FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 mei 2020

Defensie eert zorgpersoneel op Bevrijdingsdag met gebak

Defensie heeft op Bevrijdingsdag met militaire voertuigen gebak gebracht naar 35 zorginstellingen in Nederland. Op initiatief van de landmacht werd het zorgpersoneel op deze manier bedankt voor hun inzet in de strijd tegen het coronavirus.

Ook minister Ank Bijleveld-Schouten, staatssecretaris Barbara Visser, de Commandant der Strijdkrachten en de Commandant Landstrijdkrachten verrasten zorgpersoneel. Defensie is in de betreffende zorginstellingen betrokken (geweest) door de inzet van medisch personeel en materieel. Hieronder zijn ook de 12 zogenoemde Defensie relatieziekenhuizen waar de krijgsmacht al lang mee samenwerkt. Voor het opleiden van militairen in het geneeskundige vak of door een ziekenhuis dat personeel als reservist uitleent voor zorg aan Nederlandse militairen op missie.

Bij het Erasmus MC ontving dr. Joke Boonstra Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martijn Wijnen. Boonstra: “Dit initiatief van Defensie wordt juist op een dag als vandaag bijzonder gewaardeerd. In de afgelopen weken hebben militairen ons geweldig goed ondersteund, zowel bij de patiëntenzorg als bij complexe planningsvraagstukken. Een feestelijk moment als dit onderstreept het belang van deze samenwerking. “

Diep respect
Defensie draagt alle medewerkers in de zorg een warm hart toe. “U zet zich dag en nacht in voor onze gezondheid en daarmee voor onze veiligheid en vrijheid. U verdient diep respect van ons allemaal. Ik ben dan ook blij dat Defensiecollega’s u kunnen ondersteunen. Juist op Bevrijdingsdag willen wij onze dank en waardering overbrengen voor uw enorme inzet”, aldus de commandant van de landmacht luitenant-generaal Martin Wijnen aan het zorgpersoneel.

Vrijheid onverwacht onder druk
Wijnen: “Dit jaar herdenken we in heel ons land het einde van de Tweede Wereldoorlog. We vieren 75 jaar vrijheid. Hoe ironisch is het, dat in het jaar waarin we dit uitgebreid zouden moeten vieren, deze vrijheid op onverwachte wijze onder druk staat.”

Mirjam van Velthuizen, lid raad van bestuur UMC Utrecht, nam het gebak in ontvangst met een explosievenrobot: “Dank voor deze mooie ceremonie én het gebak als eerbetoon aan onze zorgverleners. Het zijn bijzondere tijden waarin we met jullie hulp de best mogelijke zorg leveren. Groen en wit staan zo samen in de strijd."

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

1 miljoen testen op corona-antistoffen in bloed

Nederland heeft 1 miljoen serologische tests aangekocht. Deze testen laten zien of iemand besmet is geweest met corona. Deze testen worden steekproefsgewijs uitgevoerd. Zo is het mogelijk om inzicht te krijgen in hoe het virus zich in Nederland verspreidt. Dit bevolkingsonderzoek wordt gedaan door Sanquin, het RIVM en een aantal medische laboratoria.

De testen bieden zicht op de besmettingsgraad onder de bevolking. Zo kan vastgesteld worden hoeveel Nederlanders het virus hebben gehad. Bovendien helpen de testen bij onderzoek om kennis te krijgen over de ontwikkeling van antistoffen tegen corona bij mensen die het virus hebben gehad. De testen kunnen niet aantonen of iemand immuun is tegen corona, omdat nog niet vaststaat in welke mate iemand die antistoffen heeft ontwikkeld, ook immuniteit ontwikkelt.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en speciaal coronagezant Feike Sijbesma overhandigden de testkits aan de Raad van Bestuur van bloedbank Sanquin. Het ministerie en Feike Sijbesma hebben de testkits besteld via het netwerk van de bloedbank bij het Chinese bedrijf Wantai. Dat bedrijf heeft op verzoek van Sanquin zijn hele fabriek vrijgemaakt voor de ontwikkeling van deze testkits voor Nederland.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Agressie om coronaregels bij Albert Heijn

Bij een filiaal van de Albert Heijn aan het Mathenesserplein in Rotterdam is vanavond een beveiliger in het gezicht geslagen door een persoon die zich niets van de coronamaatregelen wilde aantrekken. Het slachtoffer is met een verwonding aan het oog naar de huisartsenpost gebracht. De dader is nog voortvluchtig.

