FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 19 april 2020

Brazilianen protesteren vˇˇr militaire dictatuur

Fans van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro zijn weer helemaal de weg kwijt. Dat is niet voor het eerst, maar de aanhangers van de extreemrechtse president maken het zondag wel erg bont.

Ook in Brazilië grijpt het coronavirus SARS-CoV-2 om zich heen, maar daar heeft men iemand aan het roer die de volksgezondheid van geen enkel belang vindt en voor niks anders dan zijn eigen macht lijkt te gaan: de gezondheidsminister die graag strenge maatregelen zag moest eerder deze week het veld ruimen na regelmatige aanvaringen met Bolsonaro.

In Brazilië zijn wel de nodige maatregelen getroffen, nadat Bolsonaro na wekenlang uitkramen van levensgevaarlijke onzin eindelijk een klein beetje overstag ging, maar daar is niet veel van te merken: in veel steden is het gewoon volle bak drukte op straat, alsof er verder weinig aan de hand is.

Zondag was het pas echt raak: met name in Rio de Janeiro, São Paulo en Brasília trokken duizenden mensen de straten op om te protesteren tegen de toch al niet erg hevige coronamaatregelen in het land. Ze hebben twee voorname doelwitten: Rodrigo Maia, voorzitter van het Braziliaanse Huis van Afgevaardigden, en João Doria, gouverneur van São Paulo - ooit was hij 'bondgenoot' van Bolsonaro, tot Doria eerder dit jaar liet weten in 2022 mogelijk een gooi te willen doen naar het presidentschap.

Op straat werd geprotesteerd tegen Maia en Doria, die uit alle macht proberen om de volksgezondheid wél enigszins te helpen met lockdowns, maar één aspect was uiterst opvallend: de demonstranten riepen tijdens hun geroeptoeter onder meer om 'AI-5', de afkorting voor 'Ato Institucional Número Cinco - AI-5'.

AI-5 was een van de decreten die na de militaire coup in 1964 uitgegeven werden door de militaire dictatuur in Brazilië. Dergelijke decreten stonden nog boven de grondwet en waren aan geen enkele controle onderhevig, waarbij nummer vijf het hevigst was: het gaf president Artur da Costa e Silva nagenoeg ongelimiteerde macht, inclusief het op militaire wijze ingrijpen bij het handelen van staten die 'niet luisteren', zoals nu mogelijk São Paulo.

AI-5 werd vooral gebruikt om politieke tegenstanders de mond te snoeren en te straffen en om bijvoorbeeld het parlement stil te leggen. Demonstraten riepen verder op om het congres en het gerechtshof in Brazilië te sluiten, zodat Bolsonaro steeds meer richting dictatorschap kan gaan.

"Jullie kunnen op mij rekenen om te doen wat nodig is, zodat we onze democratie vast kunnen houden en onze vrijheid niet verliezen", sprak een af en toe flink hoestende Bolsonaro de demonstranten nog toe.

Overigens hebben twintig gouverneurs inmiddels een brief ondertekend als steun aan Maia en zijn collega in het Braziliaanse parlement, Davi Alcolumbre, die ook onder vuur ligt. De gouverneurs van de staten Amazonas, Acre, Roraima, Minas Gerais, Rondônia en Paraná en die van het federale district dat met name bestaat uit Brasília hebben niet getekend.

Kabinet beslist komende week over volgende stap inzet corona-apps

Het kabinet wil op dinsdag 21 april aanstaande een besluit nemen over de volgende stap ten aanzien van apps ter ondersteuning van het bron- en contactonderzoek van de GGD. Belangrijk bij deze afweging is dat de apps zinvol, veilig en vertrouwd ingezet kunnen worden om het coronavirus te bestrijden. Dat werd zojuist bekendgemaakt tijdens de 'Appathon’ die dit weekend op het ministerie van VWS plaatsvond.

Na de oproep om mee te denken over de ontwikkeling en inzet van apps werden 7 apps door tientallen onafhankelijke experts en duizenden belangstellenden tijdens de 'appathon' openbaar getoetst. Het ging om een app die het onderzoek van de GGD ondersteunt door te signaleren of een gebruiker in de buurt is geweest van een andere gebruiker die besmet blijkt te zijn.

