FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 mei 2020

Ook FunX buigt voor moslimterreur, stopt met Ramadanshow

Radiozender FunX stopt met hun dagelijkse uitzending van 'Ramadan Late Night'. Niet vanwege tegenvallende luistercijfers, maar omdat een stelletje debiele moslims presentator Morad El Ouakili met de dood bedreigden. Hoe durven ze tijdens de Ramadan muziek te draaien? Op hun website kwam de jongerenzender met een verklaring, die hieronder te lezen is.

"Vorig jaar lanceerde FunX 'Ramadan Late Night'. Onder deze naam brachten we verhalen waarin de beleving van de ramadan centraal stond in de vorm van een radioprogramma, maar ook online, op social media en in de vorm van een podcast. Op basis van de vele positieve reacties van zowel publiek als gasten die hun verhaal deden, hebben we ervoor gekozen dit concept dit jaar te herhalen.

Dit heeft onverwacht heftige reacties op social media opgeroepen. Muziek en ramadan gaan volgens sommigen niet samen en daarom zou het programma van naam moeten veranderen. Diverse medewerkers van FunX en hun omgeving zijn met de dood bedreigd en aangezien hun veiligheid vooropstaat hebben we extra beveiliging in moeten huren. Een voor ons onacceptabel gevolg van een initiatief dat bedoeld was om mensen samen te brengen.

Er zijn gelukkig ook mensen geweest die wel op een respectvolle manier hebben aangegeven waarom zij de naam 'Ramadan Late Night' ongepast vinden. Die feedback nemen wij serieus. FunX staat altijd open voor kritiek en alle content die wij maken, maken wij samen met onze doelgroep. Het gesprek met het publiek voeren over maatschappelijke onderwerpen betekent dat je ook bereid moet zijn naar elkaar te luisteren. Dat is de kracht van FunX.

Daarom hebben we besloten de show 'Ramadan Late Night' te schrappen. Tegelijkertijd geldt dat de ramadan nu een dagelijkse realiteit is in het leven van een deel van ons publiek en dus zullen wij dit onderwerp niet uit de weg gaan. Ons doel is nu meer dan ooit om mensen in deze tijd samen te brengen met inspirerende verhalen, tips, recepten etc. Dit zullen we vanaf vandaag doen door dit onderwerp een plaats te geven door onze hele programmering en op al onze kanalen, waarmee we de impact van onze boodschap juist denken te vergroten", zo eindigt de verklaring.

Tolerantieparadox
Om uiteindelijk te eindigen met de profetische woorden van filosoof Karl Popper, die in 1945 de Paradox van Tolerantie definieerde: "Als we ongelimiteerd tolerant zijn, zelfs jegens hen die zelf intolerant zijn, als we niet bereid zijn een tolerante samenleving te verdedigen tegen de aanvallen van de intolerante medemens, dan zal de tolerante mens te gronde gaan, en met hem de tolerantie."

Afscheid nemen in tijden van corona ...

Inmiddels leven we allemaal al een poosje met de gevolgen en maatregelen van COVID-19. Zo veel mogelijk thuisblijven, alleen winkelen, anderhalvemeter afstand, geen verjaardagsfeestjes, beperkte huwelijkssluitingen, eenzame begrafenissen. Tot deze week had ik nauwelijks last van de maatregelen, ik ben toch alleen, dus me aan de maatregelen houden ging me soepel af. Het enige wat me irriteerde was het niet vrij kunnen reizen met het openbaar vervoer en ik dus m'n wandeltocht naar Westerbork op een laag pitje moest zetten. Tot me het bericht bereikte dat een achterneef van me had besloten om uit het leven te stappen.

Nicolas Cage wordt Joe Exotic in Tiger King-serie

Nicolas Cage zal Joe Exotic gaan spelen in een televisieserie voor CBS. Dit meldt The Hollywood Reporter.

Joe Exotic werd een wereldwijde internethit door de Netflix-docuserie Tiger King, die de kijker achter de schermen meeneemt in wereld van de flamboyante dierentuin-eigenaar. Het zal voor Cage zijn eerste tv-rol ooit worden, na een flinke reeks mislukkingen op het witte doek. 

De CBS-serie zal overigens niet gebaseerd zijn op de docuserie zelf, maar op een artikel uit 2019, dat verscheen in Texas Monthly. De verwachting is uiteraard wel dat er genoeg te herkennen zal zijn voor de kijkers van de Netflix-hit, die in de eerste maand van release ruim 64 miljoen keer bekeken werd. 

De gesprekken met Cage begonnen in het begin van april. Er waren al eerder andere acteurs voorbij gekomen, waaronder Orlando Bloom. De serie zal worden geproduceerd door Dan Lagana, die voor CBS showrunner is van American Vandal. 

Het is nog niet bekend wanneer de acht afleveringen te zien zullen zijn. 

Nicolas Cage wordt Joe Exotic in Tiger King-serie (Foto: Dlisted)
Nicolas Cage wordt Joe Exotic in Tiger King-serie (Foto: Dlisted)

Nieuwe Star Wars-film van Taika Waititi in de maak

Vandaag is een dag waar Star Wars-fans al maanden naar uitkijken. Het is een traditie geworden dat op 4 mei, May the Fourth, nieuws naar buiten wordt gebracht rondom het Star Wars-universum. The Verge meldt dat Disney bekend heeft gemaakt dat Taika Waititi verantwoordelijk zal zijn voor een nieuwe Star Wars-film.

