FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 april 2020

Venom 2 krijgt officiële titel, verschoven naar 2021

Het vervolg op de Sony-film Venom wordt verplaatst naar 2021, maar heeft tijdens de verhuizing wel meteen een nieuwe titel meegekregen. De film met de weinig verhullende titel Venom: Let There Be Carnage verschijnt nu niet op 2 oktober 2020 maar op 25 juni 2021 in de bioscoop.

Met het verplaatsen van het Venom-vervolg naar volgend jaar heeft Sony bijna elke film die zij dit jaar zouden uitbrengen naar 2021 geschoven, waar ook geplande films zijn verplaatst. Zo is Morbius verplaatst van 13 augustus 2020 naar 13 maart 2021, Ghostbusters: Afterlife staat nu op 4 maart 2021 en de gameverfilming Uncharted met Tom Holland in de hoofdrol is nu pas in oktober 2021 te zien.

Voor het vervolg op Venom zit niemand minder dan Andy Serkis in de regiestoel. Tom Hardy keert terug als Venom, met verdere rollen voor onder meer Woody Harrelson, Michelle Williams, Reid Scott en Naomie Harris.

Venom

Desperados 3 komt in juni uit

Desperados 3 komt op 16 juni uit voor PS4, Xbox One en pc. Dat heeft uitgever THQ Nordic aangekondigd. De real-time tactische stealth game is een prequel op de twee voorgaande delen, die alweer zo'n twintig jaar oud zijn. De game wordt ontwikkeld Mimimi Games, de studio die recent verwantwoordelijk was voor de populaire Shadow Tactics-game.

Naast de strategische gameplay, die het beste vergelijkbaar is met de oude Commandos-games, zegt THQ dat ook het verhaal een belangrijke rol speelt. Lees voor meer details onze uitgebreide preview hier.

Coronamaatregelen na 28 april; basisscholen weer (gedeeltelijk) open

Om 19:00 uur wordt er een persconferentie gegeven over de maatregelen na 28 april. Volg het hieronder. Zo snel mogelijk na het afronden van de persconferentie wordt dit bericht aangevuld met de nieuwe maatregelen. 

Update 19:17 uur
We staan voor Duivelse Dilemma’s volgens Mark Rutte. De maatregelen kunnen slechts geleidelijk worden teruggedraaid. Volgens hem zijn de cijfers hoopgevend, al is de druk op de medische zorgsector ongekend hoog. Ondanks dat moet ook de reguliere zorg dringend weer worden opgestart.

Een snelle versoepeling zou betekenen dat het virus de kans krijgt om opnieuw om zich heen te grijpen. Daarom doet Rutte een beroep op onze zelfbeheersing. Volgens hem is beheersing nu beter dan spijt achteraf. De volksgezondheid komt voorop, daarna pas de rest volgens de premier.

Basisscholen, het speciaal onderwijs en de kinderopvang gaan na de meivakantie weer gedeeltelijk open. Kinderen kunnen bijvoorbeeld om en om een dag naar school. Een bijkomend voordeel is volgens Rutte dat het leven van thuiswerkende ouders gemakkelijker wordt. Voor docenten komen versneld coronatesten beschikbaar. Zowel leerkrachten als leerlingen met klachten moeten thuisblijven. Voortgezet onderwijs moet zich voorbereiden op de anderhalve meter economie. Dan zouden zij op 1 juni moeten volgen met openstelling.

Kinderen tot 12 jaar mogen vanaf 28 april weer in teamverband trainen, maar geen wedstrijden spelen. Dat zou leiden tot onnodige verplaatsingen. Kinderen tussen de 12 en 18 jaar krijgen ook meer ruimte, maar alleen bij sporten waar de anderhalve meter afstand gewaarborgd kan worden.

Alle evenementen worden tot 1 september afgelast. Dat betekent geen Pinkpop, Vierdaagse in Nijmegen of betaald voetbal tot die datum.

Final Fantasy VII Remake verkoopt miljoenen in slechts dagen

Van Final Fantasy VII Remake zijn in slechts drie dagen na de release op 10 april 3.5 miljoen exemplaren verscheept en digitaal verkocht. Square Enix is natuurlijk blij met de cijfers en spreekt van 'exceptionele' digitale verkopen. Vermoedelijk heeft het feit dat iedereen de laatste weken binnen moest zitten de game geholpen.

Final Fantasy VII Remake is het eerste deel in een reeks dat uiteindelijk volledig de PS1-klassieker moet remaken. In dit eerste deel is het Midgar-gedeelte uitgebreid tot een volledige game van zo'n veertig uur. Wanneer we de volgende delen mogen verwachten is totaal onbekend. Het succes van deze eerste remake geeft in ieder geval hoop dat Square Enix er snel werk van maakt.

Mobiel lab Defensie voor coronatesten

Defensie heeft zijn mobiele laboratorium beschikbaar gesteld aan het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) regio West. Het ROAZ gebruikt het mobiele lab sinds vandaag voor de Mobiele COVID-19 Post (MCP) bij het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag. Dit is een teststraat waar mensen getest kunnen worden op het coronavirus.

Huisartsen in de regio verwijzen mogelijke patiënten naar de testlocatie. Daar zijn 100 mensen per dag te testen op het coronavirus, terwijl zij in hun auto zitten. Zo blijft het besmettingsgevaar beperkt. De neusuitstrijk wordt verwerkt in het mobiele laboratorium en voor analyse naar het Leids Universitair Medisch Centrum gebracht (LUMC). De huisarts ontvangt binnen 24 tot 48 uur de uitslag. Op korte termijn is in het laboratorium op locatie ook snelle diagnostiek uit te voeren. Een uitslag voor spoedgevallen volgt dan in minder dan een uur.

Samenwerking
Het project betreft een samenwerking tussen huisartsen in de regio Haaglanden (Hadoks), zorgverzekeraars, het LUMC en regionale partnerlaboratoria in afstemming met de GGD en GHOR Haaglanden. Defensie levert op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport materiele ondersteuning in de vorm van het mobiele lab. Het dient normaalgesproken als mobiel onderzoekscentrum voor de CBRNe-eenheid van de krijgsmacht. Die is gespecialiseerd in het omgaan met chemische, biologische, radiologische en nucleaire dreigingen en explosieve materialen. Het LUMC heeft de wagen voor deze gelegenheid aangepast voor het gebruik in de Mobiele COVID-19 Post.

982 Squadron
Het lab staat normaalgesproken op de locatie Dongen van het Logistiek Centrum Woensdrecht en valt onder het 982 Squadron. Dit is een speciaal technologisch en missie-ondersteunend squadron van de luchtmacht dat de hele krijgsmacht technisch bijstaat.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Vier Chinooks stortten al bijna half miljoen liter water op Deurnsche Peelbrand

Vier Chinook-transporthelikopters gooiden al bijna 500.000 liter water op de vuurzee in natuurgebied de Deurnsche Peel. Daar woedt sinds gisteren een grote brand.

De blushelikopters van het Defensie Helikopter Commando hebben een oranje waterzak onder het toestel hangen, een zogenoemde bambi-bucket. Daarmee zijn ze in staat per keer zo’n 10.000 liter water te lozen. Ze halen het water uit de nabij gelegen plas De Brink.