De leveranciers van de apps konden gedurende het weekend de eigen oplossing verbeteren. Zodat deze optimaal aansluit bij het te ondersteunen werkproces van de GGD en voldoet aan de strikte eisen die gesteld worden. De 'appathon' was niet bedoeld om een winnende app aan te wijzen, maar om 7 partijen de kans te geven hun voorstel te presenteren en verbeteren en om van te leren wat zou kunnen werken en wat niet.

De apps werden uiteindelijk door experts op het gebied van onder andere epidemiologie, gebruiksvriendelijkheid, privacy, dataveiligheid en rechten beoordeeld. Ook het publiek heeft via publiekebeproeving.nl massaal (24.000 stemmen) hun mening gegeven.

Het vervolgproces
De eerdergenoemde experts brengen vandaag en morgen hun advies over de apps uit aan het kabinet. Zo heeft de landsadvocaat met zogenoemde 'privacy-analyses' de voorstellen getoetst op privacy en heeft KPMG onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de verschillende broncodes en de beveiliging. Daarnaast komt de Autoriteit Persoonsgegevens morgen (maandag 20 april) met haar advies.

Op basis van deze adviezen en uitkomsten wil het kabinet op dinsdag 21 april bekendmaken wat de volgende stap zal zijn in de besluitvorming over de mogelijke inzet van apps om het werk van de GGD te ondersteunen.

Het Outbreakmanagementteam vroeg het kabinet eerder al om de inzet van apps te verkennen.

FOK! Folding@home team bestormt de top1000

Een paar weken geleden schreven we dat Folding@home nu meer eiwitten vouwt dan ooit. In het bericht lieten we je ook weten dat je in een team mee kan doen, en na dat ik er op gewezen was door TheFreshPrince, verwezen we je naar het team van het FOK!Forum

Dat blijkt een positief effect gekregen te hebben. Het werd eerder vandaag spannend omdat we de top1000 naderden en vanaf 16:52 is het dan gelukt om die top1000 binnen te komen. Een mooie inspanning door Fok! dat een goede bijdrage geeft aan het vinden van een vaccin.

FOK! Team stormt top 1000 binnen bij Folding@Home

De bedoeling is natuurlijk om de ranglijst verder te bestormen. De volgende stap is de top500, een mijlpaal die niet zomaar bereikt zal worden en dus kunnen we alle hulp gebruiken. Voeg je bij het FOK!Forum-team in Folding@home op zoek naar een vaccin tegen het corona-virus. Het Fok!Forum-teamnummer is 247522. De software om ook mee te kunnen doen vind je hier! 

FOK! sportfoto-onderschrift week 16

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is Jolige_Joffer met het volgende onderschrift: "Hebben ze er stiekem toch een Renault in gestopt??"

De opgave van deze week:

Vanwege het gebrek aan sport dezer dagen zijn we in de fotoarchieven gedoken en gaan de komende weken foto's uit de oude doos gebruiken. Deze week zien we Sven Kramer, wat is hier gaande? (Pro Shots / Erik Pasman)
Vanwege het gebrek aan sport dezer dagen zijn we in de fotoarchieven gedoken en gaan de komende weken foto's uit de oude doos gebruiken. Deze week zien we Sven Kramer, wat is hier gaande? (Pro Shots / Erik Pasman)

3 tegen 1: 17-jarige beroofd van telefoon

Een 17-jarige jongen is zaterdagavond in Breda het slachtoffer geworden van een straatroof. Hij zat op een bankje te wachten op vrienden, toen hij benaderd werd door een aantal jongeren. Onder bedreiging van een mes heeft hij zijn telefoon afgegeven.

De Bredanaar zat rond 22.00 uur op een bankje op het Bloemenblauwtje te wachten op twee vrienden. Hij ziet drie personen lopen in het park die op een gegeven moment zijn kant op komen. Een van de jongens heeft een mes en duwt deze in de rug van de jongen. Hij eist zijn geld en telefoon. De twee andere verdachten staan dreigend voor de jongen, een van de jongens heeft ook een mes in zijn handen. De jongen geeft zijn telefoon af, de drie jongens rennen hard weg in de richting van de Aurelia.