Waititi stond eerder voor Disney aan het roer voor verschillende projecten; hij regisseerde de Marvel-hit Thor: Ragnarok, maar ook de regie van de laatste aflevering van Star Wars-serie The Mandalorian was in handen van de Nieuw-Zeelandse filmmaker. Naast het regisseren van de nieuwe film, zal hij ook verantwoordelijk zijn voor het script en het scenario van de film. Daarin wordt hij bijgestaan door Krysty Wilson-Cairns, die eerder een BAFTA won voor haar script van de oorlogsfilm 1917

Bij de Oscars eerder dit jaar mocht Waititi een beeldje mee naar huis nemen voor zijn scenario van Jojo Rabbit

Er werd in 2019 al bekend gemaakt dat Kevin Feige, de leider van Marvel Studios, een nieuwe Star Wars-film aan het ontwikkelen was voor Disney. Het is onduidelijk of Waititi is aangesteld om de regie te verzorgen voor dit project of dat het gaat om een ander project. 

De releasedatum is overigens niet bekendgemaakt, dus het is afwachten geblazen op nieuws.

Nieuwe Star Wars-film van Taika Waititi in de maak (Foto: The Hollywood Reporter)
Nieuwe Star Wars-film van Taika Waititi in de maak (Foto: The Hollywood Reporter)

Lammetje gedood: getuigen gezocht

De politie heeft een onderzoek ingesteld na een melding van het aantreffen van een gedood lammetje in een weiland aan de Middenweg in Midden-Beemster.  De eigenaar van het lammetje trof afgelopen zaterdagochtend een dood lammetje aan in zijn weiland. Het dier is overduidelijk door een mens gedood. De dierenpolitie is hierop een onderzoek gestart.

De dierenpolitie vraagt mensen die iets opvallends of verdachts gezien hebben in een weiland aan de Middenweg in Midden-Beemster in de periode gelegen tussen vrijdagavond 20.00 uur en zaterdagochtend 07.00 uur contact op te nemen via 144 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

4 mei: Defensie staat online stil bij slachtoffers

Zoals elk jaar op 4 mei is de krijgsmacht ook vandaag aanwezig bij tal van herdenkingen. Vanwege de coronamaatregelen met minder militairen en vooral online zichtbaar voor het publiek. Defensie livestreamt bijvoorbeeld een speciaal programma waarin de slachtoffers worden herdacht. Het programma start om 19:45 uur op youtube.com/defensie en op 7 Facebook-kanalen. De stream is ook hieronder te volgen. 

De Nationale Dodenherdenking krijgt hiermee 75 jaar na de bevrijding een andere invulling. Via de online kanalen spreekt de Defensietop over hoe belangrijk het is die vrijheid te beschermen. Ook de commandanten van de 6 Defensieonderdelen doen hieraan mee.

Taptoesignaal
Aansluitend wordt overgeschakeld naar de plechtigheden op de Dam. Daar zet een hoornblazer van de Koninklijke Luchtmacht kort voor 20:00 uur het Signaal Taptoe in. Er wordt geschakeld naar 6 locaties van historisch of symbolisch belang waar collega-trompettisten van alle krijgsmachtdelen het signaal meeblazen. Ze spelen op het Binnenhof, de Grebbeberg, Schiphol, de John Frostbrug in Arnhem, het Kazemattenmuseum op de Afsluitdijk en nabij het Olympisch Stadion in Amsterdam. Publiek kan hierbij niet aanwezig zijn.

Met deze actie sluit Defensie aan bij de oproep van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om het taptoesignaal door heel Nederland mee te spelen. Afsluitend wordt teruggeschakeld naar de Dam voor de 2 minuten stilte en het Wilhelmus.

Fysieke herdenkingen
Naast het online programma neemt Defensie deel aan een aantal herdenkingen in het land. Zo is minister Ank Bijleveld-Schouten aanwezig bij de herdenking op de Canadese begraafplaats in Holten en legt Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Bauer een getuigenis af in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Staatssecretaris Barbara Visser legt een krans tijdens de herdenking op de Grebbeberg. Ook in uitzendgebieden en op verschillende ambassades staat Defensiepersoneel stil bij hen die omkwamen.

De Defensieonderdelen tonen via hun online kanalen herdenkingen die zij organiseren. Onder meer op de Grebbeberg, landgoed Bronbeek, de voormalige Vliegbasis Soesterberg en de Marinebasis in Den Helder. Op Schiphol Plaza brengt de Koninklijke Marechaussee om 20:00 uur een eregroet.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Radiozenders: 'Fuck Claudia de Breij'

Überdeuger Claudia de Breij vond het zelf een prachtidee. Wat nou als alle radiostations in Nederland tegelijk op 5 mei, rond de klok van vijf, de klassieker 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' van zanger Ramses Shaffy zouden uitzenden.

Qmusic, NPO Radio 1, 2 en 4, Sky Radio, 538 en Radio Veronica zullen dinsdagmiddag in ieder geval geen Shaffy draaien. Het handjevol luisteraars van NPO 3FM, NPO Radio 5, Radio 10 en enkele regionale zenders zullen wel geteisterd worden met het succesnummer van de oude meester.

De Breij wist het Nationaal Comité 4 en 5 mei te overtuigen dat Nederland zat te wachten op het nummer, maar de radiostations hebben het voorlopig wel even gehad met de 'spontane' lofuitingen her en der.