Gisteren werd al een eerste Chinook ingezet. De extra heli-assistentie werd vandaag ingeroepen omdat de wind veranderde. Dat wakkerde het vuur aan.

Een getraind Fire Bucket Operations Team coördineert de inzet op de grond. Dat gebeurt onder leiding van de civiele brandweer.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Advocaat één jaar langer trainer van Feyenoord

Dick Advocaat is ook volgend seizoen trainer van Feyenoord. De Rotterdamse club heeft het contract met de 72-jarige oefenmeester verlengd tot medio 2021.

Eind oktober trad Advocaat aan als opvolger van de ontslagen Jaap Stam, die na een slechte seizoensstart de eer aan zichzelf hield. Onder leiding van de voormalige bondscoach maakte Feyenoord een opmars en staat nu op de derde plaats in de eredivisie op zes punten van Ajax en AZ. Ook bereikte Feyenoord onder leiding van Advocaat de finale van de KNVB Beker.

Eerder al verlengde John de Wolf, een van de assistenten van Advocaat, zijn contract bij Feyenoord.

Death Stranding voor pc maandje uitgesteld

Pc-spelers moeten nog even meer geduld hebben voor Death Stranding. De game zou op 2 juni uitkomen, maar is uitgesteld tot 14 juli. Het uitstel heeft te maken met COVID-19, Kojima Productions moest namelijk tijdelijk haar deuren sluiten. De game komt nog steeds uit voor Steam, Epic Game Store en fysiek in winkels.

In Death Stranding speel je als Sam Porter, een pakketbezorger die post moet rondbrengen in een post-apocalyptisch tijdperk. De game heeft verder een bizar verhaal en veel online elementen.

'PSV legt derde bod neer in Engeland na miljoenenaanbiedingen'

PSV wil komende transferperiode met een derde bod toeslaan bij Crystal Palace inzake Patrick van Aanholt, zo schrijven Engelse media. Het Eindhovens Dagblad meldde reeds dat de Eindhovense club interesse heeft in de linksback, maar nu luidt het verhaal dat PSV zeker een bod gaat uitbrengen.

De eerste twee aanbiedingen van PSV in een eerder stadium werden geweigerd. Afgelopen januari probeerden de Eindhovenaren de 29-jarige back al te strikken.

Eerst bood PSV een bedrag van circa 4,8 miljoen euro en het tweede bod liep op tot een maximumbedrag van ongeveer 8,7 miljoen euro, zo klinkt het.

Ondanks de mislukte pogingen gaat de Nederlandse topclub komende zomer wederom een poging wagen de Oranje-international te strikken.

Van Aanholt ligt momenteel tot medio 2021 vast bij the Eagles, die naar verluidt graag willen verlengen met de vleugelverdediger. Manager Roy Hodgson is fan van de back en ziet hem graag een nieuwe verbintenis tekenen.

PSV wil echter profiteren van de penibele contractsituatie in Londen en Van Aanholt halen, waarbij Crystal Palace nog een transfersom kan ontvangen.

Het is afwachten in hoeverre de berichtgeving accuraat is, daar ook PSV te maken heeft met de financiële gevolgen van de coronacrisis.

PSV ziet in Van Aanholt de opvolger van de gehuurde Ricardo Rodriguez, die waarschijnlijk terugkeert naar AC Milan.

Het Eindhovens Dagblad gaf zondag aan dat naast PSV ook Paris Saint-Germain zaken zou kunnen doen met Crystal Palace.

Van Aanholt is bij de Franse grootmacht in beeld als potentiële opvolger van Layvin Kurzawa, die over een aflopend contract beschikt.

Spoedwet Justitie en Veiligheid aangenomen in Eerste Kamer

De wet van de ministers Dekker (voor Rechtsbescherming) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en van staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) met nieuwe tijdelijke voorzieningen die nodig zijn vanwege de coronacrisis, is vandaag door de Eerste Kamer aanvaard. De wet treedt zo snel mogelijk in werking, waarschijnlijk al deze week.

De spoedwet vervalt op 1 september 2020. Omdat niet valt uit te sluiten dat de noodzaak voor de tijdelijke voorzieningen ook na deze datum nog blijft bestaan, is een mogelijkheid opgenomen om deze termijn telkens met twee maanden te verlengen. Voor enkele onderdelen geldt terugwerkende kracht tot en met 16 maart 2020.

Op verschillende terreinen kunnen tijdelijk elektronische middelen worden gebruikt, waar nu nog fysieke overleg- en besluitvormingsprocedures zijn voorgeschreven. Dan gaat het bijvoorbeeld om beursvennootschappen en verenigingen die jaarlijks een algemene vergadering moeten houden. Door het coronavirus is het fysiek bijeenkomen onwenselijk.

Het bestuur van rechtspersonen kan straks bepalen om een algemene vergadering te houden die uitsluitend via livestream (audio of video) te volgen is. Ook kan het bestuur de termijn voor het houden van een algemene vergadering en de termijn voor het opmaken van de jaarrekening uitstellen.

De rechtspraak kan in meer gevallen elektronische communicatiemiddelen inzetten. Er wordt al gebruik gemaakt van videoverbindingen tijdens een mondelinge behandeling. Dit kan vaker worden toegepast zodat bijvoorbeeld een advocaat of een procespartij niet fysiek hoeft te verschijnen omdat met beeldbellen kan worden volstaan.

De aanpassingen gelden ook voor mensen die vanwege de corona-maatregelen niet in persoon bij de notaris kunnen verschijnen om een akte te ondertekenen, zoals een testament. Met behulp van audiovisuele communicatiemiddelen kan deze akte dan toch tot stand komen.

Verder wordt het mogelijk naast of in plaats van bloed, ook speeksel of slijm af te nemen van een verdachte, als het vermoeden bestaat dat deze drager is van een ernstige besmettelijke ziekte. Dit betekent dat verdachten kunnen worden getest op het corona-virus.

Animal Crossing-update voegt nieuwe elementen en evenementen toe

Animal Crossing: New Horizons krijgt vanaf 23 april weer een aantal updates. Op die dag worden twee nieuwe NPC's toegevoegd. Nintendo heeft via een video laten zien wat we tot eind juni kunnen verwachten.

Op 23 april kan Leif's Garden Shop op bezoek komen. Je kunt van hem struiken kopen, waarmee je weer verder het uiterlijk van je eiland kunt customizen. Verder is er Redd, die nieuwe kunst en meubilair verkoopt. De kunstwerken die je koopt komen in het museum terecht, dat na de update een nieuwe ruimte krijgt. In mei en juni komen verder nieuwe activiteiten om spelers bezig te houden. Tijdens Nature Day kun je meer Nook Miles verdienen met natuurverrijkende missies en tijdens de Wedding Season help je een stel met het versieren van de trouwlocatie.