Dit meldt het Algemeen Dagblad op hun site

Twee zendmasten in Den Haag doelwit brandstichters: politie zoekt getuigen

Op maandag 4 mei is er bij twee zendmasten in Den Haag brand gesticht. Rond 01.30 uur kregen de hulpdiensten de melding dat er een brand was bij een zendmast aan de Jaap Edenweg. Een getuige heeft twee personen zien wegrennen. Het gaat om een zendmast van de hulpdiensten 'C2000'. Dat kan voor de hulpdiensten zeer grote schade kunnen opleveren.

Kort daarna rond 02.10 uur kwam er een melding dat er een brand was bij een zendmast aan de Laan van Poot. In de uitzending van Team West  wordt een getuigenoproep gedaan. Mensen met meer informatie wordt gevraagd contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaag Anoniem of via het tipformulier.

UCI maakt nieuwe wielerkalender bekend

Of we dit jaar nog gaan koersen is nog maar de vraag, maar de internationale wielerunie UCI heeft de kalender voor de WorldTour voor zowel de mannen als de vrouwen bekendgemaakt. Op 20 mei volgt de volledige kalender, waar ook de kleinere koersen een plaats krijgen op de UCI-kalender.

Normaal gesproken beginnen de renners en rensters op 1 augustus in de Strade Bianche. In augustus staan voor de mannen ook nog Ronde van Polen, Milaan-Sanremo, Critérium du Dauphiné, Londen en de GP Plouay op het programma voordat op 29 augustus de Tour de France van start gaat in Nice.

Eind september staat het WK op het programma, waarna in oktober een drukke maand gaat zijn voor de wielrenners. In die maand zullen de Giro d'Italia en de Vuelta a Espana van start gaan, waar de laatste week van de Giro overlapt met de eerste week van de Vuelta. Ook worden in die maand de klassiekers Luik-Bastenaken-Luik, Amstel Gold Race, Ronde van Vlaanderen, Paris-Roubaix en Ronde van Lombardije afgewerkt.

Vrouwen
Voor de vrouwen is de kalender ook uitgewerkt. De Giro Rosa, de belangrijkste rittenkoers bij de vrouwen, gaat van start op 11 september en eindigt op 19 september, waarna het WK op het programma staat. Net zoals bij de mannen hebben de wielrensters een drukke maand oktober te gaan met als uitschieter op 25 oktober de eerste editie van Parijs-Roubiax bij de dames. Het jaar wordt in november afgesloten met een eendaagse wedstrijd in de Vuelta.

HBO Max wil deelnemen aan Emmy-race

Het zal in Europa nog even wachten worden op de lancering van het streamingplatform van HBO, maar de strategie wordt wel steeds duidelijker. Variety meldt dat HBO Max een duidelijk plan heeft om in ieder geval een plekje te veroveren tijdens de race voor de Emmy Awards. 

HBO zelf is geen onbekende in de Emmy-race. Met Game of Thrones domineerde het bedrijf jarenlang zo'n beetje alle categorieën. Nu het streamingplatform klaar wordt gemaakt voor lancering in de VS is achter de schermen al langer een team bezig om te zorgen dat de content die zal verschijnen ook zal opvallen tijdens de ceremonie voor de televisieprijs. 

Op 27 mei, vier dagen voor de deadline voor deelname aan de Emmy's, verschijnen er volgens het bedrijf in ieder geval twee kanshebbers. Ten eerste  Love Life, met Anna Kendrick in de hoofdrol, vertelt over een vrouw die op zoek is naar liefde en de kijker wordt in deze anthologieserie ieder seizoen meegenomen in het liefdesleven van een andere hoofdrolspeler. De serie wordt geproduceerd door Lionsgate Television en Feigco Entertainment. Anna Kendrick zelf, Paul Feig, Bridget Bedard en Dan Magnante zijn aan het project verbonden als uitvoerend producenten.