"Toen ik Shaffy op Spotify hoorde dacht ik: in dit lied zit echt alles. Iedereen kan zich erin vertegenwoordigd voelen, zich gezien voelen", aldus De Breij eerder. Vele Nederlandse radiozenders vonden dus van niet.

Dan misschien toch eindigend met de vraag aan de FOK!'kers...welk nummer willen jullie graag horen op vijf mei, op vijf voor vijf?


De oude meester zelf (Bron: YouTube)

KLM gaat weer passagiers vervoeren mits ze zelf voor mondkapje zorgen

KLM start met ingang van 4 mei haar Europese netwerk weer langzaam verder op. De luchtvaartmaatschappij gaat dagelijks op zeven extra bestemmingen vliegen die door COVID-19 en de daaruit voortvloeiende reisrestricties tijdelijk waren opgeschort. Daarnaast stelt KLM het dragen van gezichtsbescherming aan boord op vluchten over het gehele KLM-netwerk per 11 mei verplicht.

Het sterk gereduceerde Europese netwerk is zo ingericht, dat er een maximaal aantal vluchten aansluit op het intercontinentale netwerk. Mondjesmaat komen daar dus ‘hernieuwde’ bestemmingen bij. Per week kan dit nog steeds veranderen. Dat is afhankelijk van de maatregelen van de verschillende autoriteiten.

Het geplande aantal vluchten nu in mei is 15% ten opzichte van de periode voor de uitbraak van COVID-19. Een aanzienlijk deel van de intercontinentale vluchten wordt nog uitgevoerd als ‘cargo only’.

Met ingang van 4 mei 2020 herstart KLM op de volgende bestemmingen (dagelijks een vlucht, zeven dagen in de week): Barcelona, Madrid, Rome,  Milaan, Budapest, Praag, Warschau en Helsinki. De vluchten worden met een Embraer uitgevoerd. De actuele vluchtinformatie is te vinden op klm.com of in de KLM-app.

Gezichtsbescherming verplicht aan boord
Sinds de COVID-19 uitbraak, heeft KLM veel maatregelen genomen rondom screening en hygiëne ter bescherming van klanten en KLM-personeel aan boord en op de luchthavens. Het beleid van KLM volgt de nationale (RIVM) en internationale richtlijnen (WHO, IATA) alsmede de internationale wet –en regelgeving. Daar waar de social distancing niet gewaarborgd kan worden, wordt het dragen van gezichtsbescherming geadviseerd dan wel verplicht gesteld. Op een aantal bestemmingen betekent dit dat het aan boord dragen van gezichtsbescherming reeds verplicht is.

Parallel aan de opstart van het KLM-netwerk wordt per 11 mei over het gehele KLM-netwerk het dragen van gezichtsbescherming (mondkapjes) aan boord en bij boarding verplicht. Uitgangspunt hierbij is dat passagiers hun eigen gezichtsbescherming verzorgen. Gezien het voortschrijdend karakter van regels en wetgeving zal dit voorlopig geïmplementeerd worden tot 31 augustus 2020.

Van Basten haalt snoeihard uit naar KNVB: "Echt ongelooflijk, onnavolgbaar"

Marco van Basten is niet te spreken over de wijze waarop de KNVB gehandeld heeft inzake het stopzetten van de Nederlandse profcompetities. De oud-spits laat in gesprek met het Algemeen Dagblad weten dat de voetbalbond in zijn ogen verkeerde keuzes heeft gemaakt. "Het interesseert me weinig of AZ nu de Champions League in gaat, of Ajax of PSV, en wie er precies degraderen of juist niet."

"Het gaat mij om de manier waarop je zaken afbakent, afspreekt en regelt. In dat opzicht vond ik de keuze van de KNVB onbegrijpelijk." Van Basten ziet dat er door de coronacrisis sprake is van overmacht en vindt dan de enige zuivere manier om de competitie nietig te verklaren. "Hartstikke jammer, maar het is zoals het is: de standen schrappen, helaas, de competitie is niet gespeeld."

"In mijn ogen was er geen andere optie. Hoe lullig dat ook kan zijn voor sommige clubs", aldus Van Basten, die als reactie krijgt dat PSV dan de voorronde van de Champions League was ingegaan en clubs als AZ en Willem II niet worden beloond.

"Elke oplossing leidt tot heibel, dat wist je van tevoren. Maar dit, schrappen wegens overmacht, is toch het meest zuiver? Hoe kun je nu voorspellen hoe een competitie gaat aflopen, nota bene als clubs niet eens een gelijk aantal wedstrijden hebben gespeeld?", doelt Van Basten onder meer op FC Utrecht, dat momenteel zesde staat met drie punten minder een duel minder gespeeld dan nummer vijf Willem II, dat ook nog eens een slechter doelsaldo heeft.

KNVB-directeur Eric Gudde wilde het principe volgens als bij de amateurs is gebeurd, met één verschil: bovenin de ranglijst niét. "Dat vind ik echt ongelooflijk, onnavolgbaar", vervolgt de oud-international. "Ik zie ook wel welk spel daarachter zit."

"De KNVB laat zich echt gewoon ringeloren door de UEFA. De Europese voetbalbond heeft zich op een heel ongepaste manier heel dwingend opgesteld richting de nationale bonden, aangezien de UEFA aan de leiband ligt van de rijke Europese clubs."