  • Leif’s Garden Shop – Nature-loving Leif will regularly visit players’ islands to sell his flourishing assortment of foliage, including shrubs and flower seeds. These decorative items will help make any island paradise a little greener.
  • Jolly Redd’s Treasure Trawler – After downloading the free update, Jolly Redd will occasionally show up in his boat to sell in-game art, as well as furniture with unique colors. Like in previous Animal Crossing games, players will have to figure out which art pieces are real and which are fake. After purchasing genuine art, players can donate it to the island museum to open an art gallery, which will display all types of donated pieces, from paintings to sculptures.
  • Nature Day (April 23 to May 4) – During the Nature Day period, special Nook Miles challenges will be available that focus on nature-inspired goals, such as planting trees and watering flowers.
  • May Day Tour (May 1 to 7) – In the first week of May, players can use a one-time May Day Ticket at the island airport to head out on a limited-time tour to an island that looks different than the usual mystery island tours. A special visitor who looks familiar might also be there…
  • International Museum Day (May 18 to 31) – To celebrate International Museum Day, players can take part in a Stamp Rally. After receiving a special stamp card, players can enjoy viewing fish, insects and fossils while collecting stamps at the various museum exhibits to earn an in-game reward.
  • Wedding Season (June 1 to 30) – During a nuptial-themed June, players can visit Harvey’s island to meet the married couple Reese and Cyrus, as well as help arrange and take anniversary photos with them in the wedding-picture studio. Players will get wedding-themed items as a token of their gratitude.

AD: Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie pas vanaf 1 september

Het is nog altijd onduidelijk wanneer de bal weer gaat rollen op de Nederlandse velden. Het kabinet maakt dinsdagavond vanaf 19.00 uur bekend in hoeverre de coronamaatregelen in Nederland kunnen worden versoepeld en of er de komende maanden dus nog uitzicht is op voetbal in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie.

In de middag vindt er een videoconferentie tussen de Europese voetbalbond UEFA en alle andere aangesloten voetbalbonden, inclusief de KNVB, plaats. Volgens het Algemeen Dagblad is de kans zeer groot dat het Nederlandse voetbalseizoen voorbij is.

Het dagblad schrijft dinsdag dat betaald voetbal vanaf 1 september 'het verwachte scenario' is. Premier Mark Rutte zal tijdens een persconferentie onder meer duidelijkheid verschaffen over het verbod op evenementen waarvoor een vergunning nodig is, zoals wedstrijden in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie.

In Nederland is het spelen van betaald voetbal tot zeker 1 juni verboden en de burgemeesters willen die termijn verlengen tot 1 september.

De KNVB streeft ernaar om de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie voor 3 augustus af te ronden, maar mag daar van de UEFA waarschijnlijk langer over doen als die datum vanwege de coronacrisis niet realistisch is.

"Het wordt wel heel moeilijk om een seizoen in september of zelfs oktober nog uit te spelen. Dat zou wel heel veel impact hebben op de speelkalender voor 2020/21, maar laten we eerst kijken wanneer we weer kunnen beginnen", zei UEFA-voorzitter Aleksandr Ceferin eerder deze week.

Nieuwsuur meldde maandagavond bekend dat het kabinet waarschijnlijk de oproep van de burgemeesters zal overnemen. Eerder deze maand sprak Ajax-directeur Marc Overmars al voor een overleg uit dat hij het liefst zou zien dat het seizoen zou worden beëindigd. Onder meer AZ en PSV steunden de Amsterdamse club daarin.

De UEFA overlegt niet alleen dinsdag maar ook donderdag tijdens een conferencecall met alle 55 nationale bonden over de afloop van dit seizoen. Namens de KNVB praten secretaris-generaal Gijs de Jong, bondsvoorzitter Just Spee en directeur betaald voetbal Eric Gudde mee.

De verwachting is dat er donderdag, wanneer het uitvoerend comité van de UEFA vergadert over de toekomst van het Europese voetbal, knopen zullen worden doorgehakt.

Defensie geeft 12.000 kilo levensmiddelen aan stichting Carabic in Amsterdam

Defensie heeft vandaag 22 pallets aan levensmiddelen aan Stichting Carabic in Amsterdam gegeven. Het gaat om ongeveer 12.000 kilo. De lading bevat onder meer muesli, zuivelproducten, koffie, thee, sauzen, havermout, sappen, kaas en diverse soorten zoet broodbeleg.

De producten waren eigenlijk bedoeld voor militairen die voor een oefening naar Duitsland zouden gaan. Dat ging niet door vanwege het COVID-19-virus. Defensie schonk de goederen op basis van maatschappelijke dienstverlening nu aan de non-profitorganisatie. De stichting Carabic richt zich op het verbinden van vrouwen uit Arabische en Caraïbische culturen in de Nederlandse samenleving. De stichting helpt verder zwakkere mensen in Amsterdam en voorziet ze indien nodig van voedsel. Leila Azzam van Carabic is Defensie meer dan dankbaar. “Geweldig! Echt geweldig, helemaal top. Ik ben zo trots op Defensie en dankbaar dat deze organisatie dit bijdraagt”, riep ze uit.

Vanuit het militaire complex Bathmen bij Deventer zijn de producten naar Amsterdam gebracht. Ook het transport nam Defensie voor zijn rekening.

Defensie schonk afgelopen weken al vaker grote partijen levensmiddelen, over vanwege gecancelde oefeningen. Zo ging er 24 maart meer dan 10.000 kilo vooral verse etenswaren, naar voedselbanken in Arnhem, Groningen en Tilburg. De pakketten waren oorspronkelijk bedoeld voor militairen die op oefening in Duitsland zouden gaan. Op 17 april voorzag Defensie voedselbanken in Noord-Nederland van zo’n 6.000 kilo aan houdbare en diepgevroren producten. Ze waren bedoeld voor militairen die een jungletraining in Belize zouden volgen. Daar komt nu dus 12.000 kilo bij voor Stichting Carabic.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

COVID-19: 729 nieuwe besmettingen en 165 doden, totaal 34.134 en 3.916

Tot en met 21 april 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 34.134 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 729 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 9.897 (+118) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 165 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 3.916 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Hoer doet 7 man in 1 uur om corona: 'Vitaal beroep'

Kirie Redfield uit het Engelse Yorkshire heeft een vitaal beroep. Althans, dat vindt ze zelf. Redfield verdient namelijk de kost als dame van lichte zeden, en trekt in coronatijd maar liefst zeven klanten per uur.

De niet bijster knappe dertiger is van alle markten thuis. Zo is ze namelijk niet alleen professioneel damster, ze is bovendien pornoster. Wie haar naam even door Google haalt, ziet al snel dat ze ons onlangs al heeft verblijd met onder meer gangbangfilmpjes, filmpjes waarin ze snoeihard achterlangs wordt genomen en een gezellige buitenwip (advies: kijk vooral niet!). Hoer wil ze zichzelf echter niet noemen. "Ik ben een excortgirl", zo beweert ze.

Voor FOK!kers met een smalle beurs is er gelukkig goed nieuws. Duur is Redfield namelijk niet. Voor slechts 30 pond – nog geen 35 euro – mag je er een kwartiertje op. Zonder condoom, ook dat nog.

Het loopt dan ook storm bij de lichtekooi. Zo trekt ze gemiddeld maar liefst zeven man per uur. Ook – of juist zeker – in coronatijd. "Ik heb een essentieel beroep", verklaart de dame in kwestie. "Mannen hebben eenmaal hun behoeften, weet je." Bang voor een prent wegens het breken van de anderhalvemeterregel is ze dan ook niet. "Nee, want ik heb een noodzakelijk beroep, net als artsen en verpleegsters."

