FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 mei 2020

Formule 1 is 70 jaar oud; hoogtepunten eerste race met moderne graphics

We schrijven nog even 13 mei en dus kan het nog: de Formule 1 is jarig! Nou ja, in de huidige WK-vorm in elk geval, want op 13 mei 1950 werd op het circuit van Silverstone de allereerste race in de strijd om de wereldtitel in de F1 verreden.

Her en der wordt het in de Formule 1-wereld gevierd, maar het mooiste is misschien wel onderstaande video. We zien de hoogtepunten van de Britse Grand Prix van 1950, met commentaar van huidig commentator Alex Jacques en met de voor ons bekende moderne graphics erin gemonteerd, hartstikke tof.

Kleine spoiler: Giuseppe Farina won de allereerste WK-race. De legendarische Juan Manuel Fangio zou een dikke week later de Grand Prix van Monaco winnen, Johnnie Parsons won de Indy 500 - ja, die telde mee - en Farina (Zwitserland en Italië) en Fangio (België en Frankrijk) verdeelden de andere vier races.

Farina werd de allereerste wereldkampioen, voor Fangio en hun Alfa Romeo-genoot Luigi Fagioli. De Fransman Louis Rosier won de Grand Prix van Nederland, maar die telde niet mee.

Silverstone 1950

Oma moet foto's kleinkinderen van social media verwijderen

Een vrouw moet de foto’s van haar kleinkinderen verwijderen die zij op Facebook en Pinterest heeft geplaatst. Dat beslist de kortgedingrechter. Omdat de moeder als wettelijke vertegenwoordiger geen toestemming heeft gegeven voor het plaatsen van deze foto’s, moet de vrouw - op basis van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Uitvoeringswet Algemene Verordening Gegevensbescherming (UAVG) – de foto’s van haar kleinkinderen verwijderen.

De vrouw en haar dochter leefden al enige tijd in onmin. De dochter heeft 3 minderjarige kinderen. De dochter heeft samen met haar ex het ouderlijk gezag over het oudste kind en ze heeft alleen het ouderlijk gezag over haar andere 2 kinderen. Het oudste kind woonde een aantal jaar bij de vrouw en haar man, zijn oma en opa. De vrouw plaatste in die tijd – maar ook daarna - foto’s van haar kleinkinderen op Facebook. Dit zonder toestemming van haar dochter, die de vrouw vervolgens sommeerde om de foto’s te verwijderen. De dochter wil haar kinderen om privacy-redenen beschermen. Ook haar ex-partner gaf geen toestemming voor plaatsing. Verder plaatste de vrouw zonder toestemming een foto van haar dochter en kleinkinderen op Pinterest. Omdat de vrouw weigerde de foto’s te verwijderen, stapte haar dochter naar de kortgedingrechter.

Auteurswet niet van toepassing
Niet gebleken is of de vrouw of de dochter de foto’s heeft gemaakt. De kortgedingrechter oordeelt dat daarom de bepalingen van de Auteurswet niet van toepassing zijn. Wel zijn in dit geschil de AVG en UAVG van toepassing, omdat niet gebleken is dat de vrouw de foto’s slechts gebruikt voor een persoonlijke activiteit. Onduidelijk is in hoeverre zij haar Facebook account heeft afgeschermd voor derden.

Geen toestemming
In de UAVG is bepaald dat voor het plaatsen van foto’s van kinderen onder de 16 jaar toestemming nodig is van de wettelijke vertegenwoordiger. De kinderen van de dochter zijn allemaal jonger dan 16 jaar, waardoor haar toestemming nodig is. In het geval van het oudste kind is ook toestemming van de vader nodig. Omdat zij allebei geen toestemming geven, moet de vrouw de foto van haar oudste kleinkind op Facebook verwijderen. Daarnaast moet de vrouw een foto van haar dochter met haar kleinkinderen van Pinterest afhalen. Verder verbiedt de kortgedingrechter – op basis van de AVG en UAVG – dat de vrouw zonder toestemming nog foto’s van haar kleinkinderen op social media plaatst. Het emotionele belang van de vrouw leidt in dit kader niet tot een ander oordeel.

Dwangsom
Als de vrouw de foto’s niet verwijdert, moet ze een dwangsom betalen. De kortgedingrechter houdt rekening met het feit dat de vrouw Pinterest niet meer gebruikt, waardoor het misschien meer tijd kost om de foto te verwijderen.

Epic Games presenteert Unreal Engine 5

Epic Games heeft de toekomst van de Unreal Engine getoond. De getoonde demo (Lumen in the Land of Nanite) toont een real-time demo die draait op PlayStation 5. De demo is speelbaar op een PlayStation 5 en bevat gameplay.

Het doel voor Unreal Engine 5 is het behalen van fotorealisme op het niveau van de echte wereld van CG dat wordt gebruikt in films en de mogelijkheden hiertoe te bieden aan ontwikkelaars. De demo introduceert twee nieuwe systemen: Nanite en Lumen. De technische uitleg over deze twee systemen vind je hier.

Uiteindelijk zeggen beelden meer dan woorden, dus kijk vooral de demo hieronder. Unreal Engine 5 moet eind 2021 beschikbaar komen.

'Anne Frank had het pas moeilijk, want geen Netflix'

We gaan even naar de krochten van de samenleving, de wereld van de mensen die bekend zijn omdat ze bekend zijn - ook wij moeten in deze tijden immers íets verzinnen om het over te hebben. Britt Dekker kan het eigenlijk wel prima hebben met de semi-lockdown die Nederland rijk is.

Het thuisblijven is voor haar niet echt een issue. "Mijn vriend is normaal veel weg, maar nu is hij elke avond thuis. Gezellig, want we hebben elke minuut samen lol. Dat Jeroen Pauw op zondagavond met Op1 terug is, is het andere lichtpuntje."