Van Basten ziet dat het alleen maar om geld gaat, waarbij de UEFA 'baasje' probeert te spelen over de competities. "Maar waarom heeft de KNVB niet gewoon gezegd: we doen het op onze manier."

"Het is helemaal niet aan de UEFA om zich te bemoeien met een nationale competitie. De KNVB had maling moeten hebben, maar blijkbaar durfden ze dat niet. Deze oplossing kán toch helemaal niet? Met normaal gezond verstand is dit toch niet uit te leggen?"

"Als je een spelletje speelt, en je kunt dat spelletje niet afmaken, dan zijn er twee simpele opties. Ofwel degene die voorstaat, wint. Ofwel je besluit dat er géén winnaar is, omdat het potje nog niet is afgemaakt. Dan ga je toch geen rare tussenoplossing zoeken, waarbij de één een beetje gewonnen heeft, en de ander weer niet, en de volgende een beetje verloren? Ik snap wel dat hier juristen op duiken, want het is hartstikke krom."

Codemasters teaset nieuwe Dirt-titel

Via Twitter is Codemasters begonnen met het teasen van een nieuwe titel binnen de DiRT-franchise. De aankondiging gaat gepaard met de slogan 'prepare for something different.'

Daarnaast maakt Codemasters direct bekend dat de titel bij Codemasters wordt ontwikkeld, maar door een ander team dat verantwoordelijk is voor de Dirt Rally-games. Wanneer we een daadwerkelijke aankondiging krijgen is nog niet duidelijk.

F1-teams bereiken akkoord over budgetplafond van 145 miljoen dollar

Onder druk van de financiële crisis door het coronavirus hebben de Formule 1-teams een akkoord bereikt over een verlaging van het budgetplafond naar 145 miljoen dollar, zo meldt Sky Sports. Oorspronkelijk was het uitgaveplafond vastgesteld op 175 miljoen dollar.

"We begonnen bij 175 miljoen dollar, dat was al een lange strijd om dat voor elkaar te krijgen. Maar met de huidige crisis zullen we nu beginnen bij 145 miljoen dollar", aldus Brawn in een eerste reactie, zo lezen we op GPblog.nl. De laatste details van de reglementswijziging moeten nog wel definitief afgesproken worden tussen de teams. De afspraak dat verschillende grote kosten zoals de salarissen van de coureurs en marketingkosten niet zijn opgenomen in dit bedrag blijft gehandhaafd.

Brawn weet nog niet of een verdere daling van het budgetplafond mogelijk is. "De discussie is echt hoeveel verder we de komende jaren naar beneden kunnen gaan."

F1-teams bereiken akkoord over budgetplafond van 145 miljoen dollar (Pro Shots / imago)
F1-teams bereiken akkoord over budgetplafond van 145 miljoen dollar (Pro Shots / imago)

EA komt in juni met eigen digitale event

Met het annuleren van E3 dit jaar zoeken veel publishers hun eigen weg. EA houdt het tijdslot van E3 gewoon aan en organiseert op 11 juni een digitale 'EA Play Live'.

De show belooft aankondigingen, nieuws en meer. Voor ons in Nederland vindt de show om 1 uur 's nachts op 12 juni plaats.

WK zwemmen naar 2022 wegens uitspel Spelen

Het wegens de COVID-19-pandemie uitstellen van de Olympische Spelen heeft de internationale sportkalender uiteraard nogal op de schop gegooid: individuele WK's en EK's en tal van multisportevenementen, zoals de Wereldspelen, hebben al op moeten schuiven.

Nu is het WK zwemmen aan de beurt. Dat zou in de zomer van volgend jaar gehouden worden in het Japanse Fukuoka, maar de strijd om de titels in het langebaanzwemmen, openwaterzwemmen, waterpolo, schoonspringen en kunstzwemmen zou dan samenvallen met de nieuwe data van de Spelen (23 juli - 8 augustus).

Dat is logischerwijze geen optie en dus heeft de president van zwembond FINA, Julio Maglione, laten weten dat het WK is verplaatst naar 2022 en wel in mei, een ongebruikelijke periode. De medailles worden nu verdeeld van 13 tot en met 29 mei.

Het EK van dit jaar zou deze maand in Boedapest gehouden worden, maar is verplaatst naar dezelfde periode volgend jaar. Het WK kortebaan staat halverwege december nog wel op de kalender in Abu Dhabi.

Die UFO video's van het pentagon? Busted!

Afgelopen week was er veel te doen over de uitlatingen van het pentagon dat de eerder gelekte beelden waarop UFO's te zien waren echt waren. En daarmee schoot bij de ene na de andere believer de broek vol zaad, want ALIENS!  Want ZIE JE WEL, AREA 51!  

Gelukkig blijken er ook mensen te zijn die daadwerkelijk even onderzoek doen en dan blijkt al gauw dat het woord 'UFO' niet betekent 'Alien' of 'ruimteschip' maar dat dat ongeïdentificeerde vliegende object hoogstwaarschijnlijk een....

Nou ja, kijk zelf

"Al op 27 december een covid-geval in Frankrijk"

Het coronavirus is al veel eerder opgedoken in Frankrijk dan tot nu toe werd gedacht. Bij het hertesten van monsters blijkt dat een patiënt die op 27 december op griep werd gecontroleerd positief te testen op Covid-19, zo vertelde de chef van de afdeling intensieve zorg van verschillende Parijse ziekenhuizen aan BFM TV. Het eerste officiële geval in Frankrijk werd pas een maand later vastgesteld.