Om haar klanten in coronatijd nog meer tegemoet te komen, is Redfield een soort SRV-wagen voor seks geworden. Met een busje rijdt ze door heel Yorkshire. In de plaatsen die de hoer aandoet, staat geregeld een korte file. Mannen staan letterlijk in de rij. En mocht ze even niets te doen hebben, dan propt ze zich vol met zakken chips. Cheese-onion, voor de liefhebbers.

Nog meer info: Hoewel deze dame een rasechte Engelse is, is ze met name bekend bij onze oosterburen. Maar liefst zeven snoeiharde, Duitse pornofilms prijken op haar erelijst. Maar wel veilig, uiteraard. 

Verder meldt de goedkope hoer op haar website dat ze een kleine 1m60 groot is en is gezegend met cupmaat 75K. Alleen is hier wel de plastisch chirurg aan te pas gekomen. "Op mijn slanke lichaam lijken ze enorm", zo besluit ze.

Kabinet komt met concrete doelstellingen om armoede te bestrijden

Staatssecretaris van Ark (SZW) wil dat het aantal kinderen dat in armoede leeft, afneemt van 9,2% in 2015 naar 4,6% in 2030. Daarmee heeft het kabinet eerdere, algemene, ambities concreet gemaakt. Er zijn nu duidelijke doelstellingen geformuleerd voor armoedebestrijding. Eerste en Tweede Kamerleden hadden daarom gevraagd na publicatie van het SER advies Armoede onder Kinderen uit 2017.

De staatssecretaris schrijft in de 'Kamerbrief nadere uitwerking ambities kinderarmoede' aan de Eerste Kamer dat de ambitie is dat alle kinderen mee kunnen doen aan de maatschappij. Daarvoor wil zij in 2021 alle gezinnen met kinderen in de bijstand bereiken, en 70% van de werkenden met een laag inkomen en kinderen. Het is te prijzen dat deze doelstellingen er nu zijn, want de nood onder kinderen is onverminderd hoog. En de huidige coronacrisis zou het nog erger kunnen maken. In de zomer van 2019 zei het SCP dat 8,8% van de kinderen opgroeit met het risico van armoede, volgens het SCP criterium van niet-veel-maar-toereikend. In sommige gemeenten is dit armoederisico nog hoger.

Werk voor ouders
Het kabinet wil armoede bij kinderen vooral verminderen door werk te bieden aan hun ouders. Meer uren werk voor ouders die al een inkomen uit werk hebben, en hulp aan mensen die nu nog bijstand hebben en willen gaan werken. Die ouders hoeven het niet alleen te doen. Gemeenten hebben een taak om mensen uit de bijstand en aan werk te helpen, en werkgevers kunnen werkenden meer uren bieden.

Armoede via school aanpakken
Naast inkomen uit werk is het belangrijk om armoede op andere plekken aan te pakken. In 2019 is de Alliantie Kinderarmoede opgericht. Meer dan 150 partijen werken daarin samen om armoede aan te pakken, bijvoorbeeld door scholen en de jeugdgezondheidszorg te betrekken. Recent is de handreiking Omgaan met armoede op scholen, gemaakt door de ministeries van OCW en SZW, gemaakt.

Zendmast Lelystad mag voorlopig blijven staan

De nieuwe zendmast van KPN in de wijk De Punter in Lelystad mag voorlopig blijven staan. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist tijdens een voorlopige voorziening. Dat is een spoedprocedure in het bestuursrecht.

In oktober 2018 kreeg KPN van de gemeente Lelystad een vergunning voor het bouwen van een nieuwe telecommunicatiemast. De bouw begon in maart 2020 en is inmiddels afgerond. Begin maart maakten de omwonenden bezwaar tegen de bouw, zij zijn bezorgd over de gevolgen voor hun woon- en leefklimaat.

Locatie
De omwonenden zeggen bij het verlenen van de vergunning in 2018 door de gemeente Lelystad niet goed te zijn geïnformeerd over de precieze locatie van de mast. Ze kwamen daar pas achter toen de werkzaamheden in maart begonnen, en daarom hebben ze nu pas bezwaar gemaakt.

Binnen termijn
De gemeente Lelystad heeft begrip voor de argumenten van de omwonenden, maar vindt dat het bezwaarschrift vervolgens toch sneller verstuurd had moeten worden. De voorzieningenrechter is het daar niet mee eens, omdat het erop lijkt dat de bewoners binnen 2 weken een brief hebben gestuurd, nadat ze op de hoogte raakten van de bouw.

Afbreken
De gemeente moet nu naar de bezwaren van de omwonenden gaan kijken. De voorzieningenrechter vindt dat de vergunning in afwachting van die procedure kan blijven gelden. Daarbij weegt mee dat het nu moeten afbreken van de zendmast grote gevolgen heeft voor KPN, terwijl de omwonenden niet direct naar de rechtbank zijn gestapt. Zij zijn de spoedprocedure pas gestart toen de bouw al vrijwel voltooid was.

N'tab, Verbij naar Team Jumbo-Visma

Schaatsploeg Team Jumbo-Visma heeft zich voor de komende twee seizoenen versterkt met Dai Dai N'tab. De drievoudig Nederlands kampioen op de 500 meter komt over van Team Reggeborgh.

N'tab is drievoudig en regerend Nederlands kampioen op de 500 meter. De 25-jarige sprinter pakte afgelopen seizoen bij de EK afstanden een zilveren plak op de kortste sprintafstand. Hij hoefde destijds alleen de Rus Pavel Kulizhnikov voor zich te dulden. Daarnaast maakte N’tab deel uit van het team dat afgelopen seizoen in Salt Lake City de wereldtitel bemachtigde op de Team Sprint.

"De komende twee jaar zijn erg belangrijk voor mijn carrière. Ik wil er alles aan doen om daar het maximale uit te halen", aldus N'tab. "Ik ben erg benieuwd naar de samenwerking met Jac en de andere teamleden. Ik heb het gevoel dat deze overstap mij verder gaat helpen in mijn ontwikkeling tot een absolute topsprinter. De komende jaren zullen dat uitwijzen."

Coach Orie reageert verheugd op de komst van N’tab. "Ik ben hartstikke blij dat we erin zijn geslaagd om Dai Dai naar ons team te halen. Met zijn komst zorgen we naast een kwaliteitsimpuls voor een verjonging van onze ploeg. Ik heb er veel zin in om samen met hem naar de Olympische Winterspelen van Peking toe te werken."

"Dai Dai heeft in het verleden al een aantal mooie dingen laten zien. Toch ben ik ervan overtuigd dat er nog veel rek in zijn prestaties zit. Hij beschikt al over een ijzersterke 500 meter, maar ik denk dat er ook op de 1000 meter nog winst voor hem valt te halen. Ik zie het als een mooie uitdaging om de komende jaren ervoor te zorgen dat we het maximale eruit halen."

Update 12:07 uur

Ook Kai Verbij verruilt Reggeborgh voor Jumbo-Visma. Verbij is de wereldkampioen sprint van 2017 en won in 2019 de wereldtitel op de 1.000 meter.