Weet je wie het pas écht moeilijk had? Nou, Britt weet dat wel. "Je weet waarvoor je thuis blijft, daar moeten mensen niet zo over zeuren. Anne Frank had het moeilijker, zij moest de hele tijd stil blijven en had ook geen Netflix", zo noemt ze een van de zwaarste punten uit het leven van de Joodse onderduikster die in 1945 op haar 15e overleed in concentratiekamp Bergen-Belsen, zónder Netflix.

Britt maakt zich wel wat zorgen om haar moeder. "Zij werkt op de IC, dus zit ze elke dag in het gebied met de meeste besmettingen. Daar maak ik me wel zorgen over, maar het is verder wat het is", zo vertelt het paardenmeisje aan Veronica Magazine.

De vraag van de dag is duidelijk: wat waren - naast het gebrek aan Netflix - zoal moeilijke punten in het leven van mensen als Anne Frank?

Bus "hangt" in station Hamburg na ongeval

In Hamburg is vanmiddag rond 2 uur een bus een station binnen gereden. Hierbij schoof de bus over een roltrap en bleef tussen de 2 kanten van het trapgat hangen. De chauffeuse zou de macht over het stuur verloren zijn.

Er zouden 2 gewonden zijn,maar hierbij zou het niet gaan om buspassagiers. De roltrap was tijdens het ongeval niet in gebruik. 

De Graafschap doet in aanloop naar belangrijke uitspraak zaken in Almelo

Joey Konings vervolgt zijn loopbaan bij De Graafschap, zo maken de Superboeren woensdag bekend via de officiële kanalen. De 22-jarige aanvaller komt transfervrij over van Heracles Almelo en heeft zich voor twee seizoenen aan zijn nieuwe werkgever verbonden. De Graafschap heeft bovendien de optie om de samenwerking met een jaar te verlengen.

"Joey is nog relatief jong en heeft toch al ervaring in zowel de Eerste- als Eredivisie. Wij denken dat hij prima bij De Graafschap past en zich hier nog verder kan ontwikkelen", reageert manager voetbalzaken Peter Hofstede op de komst van Konings, die voor zijn dienstverband bij Heracles actief was in de jeugd van PSV.

"Geweldig om voor een club als De Graafschap te mogen uitkomen. Ik kijk uit naar mijn eerste ontmoeting met de spelers, staf en supporters. Een club die zo leeft, ongeacht het niveau waar ze spelen, is een echte cultclub. Kan niet wachten op de start van het nieuwe seizoen", voegt Konings zelf toe.

Voor de nieuwkomer is het nu afwachten of hij volgend seizoen actief is in de Eredivisie of de Keuken Kampioen Divisie. De Graafschap stond afgelopen vrijdag in een kort geding tegenover de KNVB om het besluit om geen clubs te laten promoveren en degraderen aan te vechten. De uitspraak is komende donderdagavond.

Konings is na de van Go Ahead Eagles overgenomen Elmo Lieftink de tweede aanwinst van de Achterhoekers voor het aankomende seizoen.

'Juventus onderneemt poging om De Jong en De Ligt te herenigen'

Barcelona en Juventus zijn al enige tijd met elkaar gesprek over een mogelijke ruildeal in de aankomende transferperiode. In de afgelopen weken werden onder meer Miralem Pjanic, Federico Bernardeschi, Arthur Melo, Arturo Vidal en Ivan Rakitic genoemd als spelers die in een dergelijke deal van club kunnen wisselen.

Naast deze middenvelders is volgens Sport ook de naam van Frenkie de Jong ter sprake gekomen. De Catalaanse sportkrant weet woensdag namelijk te melden dat Juventus bij Barcelona heeft geïnformeerd naar de mogelijkheden om de Oranje-international eveneens in een eventuele ruil te kunnen betrekken.

La Vecchia Signora kreeg volgens de berichtgeving echter meteen te horen dat dit niet tot de opties behoort. De Jong werd afgelopen zomer voor 75 miljoen euro overgenomen van Ajax en het bestuur van Barcelona ziet in de middenvelder een belangrijke speler voor het heden en voor de toekomst.

Ondanks een debuutseizoen met 'pieken en dalen', is Barcelona volgens bovengenoemde sportkrant dan ook geenszins van plan om mee te werken aan een vertrek van De Jong.

Mundo Deportivo berichtte eerder op de woensdag overigens al dat Barcelona op zijn beurt heeft geïnformeerd naar de beschikbaarheid van Matthijs de Ligt, die Ajax een klein jaar geleden inruilde voor de Italiaanse grootmacht.

Sport komt echter met een andere lezing: volgens de krant is zijn naam niet genoemd tijdens de gesprekken tussen de Catalanen en Juventus.

Uithaal Verbeek naar FC Twente gehekeld: "Nadert het randje van laster"

Gertjan Verbeek haalde recent in een interview met de Volkskrant hard uit naar FC Twente, waar hij als trainer tussen oktober 2017 en maart 2018 diende. De onlangs bij Adelaide United vertrokken oefenmeester sprak onder meer over een 'slangenkuil' in Enschede. Leon ten Voorde vindt de uitspraken van Verbeek nogal opmerkelijk en de journalist van TC Tubantia neemt zelfs het woord 'laster' in de mond.

Verbeek gaf onder meer het vertrek van technisch directeur Ted van Leeuwen als voorbeeld. "Het is een slangenkuil. Je weet nooit met wie je van doen hebt, zeker sinds financier Dik Wessels overleed."

