van een loodsboot die ze naar de BigRoll Bering bracht. Dit is een zogenoemde big wide deck carrier. Die vervoert op deze trip grote onderdelen voor windmolens met bestemming Taiwan. Het 170 meter lange schip van het Nederlandse bedrijf Roll Group zette vervolgens koers richting de Egyptische havenstad Safaga. Daar ontvingen de mariniers hun bewapening.

Invliegen aflossing lastig
Na het Suezkanaal en de korte stop in Safaga begon het echte werk: het passeren van de zogenoemde High Risk Area voor piraterij (de Golf van Aden en de Arabische Zee). Nadat dit veilig was gebeurd, ging het verder richting Singapore op de route naar Taiwan. Normaal gesproken zou het VPD dan in de eerstvolgende haven van boord gaan en terugvliegen. Door de coronamaatregelen is het echter zeer lastig om aflossing in te vliegen. Het oude VPD is daarom aan boord gebleven.

Onlangs arriveerde het schip in Taiwan. Inmiddels is het duidelijk dat het schip ook op de terugreis bescherming nodig heeft. Daarom is besloten dat het VPD dit ook op de terugreis doet. Zodoende wordt dit de langst lopende VPD ooit. Het oude record stond op ongeveer 6 weken.

Grootste offer
Naast het uithoudingsvermogen van het VPD, vergen de huidige omstandigheden ook de nodige flexibiliteit het thuisfront. Jochem: “Het thuisfront brengt het grootste offer. Sommigen van ons hebben een partner werkzaam in de zorg, zij staan er onder zware omstandigheden nu lange tijd alleen voor.”

Beperkte footprint
Dat geldt ook voor de bemanning van de BigRoll Bering, geeft Operations Manager Roll Group Liesbeth van Werkhoven aan: “Het is ook even wennen als er zoveel mensen voor langere tijd aan het team worden toegevoegd. Maar ik heb begrepen dat het goed werkt. Het is ook fijn om het VPD aan boord te hebben. Het geeft toch een gevoel van bescherming. Voor Roll Group betekent het dat we aan onze contractverplichtingen kunnen voldoen, want we kunnen via het Suezkanaal blijven varen. Dit is de korte route, waardoor we ook nog onze footprint beperken doordat we minder brandstof verbruiken.’’

Zwaarbewapend
Een VPD bestaat uit zwaarbewapende mariniers. Ze zijn naast hun handvuurwapens, onder meer uitgerust met het MAG-machinegeweer. De schepen die ze beschermen zijn groot en kwetsbaar, bijvoorbeeld omdat ze langzaam zijn of relatief gemakkelijk te enteren.

Oefening met de MAG (Foto:Ministerie van Defensie)
Oefening met de MAG (Foto:Ministerie van Defensie)

TBS voor 63-jarige man die buurman tijdens psychose neerstak

Een 63-jarige man die op 5 oktober 2019 een buurman in een appartementencomplex in Amsterdam-Osdorp neerstak tijdens een psychose is schuldig aan poging tot doodslag maar ontslagen van alle rechtsvervolging. Hij krijgt tbs met voorwaarden opgelegd. Ook moet hij ruim 12.000 euro schadevergoeding betalen.

De man moet zich laten opnemen voor behandeling voor een jaar, of zoveel korter als zijn behandelaars en de forensisch experts nodig vinden. Daarna moet hij verhuizen naar een instelling voor beschermd wonen. Ook mag hij geen contact opnemen met het slachtoffer of in de buurt van het appartementencomplex komen.

Waanbeelden
De man stak zijn buurman meerdere malen met een groot keukenmes in zijn buik, waarbij hij onder meer de maag en een slagader en bijna het hartzakje van het slachtoffer raakte. Volgens een psycholoog en psychiater was de man niet toerekeningsvatbaar en was hij tijdens de steekpartij psychotisch. Hij had waanbeelden en verdacht zijn buurman er onder andere van dat hij een groot geldbedrag van zijn rekening had gepind en dat hij hem wilde laten opsluiten in een tehuis. Het slachtoffer liep ernstig letsel en blijvende littekens op en lijdt aan een posttraumatische stressstoornis.