De overgang van Verbij en Ntab is opmerkelijk te noemen, ook al hing het in de lucht. Tweevoudig olympisch kampioen Kjeld Nuis tekende onlangs bij Reggeborgh om juist met sprinters als Verbij en Ntab aan zijn snelheid te werken op de eerste meters. Voor Nuis is Ronald Mulder nu de enige sprinter van naam die hij bij Reggeborgh zal tegenkomen.

Rechtbank fluit jeugdbescherming terug: vader hoeft geen examen te doen om voor zijn kinderen te zorgen

De vader had een latrelatie met de moeder. Hij had beide kinderen erkend, maar geen gezag over hen. De kinderen waren na het overlijden van de moeder uit huis geplaatst bij een pleeggezin. Aanvankelijk waren de Jeugd en Gezinsbeschermers in Alkmaar belast met de voorlopige voogdij (een voorlopige maatregel die drie maanden kan duren). Er moest nader onderzocht worden wie definitief met de voogdij over de kinderen belast kon worden. De Raad voor de Kinderbescherming vond dat de Jeugdbeschermers met de voogdij belast moesten worden. De vader vond juist dat hij het gezag moest krijgen, en had ook een verzoek ingediend. Er liep een spoedprocedure (voorlopige voorziening) en een bodemprocedure bij de rechtbank. In verband met nadere onderzoeken heeft het enige tijd geduurd voordat er beslist kon worden.

Mondelinge uitspraak rechtbank
Op 4 maart 2020 is in beide procedures mondeling uitspraak gedaan. Dit heeft de rechtbank gedaan zodat dit rechtstreeks van mens tot mens kon gebeuren en de overwegingen duidelijker over zouden komen. Zeker in een zaak waarin de emoties hoop opgelopen zijn en de uitspraak misschien boosheid kan oproepen. In Nederland is het aan de rechter voorbehouden hierin te beslissen. Daarbij staat het belang van de kinderen voorop.

Niet onderbouwde aannames
In de uitspraak wordt klip en klaar het wettelijk kader uitgelegd. Het verzoek van een overlevende ouder om met het gezag te worden belast wordt alleen afgewezen, wanneer het belang van de kinderen zich daartegen verzet. Dat betreft nogal extreme situaties, bijvoorbeeld wanneer het gezag van die ouder al eens eerder is beëindigd of de overlevende ouder al behoorlijk lang buiten beeld is.

Ook van de Raad voor de Kinderbescherming en de Jeugdbescherming mag worden verwacht dat zij dit uitgangspunt hanteren. Dat is in deze zaak niet het geval geweest. De Raad voor de Kinderbescherming wilde onderzoeken of de vader de kinderen wel kon verzorgen en opvoeden. Maar voor elke ouder, en dus ook voor deze vader, geldt dat je geen examen als ouder hoeft te doen. Het is omgekeerd: alleen als overduidelijk is dat deze vader het niet kan, is er reden af te wijken van het uitgangspunt hem met het gezag te belasten. De Jeugdbeschermers vonden het tegen het belang van de kinderen ingaan de vader met het gezag te belasten. Dat baseerden zij echter op verschillende aannames die niet onderzocht of onderbouwd waren. Vanaf het begin is de vader door hen buiten beeld gehouden en is er ingezet op hechting met het pleeggezin.

De rechtbank vindt het begrijpelijk dat vlak na het overlijden er een crisissituatie was en dat ervoor gekozen is de kinderen in een pleeggezin te plaatsen. Maar daarna had het anders gemoeten. Het is onjuist geweest vanaf het begin in te zetten op onthechting van de vader en hechting met het pleeggezin. Dat de kinderen inmiddels 10 maanden in het pleeggezin verblijven en daar gewend zijn, mag en kan geen reden zijn de vader niet met het gezag te belasten. De kinderen hebben al geen moeder meer, zij moeten niet ook nog van een vader beroofd worden.

De wet is duidelijk: de plek van de vader als overlevende ouder staat gewoon voorop. Hij zal dus met het gezag worden belast. Daarnaast heeft de rechtbank de kinderen vanwege hun bedreigde ontwikkeling voor 12 maanden onder toezicht gesteld. In overleg met de pleegouders, de vader en de Jeugdbeschermers moet bezien worden hoe de overgang naar de vader vorm gegeven zal worden en welke zorgregeling passend is.

Provincie Gelderland kapt 12 bomen aan de N315

Provincie Gelderland kapt 12 bomen aan de N315 tussen Doetinchem en Ruurlo. Zij vraagt hiervoor de benodigde vergunningen en meldingen aan. Concreet gaat het dan om een omgevingsvergunning bij de gemeente Bronckhorst voor de kap van 2 bomen en een melding in het kader van de Wet natuurbescherming voor 7 bomen. Voor 3 bomen is geen melding of vergunning nodig.

De bomen staan aan de N315 tussen Doetinchem en Ruurlo en deze belemmeren het zicht vanuit de zijwegen op de N315. Het kappen van deze bomen maakt een veiliger aansluiting van zijwegen op de N315 mogelijk. Hierdoor verbetert de verkeersveiligheid op deze weg. Provincie Gelderland plant ter compensatie 18 nieuwe bomen. Op dit moment koopt de provincie langs de N315 hiervoor gronden aan.

Participatie
Over deze kap is de afgelopen tijd intensief contact geweest met bomenbelangengroepen, afdeling Bronckhorst van Veilig Verkeer Nederland en de politie. Het dagelijks bestuur van de provincie heeft al eerder ingestemd met het aanpakken van de verkeersveiligheidsknelpunten aan deze weg en heeft Provinciale Staten hierover geïnformeerd.

De kap van bomen maakt onderdeel uit van het groot onderhoud aan de N315 Doetinchem-Ruurlo. Fase 1 start dit najaar. Deze fase omvat het noodzakelijk asfaltonderhoud inclusief het verbeteren van de verkeersveiligheid van zijwegen en het vervangen van de brug over de Veengoot bij Veldhoek.

Onvermijdelijk
Gedeputeerde Staten (GS) werken aan nieuw beleid voor bomen en bos. Uitgangspunten zijn de ambities uit de omgevingsvisie en het behoud van gezonde bomen. In afwachting van dit nieuwe beleid voeren GS alleen natuurherstelprojecten en verkeersveiligheidsmaatregelen voor fietsers, voetgangers en kruispunten uit. Alle lopende provinciale projecten zijn opnieuw beoordeeld waarbij zorgvuldig is afgewogen of het kappen van bomen nodig is. Volgens GS is dat soms onvermijdelijk. De plannen voor deze fase van de N315 Doetinchem-Ruurlo zijn in 2018 vastgesteld.

Gezondheid geen belemmering hogere AOW-leeftijd, wel meer ongezonde werkende 60-plussers

Nederlanders leven langer en grotendeels ook in goede gezondheid. De gezondheid van mensen in de jaren voor de AOW-leeftijd blijft naar verwachting gelijk of verbetert. Dit betekent dat gezondheid geen belemmering is om de AOW-leeftijd te verhogen. Het aantal 60-plussers dat met gezondheidsproblemen doorwerkt zal echter wel stijgen. Dit komt doordat een grotere groep Nederlanders de leeftijd van zestig jaar en ouder zal bereiken en langer zal doorwerken. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Volgens de huidige prognose van de levensverwachting zal de leeftijd waarop mensen in Nederland gebruik mogen maken van de Algemene Ouderdomswet (AOW) in 2040 gestegen zijn naar 68 jaar. De komende jaren zal ook het aantal jaar dat mensen in goede gezondheid doorbrengen, blijven stijgen. Gezondheid is in die zin geen belemmering om de AOW-leeftijd te verhogen.