Ook Legendary, een serie die laat zien wat de ondergrondse 'ballroom community' inhoudt, zal worden ingezonden. De serie zal worden geproduceerd door Scout Productions, een productiehuis dat eerder verantwoordelijk was voor de hitserie Queer Eye

Beide series hebben 10 afleveringen en die zullen in de VS allemaal beschikbaar worden op 27 mei. 

Anna Kendrick in Love Life (Foto: HBO Max)
Anna Kendrick in Love Life (Foto: HBO Max)

Robert Rodriguez eerste regisseur nieuwe seizoen The Mandalorian

Robert Rodriguez heeft via Twitter bevestigd dat hij een van de regisseurs is van het nieuwe seizoen van The Mandalorian. Dit meldt Deadline.

Rodriguez werd bekend door de regie en als producer van de culthit Sin City. Verdere details over het tweede seizoen van de Star Wars-spinoffserie zijn nog niet bekendgemaakt. De eerste aflevering zal in november verschijnen op Disney+. Het was een van de weinige televisieseries die precies voor de Coronacrisis de opnameperiode had afgerond. 

Inmiddels is aangekondigd dat naast Pedro Pascal in de rol van Mando ook Gina Carano, Giancarlo Esposito, Emily Swallow, Carl Weathers, Omid Abtahi, Werner Herzog, Nick Nolte, Julia Jones en Ming-Na Wen terug zullen keren naar het Star Wars-universum.

Bij de tweet laat Rodriguez weten: "Het is een grote eer om bekend te maken dat ik de grootste ster in het universum heb mogen regisseren."

Robert Rodriguez eerste regisseur nieuwe seizoen The Mandalorian (Foto: Rodriguez via Twitter)
Robert Rodriguez eerste regisseur nieuwe seizoen The Mandalorian (Foto: Rodriguez via Twitter)

Ontmoet de cast van Xenoblade Chronicles

Eind deze maand komt de remake van Xenoblade Chronicles uit voor Nintendo Switch. In een nieuwe trailer toont Nintendo meer van het verhaal met gameplay. Ook gaat de trailer dieper in op enkele essentiële personages uit de game.

Xenoblade Chronicles: Definitive Edition komt met verbeterde graphics en nieuwe content aan het einde van het verhaal. Dit moet ervoor zorgen dat het verhaal een bevredigender einde heeft. Of dat is gelukt gaan we zien vanaf 29 mei.

Microsoft komt met maandelijkse updates voor volgende generatie

Microsoft kondigt 'Xbox 20/20' aan, een initiatief waarmee het bedrijf maandelijkse updates wil geven over ontwikkelingen rondon de volgende generatie van gaming. Op 7 mei wordt dit initiatief afgetrapt met de al aangekondigd eerste blik op next-gen gameplay.

Overmorgen krijgen we gameplay en trailers te zien van third-party games die komen naar Xbox Series X. Ook worden er games aangekondigd die gebruik  maken van het Smart Delivery-systeem, die het mogelijk maakt om games die je koopt op Xbox One ook te spelen op Series X. In juli krijgen we de eerste beelden te zien van first-party titels die ontwikkeld worden door Xbox Game Studios.

Tot slot heeft Microsoft het opstart-logo met muziekje beschikbaar gemaakt. Die vind je hieronder terug.

COVID-19: 317 nieuwe besmettingen en 86 doden, totaal 41.087 en 5168

Tot en met 5 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 41.087 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 317 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.126 (+89) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 86 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5168 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Olifantje binnen één minuut geboren in ARTIS

Maandagavond 4 mei om 21.09 uur is in ARTIS een olifantje geboren. Het is een mannetje. De bevalling is heel voorspoedig verlopen. Het kalf kwam in slechts één minuut ter wereld en een kwartier later stond het al op vier poten. Na een paar uur dronk het kalf van de eerste moedermelk, biest genaamd. Dit is het vijfde kalf van moeder Thong Tai, de matriarch van de kudde Aziatische olifanten in ARTIS. Ruim drie jaar geleden werd voor het laatst een olifantenkalf geboren in ARTIS. Er leven nu vijf Aziatische olifanten in ARTIS; de matriarch, haar twee dochters, de mannelijke bul en sinds gisteren het kalfje. Het kalfje gaat naar verwachting aanstaande vrijdag voor het eerst naar het buiten.