Geen ziektebesef en gevaar op herhaling
De rechtbank volgt de adviezen van de psycholoog en de psychiater dat het noodzakelijk is de man intensief en klinisch te behandelen. Door zijn ernstige psychiatrische stoornis is zonder behandeling de kans op herhaling groot. Vanwege de veiligheid van zijn omgeving is het belangrijk dat behandeling gebeurt binnen een forensisch kader. Dan wordt niet alleen de stoornis behandeld maar is er ook genoeg aandacht voor het voorkomen van herhaling. In een forensische kliniek worden beide belangen telkens tegen elkaar afgewogen. Als de man zich niet aan de voorwaarden houdt, kan bovendien alsnog tbs met dwangverpleging worden opgelegd.

Paper Mario: The Origami King aangekondigd

Wie dacht dat Nintendo alleen games aankondigt tijdens Nintendo Directs heeft het mis. Nintendo kondigt vandaag Paper Mario: The Origami King aan voor Nintendo Switch. De game komt al op 17 juli uit.

In de game wordt de Mushroom Kingdom geplaagd door een bedreiging in de vorm van origami. Wer k samen met nieuwe partner Olivia, Bowser en zijn handlangers en strijdt tegen de 'Folded Soldiers'. Maak gebruik van Mario's nieuwe '1000- Fold Arms' om puzzels op te lossen en ga aan de slag met het nieuwe turn-based vechtsysteem.

Bekijk de game hieronder in actie.

Politie zoekt getuigen grafschennis in Urk

Op de begraafplaats aan de Holkenkamp in Urk zijn woensdag meerdere graven vernield. Het gaat in totaal om acht graven. Ook zijn er enkele kettingen en bloempotten kapot gemaakt. De politie is op zoek naar getuigen.

De vernielingen gebeurden tussen 17:00 uur en 18:00 uur 's middags toen er geen personeel meer aanwezig was. De schade is groot: de afdekplaten van acht graven zijn beschadigd. De dader(s) hebben de platen vermoedelijk met een vaas kapot geslagen. Daarnaast liggen op verschillende plekken kapot gegooide bloempotten.

De politie heeft buurtonderzoek gedaan en doet nu sporenonderzoek. Bij de ingang van de begraafplaats hangt een camera. De beelden worden onderzocht. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Last onder dwangsom voor Pro Juventus bv

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Pro Juventus bv een last onder dwangsom gegeven. Pro Juventus biedt op locaties in Wezep, Kampen en Wijhe geestelijke gezondheidszorg in ambulante setting aan kinderen en volwassenen.

Wat is er aan de hand
Pro Juventus voldoet niet aan het eerste deel van een in februari opgelegde aanwijzing, een maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder verplicht om de zorg te verbeteren.

De aanwijzing bestond uit twee delen. In het eerste deel stond dat alle cliënten van Pro Juventus aantoonbaar een regiebehandelaar moeten hebben. Bij een toetsingsbezoek constateerde de inspectie dat dit nog niet in bij alle cliënten het geval is. Om te zorgen dat Pro Juventus deze tekortkoming alsnog wegneemt, legt de inspectie een last onder dwangsom op.

Pro Juventus moet zorgen dat alle cliënten die zij in zorg heeft aantoonbaar een regiebehandelaar krijgen toegewezen. Als Pro Juventus hieraan niet op uiterlijk 10 juni 2020 voldoet, moet zij voor iedere week dat niet wordt voldaan een geldbedrag (dwangsom) betalen van € 2.500,-. Dit met een maximum van € 10.000,-.

Hoe nu verder
De inspectie volgt de naleving nauwlettend. Als Pro Juventus niet binnen de termijn aan de last onder dwangsom voldoet, kan de inspectie een tweede last onder dwangsom opleggen.