Langer doorwerken
Het RIVM constateert dat de gezondheid van Nederlanders de afgelopen twintig jaar is verbeterd. De gezondheid van één leeftijdsgroep, de 60- tot 65-jarigen, is echter gelijk gebleven. Waarom hun gezondheid is achtergebleven bij de rest van de Nederlandse bevolking, is niet helemaal duidelijk. Het kan te maken hebben met de plotseling weggevallen mogelijkheid om vervroegd met pensioen te gaan. Waardoor mensen het misschien als belastend ervaren om langer door te werken. Als mensen zich daar de komende jaren beter op kunnen voorbereiden, blijft hun gezondheid mogelijk niet meer achter.

De onderzoekers denken dat de achterblijvende gezondheid ook te maken kan hebben met het werk zelf. In dat geval zal de gezondheid van 60-68-jarigen in de toekomst achter kunnen blijven. Met gezondheid wordt de manier waarop mensen zelf hun gezondheid en de mate van lichamelijke beperkingen ervaren bedoeld.

Hoe de ontwikkelingen ook uitpakken, een meerderheid zal naar verwachting in goede gezondheid kunnen blijven doorwerken. Maar het is ook zeker dat er de komende jaren meer zestigplussers zijn met een minder goede gezondheid die langer doorwerken. Dit komt doordat een grotere groep Nederlanders de leeftijd van zestig jaar en ouder zal bereiken en langer zal doorwerken. Deze mensen lopen het risico om eerder uit het arbeidsproces te vallen of arbeidsongeschikt te worden.

Gezonde levensloop
Het is daarom belangrijk ervoor te zorgen dat mensen gezond zijn in de periode dat ze langer werken. Er is nog weinig bewijs welke maatregel daarvoor effectief is. De meeste kans lijkt een ‘levensloopbenadering’ te hebben: zorg ervoor dat mensen gedurende hun hele werkende leven gezond en inzetbaar blijven. Ook een ‘integrale’ aanpak lijkt effectief, met aandacht voor meerdere zaken, zoals een gezonde leefstijl en goede werkomstandigheden.

Corona Check-app van OLVG nu landelijk te gebruiken

De Corona Check-app die in maart door het OLVG werd gelanceerd in de regio Amsterdam is nu beschikbaar voor alle Nederlanders. Dat meldt het OLVG vandaag. Naast het landelijk gebruik start ook een proef met zogeheten PCR-testen (tests waarmee kan worden vastgesteld of er sprake is van het coronavirus), thuismeten van saturatie (metingen voor zuurstof in het bloed) en beeldbellen.

De app werd op 16 maart in de regio Amsterdam gelanceerd door het OLVG en Luscii. Inmiddels is het ruim 110.000 keer gedownload. Vanwege de grote belangstelling is de app nu beschikbaar in heel Nederland.

Mensen die de app willen gebruiken, kunnen hun gezondheidsgegevens in de app invoeren. Vanuit zeven 'regiecentra' die verspreid zijn over heel Nederland, beoordelen teams van medisch personeel de klachten en geven advies. Bij hevige klachten,wordt telefonisch contact opgenomen. Indien nodig wordt een gebruiker geadviseerd om contact op te nemen met de huisarts of, als hierover in de regio afspraken zijn gemaakt, doorverwijzing naar een ziekenhuis.

'Meer zekerheid'
Volgens longarts Paul Bresser, die verbonden is aan het OLVG, biedt de app voor mensen met klachten meer zekerheid: 'Waar we vooralsnog alleen een grote waarschijnlijkheid op het coronavirus kunnen uitspreken, gaan we nu over op PCR-testen en intensivere begeleiding thuis.'

Zodra ook deze proef positieve resultaten zal opleveren, zal onderzocht worden of deze extra begeleiding via de app breder ingezet kan worden.

Doom Crossing: Eternal Horizons is briljante mashup

Op 20 maart dit jaar werden twee steengoede games tegelijk uitgebracht: Doom Eternal en Animal Crossing: New Horizons. Om dit heuglijke feit te vieren maakte YouTube-kanaal The Chalkeaters een ludieke crossover waarin de hoofdpersonen Doomguy en Isabelle als BFF's samen optrekken.

Wat opvalt is hoe goed de makers de muziekstijlen uit beide games samensmelten, vergezeld met teksten die ook nog ergens op slaan en een animatiestijl die Isabelles schattigheid voortreffelijk combineert met Dooms bruutheid. 

Moeder van overleden baby aangehouden

De politie heeft vanmorgen een 30-jarige vrouw uit Haaksbergen aangehouden. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van haar pasgeboren baby. Een rechercheteam onderzoekt de toedracht en doodsoorzaak van het kindje.

Lees ook: Politie onderzoekt de doodsoorzaak van een pasgeboren baby

De politie kreeg zondag 12 april omstreeks 00.45 uur vanuit het ziekenhuis in Enschede een melding over het aantreffen van een 30-jarige vrouw en haar pasgeboren overleden baby. De doodsoorzaak van het kindje was onduidelijk. De politie stelde daarop meteen een onderzoek in en een formeerde een rechercheteam. 

Standpunt Privacy First: "5G Voorlopig Nee"

Morgen voert de stichting Stop5GNL een kort geding tegen de Staat. Privacy First staat achter dit kort geding, gezien de grote onduidelijkheid over de gezondheidsrisico’s van 5G technologie. Belangrijk is dat 5G een geheel nieuwe technologie is. Anders dan bij 4G worden de frequenties gericht op de gebruikers gestraald door de zendmast. Hiervoor zijn massale aantallen zendmasten noodzakelijk die deze hoogfrequente straling "beamen" aldus stichting Privacy First. 

Privacy First staat voor eigen keuzes in een vrije omgeving en gaat uit van de basisprincipes van de rechtsstaat en artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Binnen deze brede privacy benadering staat de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, een vrije leefomgeving en het recht op lichamelijke integriteit centraal. Indien de schadelijkheid van 5G niet goed onderzocht en afdoende afgedekt is, worden bovenstaande zaken direct geschonden. Onze overheid heeft de mensenrechtelijke plicht om te waken voor onze gezondheid. Onbegrijpelijk dus dat juist de Europese Unie de leidende kracht is achter 5G en de lidstaten pusht om nog dit jaar deze technologie in te voeren.

Naast bovenstaande risico's levert 5G tevens andere privacy-risico’s op, namelijk vanuit de zogenaamde Smart Grids en Smart Cities. Deze netwerken, waarin miljarden apparaten met elkaar verbonden zijn en met elkaar communiceren, zijn een groot gevaar voor onze privacy. Het wordt hoog tijd dat er een brede maatschappelijke discussie komt over de voor- en nadelen van deze netwerken en in hoeverre er in de nabije toekomst nog eigen keuzevrijheid is in een vrije omgeving. Er worden miljarden geïnvesteerd in deze “smart” netwerken zonder dat er voor de burger altijd duidelijke voordelen zijn. Tevens is het de vraag of alle “smart” oplossingen gebaseerd zijn op privacy by design en privacy enhanced technology.