Dader één heeft een lichtgetint uiterlijk, was ongeveer 14 jaar, 1.65 meter lang en droeg een donker vest met capuchon en donkere broek. Dader twee had eveneens een lichtgetint uiterlijk, had opvallend dikke wenkbrauwen en een snor. Hij is circa 17 jaar, en tussen de 1.75 en 1.80 meter lang. Hij droeg een donkere jas met een grijze sjaal en muts. Dader drie had een negroïde uiterlijk, was tussen de 16 en 18 jaar oud, is circa 1.85 meter lang en droeg een donker trainingspak met een blauwe jas. 

De politie heeft ter plaatse onderzoek gedaan en is op zoek naar getuigen die mogelijk iets gezien hebben in het park, of gezien hebben waar de jongens naartoe zijn gerend. Ook wordt er een buurtonderzoek uitgevoerd en worden eventuele camerabeelden bekeken. Eventuele getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook via WhatsApp is het mogelijk om contact op te nemen. 

Drugstoeristen in gemeente Woensdrecht op heterdaad betrapt

De politie heeft zaterdag in Putte en Hoogerheide tijdens een controle een man gearresteerd en drugs in beslag genomen. De Nederlandse en Belgische politie zijn de laatste tijd in het grensgebied van de gemeente Woensdrecht extra alert.

De Belgische politie surveilleerde zaterdag te paard aan de Belgische zijde van de grens. De Nederlandse politie controleerde gelijktijdig op de mountainbike en in de auto op Nederlands grondgebied. Het was opvallend rustig met Belgische drugskopers, in vergelijking met enkele dagen geleden.

In het Moretusbos bij Putte werd bij twee mannen uit België hennep in beslag genomen. Nadat zij zonder vignet de grens naar België waren overgestoken, kreeg het tweetal van de Belgische politie ieder een bekeuring van 250 euro.

Aan de Raadhuisstraat in Hoogerheide werd rond 20.10 uur een 29-jarige man uit Bergen op Zoom gearresteerd. In zijn auto troffen agenten hennep aan. Hij werd aangehouden en naar een politiecellencomplex gebracht. Hij werd vandaag verhoord. 

Overvaller zet mes op keel caissiŔre, politie zoekt getuigen

Op donderdag 23 januari 2020 wordt rond 11.45 uur een drogist aan het Osdorpplein in Amsterdam-West overvallen. De politie is op zoek naar de overvaller en heeft beelden van hem.

Een medewerkster staat die ochtend achter een van de kassa’s als zij in haar ooghoek iemand binnen ziet komen die haar aandacht trekt. Het is een jongen met een capuchon op, een pet daaronder en een wit sjaaltje voor de rest van zijn gezicht. Ze kan alleen zijn ogen zien. De jongen gaat in de rij bij de kassa staan. Ondanks het feit dat ze zich door de jongen al niet meer op haar gemakt voelt, helpt ze de klant voor de jongen bij de kassa verder.

Als deze klant geholpen is en naar buiten gaat, gooit de jongen een plastic tas op de toonbank en loopt dan om de toonbank heen. Hij komt bij de medewerkster achter de kassa staan en bedreigt haar direct met een mes. Hij drukt het mes in haar hals en roept dat ze de kassalade moet openmaken. Door de spanning lukt dat niet direct en een andere medewerkster komt helpen. Als de eerste kassa leeg is en de jongen het geld in zijn plastic tas heeft gestopt, roept hij dat ook de andere kassalade geopend moet worden. Nadat dat gebeurd is en hij dat geld ook in zijn tas heeft gedaan, loopt hij de winkel weer uit.

De politie vraagt getuigen of mensen die denken de dader te (her)kennen contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 vor Meld Misdaad Anoniem. Ook kan er een tipformulier ingevuld worden. 