Naast Verbeek moest ruim twee jaar geleden ook Jan van Halst, destijds werkzaam als commercieel en technisch directeur, het veld ruimen bij FC Twente. Laatstgenoemde werd opgevolgd door Van Leeuwen. "Die bood spelers gewoon weer salarissen van tonnen. In de Eerste Divisie."

"Omdat supporters zeggen: we kopen allemaal weer een seizoenkaart. Ze kwamen gewoon met 25-, 30 duizend man. Fantastisch. Sponsors zeiden: we trekken die kar één jaar, tot de promotie. Dus het budget ging niet echt naar beneden", aldus Verbeek, die zich ook ergerde aan het feit dat inkomsten werden uitgegeven aan spelerssalarissen.

De schuldenlast ging hierdoor niet omlaag. "En dat deden ze nadat een deal met de gemeente voor steun rond was gekomen. Dan denk ik: hoe kun je dat als gemeente verantwoorden?"

Ten Voorde verwacht een reactie van de clubleiding van FC Twente op de felle kritiek van Verbeek. "Ik stoor me er sowieso aan dat elk medium Verbeek nu opvoert in deze tijden van corona. Ik geloof dat alleen Radio 2.3.8,5 hem nog niet opgevoerd heeft", zo stelt de Twente-volger in een analyse voor TC Tubantia .

"Volgende week beginnen alle media weer opnieuw met Verbeek. Hij heeft werkelijk overal een mening over, maar ik heb me er wel aan gestoord. Het komt erop neer dat de gemeente belazerd zou zijn. Tussen de gemeente Enschede en FC Twente is er nooit gesproken over salarissen."

Volgens Ten Voorde moet Verbeek niet natrappen richting FC Twente. "Ik vind het heel makkelijk om te roepen dat Twente tonnen heeft betaald, want kom dan met bewijs dat ze tonnen verdienden en de gemeente misleid is."

"Ik verwacht nog wel een reactie van FC Twente, want dit nadert wel het randje van laster", zo besluit de journalist van de regionale krant zijn relaas.

Mafia: Trilogy aangekondigd

2K Games kondigt Mafia: Trilogy aan, een bundel van de drie Mafia-games, voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Het is nog niet duidelijk of het hier gaat om simpele remasters of dat er ook nieuwe content bij komt kijken.

Dit gaan we 19 mei ontdekken, dan wordt de game officieel onthuld. Tot dan moeten we het doen met onderstaande teaser trailer.

FOK!ers painten Johan Derksen op bijzondere plekken

In het onvolplrezen Onzin voor je leven-forum is weer juweeltje van een painttopic ontstaan. HeaN82 opende een vervolg op het eerste en tien jaar oude painttopic rond Johan Derksen. De Onzin-moderator zag een mooie invalshoek in de verjaardag van de onslangs zeventig geworden voetbalanalist. Speciaal ter gelegenheid daarvan zette het Dagblad van het Noorden zeventig van zijn meest straffe uitspraken op een rijtje. Dat was natuurlijk een prachtige inspiratiebron voor de FOK!kers en zo belandde Derksen in diverse prachtige paints op de voor hem meest bijzondere plekken zoals bij DENK of in Chateau Meiland. We wilden deze geweldige paints graag met jullie delen!

Midden in de nacht rennen met een boompje is verdacht

Het was een vreemd gezicht: een rennende man, midden in de nacht, met een boompje onder zijn arm. Deze waarneming leidde tot de aanhouding van een 41-jarige Beverwijker.

Omstreeks 02.35 uur zag een politieman in burger de man rennen langs de Parallelweg in Beverwijk. Enkele momenten later kwam er een grijze personenauto aanscheuren vanuit de richting waarin de renner was verdwenen. De politieman informeerde zijn collega’s die de auto op de Schouwenaarsstraat konden controleren.

In de auto zat de verdachte. Op de achterbank lag een olijfboompje. Het boompje bleek gestolen te zijn bij een grootwinkelbedrijf, waar het achter een afgesloten hek had gestaan. De verdachte is een bekende van de politie en is ingesloten.

COVID-19: 227 nieuwe besmettingen en 52 doden, totaal 43.211 en 5562

Tot en met 13 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 43.211 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 227 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.430 (+52) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 52 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5562 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Geen btw op mondkapjes vanaf eind mei

Vanaf 25 mei tot in ieder geval 1 september hoeft er geen btw op mondkapjes meer te worden betaald. Dit geldt voor alle typen mondkapjes (zowel medisch als niet-medisch) en voor alle verkopen. Mondkapjes vallen nu nog onder het normale btw-tarief van 21%.

Dit staat in een brief die staatssecretaris Vijlbrief van Financiën woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Aanleiding van de maatregel is dat het per 1 juni verplicht wordt een niet-medisch mondkapje te dragen in het OV. Als de bussen, treinen en trams weer voller raken, zal het namelijk niet altijd haalbaar zijn om 1,5 meter afstand tot elkaar te houden.

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën: “We vragen van de samenleving om vanaf juni in het openbaar vervoer een niet-medisch mondkapje te gaan dragen. Veel mensen maken zelf al hele creatieve mondkapjes, maar de meeste mensen zullen ze waarschijnlijk kopen in een winkel in de buurt. We willen dit als overheid natuurlijk zo goedkoop mogelijk maken, daarom heffen we hierover straks tijdelijk geen btw.”

Door het nultarief toe te passen in plaats van een vrijstelling, behouden verkopers het recht op aftrek van voorbelasting. Dit betekent dat ondernemers de btw die zij bij aanschaf betalen, nog wel kunnen verrekenen in de btw-aangifte.

Geen btw op mondkapjes (Stockfoto: Pexels)
Geen btw op mondkapjes (Stockfoto: Pexels)

'Sainz opvolger van Vettel bij Ferrari'

Volgens Motorsport.com rijdt Carlos Sainz vanaf volgend seizoen voor Ferrari. De Spanjaard is bij het Italiaanse Formule 1-team de opvolger van Sebastian Vettel. De Duitser kondigde dinsdag zijn vertrek aan.

