Jaren cel geëist voor poging doodslag in AZC

Je kon donderdagmiddag een speld horen vallen in de zittingszaal. Er werden beelden getoond van een zware mishandeling, die vorig jaar werd gepleegd op in het asielzoekerscentrum in Budel. De officier van justitie kwalificeert het geweld als een poging doodslag en eist 5 jaar cel: ”Dat het letsel beperkt lijkt te zijn gebleven, is niet aan verdachte te danken.”

Het begon op donderdag 17 oktober vorig jaar allemaal met een ruzie over de schoonmaak. Een Tunesiër en een Libiër deelden samen met anderen een kamer op het AZC aan de Randweg-Oost in Budel. In die kamer ontstond een conflict over de schoonmaak. De ruzie mondde uit in een vechtpartij tussen de twee, waarbij onder meer met servies werd gegooid. Via de gang belandt het tweetal uiteindelijk in de grote zaal van het AZC, waar meerdere getuigen zien hoe het slachtoffer uit Tunesië op de grond ligt en meerdere keren met kracht tegen zijn hoofd wordt geschopt door de Libiër. Het geweld wordt door een omstander vastgelegd op video: “Op de video is goed te zien hoe het slachtoffer bewegingsloos op de grond ligt en met volle kracht vier keer tegen zijn hoofd wordt geschopt en getrapt. Het zijn verschrikkelijke beelden”, zo vertelt de officier van justitie.

Poging doodslag
Hij kwalificeert het geweld als een poging tot doodslag: “Door zo hard met geschoeide voet uit te halen, heeft de verdachte de kans aanvaard dat het slachtoffer ten gevolge daarvan kwam te overlijden. Dit geldt nog meer als dit gebeurt op een moment dat het slachtoffer door eerder geweld al weerloos op de grond ligt. Het hoofd is een kwetsbaar en vitaal gedeelte van het lichaam. De geweldshandelingen zijn aan te merken als doelgerichte gedragingen. Dat het letsel in het onderhavige geval beperkt lijkt te zijn gebleven, is niet aan deze meneer te danken geweest.” Wonder boven wonder overleeft het slachtoffer de aanval. Hij wordt die avond opgenomen op de intensive care en blijkt een jukbeenfractuur en een hersenschudding te hebben opgelopen. Ook heeft hij bloeduitstortingen, zwellingen en wondjes op het hoofd.

“Gruwelijke en laffe daad”
De officier van justitie neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij maar bleef uithalen richting het slachtoffer, maar kijkt ook naar de gevolgen voor de omgeving: “Eigenlijk is iedere trap op zichzelf te kwalificeren als een poging doodslag. Deze daad geeft ook een breder gevoel van onveiligheid in de samenleving, in het bijzonder bij de bewoners van het AZC. Een deel van die bewoners heeft de verdachte tijdens het trappen veelvuldig aangeroepen om te stoppen met het trappen, maar dat deed hij niet. Hij heeft vier keer een bewuste keuze gemaakt om het hoofd van het slachtoffer zodanig te raken dat het slachtoffer aan de trap of stamp had kunnen komen te overlijden. Er is hier sprake van een uiterst gruwelijke en laffe daad die gelukkig niet dodelijk is afgelopen. Ik eis daarom een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van vijf jaar.”

Uitspraak is de zaak is over twee weken.