NBA: Oladipo terug na jaar blessureleed

Goed nieuws voor de Indiana Pacers. Na een jaar revalideren van een gescheurde kruisband keerde gisteravond sterspeler Victor Oladipo terug op het veld. De guard kreeg beperkte speeltijd, maar scoorde wel een cruciale driepunter waarmee hij een verlenging afdwong. Hierin wist Indiana de Chicago Bulls met 115 – 106 aan de kant te schuiven.

Indiana kende ondanks het ontbreken van Oladipo een uitstekende eerste seizoenshelft. Achter de ongenaakbare Milwaukee Bucks strijdt Indiana met Philadelphia, Boston, Miami en Toronto om de tweede plek in het oosten.

Oladipo heeft een jaar nodig gehad voor het herstel van zijn gescheurde kruisband. Die blessure liep hij bijna op de dag af een jaar geleden op. De guard begon op de bank, na acht minuten speeltijd kwam hij onder luid gejuich van het thuisplubliek het veld op. NA een paar minuten wist hij zijn eerste twee punten in lange tijd te maken.

Oladipo was een beetje roestig. Hij miste veel en de terugkeer leek op een anti-climax uit te lopen: een povere wedstrijd van de All Star en een nederlaag voor Indiana. Met een stand van 97 – 100 en nog een paar seconden op de klok kreeg Oladipo de bal een meter of twee van achter de driepuntslijn. Klasse verleer je niet, de guard legde aan en de bal ging feilloos raak. Zach LaVine miste de kans om de wedstrijd voor Chicago te beslissen en in de verlenging wist de thuisploeg eenvoudig te winnen.

In het westen zijn er nog volop teams die aanspraak denken te maken op en play-off plaats. De top zeven heeft een groot gat met de rest, maar New Orleans, San Antonio, Portland, Phoenix en Memphis strijden allemaal volop voor die laatste play-off plaats.

Van deze ploegen lijkt Memphis de grootste kans te maken. De Grizzlies, met een piepjonge selectie, beginnen aardig ingespeeld te raken en winnen de laatste weken meer dan ze verliezen. Veel meer. Gisteravond waren de New York Knicks het laatste slachtoffer van de ploeg uit Memphis. In New York werd het 106 - 127.

In de slotminuut sloeg de vlam in de pan. De wedstrijd was al beslist en Jae Crowder onderschepte de bal van de Knicks en besloot nog een keer aan te leggen voor een driepunter. De sfeer op het veld was al gespannen en het schot, dat geïnterpreteerd kan worden als respectloos omdat de wedstrijd al was beslist, leidde tot een flinke duw van Knicks-guard Elfrid Payton. Een opstootje volgde waarbij spelers van beide teams betrokken waren. Crowder, Payton en Marcus Morris mochten hierna de kleedkamers opzoeken.

Fans in de Madison Square Garden lieten zich ook niet onberoerd en begonnen “Sell the team” te scanderen naar Knicks-eigenaar James Dolan. Dolan wordt door de fans van de Knicks verantwoordelijk gehouden voor het feit dat de ploeg al het hele millennium niet presteert en tegenwoordig gezien wordt als ploeg waar je alleen wil spelen als je nergens anders een contract kan krijgen. Dolan verliet daarop kwaad de arena.

De steunbetuigingen voor Kobe Bryant blijven binnenstromen. Diverse spelers hebben als eerbetoon besloten hun shirtje met nummer 8 of 24 te wijzigen naar een ander nummer. De ijshockeyers van de Los Angeles Kings speelden de eerste sportwedstrijd in Staples Center sinds Kobes tragische ongeluk en brachten een eerbetoon aan hem uit. Social media posts van Barack Obama en LeBron James breken records. De weduwe van Kobe Bryant, plaatste dit bericht om Instagram om de miljoenen mensen die hun steun hebben uitgesproken te bedanken. Buiten Staples Center komen dagelijks nog duizenden mensen langs om hun respect te tonen bij een groeiende bloemenzee. Vrijdagnacht spelen de Lakers voor het eerst sinds het ongeval weer een wedstrijd.

Uitslagen:

Indiana Pacers – Chicago Bulls 115 – 106 (OT)
Brooklyn Nets – Detroit Pistons 125 – 115
New York Knicks – Memphis Grizzlies 106 – 127
San Antonio Spurs – Utah Jazz 127 – 120
Portland Trail Blazers – Houston Rockets 125 – 112
Sacramento Kings – Oklahoma City Thunder 100 - 120

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 41 – 6
Toronto Raptors 33 – 14
Miami Heat 32 – 15
Boston Celtics 31 – 15
Philadelphia 76ers 31 – 17
Indiana Pacers 31 – 17
Orlando Magic 21 – 27
Brooklyn Nets 20 – 26
Chicago Bulls 19 – 31
Detroit Pistons 17 – 32
Charlotte Hornets 16 – 31
Washington Wizards 15 – 31
Cleveland Cavaliers 13 – 35
New York Knicks 13 - 36
Atlanta Hawks 12 - 36

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 36 – 10
Los Angeles Clippers 33 – 14
Utah Jazz 32 – 15
Denver Nuggets 32 - 15
Houston Rockets 29 – 18
Dallas Mavericks 29 - 18
Oklahoma City Thunder 29 – 20
Memphis Grizzlies 24 - 24
San Antonio Spurs 21 - 26
Portland Trail Blazers 21 - 27
Phoenix Suns 20 – 27
New Orleans Pelicans 19 - 29
Sacramento Kings  17 - 30
Minnesota Timberwolves 15 – 32
Golden State Warriors 10 - 38