Na de aankondiging van het vertrek van Vettel wordt over diens opvolging flink gespeculeerd. De namen die het meest genoemd worden zijn die van Sainz en de Australiër Daniel Ricciardo. Volgens Motorsport.com is de keuze dus gevallen op de Spanjaard die momenteel in dienst is van McLaren.

Sainz debuteerde in 2015 met Toro Rosso in de Formule 1. Na twee seizoenen maakte hij de overstap naar Renault. Sinds vorig seizoen rijdt hij voor McLaren. Het Britse team had voor 2021 nog een optie op de zoon van voormalig rallycoureur Carlos Sainz Sr maar deze deal zou door Ferrari afgekocht zijn.

De officiële bevestiging door Ferrari wordt eind deze week verwacht.

Meer overlast en misdrijven door asielzoekers geregistreerd

In 2019 was sprake van een toename van het aantal door COA gemelde incidenten op asielzoekerscentra (30 procent) en van het aantal door de politie geregistreerde misdrijven onder asielzoekers (27 procent). De stijging van het aantal geregistreerde incidenten op azc’s is het grootst bij het overtreden van de huisregels (39 procent), gevolgd door verbale agressie en geweld (32 procent). Waar het gaat om misdrijven is de stijging vooral terug te zien in de categorie diefstal zonder geweld. Dat blijkt uit het incidentenoverzicht dat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

‘Het beeld dat uit de cijfers naar voren komt, herkennen we uit de praktijk. Burgemeesters en provincies trokken vorig jaar al aan de bel over de problemen die zij ervaarden met een relatief klein deel van de asielzoekers. Daarop hebben we stevige maatregelen genomen, waarvan we de effecten hopelijk volgend jaar terugzien in de cijfers.’ zegt de staatssecretaris. Overlast is volgens de staatssecretaris in alle vormen onacceptabel. Niet alleen omdat het de omgeving hindert, maar ook omdat overlast het draagvlak aantast om mensen op te vangen die onze bescherming nodig hebben.

Reeks maatregelen
Om de problemen op te lossen is een reeks maatregelen genomen. Zo zijn er drie ketenmariniers aangesteld. Ook is er een top-X lijst opgesteld om de meest hardnekkige overlastgevers gericht aan te pakken. En er is een Handhavings- en Toezichtslocatie gekomen voor de ergste raddraaiers. ‘We zien dat dit in een aantal gemeenten inmiddels vruchten afwerpt, maar we zijn er nog niet’, stelt Broekers-Knol. Daarom stelt zij een vierde ketenmarinier aan, komt er 1 miljoen euro beschikbaar voor lokale initiatieven en is er een aanvullende toolkit met maatregelen in de maak, waar gemeenten vanaf de zomer mee aan de slag kunnen.

Onderzoek
Het incidentenoverzicht geeft geen inzichten in de oorzaken van de cijfers. Daarom wordt het WODC gevraagd nader onderzoek te doen naar de oorzaak van de stijging. Die kan deels gelegen zijn in een andere manier van registreren door de politie (na correctie gaat het dan niet om 27 maar om 22 procent), doordat meer vreemdelingen tegelijkertijd op een COA-locatie verbleven (gemiddeld een 17 procent hogere bezettingsgraad) of door de aanhoudende inzet van de ketenmariniers om alle betrokkenen zoveel mogelijk te laten registreren of aangifte te laten doen. De staatssecretaris heeft het WODC tevens gevraagd om vanaf volgend jaar het incidentenoverzicht op te stellen, zodat het overzicht wetenschappelijk gevalideerd is.

De cijfers
In 2019 werd ruim 3500 keer een vermogensdelict gepleegd, en was circa 550 keer sprake van vernieling. De politie registreerde 665 keer een geweldsmisdrijf, waarvan 83 keer een seksueel misdrijf en 32 keer een levensdelict. Twee keer was er sprake van een voltooid levensdelict. Beide zaken moeten nog voor de rechter komen. In 59 procent van alle gevallen was de verdachte een vreemdeling uit een veilig land. Dat is een soortgelijk percentage als in 2018 (toen 56 procent).

Bij de incidenten in de asielzoekerscentra steeg het overtreden van de huisregels naar ruim 10.000 keer (was in 2018 circa 7500). Ook agressie en geweld namen toe: ruim 5300 gevallen. Bij de incidenten op asielzoekerscentra was 28 procent van de aanstichters afkomstig uit een veilig land. Het COA voert lik-op-stuk-beleid: in 2019 werd 6880 keer een maatregel opgelegd, 29 procent meer dan een jaar ervoor. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat leefgeld wordt ingehouden, dat iemand wordt overgeplaatst of dat iemand een meldplicht krijgt.

Gestolen mini-shovels aangetroffen bij transportcontrole

De politie heeft dinsdag 12 mei op de A37 bij Hoogeveen een 25-jarige man uit Geffen aangehouden als verdachte van diefstal c.q. heling van twee mini-shovels. De vrachtwagen en de shovels zijn in beslag genomen.

Omstreeks 09.30 uur zagen medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid op de A37 een vrachtwagen rijden die ernstig naar rechts overhelde. De agenten, specialisten op het gebied van transport en milieu, kregen de indruk dat er een defect aan het voertuig zou zijn of dat er niet op de juiste wijze zou zijn geladen dan wel niet juist gezekerd zou zijn. Ze besloten een onderzoek in te stellen en de vrachtwagen werd aan de kant gezet.