Privacy First: "Wij vinden het een goede zaak dat de nationale privacy toezichthouder (Autoriteit Persoonsgegevens) strak gaat optreden richting gemeenten en overheidsinstellingen die Smart Grids willen implementeren en hiervoor duidelijke uitgangspunten en regels opstelt voor de implementatie en consequenties daarvan voor onze vrije, open democratische samenleving. Privacy First is altijd bereid om hierin kritisch mee te denken."

"Wat het kort geding betreft: hoog tijd voor goed onafhankelijk onderzoek naar de gezondheidsrisico's en mogelijke alternatieve technologieën indien blijkt dat de zogenaamde economische voordelen niet opwegen tegen de schadelijke effecten. Zodat Nederland met recht een privacy gidsland kan worden."

Standpunt Privacy First: "5G Voorlopig Nee" (Stockfoto: Pixabay)
Standpunt Privacy First: "5G Voorlopig Nee" (Stockfoto: Pixabay)

Gamechangers: moet jongeren weg houden van cybercrime

Speciale games moeten helpen jongeren uit de cybercriminaliteit te houden. Vandaag start de campagne ´Gamechangers´, waarbij jeugd tussen 12 en 18 jaar voor online uitdagingen komt te staan. Via deze uitdagingen leren ze cybercrime te herkennen en wordt geprobeerd te voorkomen dat zij (onbedoeld) dader worden.

Gamechangers campagne
De coronacrisis zorgt ervoor dat jongeren noodgedwongen thuiszitten en meer online zijn. Bij dit laatste bestaat het gevaar dat ze iets strafbaars gaan doen. ´Jongeren zijn online maar een klik verwijderd van cybercrime´, waarschuwt Floor Jansen van het politieteam High Tech Crime. ´Verveling ligt op de loer. Jongeren zijn dan geneigd grenzen op te zoeken. Onderzoek* wijst uit dat een op de zes jongeren tussen de 12 en 17 jaar wel eens een cyberdelict heeft gepleegd, bewust of onbewust. In de leeftijdsgroep 16 – 17 jaar is dit zelfs 33 procent. Het gaat dan bijvoorbeeld om hacken, phishing en DDoS-aanvallen. Als je verkeerde dingen doet, begeef je je mogelijk (onbewust) op het criminele pad. De politie wil jongeren helpen van dat pad weg te blijven.´

Vier uitdagingen
Om die reden is ´Gamechangers´ begonnen. Wie de site bezoekt kan zijn of haar online talenten verder ontwikkelen in vier uitdagingen. Door de challenges leren jongeren hun vaardigheden op een veilige manier te testen en waar mogelijk te verbeteren. Tegelijkertijd doen ze kennis op over wat wel en niet strafbaar is op internet. Met het aangaan van de challenges zijn prijzen te winnen, zoals een politie-experience.

Oog voor de jongeren thuis
Floor Jansen: ´De huidige crisis is een lastige periode, zeker ook voor jongeren. Verveling kan toeslaan en dan kunnen vervelende dingen ontstaan. We hebben ook oog voor de jongeren thuis en proberen hen te wijzen op welke plekken waar zij veilig hun vaardigheden kunnen testen. Via Gamechangers helpen we hen op weg.´

Ook wijkagenten gamen mee. Op meerdere plekken spelen ze al tegen jongeren. Het idee hierachter is om in contact te komen met jongeren en hen te weerhouden van het plegen van criminaliteit. Dit initiatief sluit aan op het idee achter Gamechangers.

De campagne Gamechangers is een initiatief van de politie. Zij voert het uit in samenwerking met Deloitte (de Hacklab challenges | Hackazone), WeFitter (de WeFitter challenge), ESL (de Gamechangers FIFA Cup) en Stichting Hack in the Class (Hack in the Class).

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

NS start noodproductie onderdelen medische apparatuur

NS gaat 80 voedingen maken voor noodbeademingsapparatuur voor ziekenhuizen. In de werkplaats waar normaal treinen worden gemoderniseerd, starten teammanager Laszlo Bakker en zijn mensen een noodproductielijn die aan alle medische noodeisen voldoet. Hier worden nu voedingen gemaakt door monteurs die normaal gesproken werken aan bijvoorbeeld treinairco’s, wielstellen en deuren. De voeding is geproduceerd door NS en ontwikkeld en getest door de TU Delft als onderdeel van de OperationAIR. Het ministerie van VWS heeft de opdracht verstrekt om er 80 te maken. Mocht het nodig zijn dan kan de productielijn van NS er 500 maken in een tijdsbestek van twee weken. NS brengt alleen de inkoopkosten van de ingekochte onderdelen in rekening, om zo de kosten voor de ziekenhuizen laag te houden.

Medische noodtoets doorstaan
Teammanager Laszlo Bakker werkt normaal in de wielstellenfabriek van NS Treinmodernisering in Haarlem: “We moeten de Corona-crisis samen bestrijden. We hebben hier veel mensen in dienst met specialistische technische kennis. Toen het verzoek van de TU Delft kwam, zijn we direct aan de slag gegaan. In minder dan een week, hebben we een volledige productielijn opgezet. We kopen onderdelen die getoetst zijn voor medisch gebruik. Tot ’s avonds laat hebben we met de collega’s doorgewerkt om een eerste prototype te maken. Nu het prototype samen met de TU Delft succesvol is getest bij het Erasmus MC kunnen we aan de slag.”

Bij NS Treinmodernisering worden op dit moment de NS Dubbeldekkers vernieuwd. Ook deze werkzaamheden gaan door. Laszlo Bakker: “Dat we in deze tijd noodonderdelen voor ziekenhuizen kunnen leveren, geeft het hele team een goed gevoel. 

TU Delft
OperationAIR - Assist In Respiration - is een studententeam van de TU Delft dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van een veilig en snel te produceren beademingsapparaat om de verwachte tekorten op te vangen die ontstaan door de coronacrisis.De visie van OperationAIR is om kennis van techniek en geneeskunde samen te brengen, om op deze manier hun steentje bij te dragen in de strijd tegen corona: "Door middel van de kennis van de studenten en experts van verscheidene instanties hopen wij daadwerkelijk verschil te kunnen maken. Samen kunnen wij meer bereiken dan alleen."

Olieprijs negatief, kopers krijgen geld toe

Het gaat niet zo best met de oliemarkt: voor het eerst in de historie is de olieprijs in de VS onder nul gezakt. Voor olie die snel geleverd moet worden hoefde niks betaald te worden en kreeg men zelfs 37 dollar toe per vat van 159 liter - het móet weg.

Voor een duidelijke uitleg gaan we niet het Algemeen Dagblad overtypen en dus verwijzen we naar de uitleg hier, maar in het kort is het vrij simpel: er wordt véél meer olie gewonnen dan er gevraagd wordt, nu het wereldwijde transport door de coronacrisis enorm is ingezakt.

'Stop dan even met olie winnen', zou je wellicht denken, maar zo werkt dat niet: olie wordt onder hoge druk gewonnen en die druk er vanaf halen kan het veld dusdanig beschadigen dat de rest van de olie niet meer te winnen is. Het moet er dus uit en het moet ergens opgeslagen worden, zoals in grote supertankers.