Toen de patiënt op 27 december met een longontsteking werd opgenomen werd er bij hem een PCR-test voor griep afgenomen, maar die bleek negatief. "We hebben sindsdien alle PCR-tests opnieuw bekeken, die we in december en januari bij patiënten met een longontsteking hadden afgenomen en die negatief waren", vertelt dokter Yves Cohen, zo lezen we op de site van VRT NWS. "Op 24 patiënten bleek er één geval van Covid-19 te zijn."

De man had geen reis naar China gemaakt en is na een ziekte van twee weken weer volledig hersteld. Ook zijn kinderen zijn besmet geraakt en inmiddels ook weer hersteld, zijn vrouw is niet ziek geweest. Het is nog onduidelijk hoe de man het virus opgelopen heeft.

De ontdekking werpt een ander licht op de duur dat het virus al in Europa aanwezig is. "Er zijn misschien nog andere gevallen in andere regio's", aldus Cohen. "We zullen alle negatieve PCR-tests die destijds zijn gebeurd bij mensen met een longontsteking opnieuw moeten doen, want het virus circuleerde waarschijnlijk al."

Ook in België zijn de PCR-tests uit die tijd herbekeken, maar daarbij zijn geen positieve gevallen voor Covid-19 aan het licht gekomen.

COVID-19: 199 nieuwe besmettingen en 26 doden, totaal 40.770 en 5082

Tot en met 4 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 40.770 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 199 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.037 (+42) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 26 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5082 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Drone op hol geslagen, luchtruim Letland gesloten

In Letland is een drone op hol geslagen. Hierdoor is het luchtruim van Letland gesloten. Dat het niet om een recreatiedrone gaat blijkt wel uit de afmetingen. De drone is drieënhalf bij vijfenhalf meter. Vliegtuigmaatschappijen zijn gevraagd om zoveel mogelijk boven de 6000 meter te vliegen.

Zaterdag ging het fout bij een test van de dronefabrikant SIA UAV Factory, de verbinding werd verbroken en sindsdien vliegt de drone met de wind mee. Waar de drone nu is, is niet bekend behalve dat deze ergens in de lucht is. De verwachting is dat de drone binnen 48 uur ter aarde zal storten; op een volle batterij kan de drone 90 uur vliegen.

De Letse regering heeft de bevolking gevraagd om als zij de drone gevonden denken te hebben, dit te melden. Ook zijn er vier vliegtuigen op zoek naar de drone 

Willekeurige drone (Foto: Pixabay)
Willekeurige drone (Foto: Pixabay)

SP in Brabant over FVD: "Jullie zijn schoothondje van VVD"

De vorming van een nieuwe coalitie in Noord-Brabant houdt de gemoederen danig bezig. De Brabantse CDA heeft met een krappe meerheid ingestemd met een coalitie met de VVD, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant en daarmee is de laatste hobbel genomen en lijkt niets de nieuwe samenwerking in Brabant in de weg te staan. De uitspraken van FVD-leider Thierry Baudet dat de coalitiegenoten uit zouden zijn op de vernietiging van Nederland en de openbaring van de antisemitische posts in een appgroep binnen de jongerenafdeling van Forum hebben de druk op de partijen in de aanstaande Brabantse samenwerking flink verhoogd. Ook de lokale SP heeft dit weekend in een brief hun ongenoegen kenbaar gemaakt over de houding van FVD. Ze noemen in de brief de partij van Baudet een schoothondje van de VVD en onderdeel van het zo verfoeide 'partijkartel'.

"Openheid en transparantie zijn waarden die thuishoren in een democratie. Maar nu laat hier in Brabant juist de partij die haar mond vol over heeft een open democratie het totaal afweten. Het Forum voor Democratie zou het allemaal anders doen, maar nu de macht lonkt blijken ze niets anders te doen dan gevestigde partijen als de VVD. Zo wordt de beloofde frisse lavendelwind een muffe spruitjeslucht", aldus SP-fractievoorzitter Maarten Everling op de website van de partij.

In de brief die gericht is aan partijleider Baudet en de Brabantse FVD-voorman Eric de Bie spaart Everling Forum niet. "Het zal jullie daarom dan ook niet verbazen dat ik geschrokken ben van de opstelling van jullie partij in de Brabantse Provinciale Staten gedurende de afgelopen periode. Met zo’n begin vrees ik ook voor de komende periode het ergste. Zo heb ik met grote regelmaat moeten meemaken dat de Brabantse FvD-fractie vaak niet deelneemt aan het publieke debat in de Staten. Soms met het argument dat het geen taak voor de provincie is, waarmee jullie je volledig neerleggen bij de afspraken van “het kartel”. Maar net zo vaak horen we dat jij, Eric, geen mening hebt of die niet wil geven, omdat je in onderhandeling bent met andere partijen", zo haalt de SP-voornam uit naar FVD. "Dit terwijl de VVD gewoon allerlei standpunten inneemt, ben jij bang om deze partij voor het hoofd te stoten met jullie standpunt. Met andere woorden, je bent al het schoothondje voordat het baasje VVD jou uit het asiel heeft gehaald."

