SP in Amsterdam over plannen VVD meer koopwoningen: 'Ronduit asociaal'

De Amsterdamse afdeling van de SP vindt de plannen van de VVD om het aantal koopwoningen in Amsterdam te laten toenemen - en hiermee de 40-40-20-regels te laten varen - 'ronduit asociaal'. Dit laat de partij weten in een brief.

De VVD vroeg het stadsbestuur deze week om opnieuw naar de huidige regels te kijken, waarbij veertig procent van de woningen die gebouwd gaan worden sociale huurwoningen moeten zijn, veertig procent van middelhoge huur en koop en nog maar twintig procent mag worden overgelaten aan de vrije markt.

Positieve invloed
Volgens de VVD zou het aanleggen van meer koopwoningen een positieve invloed kunnen hebben op de econonomie in deze tijden van crisis. 'Gronduitgifte van voor koopwoningen bevat - anders dan voor sociale huur - namelijk geen subsidie/korting', meenden raadsleden Rik Torn en Hala Nouam Néhmé.

Volgens de SP komen de voorstellen neer op: 'lage inkomens eruit, rijk erin.' De vruchten zouden vooral geplukt worden door vastgoedbeleggers die deze huizen opkopen om ze te kunnen doorverkopen voor hoge prijzen.

Bovendien zou het ook nog eens niet solidair zijn naar de mensen die nu het hardst werken om ons door de crisis heen te krijgen. 'Een aanzienlijk deel van de vitale beroepen zou nu achter het net vissen. En dat terwijl zij ons overeind houden. Als dank worden jonge verpleegkundigen, schoonmakers en transporteurs de stad uitgejaagd.'

VVD-raadslid Hala Naouam Néhmé geeft aan het gesprek met de hele gemeenteraad en het college te willen voeren. 'Ter voorbereiding daarop hebben we een aantal schriftelijke vragen gesteld, waarvan we de beantwoording door het college nu afwachten.'