Pro Juventus is failliet. Dit heeft geen invloed op de maatregel van de inspectie. Vanwege het faillissement draagt Pro Juventus momenteel de zorg voor alle cliënten over aan andere zorgaanbieders of zorgverleners.

PSV weet topkeeper Van Veenendaal te strikken

PSV heeft een grote slag geslagen voor het damesteam van de Eindhovense club. Keeper Sari van Veenendaal, in 2019 verkozen tot beste doelvrouw van de wereld komt over van Atlético Madrid.

Van Veenendaal was niet zeker van haar basisplaats in Spanje. Voordat ze naar Madrid vertrok speelde ze bij Arsenal, FC Twente en FC Utrecht. Met PSV zal Van Veenendaal volgend seizoen uitkomen in de Champions League. De 30-jarige international is vaste keeper van de Oranjeleeuwinnen, ze speelde tot nu toe 66 interlands voor de nummer twee van het afgelopen WK.

Win het Eurovision Song Contest bordspel!

Ook al is het ESF afgelast, met dank aan Just Games hebben we ook dit jaar weer een leuke winactie voor jullie, de Eurovisiefans! Je kunt namelijk het Eurovision Song Contest bordspel te winnen.

In dit kennisspel beantwoord je vragen over de muzikale wedstrijd om kaarten te verzamelen waarmee je je eigen optreden samenstelt. Verzamel kaarten in de categorieën kleding, nummer, podium en instrumenten en zorg dat deze perfect op elkaar afgestemd zijn als je het podium betreedt. Krijg de 12 punten en word de winnaar van het Eurovison Song Contest bordspel!

Meedoen? Laat in dit topic op het forum een reactie achter waarin je laat weten wat je het meeste mist aan het ESF met daarbij een motivatie waarom juist jij dit spel moet winnen. De winnaars worden zaterdag bekend gemaakt. Crew is uitgesloten van deelname.

Win het Eurovision Song Contest bordspel!
Win het Eurovision Song Contest bordspel!

COVID-19: 270 nieuwe besmettingen en 28 doden, totaal 43.481 en 5590

Tot en met 14 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 43.481 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 270 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.457 (+27) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 28 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5590 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Máxima bezoekt woonvoorziening voor gehandicapten in Den Haag

Máxima heeft donderdag 14 mei een bezoek gebracht aan woonzorglocatie Drentheplantsoen voor licht-verstandelijk gehandicapten van stichting Middin in Den Haag. Zij hoorde er hoe de organisatie zorg en ondersteuning biedt met inachtneming van de huidige coronamaatregelen.

Middin biedt met circa 3.300 medewerkers ondersteuning en zorg in Zuid-Holland op woonlocaties, activiteitencentra, op school of aan huis aan zo’n 5.700 cliënten met een verstandelijke beperking. Drentheplantsoen in Den Haag bestaat uit 25 appartementen in vijf flatgebouwen. Er wonen 41 cliënten met een (licht) verstandelijke beperking. Zij krijgen op afspraak ondersteuning. In een van de flats overnachten de begeleiders van de slaapdienst. In deze flat is ook het trefpunt gevestigd. Dat is er voor alle cliënten uit deze vijf flatgebouwen, maar ook voor cliënten uit de buurt en voor wijkbewoners.

Máxima ging in gesprek met familieleden en met leden van de cliëntenraad over hoe het contact met de cliënten momenteel plaatsvindt en wat dat voor hen betekent. In een tweede gesprek ging een aantal begeleiders van de bewoners dieper in op de impact van de coronamaatregelen voor de bewoners en de medewerkers van deze locatie.

Tot slot sprak de Koningin met de voorzitter van de Raad van Bestuur van Middin en leden van de Middin-brede stuurgroep COVID-19. Zij vormen tezamen het crisisteam dat de afgelopen weken beslissingen nam over maatregelen en aanpassingen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en de bewoners en begeleiders zo veel mogelijk te beschermen. Op elke locatie van Middin wordt maatwerk geleverd, gezien de grote diversiteit aan woonvormen en zorgvraag van de cliënten.