Tijdens de controle zagen de agenten dat de vrachtwagen geladen was met twee mini-shovels die niet gezekerd waren en los in de laadruimte stonden. Bij controle van de beide machines in de politiesystemen bleek dat ze allebei als gestolen gesignaleerd stonden. Een shovel was op 10 mei 2020 gestolen in Deil en de tweede vijf jaar geleden in het Duitse Niederkrüchten. De chauffeur uit Geffen werd aangehouden en de shovels en de vrachtwagen in beslag genomen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Nieuw bedrijf verwerkt plastic afval tot duurzaam gas

Afvalverwerkingsbedrijf S4 GroNext krijgt € 2,8 miljoen subsidie voor de investering in productiefaciliteiten voor een nieuwe fabriek in de Eemshaven in Groningen. Het bedrijf gaat plasticafval dat niet recyclebaar is verwerken tot gas. Dit gas kan vervolgens in de chemische industrie gebruikt worden als duurzame grondstof. Bij het nieuwe bedrijf komen 28 arbeidsplaatsen. De subsidie wordt toegekend vanuit de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG).

Met de subsidie van de provincie schaft het bedrijf een machine aan om het plasticafval te verwerken tot korrels. Een chemische installatie verwerkt de korrels vervolgens tot duurzaam gas. Een deel van dit gas wordt omgezet in elektriciteit voor eigen gebruik. In de chemische installatie zit een zogeheten Kinext-unit. Dit innovatieve systeem voor energieopslag wordt onder meer gebruikt om het stroomnet in de Eemshaven stabiel te houden. De fabriek van S4 GroNext wordt gebouwd op 5000 vierkante meter, met uitbreidingsmogelijkheden voor nog eens 5000 vierkante meter. De provincie Groningen ziet het nieuwe bedrijf als een aanwinst voor de chemische industrie in Groningen.

Gewonden bij handgelpompje IKEA

Even naar de IKEA en voordat je naar binnen gaat je handen ontsmetten, het is allemaal niet zo ingewikkeld. Toch is het jammer als er geen handgel, maar riool- en gootsteenontstopper in de pomp blijkt te zitten, zo ondervonden bezoekers van het filiaal in Haarlem op zaterdagochtend.

Volgens IKEA Nederland is sprake van een menselijke fout en wel bij een schoonmaker. Die zou de Nederlandse taal niet geheel machtig zijn geweest, waardoor een deel schoonmaakmiddel en ontstopper in een fles met desinfecterende vloeistof terecht is gekomen. Het gevolg: een medewerker en een aantal klanten liepen brandwonden aan hun handen op.

Letselschadebureau JBL&G zegt dat twee klanten eerstegraads brandwonden hebben opgelopen door de ontstopper. "Hun handen begonnen enorm te branden en pijn te doen, nog voor ze de winkelvloer bereikten." Na opgevangen te zijn in het bedrijfsrestaurant kwamen de klanten bij hun huisarts terecht, die de brandwonden constateerde.

Wat JBL&G aan schadevergoeding en smartengeld gaat eisen is nog niet bekend, IKEA heeft inmiddels laten weten extra maatregelen te hebben genomen. Alle winkels zijn op de hoogte en medewerkers zijn extra geïnformeerd. De schoonmaker voelt zich volgens IKEA 'heel schuldig', en wilde uiteraard nooit dat dit zou gebeuren - om even een FLISBERGET in te trappen.

Politie zoekt getuigen gewelddadige afpersing

De politie onderzoekt een zaak waarin een 22-jarige man uit Heerlen afgeperst zou zijn. Dit heeft dinsdag 17 maart geleid tot een mishandeling in Munstergeleen. De politie komt graag in contact met getuigen die mogelijk over meer informatie beschikken.

Mishandeld tijdens autorit
Dinsdagavond 17 maart rijdt het slachtoffer rond 19.00 uur naar de parkeerplaats op de Botkuilweg in Munstergeleen. Daar heeft hij afgesproken met twee personen. Dat mondt uit in een handgemeen en de verdachten nemen de 22-jarige Heerlenaar mee in een goudgele Peugeot 206 danwel 207 en rijden richting het centrum van Munstergeleen. Om hun eerder geuite dreigementen kracht bij te zetten, wordt het slachtoffer tijdens deze autorit mishandeld. Op het Heijdenpad weet het slachtoffer de Peugeot te verlaten.

Voertuigen op parkeerplaats
Op die parkeerplaats waar het slachtoffer en de verdachten elkaar die dinsdagavond troffen, op de Botkuilweg, waren op dat moment diverse voertuigen aanwezig. Mogelijk hebben de bestuurders van deze voertuigen, danwel passerende weggebruikers, die avond de twee personen in de goudgele Peugeot gezien of waren ze getuigen van de ontmoeting. De politie komt graag in contact met eenieder die iets gezien heeft danwel meer informatie heeft. In het bijzonder komt de politie graag in contact met een aantal personen die zich rond 19.00 uur die avond op de betreffende parkeerplaats in en rond een Jaguar en Citroën C1 ophielden. Mogelijk kunnen zij het onderzoek verder helpen met informatie.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of door het tipformulier in te vullen. 

Rotterdamse politie lanceert speciale vuurwapenkliklijn

In de strijd tegen het vuurwapengeweld looft de hoofdofficier van justitie in Rotterdam sinds oktober 2019 beloningen uit voor tips die leiden tot de vondst van vuurwapens. Daarmee ‘verdient’ een tipgever maximaal 750 euro. Om de identiteit van de tipgever nog beter af te kunnen schermen, komen politie en OM nu met een speciaal 06 nummer: 06-33236432. Deze komt rechtstreeks binnen bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) een afdeling die strikt vertrouwelijk omgaat met de gegevens van de melder.