Bevallen in alle rust
De verzorgers hadden maandagavond al via de camera’s al opgemerkt dat er iets stond te gebeuren. De kudde vertoonde vanaf 20.00 uur ander gedrag. De dieren liepen heen en weer, klapperden met de oren, zwiepten met de staarten en maakten een kakofonie van geluiden. De verzorgers waren op dat moment in allerijl onderweg naar ARTIS. Toen ze aankwamen in het binnenverblijf van de olifanten was het kalf al geboren. “Maar zo’n kalfje al op vier poten zien staan is natuurlijk ook een prachtige binnenkomst”, aldus Peter Bleesing, olifantenverzorger in ARTIS.

Een ervaren moeder
Het kalf is het vijfde jong van de moeder. De bevalling leek sprekend op die van de laatste keer, bleek uit de camerabeelden. De olifantenkoe strekte haar poten vooruit en achteruit. Op een gegeven moment liep ze vooruit naar het einde van de stal en tilde haar poten op. En daar kwam het kalf er al uit. Binnen één minuut was het geboren. Een kwartier later stond het al op vier poten. De moeder bood al snel haar tepels aan het jong aan, om het drinken te stimuleren. De eerste moedermelk, biest genaamd, is heel belangrijk voor het kalf omdat het veel belangrijke voedingsstoffen en afweerstoffen bevat. De verzorgers hoorden het jong al snel na de geboorte smakkende geluiden maken en zagen dat het jong probeerde om te drinken.

Familiegebeurtenis
De twee dochters van de olifantenkoe waren bij de geboorte aanwezig en hadden veel interesse in het kalf. Ze bleven constant in de buurt en liepen na de geboorte meteen rondjes om hun nieuwe halfbroer. Zijn vader, de bul, verbleef op enige afstand. Het meemaken van geboortes en het grootbrengen van jongen is belangrijk en leerzaam voor de andere koeien in een olifantenkudde. Op deze wijze worden zij voorbereid op het werpen en grootbrengen van hun eigen jongen in de toekomst. De olifanten betasten en besnuffelen elkaar doorlopend. Geur is naast tast en geluid heel belangrijk in hun communicatie.

Een dracht van 21 maanden
Aziatische olifanten (Elephas maximus) hebben een lange dracht van maar liefst 20 tot 22 maanden. De matriarch is deze keer na 634 dagen bevallen, 2 dagen na de verwachte datum. Tijdens de dracht was de moeder 300 kilo aangekomen, op een gewicht van 4.000 kilo is dat verhoudingsgewijs niet zo veel. Een pasgeboren olifantje weegt ongeveer 100 kilo, de rest is vruchtwater en placenta.

Bedreigd door de mens
Aziatische olifanten leven van oorsprong in tropische bossen, bij voorkeur aan bosranden en in grassige open stukken bos in Sri Lanka, India en Zuidoost- Azië. Het huidige aantal Aziatische olifanten in het wild wordt geschat op 28.000- 42.000. Ze hebben een bedreigde status volgens de International Union for Conservation of Nature (IUCN). De grootste bedreigingen zijn de jacht en het verdwijnen van hun leefgebied door landbouw en ontbossing. ARTIS maakt onderdeel uit van het Europese fokprogramma (EEP) voor Aziatische olifanten.

Groenendijk pleit voor tijdstraf bij gele kaart: "Dat is eerlijker"

Alfons Groenendijk is van mening dat tijdstraffen ingevoerd moeten worden in het betaalde voetbal. De clubloze trainer vindt dat de tegenstander in de huidige regelgeving geen voordeel heeft wanneer een speler een gele kaart pakt. Een tijdstraf kan daar volgens Groenendijk verandering in brengen.