Overvaller Osdorpplein Amsterdam (Afbeelding: Politie.nl)
Overvaller Osdorpplein Amsterdam (Afbeelding: Politie.nl)

20 bekeuringen en 2 arrestaties om overtreden coronamaatregelen

Zaterdagmiddag hebben agenten twintig bekeuringen uitgeschreven. De 20 personen waren aanwezig op een sportveld bij Huigenbos in Amsterdam-Zuidoost. Deze hielden zich niet aan de momenteel geldende noodverordening. Twee personen zijn aangehouden, omdat zij geen gevolg gaven aan de vordering om weg te gaan.

Rond 13.30 uur kwam de melding binnen dat tientallen personen samen op het sportveld waren. Ter plaatse bleek dit inderdaad het geval te zijn en dat deze personen zich niet aan de huidige maatregelen rondom de corona-crisis hielden: Ze stonden met te veel mensen op minder dan 1,5 m. Hierop zijn twintig bekeuringen van 390 euro uitgeschreven. De politie hield twee personen aan, omdat zij niet voldeden aan de vordering om weg te gaan.

27 arrestaties na inval illegaal gokpand Rotterdam

Zevenentwintig mensen dachten afgelopen zaterdagavond dat ze ongestoord konden gokken in pand aan de Innsbruckweg in Rotterdam. Een verkeerde gok, want agenten vielen het pand binnen en hielden alle zevenentwintig aanwezigen aan. Ruim 10.000 euro, twee gokautomaten en twee auto’s werden in beslag genomen.

Agenten vielen het pand binnen rond 23.45 uur uur na een anonieme melding met ondersteuning van de medewerkers van Team Parate Eenheid en Dienst Speciale Interventies in aanwezigheid van de officier van justitie van het Openbaar Ministerie.

In het pand troffen agenten tafels met geld, fiches een kaartspellen en twee gokkasten aan. Alle aanwezigen, zesentwintig mannen en een vrouw, werden aangehouden voor witwassen en/of de wet op de kansspelen. Ook kregen ze allemaal een bekeuring van 390,00 euro voor het overtreden van de noodverordening in verband met Corona. Ruim 10.000 euro werd in beslag genomen. Ook twee auto’s zijn meegenomen voor verder onderzoek.

De verdachten zijn inmiddels heengezonden, maar mogen zich later voor de rechter verantwoorden.

Geen onschuldig spelletje
Illegaal gokken lijkt onschuldig. Maar vaak verdwijnt het geld dat de aanbieders verdienen met deze praktijken in het zwartgeldcircuit. Hiermee worden dan andere criminele of maatschappelijk-ondermijnende activiteiten gefinancierd. Onder andere om deze reden is er met de gemeente Rotterdam contact om te kijken of de panden bestuurlijk gesloten kunnen worden.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

COVID-19: 1066 nieuwe besmettingen en 83 doden, totaal 32.655 en 3684

Tot en met 19 april 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 32.655 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, een toename van 1066 ten opzichte van gisteren. Tot nu toe zijn 9704 (+110) van deze gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Sinds de vorige update zijn er 83 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 3684 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

FOK!sportdiscussie van de dag: welke olympische sporten mogen geschrapt worden?

In deze dagen van de coronacrisis is vrijwel alle sport stilgelegd, waardoor de redactieleden van FOK!sport zwetend en met klamme handjes achter hun beeldschermen zitten van de afkickverschijnselen. We missen de live sport, maar discussiëren over sport en hot topics in de sportwereld kan altijd. Daarom gaan we voorlopig regelmatig een 'discussie van de dag' sturen waarbij we nieuwsgierig zijn naar jullie mening!

Het programma van de Olympische Spelen zit vol met vele sporten, te veel? Regelmatig voegt het IOC een sport of een sportonderdeel toe en soms worden er ook sporten geschrapt maar voor een stad is het een heel karwei alle sporten en de sporters te huisvesten. Zou het daarom verstandig zijn sporten of onderdelen te schrappen? En zo ja welke? Of misschien vind je dat bepaalde sporten niet thuishoren op de Spelen, laat het ons weten.

Liefhebbers die vinden dat er sporten bij moeten krijgen over een paar weken een kans, dat onderwerp komt nog aan bod.