De regio Rotterdam telde afgelopen week 5 schietpartijen, waarvan de laatste met dodelijke afloop. Eind april vond een dodelijke schietpartij plaats in Dordrecht. Om het wapenbezit, het achterliggende probleem achter al deze schietpartijen, aan te pakken, kondigden politie, gemeente en OM vorig jaar onorthodoxe maatregelen aan. Naast de reguliere, bestaande aanpak van onderzoeken, preventief fouilleren en controles, werd gestart met een pilot van persoonsgericht fouilleren en een tipgeldregeling voor mensen die wapens melden.

Vertrouwelijkheid voorop
“De tipgeldregeling is helaas nog weinig gebruikt de afgelopen maanden.”, licht Mohammed Mouch, binnen de politie verantwoordelijk voor de aanpak van illegale vuurwapens, toe. “Dat kan zijn omdat de regeling nog niet genoeg bekendheid heeft. Het kan ook zijn dat mensen het spannend vinden om te melden of angst hebben dat hun gegevens openbaar zouden worden. Terwijl vertrouwelijkheid van de melder juist voorop staat. De tipgeldregeling is van meet af aan was ingericht op het vertrouwelijk melden. Door nu een 06 nummer te gaan gebruiken dat binnenkomt bij een speciale afdeling die als core business het afschermen van informanten heeft, hebben we die vertrouwelijkheid nog verder verankerd.”

Politie en OM waarborgen dat de melder van een vuurwapen niet met persoonlijke gegevens in dossiers wordt opgenomen en dat advocaat en verdachte dus niet achter hun identiteit kunnen komen. “Dat telefoontje ligt bij de TCI, het Team Criminele Inlichtingen.”, legt Mouch uit. “Je krijgt geen medewerker aan de lijn, maar spreekt je melding in op een voicemail. De TCI, gewend aan werken met afgeschermde informanten, houdt de gegevens van de melder vertrouwelijk. Zelfs voor de rest van de politie-organisatie. Zo hopen we het aantal tips over vuurwapens alsnog te kunnen vergroten en wapens van straat te halen, want dat schieten, dat moet echt stoppen. Alleen hebben we de bewoners van de wijken daar keihard bij nodig. De verantwoordelijkheid om de straten wapenvrij te krijgen, dragen we samen.”

Wapenhandel
“Criminelen maken steeds vaker gebruik van automatische wapens. Wapens waar je minder gericht mee kunt schieten en de kans op ‘verdwaalde kogels’ en onschuldige slachtoffers veel groter is.”, gaat Mouch verder. “Illegale wapens zijn volop in omloop. Ze zijn voor een prikkie te koop. Op het darkweb of via een handelstroom vanuit de Balkan. Uiteraard doen we ook onderzoek naar de wapenhandel en pakken we dit waar mogelijk aan. Zo hielden we afgelopen december in een Rotterdams onderzoek nog acht mensen aan op verdenking van grootschalige wapenhandel. Maar het is een groot en deels ongrijpbare handel en om er tegen op te treden, moeten we onderzoeken doen naar het aanbod, maar ook moeten strijden naar wat er al in omloop is. En op dat punt zijn die tips van burgers van cruciaal belang. We moeten het samen doen. Als we de straten veilig willen krijgen, moeten we samenwerken.”

Beloing
Het nieuwe mobiele nummer, 06-33236432, kan gebeld worden als mensen weten dat iemand in het bezit is van een vuurwapen. Als het vuurwapen daadwerkelijk op het aangegeven adres wordt gevonden, ontvangt de tipgever een beloning van maximaal 750,-. “De beloning is tot op heden vier keer uitgekeerd, maar we hopen dat dat er de komende maanden veel meer worden.” De regeling geldt voor het hele werkgebied van de politie Rotterdam, dus het Rijnmondgebied en het Zuid-Holland Zuid gebied.

Pathé brengt oude bekenden weer terug in bioscoop

Vanaf 1 juni mogen bioscopen weer voor een kleiner publiek de deuren openen. Pathé heeft zojuist bekendgemaakt welke films zij gaan vertonen en wat er verandert aan de bioscoopervaring.

Zo worden er een aantal blockbusters van stal gehaald. Christopher Nolan's Interstellar zal vertoond worden in de IMAX-zalen en Harry Potter & The Deathly Hallows Part 1 & 2 zullen voor het eerst in Nederland te zien zijn in 4DX. Een week later zullen er voorpremières zijn van de Rundfunk-film Jachterwachter. Ook zullen films terugkomen die net in release waren toen de coronacrisis begon zoals Vin Diesel als Bloodshot, De Beentjes van St. Hildegard en Pixar's Onward.

Hieronder is ook te vinden hoe het zal gaan met zaalindeling en welke extra maatregelen de bioscoopketen zelf neemt. De kaartverkoop gaat overigens vandaag weer van start.

Dolfijn Zafar na reddingsoperaties toch overleden

SOS Dolfijn komt vandaag met triest nieuws. Na verschillende reddingsoperaties is de inmiddels beroemde dolfijn Zafar toch overleden. Hij spoelde gisteren aan op het strand van Wijk aan Zee.

De tuimelaar volgde enige tijd het vrachtschip Tres Hombres. Voor de Franse westkust kreeg de bemanning gezelschap van het dier, dat het schip sindsdien bleef volgen. Uiteindelijk kwam hij daardoor in de Amsterdamse haven terecht.

Zijn gezelschap werd op prijs gesteld, maar voor de gezondheid van het dier was het niet goed om te lang in de haven te blijven. SOS Dolfijn deed er daarom alles aan om hem in veiliger vaarwater te brengen.

Lastige operatie
Dat bleek een lastige operatie. De eerste reddingspogingen mislukten dan ook. Na een drie uur durende actie, slaagde de stichting er tenslotte in om de tuimelaar via IJmuiden naar de Noordzee te brengen.