Volgens Voetbal International is de KNVB bezig met een onderzoek naar de invoering van vijf nieuwe spelregels. De bond onderzoekt de haalbaarheid van de invoering van tijdstraffen, zuivere speeltijd, een self pass, een intrap en onbeperkt wisselen.

Groenendijk reageert positief op een voorstel om een tijdstraf van vijf minuten te verbinden aan een gele kaart. "Ik ben daar al lange tijd voorstander van."

"Als je nu een stevige overtreding maakt, krijg je een gele kaart, maar daar schiet de tegenstander in principe niets mee op. Pas in de volgende wedstrijd ben je dan eventueel geschorst."

"Dat klopt eigenlijk niet, dan is een tijdstraf eerlijker, legt de ex-trainer van ADO Den Haag uit. Bij hockey moet een speler bij een groene kaart twee minuten van het veld en bij een gele kaart bedraagt de tijdstrijf vijf minuten."

Bij een zwaardere overtreding kan zelfs een tijdstraf van tien minuten worden uitgedeeld. "Je hoort nu vaak dat een speler een slimme gele kaart pakt. Dat is toch schandalig?"

"Als je een tijdstraf van bijvoorbeeld vijf of tien minuten verbindt aan een gele kaart, ben je daar meteen vanaf", stelt voormalig hockey-coach Marc Lammers.

"Let maar op: dan krijg je véél minder overtredingen, omdat er sociale controle ontstaat. Pak je geel, dan dupeer je je eigen teamgenoten. Dan krijg je die op je dak en denk je de volgende keer wel twee keer na."

Man gezocht voor dragen gezichtsmaskkker

In de Amerikaanse stad San Diego wordt een man gezocht die in een supermarkt rondliep met een gezichtsmaskkker op. Helaas werd dit niet door het personeel gewaardeerd en werd hij gesommeerd om het maskkker af te zetten. De man deed dit met enige tegenzin, betaalde voor zijn producten en verliet uiteindelijk zonder problemen de winkel.

De politie begon een onderzoek nadat beelden van de man via sociale media werden verspreid. De man wordt nu gezocht in verband met het 'verspreiden van haat'.

Stam: "Ik kwam tot conclusie dat ik hiervoor niet naar Feyenoord was gekomen"

Het dienstverband van Jaap Stam als trainer van Feyenoord bleef beperkt tot slechts achttien wedstrijden. Na de smadelijke 4-0 nederlaag tegen Ajax in oktober vorig jaar gaf de oud-verdediger er de brui aan, maar de beslissing om De Kuip te verlaten kwam niet van de ene op de andere dag. Stam zag technisch directeur Martin van Geel en algemeen directeur Jan de Jong kort na elkaar vertrekken uit De Kuip, waardoor er gelijk al de nodige twijfels ontstonden bij de voormalig Oranje-international.

"Ik had met Martin en Jan al afspraken gemaakt over de invulling van de selectie en over spelers die wellicht zouden vertrekken, dat soort dingen", blikt Stam terug in gesprek met Goal.

"Maar in mijn laatste week als trainer van PEC Zwolle werd ik opeens geconfronteerd met het vertrek van Martin. En een week voor de start van het nieuwe seizoen ging ook Jan weg. Ik was opeens helemaal op mijzelf aangewezen bij Feyenoord."

"Opeens kwamen er andere mensen aan het roer te staan die deze functies nooit eerder hadden bekleed (Sjaak Troost en Mark Koevermans, red.)", vervolgt Stam. "Ik kreeg gelijk te horen dat er geen geld was voor aankopen."

"Er waren enkele spelers verkocht, maar van dat geld konden geen nieuwe spelers worden aangetrokken." Stam zag in de voorbereiding op het nieuwe seizoen onder meer Tonny Vilhena (FK Krasnodar) en Jeremiah St. Juste (FSV Mainz 05) vertrekken bij Feyenoord.

Onder meer Leroy Fer, Marcos Senesi en Rick Karsdorp werden naar Rotterdam gehaald, maar desondanks bleef Stam ontevreden over de samenstelling van de selectie. "Er kwamen spelers binnen die weinig hadden gespeeld en daarnaast moest ik gebruik maken van jongelingen."