Door telefoongesprekken en zo mogelijk werkbezoeken informeren Willem-Alexander en Máxima zich over de gevolgen van de corona-uitbraak en spreken zij hun steun en waardering uit voor de inzet van zovelen in de bestrijding van de pandemie. In afstemming met de betrokken organisaties worden maatregelen getroffen om de werkbezoeken te kunnen laten plaatsvinden.

NS: Vanaf 2 juni dienstregeling in nationaal belang

Vanaf 2 juni rijdt NS een dienstregeling in nationaal belang. Dat betekent dat reizigers grotendeels weer van de reguliere dienstregeling gebruik kunnen maken, maar alleen voor noodzakelijke reizen. NS rijdt het maximale aantal treinen dat voor haar medewerkers onder corona-omstandigheden mogelijk is en dat nodig is om Nederland bereikbaar te houden. Om verantwoord reizen mogelijk te maken, zijn alleen de stoelen aan de raamzijde beschikbaar. Deze zijn met een groene sticker aangeduid. Daarmee zijn in een trein ongeveer 50% van de stoelen beschikbaar. De overheid verplicht daarbij het gebruik van een mondkapje in het OV.

Roger van Boxtel, president-directeur NS: “Onze reizigers moeten veilig kunnen reizen en onze collega’s moeten veilig hun werk kunnen doen. Daarom zijn maatregelen zo belangrijk.”

Met de maatregelen, geeft NS invulling aan het protocol dat de OV-sector en de overheden hebben afgesproken. De oproep vanuit de overheid blijft: Werk zoveel mogelijk thuis en mijd drukte. Daarom geldt: reis alleen als dat echt nodig is.

Terug naar de reguliere dienstregeling
Vanaf 2 juni rijdt NS de reguliere dienstregeling, met uitzondering de nachttreinen en enkele andere treinen. Ze adviseren reizigers om altijd kort voor vertrek de NS-reisplanner te raadplegen. Ze monitoren dagelijks hoeveel reizigers er in de treinen zitten. De afgelopen periode zagen ze op een aantal trajecten het aantal reizigers groeien: Tussen Zwolle-Amsterdam, Uitgeest-Rotterdam, Hoorn Kersenboogerd-Leiden Centraal en Amsterdam Centraal-Amersfoort Vathorst. Vanaf 20 mei gaan hier op de drukke tijdstippen langere treinen rijden.

Ook het internationale treinverkeer gaat in stappen terug naar de volledige dienstregeling. Zo zal begin juni de IC Brussel, ICE en IC Berlijn conform dienstregeling gaan rijden en Thalys en Eurostar volgen later in juni en juli.

Mensenwerk
Treinen rijden is mensenwerk. Machinisten, conducteurs, monteurs en alle andere NS’ers zorgen er elke dag voor dat reizigers met de trein kunnen reizen: "Wij zijn zuinig op al onze collega’s en zetten ze in daar waar nodig. Net als andere bedrijven hebben ook wij te maken met meer ziektemeldingen of collega’s met een zorgtaak. Om die reden rijden wij een dienstregeling die maximaal mogelijk is."

Noodzakelijke reizigers
Vanaf de start van de maatregelen op 13 maart heeft NS gewerkt aan een dienstregeling die Nederland in coronatijd bereikbaar houdt. Na de start van de basisdienstregeling op 21 maart, is deze op 29 april verstevigd met Intercity’s. De NS wil niets liever dan al onze reizigers weer verwelkomen. De coronamaatregelen maken dit op dit moment helaas niet mogelijk. De trein blijft daarom voorlopig voor reizigers die echt noodzakelijk moeten reizen: "Alleen samen gaan we de verspreiding van corona tegen."