FOK!sportdiscussie van de dag: welke olympische sporten mogen geschrapt worden? (Pro Shots / Action Images)
FOK!sportdiscussie van de dag: welke olympische sporten mogen geschrapt worden? (Pro Shots / Action Images)

Agressieveling mishandelt vrouw met riem

Maandag 6 april, om 15.00 uur ’s middags, werd een vrouw (48) op metrostation Prinsenlaan in Rotterdam met een riem mishandeld. Zij had een man aangesproken die opzettelijk een aantal keer vlak voor haar voeten op de grond spuugde. Een omstander wist de dader bij het slachtoffer weg te halen. Wellicht dankzij hem is het bij lichte verwondingen gebleven. De angst en schrik zitten er bij de vrouw echter nog altijd goed in. De politie is op zoek naar de verdachte en naar deze behulpzame jongeman die een belangrijke getuige is.

De vrouw moest die maandagmiddag even wachten op het perron van metrostation Prinsenlaan en ging zitten op een bankje. Toen de man twee plekken naast haar voor de vierde keer vlak voor haar voeten spuugde, naar haar idee expres, sprak ze hem aan op de respectloosheid en het gezondheidsrisico daarvan in coronatijd. Daar was de verdachte niet van gediend. Hij ontstak in een scheldpartij vol ziektes en vond dat zij weg moest gaan. De vrouw schrok daar zo van dat ze zich niet meer kon verroeren. Daarop trok de man zijn riem uit zijn broek en sloeg haar daarmee op haar arm en hoofd.

Een omstander die het zag gebeuren, snelde te hulp, probeerde hem te kalmeren en hield de agressieveling bij haar vandaan. Een andere omstander ontfermde zich over het slachtoffer en nam haar mee de binnenrijdende metro in. Later deed het slachtoffer aangifte. Zij krijgt hulp om de impact van het incident te verwerken.

Verdachte en getuigen gezocht
Intussen is de politie uiteraard op zoek naar de verdachte. Het slachtoffer omschrijft hem als een lichtgetinte man met een vermoedelijk Antilliaanse afkomst, tussen de 28 en 38 jaar oud, ongeveer 1.70 tot 1.80m lang, een slank postuur en gezicht en zwart haar. Hij droeg een trainingsjack, een spijkerbroek en sneakers.

De politie hoopt dat er meer getuigen zijn die zich willen melden, in het bijzonder de jongeman die tussenbeide sprong toen hij zag dat de vrouw in nood was. Er kan contact met de politie worden gezocht via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

FOK! nieuwsfoto-onderschrift week 16

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! nieuwsfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is AtheistischFundamentalist met het volgende onderschrift: "Ik zweer het Max, als ik me omdraai en hij staat er wéér met zijn handtekeningenboekje dan trap ik 'm helemaal de tyfus"

De opgave van deze week:

We zien hier Donald Trump tijdens zijn persconferentie, wat probeert hij duidelijk te maken? (Pro Shots / imago)
We zien hier Donald Trump tijdens zijn persconferentie, wat probeert hij duidelijk te maken? (Pro Shots / imago)

Man (53) na steekincident overleden

Op zaterdag 18 april 2020 heeft rond 19.10 uur op de Agatha Christiesingel in Amsterdam-Zuidoost een steekincident plaatsgevonden. Het slachtoffer, een 53-jarige man uit Ouderkerk aan de Amstel is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

De politie hield vannacht rond 01.50 uur een 48-jarige verdachte uit Hilversum aan. De recherche stelt een uitgebreid onderzoek in naar de omstandigheden waaronder dit steekincident heeft plaatsgevonden. De verdachte zal vandaag worden gehoord. De politie heeft de familie van het slachtoffer in kennis gesteld.

Graffiti-'artiesten' opgepakt na bekladden treinstel

Twee mannen zijn zondag rond 02.30 uur aangehouden op het Stationsplein in Enkhuizen vanwege het spuiten van graffiti op een treinstel. Na een melding van een getuige ging de politie naar het station van Enkhuizen. Daar aangekomen kwamen twee mannen in hun richting lopen.