"Dat was op zich geen probleem. Maar ik benadrukte tevens dat de verwachtingen misschien wel te hooggespannen waren. We hadden echt tijd nodig om te groeien. Dat was volgens de clubleiding geen probleem. Maar tegelijkertijd moest ik in de eerste vier tot vijf maanden spelers fit krijgen én resultaten boeken. Zo gaat dat nou eenmaal in de voetballerij."

"Ik kwam dan ook tot de conclusie dat ik hiervoor niet naar Feyenoord was gekomen en dat het wellicht beter was dat iemand anders het van mij zou overnemen. Bij mijn aantreden was namelijk een heel andere voorstelling van zaken gegeven", aldus Stam, die achteraf gezien misschien liever bij PEC was gebleven.

"Ja, maar dat is makkelijk praten. Het had te maken met de mensen die vertrokken en wat er allemaal gebeurde in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Ik zat soms vaker in mijn kantoor dan dat ik op het veld stond, want er waren ontzettend veel zaken die mijn aandacht opeisten."

"Langer bij PEC blijven was wellicht een optie geweest en als ik geweten had welke problemen er speelden bij Feyenoord, dan had ik waarschijnlijk een andere keuze gemaakt. Maar dat was niet het geval en in het voetbal loopt het niet altijd zoals je wenst."

"Wanneer een club als Feyenoord je wil hebben denk je natuurlijk al snel: Oké, dat klinkt goed. Dan zet je die stap, al bleek achteraf dat het geen goede match was." Stam heeft onlangs gesproken met FC Cincinnati over de vacante trainerspositie, maar de gesprekken zijn vanwege de coronacrisis op de lange baan geschoven.

22-jarige in been geschoten, politie zoekt getuigen

Maandagavond rond 19:30 uur raakte een 22-jarige Rotterdammer gewond bij een schietincident op de Crooswijkseweg in Rotterdam. Met een schotwond aan zijn been is hij voor behandeling naar een ziekenhuis vervoerd. De politie is een onderzoek gestart naar de toedracht en spreekt graag met getuigen.

Drie mannen liepen op de Rotterdammer af waarna hij in zijn been werd geschoten. Ze vluchtten vervolgens met de auto waar ze kort ervoor uitstapten. Terwijl het slachtoffer door ambulancemedewerkers werd behandeld, zochten agenten in de omgeving naar verdachten en startten ze een buurtonderzoek. Twee mannen die kort daarna op de Bosdreef werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid, bleken er niets mee te maken te hebben. Ze zijn heengezonden.

Wat zich exact afspeelde en wat aan het schietincident vooraf ging, wordt onderzocht. De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Vrachtwagendieven rijden opzettelijk op politiewagen in

Vrachtwagendieven reden op de A2 bij Best met opzet vol gas achteruit tegen een politieauto, waar niet alleen een politieman, maar ook zijn diensthond in zat.

Op dinsdag 24 december wordt ’s nachts tegen tweeën vanaf een industrieterrein in Best een vrachtwagen gestolen. De vrachtwagen rijdt naar de A2 richting Eindhoven, maar wordt al snel opgemerkt door een surveillerende politieauto:

De vrachtwagen voert geen verlichting, slingert en staat soms stil... Midden op de snelweg. De politieagent geeft een stopsignaal, seint met zijn verlichting, voert blauwe zwaailichten, maar de bestuurder van de vrachtwagen reageert nergens op.

Dan, als de vrachtwagen midden op de A2 stilstaat, rijdt deze ineens achteruit en ramt de politieauto aan de bestuurderszijde. Als hij weer weg rijdt, sleept hij de politieauto een eindje mee. De politieman komt met de schrik vrij, maar heeft wel doodsangsten uitgestaan. Ook de diensthond mankeerde gelukkig niks... Maar dit had heel anders af kunnen lopen.

De politie heeft beelden vrijgegeven van de daders, ook is er een animatie gemaakt van de rijroute van de dieven. De politie vraagt mensen die informatie kunnen verschaffen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Drie aanhoudingen vanwege betrokkenheid poging moord Utrecht

De politie heeft op dinsdag 28 april en woensdag 29 april twee mannen uit Utrecht en één uit Soest aangehouden. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij een poging tot moord, vorig jaar in de omgeving van de Hopakker en de Adelaarstraat in Utrecht, en deelname aan een criminele organisatie.