Afstand houden blijft uitgangspunt
Ook al dragen reizigers een mondkapje, afstand houden blijft het uitgangspunt. Daarom kunnen we alleen de helft van de stoelen in de trein beschikbaar stellen. We geven met een groene sticker aan waar je kunt zitten. Meestal zijn dit de stoelen aan de raamzijde. Als er geen groene stoel beschikbaar is, moeten we reizigers helaas verzoeken om een volgende trein te nemen. De eerste treinen zijn inmiddels van groene stickers voorzien.

Gastvrije stations, aandacht voor coronaregels
Op stations geldt wel de 1,5-meterregel. Om het voor reizigers makkelijker te maken om 1,5 meter afstand te houden, hebben ProRail en NS met instemming van de treinvervoerders de coronamaatregelen op stations geïntroduceerd. Op stations zijn stickers, pictogrammen en afstandslijnen aangebracht om deze onder de aandacht te brengen. Vanaf 20 mei zullen geleidelijk ook weer meer winkels en services op het station open gaan. Ook hier worden maatregelen genomen om voldoende afstand te kunnen bewaren. Reizigers kunnen straks bij verschillende winkels op het station een mondkapje kopen.

Ongewenste vreemdeling probeert politie om de tuin te leiden met nieuwe naam

In de strijd tegen internationaal rondtrekkende bendes die zich in Nederland schuldig maken aan vermogensdelicten, ook wel mobiel banditisme genaamd, werd de politie onlangs geconfronteerd met een verdachte die hen wel op een bijzondere manier probeerde te slim af te zijn. De man had namelijk in Bulgarije een nieuwe achternaam en nieuwe voornamen aangenomen.

De politie hield zondag 10 mei in het Zeeuwse Waarde drie mannen aan die werden verdacht van de diefstal van diesel uit een vrachtwagen. De drie mannen van 33, 34 en 41 jaar hadden allen de Bulgaarse nationaliteit. Voor het vaststellen van de identiteit van de verdachten werden middels de ID-zuil de personalia en de biometrische gegevens - vingerafdruk en foto - vastgelegd. Even later kregen de agenten de terugkoppeling dat de 33-jarige verdachte al onder een andere naam in Nederland bekend is.

Notoire dief
De betreffende verdachte is de afgelopen vijf jaren regelmatig met de politie in aanraking geweest. Hij is bij de politie bekend als een notoire dief en inbreker die zijn strafbare feiten meestal pleegde met verschillende medeverdachten uit Bulgarije. Hij is daarvoor meerdere keren aangehouden en veroordeeld.

Ongewenst vreemdeling
In september 2019 is de man op grond van zijn nimmer aflatende drang tot het plegen van strafbare feiten op verzoek van de politie door de immigratie en naturalisatiedienst (IND) tot ongewenst vreemdeling verklaard. Hij werd uit zijn hechtenis ontslagen en het land uit gezet.

Nieuwe naam
Maar blijkbaar was zijn drang naar zijn ‘jachtvelden’ in Nederland bijzonder groot want de verdachte heeft, waarschijnlijk in een poging zijn ongewenstverklaring te omzeilen, in Bulgarije een nieuwe naam aangenomen. Maar dank zij de ID-zuil is zijn plan niet gelukt. Hij zal nu in ieder geval nog twee gevangenisstraffen van in totaal 220 dagen in Nederland moeten uitzitten alvorens hij weer uit het land wordt uitgezet.

GTA V gratis op de Epic Games Store

Het duurt nog even (plusminus 3 uur op het moment van schrijven) voordat Epic Games zijn nieuwste gratis game voor de Epic Games Store onthult, maar volgens een lek wordt het een grote titel: niets minder dan GTA V zal tot 21 mei voor noppes te claimen zijn. 

Epic Games ging de mist in op twitter, waar ze te vroeg een trailer postten. De tweet is inmiddels verwijderd, maar is nog te zien via gebruiker Wario64. 