Volgens Everling is van de zogenaamde 'nieuwe politiek' niets te merken. "Het akkoord is klaar, waarom zou je het dan nog onder de pet willen houden? In een open en transparante democratie is het goed om dit tijdig met elkaar – en met het publiek! – te delen. Het is opnieuw buitengewoon jammer om te moeten zien dat een partij die zó voor democratie zegt te staan, het nu juist af laat weten. De eerste daden van jullie Brabantse FvD-fractie lijken vooral een stap terug in de tijd, naar de in Brabant zo welbekende regentenpolitiek. Een politiek van: We regelen het in de achterkamer, we zitten niet te wachten op openheid en debat, want wij weten immers wat goed voor jullie is!"

Ter afsluiting richt de SP-voorman zich tot Baudet in de hoop dat hij de Brabantse afdeling tot meer openheid aan zal zetten. "Omdat wij ons grote zorgen maken over de democratie in Brabant, mede door het handelen van jullie partij. Onze hoop is dat jij, Thierry, je mensen in Brabant weer het belang van democratisch handelen in kan laten zien. Ik heb goede hoop dat er naar jou geluisterd gaat worden."

De volledige brief kan je hier lezen.

30.000 euro cash in doos voor kattenvoer

De politie heeft zondag 3 mei op de Apeldoornseweg in Wekerom een 36-jarige man uit Leusden aangehouden voor witwassen. In zijn auto troffen de agenten gesealde bundels met bankbiljetten aan. In totaal 30.000 euro. Het geld is in beslag genomen.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid zagen tijdens de controle van de auto in de middenconsole twee telefoons liggen waarvan ze er één herkenden als een zogenaamde 'cryptotelefoon'. Dat zijn telefoons die doorgaans gebruikt worden om te communiceren zonder dat de politie kan meeluisteren. In een plastic tas trof de politie een kartonnen doos aan. Op die doos stond de afbeelding van een poes en het opschrift: 'Beutel-variation mit Fleisch und Sauce'; dus kattenvoer.

Echter in de doos zat geen kattenvoer maar bundels geld, netjes geseald en in totaal 30.000 euro. De bestuurder kon geen logische verklaring geven over de herkomst van het geld en werd als verdachte van witwassen aangehouden. De telefoons zijn ook in beslag genomen.

De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van het geld.

Achtervolging na plofkraak in Duitsland eindigt in Weert

De politie stelt een onderzoek in naar een achtervolging die in de nacht van zondag op maandag plaatsvond en eindigde op de Roermondseweg in Weert. In het Duitse Schwelm vond vannacht een poging plofkraak plaats waarna de verdachten richting Nederland vluchtten. Agenten werden gevraagd uit te kijken naar de betreffende auto. Zij zagen op een gegeven moment de auto rijden en zetten de achtervolging in.

Uiteindelijk reed de auto tegen een hekwerk van een woning en vluchtten de verdachten. Twee ervan konden worden aangehouden. Nader onderzoek in het voertuig wees uit dat er een pakketje in lag dat mogelijk explosieven bevatte. Daarop is alles afgezet en de betreffende woning ontruimd. De EOD kwam ter plaatse om onderzoek in te stellen. Bij de achtervolging werden een helikopter en een politiehond ingezet. 

Update 12:33 uur
Onderzoek  heeft aangetoond dat er in de auto een explosief is aangetroffen.Het explosief wordt door de EOD uit elkaar gehaald waarna er een deel tot ontploffing wordt gebracht en een ander deel naar het NFI gaat voor nader onderzoek. In de kofferbak van de auto is een stof aangetroffen waarvan onderzocht wordt of het om brandstof gaat. De weg blijft in verband met het onderzoek voorlopig nog afgesloten.

Bij de achtervolging heeft de politie waarschuwinggschoten moeten lossen. Ook een politieauto is beschadigd bij het klemrijden van de vluchtauto. Er zijn geen personen gewond geraakt.

NS en ProRail nemen coronamaatregelen op stations

De maatregelen voor de anderhalvemetersamenleving blijven nog wel even. De ov-sector bereidt zich, in nauwe samenwerking met de overheid, voor om nu en in de toekomst reizigers verantwoord te kunnen vervoeren. De komende week zet de sector weer een volgende stap. ProRail en NS gaan aan de slag met het stapsgewijs invoeren en aanbrengen van zichtbare coronamaatregelen op de stations. Deze maatregelen moeten reizigers helpen 1,5 meter afstand te houden van elkaar. De boodschap van de ov-sector blijft: het openbaar vervoer is geen uitje, reis alleen als dat echt niet anders kan.

Vanaf 11 mei kun je bij de ingangen van alle stations op borden en pictogrammen zien wat de coronaregels zijn:

  • houd 1,5 meter afstand
  • houd zoveel mogelijk rechts
  • raak zo weinig mogelijk aan
  • houd 4 treden afstand op roltrappen
  • gebruik de lift alleen met maximaal 2 personen
  • houd 5 tegels afstand op het perron
  • Afstandslijnen, informatieschermen en omroepberichten

De komende week nemen ProRail en NS op meerdere stations extra maatregelen om reizigers zoveel mogelijk op afstand te houden van elkaar. Zo komen er onder andere afstandslijnen bij drukke trappen, roltrappen en kaartverkoopautomaten en zie je op drukke perrons aanwijzingen voor hoe je 1,5 meter afstand houdt. De coronaregels staan op informatieschermen en worden -wanneer nodig- ook via de omroepberichten onder de aandacht gebracht. Verder worden de stations extra schoon gemaakt. Denk aan deurklinken, drukknoppen en andere plekken die mensen aanraken.