Maar gisteravond kreeg SOS Dolfijn een verdrietig telefoontje: er bleek een dode dolfijn aangespoeld te zijn. Na het bekijken van beeldmateriaal ontdekten medewerkers al snel dat het om Zafar ging.

Doodsoorzaak
Vanochtend is de dolfijn van het strand gehaald. Het lijkt erop dat het dier nog maar kort dood is, meldt SOS Dolfijn. Hoe het dier precies is overleden, is nog niet duidelijk.

'Opvallend is wel dat het staartblad mist. De oorzaak van deze amputatie is ook nog niet bekend', schrijft de stichting. De dolfijn is daarom naar de Universiteit van Utrecht gebracht, waar een onderzoek zal plaatsvinden naar de doodsoorzaak.

SOS Dolfijn zegt 'zeer aangedaan te zijn door dit verdrietige nieuws'.

FOK! Wat eten we vandaag? #gehaktdag

Elke woensdag en zondag bereiden users in ons subforum Culinesse à  gogo volgens een van te voren bedacht thema een maaltijd. De algemene spelregels zijn simpel: op de bewuste dag maak je je gerecht en post je in de loop van de dag/avond een foto van je (mis)baksel in het thema-topic van die dag. Aanvullende voorwaarden worden per thema in het thematopic geplaatst. 

Vandaag is het thema heerlijk voor de hand liggend: woensdag is van oudsher gehaktdag! Ze zeggen wel eens dat kip het meest veelzijdige stukje vlees is, maar met gehakt kun je heel veel kanten uit; als opvulling door de spaghetti, gevulde paprika's, op een pizza, een broodje hamburger van de bbq, door een ovenschotel, in een wrap, door de soep of natuurlijk de traditionele bal gehakt. Op die laatste valt natuurlijk ook weer eindeloos te varieren. Zoals bijvoorbeeld deze gehaktbal met een verrassende vulling, of deze gehaktbal met kaas en mosterd

Nieusgerig geworden naar de thema's die al geweest zijn of nog komen gaan? Hier vind je het overlegtopic. Hint: Voor komende zondag staat er pizza op de planning Wat is jouw favoriete recept met gehakt? 

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Russell Crowe uit zijn verkeersagressie in Unhinged

Heb jij ook last van agressie in het verkeer? Russell Crowe heeft er iets meer last van dan anderen in de film Unhinged, waar een nieuwe trailer van is verschenen.

Rachel (Caren Pistorius) is met haar zoon Kyle (Gabriel Bateman) in de auto haastig onderweg naar haar werk. Als zij voor een verkeerslicht stopt, toetert zij naar een voor haar onbekende man (Russell Crowe). Deze zeer emotioneel onstabiel persoon is er totaal niet van gediend en laat Rachel weten waar hij toe in staat is. Hoe ver gaat deze verkeersagressie?

Hoewel in de trailer is te zien dat de film vanaf juli in de bioscoop is te zien, valt dit voor de Amerikaanse markt nog ernstig te betwijfelen. Op dit moment zijn alle grote bioscoopketens nog gesloten, de verwachting is dat dit nog enige tijd zal gaan duren. De film Unhinged is op 27 augustus in de Nederlandse zalen te bewonderen.

Steam summer sale 2020 datum gelekt!

Zoals elk jaar is ook dit jaar de datum van de jaarlijkse Steam Summer Sale weer gelekt. Dit jaar kun je los gaan vanaf 25 juni tot 9 juli. Altijd handig voor de mensen die hun backlog willen uitbreiden van honderd naar tweehonderd.

De Summer Sales van Steam staan bekend om de grote kortingen die je op games krijgt. Beste is om iedere dag even te checken of er iets op jouw verlanglijstje in de aanbieding is.

Steam Sale

Morgen uitgebreide blik op Ghost of Tsushima

In een nieuwe State of Play krijgen we een uitgebreide blik op Ghost of Tsushima. De State of Play bevat achttien minuten aan gameplay. We zien onder meer hoe combat en exploration eraan toegaat in de game.

De State of Play bevat verder geen informatie over PlayStation 5, dus daarvoor hoef je niet te kijken. De State of Play begint morgen om 22:00 uur Nederlandse tijd.

FvD pleit voor terugkeer I Amsterdam-letters

We hebben er een tijdje niets meer over gehoord, maar nu laait de discussie over de I Amsterdam-letters toch weer op. Forum voor Democratie (FvD) pleit er namelijk voor dat de letters zo snel mogelijk weer te zien zijn op het Museumplein in Amsterdam. 'Wij willen dit symbool van gastvrijheid terug.' Dat staat in het plan voor een 'intelligente kickstart voor ondernemers', zo meldt De Telegraaf.

Letters op terrassen
'Amsterdam verkeert in een crisis en we hebben ondernemers en bezoekers hard nodig', aldus FvD-fractievoorzitter Annabel Nanninga. De letters zouden daarom met spoed teruggeplaatst moeten worden, is het idee. Ook wil de partij dat er onderzoek gedaan wordt naar terrasmogelijkheden op het Museumplein, in het Westerpark en andere locaties waar genoeg ruimte is.

Horecaondernemers mogen daar dan in elk geval deze zomer gebruik van maken. En eigenlijk zouden er 'op al deze locaties I Amsterdam-letters moeten staan', vindt de partij.

Beslissingen terugdraaien
Volgens Nanninga moet de stad in elk geval bliksemsnel met een plan komen om de bezoekerseconomie te herstellen. Waarbij ingezet wordt op 'hoogwaardig toerisme en terugdringen van schreeuwtoerisme'.