GTA V wordt gezien als een van de beste games van zijn generatie en haalde een omzet van meer dan 1 miljard dollar in de eerste drie dagen na launch. Met onder andere het succes van GTA V Online heeft Rockstar Games ook meer omzet binnen gehaald dan welke game, film of muziekalbum dan ook.

Vettel mikt op plek bij Mercedes, zo niet dan stopt hij

Sebastian Vettel zou zijn zinnen hebben gezet op een plekje bij Mercedes in 2021, mocht dat niet lukken dan zet de Duitser een punt achter zijn Formule 1-loopbaan. Vettel werd de laatste dagen genoemd als kanshebber voor een plekje bij diverse teams maar naar nu blijkt zijn die teams nooit een optie geweest voor de voormalig wereldkampioen, zo meldt de doorgaans goed ingevoerde journalist Ralf Bach van F1insider.

Vettel zou in de herfst van zijn loopbaan geen zin hebben om in te stappen in een team waarbij de wagen nog jaren ontwikkeld moet worden alvorens hij er races mee kan winnen. Daarmee zijn de rijdersverschuivingen van deze ochtend volkomen logisch en lijkt Vettel nooit in gesprek te zijn geweest voor een plek bij bijvoorbeeld McLaren.

De huidige Ferrari-coureur zou vooral mikken op het stoeltje van Valtteri Bottas aangezien de verwachting bij Mercedes nog steeds is dat Lewis Hamilton zijn contract daar zal verlengen.

Sainz vervangt Vettel bij Ferrari

De transfer van Formule 1-coureur Daniel Ricciardo van Renault naar McLaren ligt nog heet op de persen of de volgende stap in de door Sebastian Vettels vertrek bij Ferrari ontketende tombola is er al door.

Carlos Sainz voegt zich in 2021 zoals verwacht bij het team uit Maranello, waar hij een contract voor twee jaar getekend heeft. Opvallend genoeg maakte de F1-organisatie dat zelf bekend, nog voor Ferrari er zelf iets over te melden had. Voormalig Red Bull-junior Sainz debuteerde in 2015 bij Toro Rosso, dat hij in de loop van 2017 verliet voor Renault.

Bij zowel Toro Rosso als Renault reed de Spanjaard race na race keurig in de subtop mee, met uitschieters als een vierde plek in Singapore (2017) en een vijfde plek in Azerbeidzjan (2018). Vorig jaar stapte hij over naar McLaren, waar Sainz indruk maakte met een derde plek in Interlagos en een alleszins keurige zesde plaats in de eindstand van het WK.

McLaren bevestigt komst Ricciardo

Formule 1-coureur Daniel Ricciardo rijdt volgend jaar voor McLaren. De Australiër vult daar het plekje op van Carlos Sainz, die vermoedelijk naar Ferrari vertrekt - hoewel dat nog niet is bevestigd.

De hele tombola werd geopend door de aankondiging dat Sebastian Vettel na dit seizoen, als het ooit van start gaat, vertrekt bij Ferrari. Daar is dus een coureur nodig, en er werden er veel genoemd: van talentvolle coureurs uit het opleidingsprogramma tot huidige F1-rijders.

Vermoedelijk gaat Sainz de stoel van Vettel naast Charles Leclerc krijgen, maar feit is dat hij in elk geval vertrekt bij McLaren. Dat team liet namelijk weten dat de 30-jarige Ricciardo in 2021 een team gaat vormen met de tien jaar jongere Brit Lando Norris, die daar dan alweer aan zijn derde seizoen begint.

Ricciardo debuteerde in 2011 bij Hispania en HRT, waarna hij twee jaar bij Toro Rosso reed. Na vijf jaar Red Bull vertrok hij naar het grote geld van Renault, waar hij afgelopen seizoen als negende afsloot in de wereldtitelstrijd.

Overigens kent de overstap voor Ricciardo niet geheel verrassend een alleraardigst financieel voordeel. Bij Renault kreeg hij naar verluidt een dikke 25 miljoen euro, nu wordt dat volgens Britse media een ruime 32 miljoen euro per jaar.