De stapsgewijze invoering start op 6 stations: Arnhem Centraal, Amsterdam Zuid, Utrecht Centraal, Gouda, Culemborg en Groningen Noord. De effecten van de maatregelen worden hier gemonitord en vervolgens gedeeld met alle vervoerders. Vervolgens bespreekt de sector of en hoe deze verder kunnen worden doorgevoerd in de gehele ov-sector. Denk hierbij ook aan busstations, metrostations en in metro’s, trams, bussen en treinen. De manier waarop de maatregelen verder toegepast kunnen worden, hangt samen met eventuele toekomstige maatregelen van de overheid in het openbaar vervoer. Mocht het nodig zijn, dan worden de maatregelen aangepast of volgen extra maatregelen.

Politieagent vliegt uit de bocht en raakt lichtgewond

Een politieagent is afgelopen nacht lichtgewond geraakt bij een eenzijdige aanrijding op de A58 ter hoogte van St. Willebrord. De agent reed rond 23.30 uur met zijn dienstvoertuig op de A58 toen hij uit de bocht vloog en frontaal op een boom reed.

Hij was onderweg naar een melding van een verdachte situatie. Hoewel het voertuig total loss was, wist de agent wel zelf uit de auto te komen. Een gealarmeerde ambulance heeft hem ter plaatse nagekeken. De auto is weggetakeld.

8 tegen 1- Man blind geslagen tijdens mishandeling

De politie is op zoek naar getuigen van een mishandeling in Utrecht op 17 december 2019. Hierbij werd een man dusdanig mishandeld dat hij aan één oog blijvend blind is geraakt 

Het slachtoffer was aan het basketballen toen hij werd mishandeld door een groep jongens. De daders zijn nog spoorloos. De jongens zijn allemaal tussen de 16 en 20 jaar. Zes van hen zijn lichtgetint en twee zijn blank. De dader met de taser is lichtgetint en had pukkels in zijn gezicht. De jongen die het slachtoffer uitdaagde om te vechten is lichtgetint en mager. Twee van de verdachten zijn opvallend dik, dat is één van de lichtgetinte jongens en één van de blanke jongens. De blanke jongen heeft bruin haar, een dik gezicht en droeg een blauwe jas of bodywarmer.

Mensen met informatie kunnen bellen met de gratis opsporingslijn 0800-6070, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of het tipformulier invullen. 

Opnieuw 5 jaar cel voor 'politiemol'

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een voormalig politieman uit Weert veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. Volgens het hof is hij schuldig aan het schenden van ambtsgeheimen, het plegen van computervredebreuk en witwassen. 2 van zijn medeverdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 6 maanden en 3 jaar. Een derde medeverdachte is vrijgesproken.

Toegang tot vertrouwelijke gegevens
Vanwege zijn functie had de man uit Weert toegang tot vertrouwelijke gegevens. Tussen augustus 2011 en september 2015 zocht hij regelmatig in de politiesystemen naar informatie over personen die waren betroken bij lopende onderzoeken. Deze informatie deelde hij vervolgens met mensen buiten de politieorganisatie om hen te waarschuwen en te wijzen op de onderzoeken en opsporingsmiddelen.

Rol van de medeverdachten
Naast de voormalig politieman waren er in deze zaak 3 medeverdachten. Een 47-jarige man stelde zijn huis beschikbaar als safe house. Hij liet daarnaast zijn computer gebruiken om de informatie te lezen en te bewerken. Het hof legt hem 3 jaar gevangenisstraf op voor medeplegen van het schenden van zijn ambtsgeheim en witwassen. Een 35-jarige man wordt veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf voor medeplichtigheid aan het schenden van een ambtsgeheim en omkoping. Een 41-jarige man wordt door het hof vrijgesproken.

Vrijspraak van deelname aan criminele organisatie
Het hof spreekt de voormalig politieman - anders dan de rechtbank Oost-Brabant - vrij van deelname aan een criminele organisatie. Hier is volgens het hof niet voldoende bewijs voor. De samenwerking tussen de mannen lijkt alleen betrekking te hebben op het delen van informatie. Naar het oordeel van het hof is dit onvoldoende om te kunnen spreken van een criminele organisatie.

Aanzien van de politie geschaad
Ondanks dat het hof de verdachten vrijspreekt van deelname aan een criminele organisatie, legt het hof dezelfde gevangenisstraf van 5 jaar als de rechtbank op. Het hof vindt de feiten die hij heeft gepleegd zeer ernstig. Met zijn gedrag heeft de man het aanzien van de politie zwaar geschaad en hebben zijn daden ertoe geleid dat informatie uit lopende politieonderzoeken is gelekt aan criminelen. Een gevangenisstraf van 5 jaar is daarom passend.

Schorsing van maagzuurremmers met ranitidine

Na een eerdere terugroepactie van maagzuurremmers met ranitidine heeft het Europees medicijnagentschap (EMA) besloten om alle medicijnen met ranitidine te schorsen. Dit vanwege de aanwezigheid van kleine hoeveelheden NDMA.

Het EMA heeft voorwaarden gesteld voor het opheffen van de schorsing waaronder onderzoek naar het ontstaan van NDMA in ranitidineproducten. De meeste medicijnen met ranitidine waren al enkele maanden niet meer beschikbaar omdat deze uit voorzorg waren teruggeroepen.

