IKEA deelt recept Köttbullar

Zweeds meubelwarenhuis IKEA is al een tijdje niet te bezoeken, dankzij dat vermaledijde coronavirus. Geen zondagje in de IKEA rondhangen voor Vinex-Nederland dus. Goed nieuws is echter dat de meubelketen het recept van hun vermaarde gehaktballetjes bekend heeft gemaakt.


IKEA balletjes, puree en rode bosbessaus (Foto: Carlos Osorio/Toronto Star via Getty Images)

"We weten dat sommige mensen dezer dagen onze Zweedse balletjes missen”, reageert Lorena Lourido, foodmanager bij de meubelketen. “Thuisblijven kan lastig zijn, maar we willen helpen door het leven iets makkelijker en leuker te maken."

Lourido eindigt met een vrolijk Zweeds 'smaklig måltid'.

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de gehaktballetjes (stap 1 t/m 4)
• 500 gram rundergehakt
• 250 gram varkensgehakt
• 1 ui, fijn gesneden
• 1 teentje knoflook (geplet of gesneden)
• 100 gram broodkruimels
• 1 ei
• 5 eetlepels volle melk
• zout en peper

Voor de saus (stap 5)
• scheutje olie
• 40 gram boter
• 40 gram bloem
• 150 ml groentebouillon
• 150 ml runderbouillon
• 150 ml (slag)room
• 2 theelepels sojasaus
• 1 theelepel Dijonmosterd

Bereiding
Stap 1: Meng het rundergehakt met het varkensgehakt met je vingers. Voeg de ui, knoflook, broodkruimels en het ei aan toe, en meng alles goed. Voeg er dan de melk aan toe en kruid het met zout en peper.
Stap 2: Maak kleine, ronde balletjes. Leg ze op een bord. Dek het bord af en laat dit twee uur in de koelkast rusten (hierdoor zullen ze hun vorm beter behouden tijdens het bakken).
Stap 3: Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur. Als het warm is, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Laat ze bakken tot ze aan alle kanten bruin kleuren.
Stap 4: Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek de schaal en plaats hem in de oven. Laat de balletjes nog 30 minuten koken op zo’n 180 graden.
Stap 5: Smelt de boter in een pan. Doe er voorzichtig de bloem bij en blijf twee minuten stevig roeren. Voeg er de bouillons aan toe en blijf roeren. Doe dan nog de room, sojasaus en Dijonmosterd bij het geheel. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker kan worden.
Stap 6: Serveer het met frietjes, krieltjes of puree en bier.