Uiteraard is er nu dus weer een plekje vrij bij Renault, de vraag is wie dat op gaat vullen. In theorie zou het Vettel kunnen zijn, er zijn ook getalenteerde coureurs als Christian Lundgaard en Zhou Guanyu die kans maken op het zitje naast de al bevestigde Esteban Ocon.

'WK wielrennen weer naar Qatar'

Het begint er steeds meer op te lijken dat het WK wielrennen van dit jaar niet in Zwitserland gehouden gaat worden. Volgens het Belgische Het Nieuwsblad is dat zelfs al zo goed als zeker.

Van 20 tot en met 27 september zou in Aigle en Martigny, onder de rook van het hoofdkantoor van wielerbond UCI, om de wereldtitels gestreden moeten worden. Vanwege de coronacrisis lijkt dat echter lastig te worden, zowel vanwege het formaat van het evenement als de onduidelijkheid over het al dan niet openstellen van de grenzen tegen die tijd.

Een alternatief lijkt al gevonden te zijn, maar of we daar met z'n allen gelukkig van worden is ook maar de vraag: Qatar en wel in november. In 2016 werd in de zandbak ook al om de wereldtitels geknokt, waarbij Tom Leezer - jawel - tot op enkele honderden meters van de wereldtitel kwam, alvorens het peloton hem opslokte.

Een verplaatsing van het WK zou ook weer mogelijke gevolgen hebben voor onder meer Parijs-Roubaix, maar aangezien de definitieve kalender op het moment totaal niet definitief is, heeft het weinig nut om al die mogelijkheden weer uiteen te zetten.

Minder verkeer, minder ongelukken: verkeer toch onveiliger

Door de coronamaatregelen is het rustiger op de weg en neemt het aantal ongelukken af, maar toch wordt het er niet veiliger op. Bij de ongelukken raken gemiddeld meer mensen gewond of zijn er meer dodelijke slachtoffers, blijkt uit recente ongevallencijfers.

‘Het verkeer is anders dan normaal, maar niet minder gevaarlijk’, zegt landelijk projectleider Infrastructuur Paul Broer. Hij had zelf niet verwacht dat het verkeer onveiliger zou worden. ‘In deze coronatijd is er aanmerkelijk minder verkeer en minder ongevallen. Dat zie je ook terug in de cijfers, maar helaas geldt dat niet voor het aantal slachtoffers.’

Aantal ongelukken gehalveerd
Het ongevallenonderzoek is gericht op de verschillen tussen de coronaperiode (week 12 t/m 17) en de ‘normale’ periode (in 2017 t/m 2019). De cijfers zijn op een rijtje gezet door verkeerskundig ICT-bedrijf VIA en de politie. Een aantal opvallende zaken komt naar voren. Sinds de invoering van de coronamaatregelen verdwenen de files van de wegen en halveerde het aantal ongevallen ten opzichte van het gemiddelde in de jaren 2017-2019. Het aantal gewonden en doden per ongeval stijgt tijdens de coronaperiode. Er zijn 14 procent meer slachtoffers per ongeval dan in dezelfde periode in 2017-2019.

Opvallende toenames
Wat de precieze oorzaak is van de toename van het aantal slachtoffers bij ongelukken, wordt nog verder onderzocht. Wel ziet Broer opvallende zaken. ‘Je ziet bijvoorbeeld een toename van slachtoffers onder fietsers, voetgangers en kinderen. Dat gebeurde in de periode dat het gemotoriseerde verkeer enorm terugviel en tegelijkertijd kinderen veel meer gingen buiten spelen en mensen meer gingen fietsen.’

Elk jaar zijn er in het voorjaar, als het weer mooi weer wordt, tijdens weekenden meer ongevallen met motorrijders. ‘Ook dat zien we dit jaar terug in de cijfers’, vertelt Broer. ‘Nu nog meer dan vorig jaar.’ De projectleider merkt ook op dat er meer ongelukken zijn met bestelauto’s. ‘Dat is ook verklaarbaar, mensen bestellen immers nu meer online en dus maken de bestelauto’s nog meer kilometers dan normaal.’