Politie dreigt kopschoppers herkenbaar in beeld te brengen als ze zich niet melden

De politie op zoek naar vier mannen die verdacht worden van een poging tot doodslag tijdens het Carnaval in Vlijmen. In de nacht van zaterdag op zondag 23 februari vond er een massale vechtpartij plaats in een eetgelegenheid. De amokmakers gingen elkaar hierbij te lijf met barkrukken en er werd geschopt en geslagen. 

Op enig moment raakte er een man bewusteloos. Terwijl hij bewusteloos op de grond lag, kreeg hij nog meerdere schoppen tegen zijn hoofd. Deze poging tot doodslag is vastgelegd door een bewakingscamera. De politie vermoedt dat de vier gezochte mannen uit Den Haag of omgeving komen, hoewel ze misschien ook een link met Brabant kunnen hebben. 

Het viertal krijgt exact een week om zichzelf te melden bij de politie. Doen ze dat niet dan worden ze herkenbaar in beeld gebracht in diverse opsporingsprogramma's. De politie vraagt mensen die de kopschoppers denken te herkennen contact op te nemen. Dat kan via de gratis opsporingslijn 0800-6070 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Kopschoppers in Bureau Brabant (Afbeelding: Politie)
Kopschoppers in Bureau Brabant (Afbeelding: Politie)

Blokhuis: "1 miljoen extra voor onderhoud Auschwitz"

In het kader van 75 jaar vrijheid stelt staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) eenmalig €1 miljoen extra beschikbaar voor het Fonds Auschwitz Birkenau. De extra bijdrage is bedoeld voor het onderhoud van alle authentieke overblijfselen van het voormalige nazi-Duitse concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz.

Het onderhoudswerk is nodig om de gebouwen, de omgeving en daarmee de sfeer waarin de slachtoffers van het nazibewind werden gevangengehouden, zo goed mogelijk te bewaren. De onmenselijkheid van de geschiedenis kan op deze manier zo authentiek mogelijk worden weergegeven.

Tastbare herinnering
Staatssecretaris Blokhuis: “Auschwitz-Birkenau was de grootste van alle nazi-Duitse concentratiekampen. Het herinnert ons aan een gitzwarte periode in de wereldgeschiedenis. Het is belangrijk dat dit kamp in deze originele vorm blijft bestaan, als tastbare herinnering en als waarschuwing dat dit nooit meer mag gebeuren. Maar ook om te benadrukken hoe belangrijk het is dat we onze vrijheid niet voor lief nemen. Juist nu in dit jubileumjaar waarin we onze vrijheid vieren en juist nu we ons overal ter wereld in ongekende omstandigheden bevinden.”

Verzoek van Duitsland
Eind vorig jaar kondigde Duitsland aan €60 miljoen extra in het Fonds Auschwitz Birkenau te investeren. Daarbij kwam het verzoek uit Duitsland aan meerdere landen om ook een extra bijdrage te leveren. In het kader van 75 jaar vrijheid geeft Nederland hier met deze extra investering van €1 miljoen gehoor aan. Nederland droeg eerder al €400.000 bij aan het Fonds Auschwitz Birkenau.

FOK! Wat een weer: droge week

De ochtend begint op de meeste plaatsen bewolkt en in de zuidelijke helft van het land valt van tijd tot tijd lichte regen. De regen verlaat aan het einde van de ochtend het zuidoosten. Opklaringen in het noorden van het land breiden zich gedurende de dag steeds verder uit over het land waardoor het een zonnig middag wordt. In Limburg zou in de middag nog een enkele lichte bui tot ontwikkeling kunnen komen. De temperatuur ligt tussen 12°C op de Wadden en 17°C in het zuiden van het land. De noordoostelijke wind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer in de middag soms vrij krachtig.

In de nacht naar dinsdag is het onbewolkt. De minimumtemperatuur ligt rond 3°C in het zuiden en westen van het land en daalt in het noordoosten naar waardes rond het vriespunt. De noordoostenwind is matig, aan de zuidwestkust mogelijk vrij krachtig. In het noordoosten en oosten staat er een zwakke noordelijke wind.

Dinsdag overdag is het zonnig en droog. Alleen in het noordoosten van het land kunnen stapelwolken ontstaan of kan wat bewolking van zee binnendrijven. De temperatuur varieert van 12°C in het Waddengebied tot 17°C in het zuidoosten. De noordoostelijke wind is oost- tot noordoost en matig van kracht. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Lente op Schouwen (Foto: Scherpschutter)
Lente op Schouwen (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

FOK! sportfoto-onderschrift week 18

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is DuDe4U met het volgende onderschrift: "ANDERHALVE METER"

De opgave van deze week:

Vanwege het gebrek aan sport dezer dagen zijn we in de fotoarchieven gedoken en gaan de komende weken foto's uit de oude doos gebruiken. Deze week zien we Louis van Gaal, wat is hier gaande? (Pro Shots / Ed van de Pol)
Vanwege het gebrek aan sport dezer dagen zijn we in de fotoarchieven gedoken en gaan de komende weken foto's uit de oude doos gebruiken. Deze week zien we Louis van Gaal, wat is hier gaande? (Pro Shots / Ed van de Pol)

Laatste reviews en specials
review
Guillermo del Toro's Pinocchio is bijna briljant
review
The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me
special
Random Pics van de Dag #802
special
AI Picture Gallery #64
special
AI Picture Gallery #63
special
Random Pics van de Dag #801
©FOK.nl e.a.