Ze hadden geen logische verklaring voor wat zij daar deden en bij controle bleken ze diverse spuitbussen bij zich te hebben. Toen agenten bij de treinen gingen kijken troffen ze een vers geplaatste graffititekening van vier bij vijf meter aan op een treinstel. De verf was nog nat. 

Hierop is het tweetal, een man van 21 jaar uit Nieuwegein en een 23-jarige man uit Oss, aangehouden en voor verhoor en onderzoek meegenomen naar het politiebureau. 

'Handhaven aan de Belgische grens is best verwarrend'

In België gelden andere maatregelen met betrekking tot de coronacrisis dan in Nederland. Ad van Boxel, wijkagent bij de Belgische grens, vindt het een verwarrende tijd: ‘In België leggen ze de prioriteiten rondom het coronavirus anders. Zo is in België bijna alles dicht. Alleen de supermarkten, bakkers en apotheken/drogisterijen zijn nog open. En sinds dit weekend ook tuincentra en bouwmarkten. In Nederland zijn de meeste winkels nog wel open. De landgrenzen lopen hier dwars door winkels en straten heen. Handhaving is daardoor niet te doen. Het zorgt voor rare situaties. Zoals het filiaal van Zeeman, dat letterlijk door de grens in tweeën wordt gedeeld. Het Belgische gedeelte moet dicht zijn en het Nederlandse deel is geopend. Daarom is er een afzetlint precies op de grens gespannen, zodat de klanten kunnen zien waar ze wel mogen komen en waar niet."

Lees ook: COVID-19: 'The world has gone crazy'

Geen gezamenlijke surveillances
"In “gewone” tijden werk ik veel samen met mijn twee Belgische collega’s. Ik zit vaak tijdens een surveillancedienst met een van hen in de dienstauto. Criminaliteit stopt niet bij de grens. Maar het gezamenlijk surveilleren kan nu even niet. Mijn Belgische collega’s draaien op dit moment solo-diensten, zodat de kans op besmetting zo minimaal mogelijk is. Noodhulpdiensten en grenscontroles worden nog wel in duo’s gedaan. In Baarle-Hertog staan bij alle grensovergangen wegafzettingen of politieposten. België heeft in- en uitreiscontroles ingevoerd om verspreiding van het coronavirus te voorkomen."

Goed geregeld
Dat België voor deze aanpak kiest moeten we volgens Ad respecteren: ‘Elk land heeft een eigen manier om het virus aan te pakken. Nederland heeft het in mijn ogen nu ook goed geregeld, zolang we ons aan de regels houden. Maar aan beide zijden van de grens dezelfde aanpak zou het werk voor ons wel een stuk makkelijker maken.’

wijkagent Ad van Boxel (afbeelding: Politie)
wijkagent Ad van Boxel (afbeelding: Politie)

Plofkraak op stortautomaat Amsterdam, twee mannen aangehouden

Op het Buikslotermeerplein in Amsterdam is afgelopen nacht een plofkraak gepleegd op een stortautomaat van de Rabobank.

De stortautomaat raakte zwaar beschadigd. Een getuige meldt dat hij rond half vier een harde knal heeft gehoord. Het Team Explosieven Verkenning (TEV) van de politie heeft onderzoek uitgevoerd bij de automaat. Even verderop, ter hoogte van een parkeerterrein is door de politie een achtergelaten motorscooter aangetroffen.

De twee personen waren na de plofkraak te voet gevlucht onder het viaduct van de Waddenweg door en gooiden twee mijnwerklampjes weg. De politie zette de achtervolging in en kon de twee verdachten aanhouden. Beide mannen zijn overgebracht naar een cellencomplex.

De ravage bij de afstortkluis van de Rabobank is groot. De stukken metaal lagen tientallen meters verder in het gras. Volgens de politie is er niets buitgemaakt bij de plofkraak. 

Afhaalbier: grijs gebied, maar wel lekker

Bij verschillende cafés in Amsterdam (en welicht ook elders in Nederland) kan nu ook een biertje worden afgehaald. Een creatieve vondst die horecabazen helpt om toch wat te verdienen in deze moeilijke tijd. Of 'afhaalbier' verkopen eigenlijk wel mag is nog niet duidelijk, maar dat het idee in de smaak valt des te meer.