Rustige weg, harder rijden?
Ook onder de groep jonge automobilisten is het aantal ongelukken volgens de projectleider gestegen. ‘In de leeftijd 18 tot 20 jaar is een bijzondere stijging te zien. In diezelfde leeftijdsgroep zagen we eerder een toename van het aantal invorderingen van rijbewijzen na extreme snelheidsovertredingen. Misschien grijpt een deel van die groep de rustige wegen aan om gevaarlijk hard te gaan rijden.’

De coronatijd vergt meer oplettendheid van weggebruikers, concludeert de projectleider. ‘Deze week gaan de kinderen gaan weer naar school, mensen gaan meer de straat op. Er zijn weer meer verplaatsingen, dat heeft effect op het verkeer. Mensen moeten blijven opletten, juist nu.’

Greenpeace bezet landingsbaan op Schiphol

Actievoerders van Greenpeace hebben vanochtend de Aalsmeerbaan op Schiphol bezet. De milieuorganisatie vindt het onterecht dat de luchthavensector miljarden euro's steun krijgt om de coronacrisis door te komen, terwijl een klimaatplan ontbreekt.

Dat meldt NH Nieuws. De actievoerders betraden rond 07.00 uur de landingsbaan. Ze wisten met een meegebracht bruggetje de sloot over te steken die de openbare weg van het beveiligde gebied van Schiphol scheidt.

De Aalsmeerbaan wordt momenteel gebruikt als parkeerplaats voor vliegtuigen. Op beelden is te zien dat de actievoerders met fietsen tussen de geparkeerde vliegtuigen rijden. Ook zijn er spandoeken te zien met teksten als 'Geen poen zonder groen'.

Greenpeace wil dat het kabinet milieuvoorwaarden stelt aan KLM in ruil voor de miljardenlening om de crisis door te komen. Bij het bekendmaken van de twee tot vier miljard euro steun aan KLM liet minister Cora van Nieuwenhuizen al weten dat er van KLM verwacht wordt om de hinder en CO2-uitstoot terug te brengen. Voor Greenpeace lijken deze voorwaarden niet ver genoeg te gaan.

Actievoerders van Greenpeace voerden afgelopen december actie op Schiphol Plaza. Daarbij werden uiteindelijk 25 activisten gearresteerd.

Update 07:59 uur: We hebben live beeld!

FOK! Wat een weer: Wisselend bewolkt en een bui

Tot ziens!  

De ochtend begint zonnig, maar geleidelijk ontstaan er enkele stapelwolken en in het noorden is een enkele bui niet uitgesloten. Het wordt ongeveer 13°C. Er staat een vlagerige matige noord- tot noordoostenwind, die aan zee en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig is.

De nacht naar vrijdag verloopt helder en droog. De minimumtemperaturen variëren van lokaal -3°C landinwaarts tot +4°C aan zee. Aan de grond kan het plaatselijk matig vriezen. De wind is overwegend zwak en komt uit richtingen tussen noordwest en noordoost. Langs de noord- en noordwestkust is de wind noordwestelijk en mogelijk matig.

Vrijdag overdag begint overal zonnig en droog. In de loop van de dag ontstaan er wederom stapelwolken en in de noordelijke helft van het land drijven in de loop van de dag wolkenvelden binnen. Met name in het noordelijk kustgebied kan in de loop van de dag een enkele bui voorkomen. De middagtemperaturen variëren van circa 12°C in het noorden tot 16°C in het zuidoosten. De overwegend noordelijke wind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
31 Random Pics van de Dag #9
special
56 Hele Slechte Ouders - Zo moet het dus niet!
special
40 Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #2
special
40 Random VrijMiBabes #2 (not very sfw)
review
Cannibal Cuisine
special
31 Random Pics van de Dag #8
©FOK.nl e.a.