Op woensdagavond 30 oktober 2019 rond 23.30 uur ’s avonds wordt de politie gebeld. Aan de Adelaarstraat zouden drie personen met bivakmutsen achter een man aan rennen. Vervolgens zou het slachtoffer ernstig mishandeld zijn. De drie personen zijn er daarna in een vermoedelijk gestolen busje vandoor gegaan. Het 28-jarige slachtoffer raakte bij de mishandeling zwaargewond en werd bij de mishandeling onder meer op zijn hoofd geslagen. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling.

De drie aangehouden mannen zijn 26, 23 en 22 jaar oud. De rollen die zij hebben gehad bij deze mishandeling worden nader onderzocht. De eerste komt uit Soest, de andere twee uit Utrecht. De 26-jarige man uit Soest zat tijdens zijn aanhouding al vast. Hij werd in november 2019 opgepakt vanwege zijn rol bij betrokkenheid bij de moord op Derk Wiersum in Amsterdam. De criminele organisatie waar de drie mannen vermoedelijk deel van uit maken wordt ervan verdacht liquidaties te faciliteren door auto’s te stelen, te helen en te leveren voor gebruik bij het plegen van ernstige geweldsmisdrijven. Een garagebox aan de Oosterleestraat te Utrecht is hierbij in beeld gekomen. Daarnaast bestaat het vermoeden dat de mannen zelf ook geweldsmisdrijven uitvoeren of laten uitvoeren.

Het onderzoek naar de poging tot moord in de omgeving van de Hopakker en de Adelaarsstraat in Utrecht is nog in volle gang. Meer arrestaties worden niet uitgesloten.

Bewoners opgepakt na explosie in woning

De politie heeft op zaterdagavond twee bewoners van een woning in een complex aan de Wibenaheerd in Groningen, waar vrijdagavond een explosie plaatsvond, aangehouden. De verdachten werden aangehouden nadat er in de woning explosieve stoffen waren aangetroffen.

Tijdens een huiszoeking op zaterdag in de zwaar beschadigde woning, werd er verdacht materiaal aangetroffen. Om die reden werd de directe omgeving opnieuw ontruimd en werden omwonenden opgevangen. Directe omwonenden moesten vrijdagavond na de explosie ook al hun woningen verlaten en zij werden toen ook opgevangen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) verrichtte zaterdagavond onderzoek en trof explosieve stoffen aan in de woning. De EOD heeft deze stoffen op zaterdag en zondag afgevoerd en onschadelijk gemaakt.

Zondag werd het onderzoek naar de aanwezigheid van explosieve stoffen in de woning afgerond. De bewoners konden toen terug naar hun huis. Het onderzoek in relatie tot de explosieve stoffen is nog niet afgerond evenals het onderzoek naar de oorzaak van de explosie. De twee aangehouden verdachten zitten vast.

Opnieuw extra geld voor devices en onderwijs op afstand

Minister Slob (onderwijs) trekt nog eens 3,8 miljoen euro uit om leerlingen te ondersteunen die thuis lessen volgen maar hiervoor geen laptop of tablet tot hun beschikking hebben. Daarmee kunnen 11.500 leerlingen worden ondersteund. Met de 2,5 miljoen euro die de minister eind maart beschikbaar stelde, werden al bijna zevenduizend leerlingen aan een device geholpen.

"Het is belangrijk dat alle leerlingen goed onderwijs op afstand kunnen volgen", benadrukt minister Slob. "Ook nu basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs op 11 mei weer deels opengaan, blijft dat aan de orde."

Grotere vraag naar devices
SIVON, de ict-coöperatie van schoolbesturen die de devices regelt, kreeg hiervoor de afgelopen weken meer aanvragen binnen dan ze aan laptops en tablets had ingekocht. Ook andere initiatieven om gebruikte laptops te verzamelen en te verdelen onder kinderen boden nog onvoldoende soelaas. Minister Slob zocht daarom naar manieren om verder in de behoefte aan devices te voorzien.

