Vijf dingen om te bingewatchen op Amazon Prime Video

Met zo veel vrije tijd die je grotendeels binnen moet besteden is het aantrekkelijk om gewoon je favoriete streamingdienst op te zetten en lekker te gaan bingewatchen. Maar wat als je bent uitgekeken op het aanbod van die ene dienst waar je toevallig een abonnement hebt? Dan switch je misschien even naar een andere. Maar welke dan? In deze serie nemen we je mee langs de 'grote' streamers om van elke aanbieder een aantal aanraders te selecteren, zodat jij beter een keuze kunt maken. Vandaag: Amazon Prime Video.

Prime Video is onderdeel van Amazons 'Prime' klantenbindingsprogramma. Je kunt ermee gratis bezorging en speciale deals krijgen, maar ook andere voordeeltjes meepikken, zoals toegang tot een enorme bibliotheek vol films en series. Net als Netflix heeft Prime Video eigen producties (zowel films als series) en titels die ingekocht zijn bij andere studio's. Prime Video gaat al een aantal jaar mee, dus de bibliotheek breidt zich lekker uit en veel series hebben al meerdere seizoenen.

In Nederland kost Amazon Prime 2,99 per maand via de Nederlandse site. Dit is pas sinds kort mogelijk; voordat Amazon hun Nederlandse winkel opende was de Duitse site gericht op Nederlandse klanten en was daar een jaarprijs van 49 euro mogelijk, oftewel iets meer dan 4 euro per maand. Het is niet duidelijk of er voor de Nederlandse Prime ook een jaarprijs mogelijk is, maar betaling via iDeal is nog niet mogelijk (voor abonnementen; het is wel beschikbaar voor het kopen van producten). Dit kan een drempel zijn voor wie geïnteresseerd is in een abonnement op Amazon Prime.

En waarom zou je geïnteresseerd zijn? Een paar selecties:

The Marvelous Mrs. Maisel

Het is New York in de jaren 50. Miriam 'Midge' Maisel (Rachel Brosnahan), een huisvrouw en moeder, ondersteunt haar man in zijn wens een echte stand-up comedian te worden, maar als hij vreemdgaat en zij na een avond zuipen zelf op het podium belandt, blijkt het komische talent bij haar te zitten, in plaats van bij haar man.

De serie, van de hand van Amy Sherman-Palladino (Gilmore Girls) onderscheidt zich van andere door de lichte toon, de levenslust van de diverse personages en de vaak droge humor die niet alleen bij "Mrs Maisel", zoals ze zich als comedian noemt naar buiten komt, maar ook bij haar manager en familieleden. Een heerlijke serie om je problemen bij te vergeten en je te verplaatsen in Midge en haar avonturen als comedian.

The Marvelous Mrs. Maisel: Rachel Brosnahan

The Boys

Wat als superhelden een PR-team hebben, in dienst zijn van een bedrijf en denken dat ze overal de baas zijn? De groep 'The Boys' strijdt als een soort verzetsgroep tegen de alomtegenwoordigheid van corrupte superhelden die meer als beroemdheden dan als helden worden gezien. De serie is op momenten lekker grof en bloederig, met goede actie en een satirisch randje richting de Justice Leagues en Avengers uit die andere superheldenwerelden.

Lees ook ons interview met castleden Karl Urban en Jack Quaid, dat we voorafgaand aan het eerste seizoen hielden.

Fleabag

Oorspronllijk een one-woman-play, maar door de BBC en Amazon tot tv-serie verheven. Phoebe Waller-Bridge speelt Fleabag, een vrijgevochten en seksueel actieve jonge vrouw die worstelt met hoe haar leven zich afspeelt. Er zijn maar twee korte seizoenen, maar de humor en de acteerprestaties zijn sterk, de cast is divers en boeiend, de serie is vreemd genoeg om steeds interessant te blijven en Waller-Bridge is de nieuwe Koningin van de Fourth Wall.

Good Omens

Gebaseerd op het gelijknamige boek van Terry Pratchett en Neil Gaiman, vertelt deze miniserie over de strijd tussen hemel en hel voor het lot van onze wereld. Een engel en een demon worden beste vrienden en als dan eindelijk de antichrist is gevonden, doen ze er samen alles aan om te voorkomen dat hij de wereld naar de verdoemenis helpt. Het boek was hilarisch om te lezen en deze komedie, geschreven door Gaiman zelf, is minstens zo grappig; een heerlijke mix tussen fantasy en comedy, met Michael Sheen en David Tennant in de hoofdrollen.

Good Omens: Michael Sheen en David Tennant

American Gods

Over Neil Gaiman gesproken; alles wat hij schrijft wordt uiteindelijk wel ergens verfilmd. Wat dat betreft is hij bijna de Britse Stephen King. Zijn vuistdikke American Gods, over een strijd tussen de oude Goden (zoals Odin of andere mythologische figuren) en de nieuwe Goden (zoals media en technologie) is maatschappijkritisch, maar daardoor niet minder bevolkt met bijzondere, eigenaardige personages. Ook deze serie heeft een dikke laag fantasy, maar is niet primair een komedie. Er zijn mysteries, complotten en leprechauns en de cast is ook hier subliem.

We spraken enkele castleden vorig jaar maart, bij de promotie van het tweede seizoen.

Eervolle vermeldingen

Naast bovenstaande series kun je op Prime Video ook terecht voor series als Jack Ryan, Preacher, de deels Nederlandse animatie Undone, The Expanse, Star Trek Picard en steeds meer actuele bioscoopfilms, waaronder films die van Amazon Studios komen, zoals Hustlers, Suspiria, The Report, You Were Never Really Here en geprezen titels als Booksmart, Yesterday en mid90s.

Wat valt er tegen?

Technisch is de opzet van Prime Video helemaal prima; er zijn apps voor alle platformen, het werkt in de browser en in die browser is er zelfs X-Ray, een feature die informatie geeft over de scène die je aan het bekijken bent. Die feature is alleen niet beschikbaar op bijvoorbeeld de Apple TV-app, waardoor het een beetje nutteloos wordt voor wie een dergelijk apparaat gebruikt.

Een eigenaardigheid van de catalogus is verder dat tv-series 'per seizoen' worden getoond. Dit betekent dat je tussen de films en series een specifiek seizoen van een serie tegen kunt komen, in plaats van gewoon de hele serie. Hierdoor staat een serie meerdere malen in het overzicht, wat ten koste gaat van de overzichtelijkheid daarvan.

Ook is Prime Video strict genomen niet reclamevrij. Er zijn geen adverteerders, maar af en toe begint een promo voor bijvoorbeeld een sportprogramma te spelen voordat je door kunt naar de door jou gekozen aflevering. Hier lijkt geen 'algoritme' achter te zitten; zelfs op een account waarop nooit sport wordt gekeken worden kijkers verleid met een promo voor een documentaire over één of ander voetbalteam. Wat voor promo's Amazon ook doet; het zou beter zijn als deze, zoals bij Netflix, ná een aflevering of film komen en skipbaar zijn.

Ook heeft Amazon niet de optie voor het inrichten van profielen. Voor de solo-binger natuurlijk geen probleem, maar minder handig voor gezinnen die deze feature gewend zijn van Netflix of Disney+.

Al met al is Amazon de meest serieuze concurrent voor Netflix. Het aanbod is groot, divers en kent grote titels. Het groeit niet zo snel als Netflix, maar er komt vaak meer bij dan je als kijker eenvoudig kunt bijhouden.