Het is een opvallend fenomeen in de corona-tijd. Horecaondernemers die gelegenheid bieden om eten en drinken af te halen. Het is een creatieve oplossing om toch nog iets te kunnen verdienen. Het gaat daarbij vooral om non-alcoholische dranken, maar nu de temperatuur stijgt bieden verschillende zaken ook de mogelijkheid om een koel biertje af te halen. Dat kan complementair bij een maaltijd, maar ook apart.

Dat de verkoop van koud afhaalbier met mooi weer een goed idee is, is een no-brainer. Toch doen niet alle horecabazen mee. Het is namelijk helemaal niet duidelijk of dit eigenlijk wel mag. 'Wij verkopen normaal natuurlijk wel alcohol, maar wij mogen het niet meegeven van de gemeente. Wij houden het daarom bij koffie, fris en appeltaart', vertelt een van de horeca-uitbaters die AT5 spreekt.

Een collega-ondernemer is het met hem eens. Al ziet hij momenteel wel ruimte voor de verkoop van biertjes voor onderweg: 'Officieel mag het volgens mij niet, maar volgens mij zouden ze er nu niet heel ingewikkeld over doen als ik bier zou verkopen via mijn afhaalloket. Toch doe ik het nu niet.'

Het lijkt dus niet te mogen, maar toch wordt het uitventen van afhaalbier vooralsnog oogluikend toegestaan: 'Volgens mij is er nu een soort gedoogbeleid', hoort AT5 bij weer een andere kroeg.

De verschillende ondernemers die wél pinten to go verkopen benadrukken dat het absoluut niet de bedoeling is dat gasten de drankjes bij hen op de stoep nuttigen. Zo stelt een van de uitbaters: 'Wij houden hier toezicht op. Wij zijn verantwoordelijk voor de omgeving van ons café en houden ons aan de regels'. De afhaalbiertjes zijn volgens hem dan ook vooral bedoeld voor thuis: 'Maar ja, ik kan mij ook voorstellen dat ze lekker aan de gracht in de zon gaan zitten met hun drankje. Ik kan dat ook niet controleren.'

De ondernemers zien er dus geen kwaad in. 'Zo hebben wij nog een beetje inkomen. Wij concurreren ook niet met supermarkten, daarvoor zijn wij te duur. Dit is voor de liefhebber van een lekker biertje die ons een beetje wil steunen', zegt een van hen.

En dat vooral dat laatste belangrijk is in deze tijd, beaamt een afhaalklant: 'Het is goed dat ondernemers zo nog wat kunnen verdienen. Anders houdt het gewoon op voor een hoop Amsterdammers. We moeten het leven ook een beetje vieren in deze tijd.'

FOK! Wat een weer: Van het noorden uit zonnig en droog

Vanochtend is het in het zuiden bewolkt met lokaal motregen, in het midden en noorden is het zonnig en droog. Deze opklaringen breiden zich in de loop van de ochtend naar het zuiden uit en dan wordt het overal zonnig. De noordoostenwind is matig, in het Waddengebied en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. In het zuiden is de wind eerst nog zwak en veranderlijk, maar wordt daar ook noordoostelijk en matig van kracht. De middagtemperaturen variëren van 13°C in het Waddengebied tot 20°C in het zuiden van het land. De vlagerige wind is oostelijk en matig tot vrij krachtig, in het Waddengebied af en toe krachtig.

In de nacht naar maandag is het helder. Het koelt af naar waardes tussen lokaal 2°C in het noorden en 6°C in Zeeland. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige oostenwind.

Maandag overdag is het zonovergoten. De maxima komen uit tussen 14°C in het Waddengebied en lokaal 21°C in het zuiden. De vlagerige oostenwind neemt toe naar vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig, 6 Bft. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

In de buurt van Dodewaard met 23 graden op de boordcomputer van de auto (Foto: Cha)
In de buurt van Dodewaard met 23 graden op de boordcomputer van de auto (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.