Naar verwachting kunnen met het extra geld alle ingediende aanvragen worden ingewilligd. Uitgangspunt blijft hierbij dat eerst scholen en gemeenten kijken hoe ze kunnen ondersteunen en dat SIVON waar nodig bijspringt. Van schoolbesturen wordt dan een eigen bijdrage gevraagd van 25 procent.

Covid-19-herstelplan moet ook klimaatcrisis verder aanpakken

Terwijl de EU bezig is met haar herstel na impact van de pandemie, zeggen EP-leden dat de Green Deal centraal moet staan in elk herstelpakket. De huidige crisis en de gevolgen ervan blijven een onmiddellijke prioriteit, maar het Europees Parlement richt zich ook op een strategie voor de periode die ná de crisis komt.

In een resolutie op 17 april, zeiden EP-leden dat de EU een omvangrijk herstelpakket nodig heeft, met de Green Deal als de basis om de economie te stimuleren en klimaatverandering tegen te gaan.

Impact op CO2-uitstoot
Tijdens de strenge quarantainemaatregelen in Europa, hebben het verminderde verkeer en economische activiteiten de luchtverontreiniging teruggedrongen. Grote Europese steden hebben een grote daling in stikstofdioxide-concentraties vastgesteld, soms met de helft minder.

Het sluiten van kantoren, het stilleggen van industrie en aanzienlijk minder reizen hebben de CO2-uitstoot verlaagd. Er wordt ook een afname verwacht van het elektriciteitsgebruik tijdens het eerste kwartaal van 2020.

Door de verwachtingen over gedaald elektriciteitsgebruik en industriële activiteiten, daalde eveneens de kostprijs van emissierechten in het EU-emissiehandelssysteem (ETS) met 40% tussen midden-februari en midden-maart 2020.

EU-klimaatwet
Op 28 november 2019 verklaarde het Europees Parlement een klimaatnoodtoestand en riepen EP-leden op om alle wetgeving overeen te stemmen met de doelstelling om de klimaatopwarming onder 1,5°C te houden. De Commissie heeft in december de Green Deal voorgesteld, gevolgd door een EU-klimaatwet in maart om de EU klimaatneutraal te maken tegen 2050.

In januari wilde het Parlement echter ambitieuzere emissiedoelstellingen dan die van de Commissie om te verzekeren dat de EU haar klimaatdoelstelling bereikt.

Tijdens een vergadering met de milieucommissie van het Parlement op 15 april, zei uitvoerend vicevoorzitter van de Commissie, Frans Timmermans, dat de tijdlijn voor de klimaatwet niet zal veranderen, en hij beloofde tegen september een aangepast voorstel met een verlaging van de emissiedoelstelling voor 2030.

De klimaatwet moet goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de Raad van Ministers voor het van kracht kan worden. Het Parlement wilt dat de EU deze doelstellingen aanneemt ruim vóór de COP26 VN-klimaatconferentie, die door de pandemie tot 2021 werd uitgesteld.

FOK! Wat een weer: Tja

Hallo!

We zijn weer vertrokken voor een nutteloze weerbericht-week. We kunnen elke dag weer hetzelfde intikken. Gelukkig heb ik een ideetje om het weerbericht nog wat kleur te gaan geven, maar daar heb ik vandaag nog geen tijd voor. 

Droog, perioden met zon en temperaturen tussen de 15 en 20 graden. De wind draait naar een oostelijke richting, maar is met kracht 3 tot 4 niet al te sterk. Dit staat ons deze week te wachten.

En wat er rond het weekend gaat gebeuren wil ik het nog niet over hebben, dat is te erg voor woorden.  

Fijne week!

Meer weer op FOK!

Zonnige perioden b (Foto: Interpretatie)
Dit soort plaatjes gaan we nog vaak zien deze week. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
31 Random Pics van de Dag #9
special
56 Hele Slechte Ouders - Zo moet het dus niet!
special
40 Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #2
special
40 Random VrijMiBabes #2 (not very sfw)
review
Cannibal Cuisine
special
31 Random Pics van de Dag #8
©FOK.nl e.a.