Het gaat in elk geval nog niet de goede kant op: in China is men slechts langzaam aan het herstellen en India, Europa en de VS zitten nog volop in de hele crisis.

Eigen werelden maken in Super Mario Maker 2

Nintendo heeft de laatste grote update aangekondigd voor Super Mario Maker 2. De update voegt een grote hoeveelheid nieuwe power-ups toe, maar de grootste feature is zonder twijfel de 'World Maker'.

In World Maker kunnen spelers hun eigen 'games' maken met verbonden levels en werelden. In totaal kunnen er acht werelden met daarin veertig levels worden gebruikt. Je kunt zelf paden, thema's, decoratie en meer aanpassen. Je kunt natuurlijk de games van anderen spelen via de nieuwe modus 'Super Worlds.'

Daarnaast worden er veel power-ups toegevoegd. Denk hierbij aan Mario uit Super Mario Bros. 2, waarmee je op vijanden kunt staan en ze kunt oppakken. Of denk aan Frog Mario, de Super Acorn, Boomerang Flower en nog veel meer. Ook nieuwe vijanden maken hun opwachting in de vorm van Koopalings en Mechakoopa.

Dit en meer kun je allemaal terugzien in onderstaande trailer. De gratis update wordt morgen beschikbaar gemaakt.

Klacht tegen reclame Farmers Defence Force

De Farmers Defence Force (FDF) verkondigt leugens in een landelijke tv-campagne, stelt Wakker Dier, dat daarom een klacht indient bij de Reclame Code Commissie. FDF claimt in de tv-spot dat voedsel “puur natuur” wordt geproduceerd “met alleen het beste voor plant en dier”. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Door deze schandelijke leugens krijgt Nederland een verkeerd beeld van onze vee-industrie.”

Nederland ‘produceert’ jaarlijks ongeveer 500 miljoen dieren, onder industriële omstandigheden. De vee-industrie is volgens Wakker Dier verre van natuurlijk. Dikbilkoeien en plofkippen zijn enkele bekende uitwassen van dit systeem met doorgefokte, snelgroeiende dierenrassen. “Als een mens net zo snel zou groeien als een vleeskuiken, dan zou hij op tweejarige leeftijd 160 kilo wegen. Dat is niet puur natuur,” zegt Anne Hilhorst.

Antibiotica
De massaliteit, de selectie op snelle groei en de onnatuurlijke leefomgeving maken dieren in de vee-industrie vatbaar voor ziekten. Om die ziekten te verhelpen wordt nog altijd massaal antibiotica gebruikt. Ook vinden veel pijnlijke ingrepen plaats. Zo worden de krulstaarten van biggetjes afgebrand, wordt bij kalkoenen een stuk van de snavel verwijderd, en wordt bij kalfjes de hoornaanzet weggebrand. “Dat zijn ingrepen aan het natuurlijke lichaam van dieren om ze aan te passen aan een onnatuurlijke omgeving,” zegt Hilhorst.

Kalversterfte
Farmers Defence Force stelt in zijn campagne ook dat boeren produceren met “het beste” voor dieren. Ook deze claim vindt Wakker Dier onjuist. Zo krijgen mannelijke kalfjes vaak minder aandacht en zorg omdat ze economische gezien vrijwel waardeloos zijn. Mede daardoor ligt het sterftepercentage van kalveren in Nederland al jaren boven de tien procent. Volgens wetenschappers van de WUR kan het sterftepercentage flink naar beneden en zijn “bewustwording, tijd en mentaliteit van de veehouder belangrijke factoren die een rol spelen bij de resultaten van de kalveropfok”.

Darter Nentjes als eerste Nederlander naar volgende ronde Home Tour

Darter Geert Nentjes heeft zich maandag als eerste Nederlander geplaatst voor de tweede fase van de PDC Home Tour. De Flevolander werd dankzij drie zeges de winnaar van groep 4 op het nieuwe digitale dartstoernooi.

Nentjes won achtereenvolgens knap van Mickey Mansell (5-4), Lisa Ashton (5-3) en Ross Smith (5-3) en haalde in al zijn partijen een gemiddelde van boven de 95 punten en tegen Mansell zelfs 100. Hij had nog wel het geluk dat Mansell tegen hem een matchdart miste.

Nentjes is na Jamie Lewis (winnaar groep 1), Luke Woodhouse (winnaar groep 2 mede dankzij een negendarter) en Dave Chisnall (winnaar groep 3) de vierde speler die doorgaat naar de tweede fase van het toernooi. Nentjes, Woodhouse en Chisnall deden dat ook nog eens zonder nederlaag. Chisnall was in groep drie ook te sterk voor Jan Dekker, die al zijn wedstrijden verloor. 

De Home Tour geldt als alternatief tijdens de coronacrisis. In de eerste fase worden 32 dagen op rij poules afgewerkt door steeds vier spelers. Alle groepswinnaars bereiken de tweede fase, waarvan het format nog onbekend is, omdat niet duidelijk is wanneer er weer in het echt gedart kan worden.

PDC Home Tour - uitslagen groep 4
Ross Smith 5-1 Lisa Ashton
Mickey Mansell 4-5 Geert Nentjes
Lisa Ashton 3-5 Geert Nentjes
Ross Smith 3-5 Mickey Mansell
Mickey Mansell 3-5 Lisa Ashton
Geert Nentjes 5-3 Ross Smith

Programma Groep 5 - vanaf 20.30 uur te zien via PDC.TV
Luke Humphries v Nick Kenny
Devon Petersen v Joe Murnan
Nick Kenny v Joe Murnan
Luke Humphries v Devon Petersen
Devon Petersen v Nick Kenny
Joe Murnan v Luke Humphries

Group Four - Monday April 20 (1930 BST)
Ross Smith 5-1 Lisa Ashton
Mickey Mansell 4-5 Geert Nentjes
Lisa Ashton 3-5 Geert Nentjes
Ross Smith 3-5 Mickey Mansell
Mickey Mansell 3-5 Lisa Ashton
Geert Nentjes 5-3 Ross Smith

FOK! Wat een weer: zonnig, vlagerige oostenwind

Vandaag is het opnieuw zonnig. De middagtemperaturen lopen uiteen van 16°C op de Wadden tot lokaal 22°C in het zuiden. De oostenwind wordt opnieuw vlagerig, neemt landinwaarts toe naar vrij krachtig. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.

In de nacht naar woensdag is het onbewolkt. Het koelt af naar waardes tussen 5°C in het noordoosten en 10°C aan zee. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige oostenwind.

Woensdag overdag is het opnieuw zonnig. De maxima lopen uiteen van 16°C op de Wadden tot lokaal 23°C in het zuidoosten. Met een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige oostenwind staat er iets minder wind dan dinsdag. Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Mooi uitzicht bij het boodschappen doen in Zwaagdijk-Oost (Foto: FOK!/DJMO)
Mooi uitzicht bij het boodschappen doen in Zwaagdijk-Oost (Foto: FOK!/DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
31 Random Pics van de Dag #9
special
56 Hele Slechte Ouders - Zo moet het dus niet!
special
40 Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #2
special
40 Random VrijMiBabes #2 (not very sfw)
review
Cannibal Cuisine
special
31 Random Pics van de Dag #8
©FOK.nl e.a.