Zelf stelt ze onder meer voor om openingstijden te verruimen en reclamebelasting volledig af te schaffen. Daarnaast hoopt Nanninga dat sommige beslissingen teruggedraaid worden, waaronder het verbod op diesel- en benzineauto's in 2030.

Ook het plan om heel Amsterdam gasvrij te maken in 2040, staat wat haar betreft op de tocht. 'Dit is onze inzet, zo komen we samen de crisis uit.'

De i Amsterdam letters in vervlogen tijden (Foto: FOK!)
De I Amsterdam letters in vervlogen tijden (Foto: FOK!)

Drie dronken Polen weigeren trein te verlaten

Dinsdagavond laat zijn drie Poolse mannen zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden in een trein in Vlissingen. Op het verzoek van medewerkers van de trein om de coupé te verlaten gingen zij niet in, daarom werd de assistentie van de politie ingeroepen.

De drie mannen sliepen en waren, volgens waarnemingen van de agenten, dronken. Zij zijn, rond 01.00 uur in de nacht van dinsdag op woensdag, wakker gemaakt en vervolgens werd hun gevraagd om zich te legitimeren. Ze weigerden de trein te verlaten en begonnen te schelden, schoppen, spugen en uitten doodsbedreigingen in de richting van de agenten. Bij één van de mannen viel een mes uit zijn zak.

De drie zijn 25, 31 en 32 jaar oud. Agenten brachten de mannen over naar een politiecellencomplex waar ze nog vast zitten. Ze zullen vandaag gehoord worden.

Ruzie loopt uit de hand, één arrestatie voor steekpartij

Dinsdagmiddag rond 15.25 uur is een tot nu toe onbekende man aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij een steekincident dat enige ogenblikken eerder plaatsvond. Een 29-jarige Poolse man (zonder vaste woon- of verblijfplaats) was, volgens getuigen, betrokken bij een hoog oplopende ruzie met de later aangehouden verdachte. Mogelijk is deze ruzie de aanleiding voor het steekincident.

Een en ander vond plaats op de parkeerplaats van een supermarkt aan de Van Beethovenlaan in Roosendaal. Toen de steekpartij had plaatsgevonden werden direct hulpverleners opgeroepen. Politieagenten hielden de verdachte aan en hoorden getuigen. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis. Daar is hij behandeld aan zijn verwondingen.

De aangehouden verdachte was nauwelijks aanspreekbaar. Hij is overgebracht naar een politiecellencomplex. Daar wordt hij op een later moment door rechercheurs gehoord. Het slachtoffer heeft (nog) geen aangifte gedaan.

Nintendo heeft moeite met productie van Switch consoles

Nintendo kampt de laatste weken al met tekorten voor de Switch, maar die problemen dreigen groter te worden. Door COVID-19 is de productiecapaciteit wereldwijd veel minder en in sommige gevallen zelfs helemaal niks. In het begin leek Nintendo nog de dans te ontspringen omdat niet de volledige productie in China is, maar daar lijkt nu het probleem te komen. In Maleisië en de Filipijnen is alles gesloten en dus kunnen bepaalde onderdelen niet naar China toe.

Nintendo geeft aan dat in de zomer het weer normaal op gang zou moeten zijn, maar verwacht door de grote vraag weer schaarste te hebben rond de feestdagen. 

Switch

Op één na beste jaar voor PlayStation

PlayStation heeft een goed jaar achter de rug. Sterker nog, het fiscale jaar 2019 was het één na beste jaar voor PlayStation. Er werd een omzet geboekt van ruim 18.14 miljard dollar en een winst van 2.19 miljard dollar.

In dit jaar werden 13.6 miljoen PlayStation 4-consoles verscheept, wat het totaal brengt op 110.4 miljoen. Op het gebied van software werden 244.9 miljoen eenheden verscheept. Het afgelopen kwartaal was het digitale aandeel maar liefst 66%, het hoogste aantal ooit voor een kwartaal. Er zijn meer dan 41.5 miljoen abonnees van PlayStation Plus

Voor het nieuwe fiscale jaar zijn nog geen verwachtingen uitgesproken. Ongetwijfeld wachten ze nog af hoe het precies gaat lopen met PlayStation 5.

PlayStation 4 Pro_SCR2

FOK! Wat een weer: een paar lokale druppels

Tot ziens!  

Koele en polaire lucht maakt zich al enkele dagen meester van ons land. De wind is in vergelijking met de afgelopen dagen wel wat afgenomen. Verder vielen er verspreid over het land een paar buitjes. Ook ik kon zowaar 0,2 mm aftappen. Verder in het land viel er tussen de 1 en 2 mm. Kortom, het stelde geen ene reet voor.  

Gistermiddag vielen de buitjes vooral in het noorden. Lokaal kwam het zelfs tot wat hagel, maar zoals ik al zei het stelde niets voor. Er waren wel mooie luchten te zien.

Vandaag hebben we eigenlijk hetzelfde weer als gisteren. Er zijn zonnige perioden en lokaal valt er een buitje. Ook nu zal dat niet veel om het lijf hebben en is de grootste kans opnieuw voor het noorden. De maxima lopen uiteen van een koude 10 graden op Terschelling tot een mildere 15 graden in Maastricht. De wind is eerst zwak, maar neemt later op de dag toe uit een noordelijke richting. Langs de lust tot vrij krachtig.

Na vandaag is er van neerslag geen sprake meer. Als er al wat gevallen is natuurlijk. 

Vandaag een stukje muziek.  

Hallo!  

Meer weer op FOK!

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #17 (37 pics)
special
Random Pics van de Dag #16 (40 pics)
special
Random Pics van de Dag #15 (40 pics)
review
Saints Row: The Third Remastered
special
Nieuw te streamen in juni
special
35 Stomdronken Mensen
©FOK.nl e.a.