Greenpeace bezet landingsbaan op Schiphol

Actievoerders van Greenpeace hebben vanochtend de Aalsmeerbaan op Schiphol bezet. De milieuorganisatie vindt het onterecht dat de luchthavensector miljarden euro's steun krijgt om de coronacrisis door te komen, terwijl een klimaatplan ontbreekt.

Dat meldt NH Nieuws. De actievoerders betraden rond 07.00 uur de landingsbaan. Ze wisten met een meegebracht bruggetje de sloot over te steken die de openbare weg van het beveiligde gebied van Schiphol scheidt.

De Aalsmeerbaan wordt momenteel gebruikt als parkeerplaats voor vliegtuigen. Op beelden is te zien dat de actievoerders met fietsen tussen de geparkeerde vliegtuigen rijden. Ook zijn er spandoeken te zien met teksten als 'Geen poen zonder groen'.

Greenpeace wil dat het kabinet milieuvoorwaarden stelt aan KLM in ruil voor de miljardenlening om de crisis door te komen. Bij het bekendmaken van de twee tot vier miljard euro steun aan KLM liet minister Cora van Nieuwenhuizen al weten dat er van KLM verwacht wordt om de hinder en CO2-uitstoot terug te brengen. Voor Greenpeace lijken deze voorwaarden niet ver genoeg te gaan.

Actievoerders van Greenpeace voerden afgelopen december actie op Schiphol Plaza. Daarbij werden uiteindelijk 25 activisten gearresteerd.

Update 07:59 uur: We hebben live beeld!