Met 150 km/uur over de vluchtstrook na weggooien crystal meth

Dinsdag 28 januari hield de politie op de A12 bij Woerden twee mannen aan voor het bezit van crystal meth. De mannen, van 26 en 31 jaar uit het Duitse Keulen, onttrokken zich aan een verkeerscontrole om zich te ontdoen van de harddrugs die zij aan boord hadden.

Een medewerker van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid was, na een ochtend theorie over mobiel banditisme, met twee nieuwe collega’s de weg op gegaan om het geleerde in de praktijk te brengen. Op de A12 zagen zij een auto met een Duits kenteken rijden. Bij het langzaam voorbij rijden van het voertuig keken de agenten, zoals gebruikelijk, naar de inzittenden. De bestuurder keek terug en leek te schrikken. Ook liet hij direct zijn snelheid zakken. Beide inzittenden bleven strak voor zich uitkijken met de kaken stijf op elkaar.

De gespannen reactie van de inzittenden zorgde ervoor dat de agenten de auto wilden controleren. Op weg naar een veilige stopplaats nam de politie de Duitse auto mee naar de afrit Nieuwerbrug. Bij het witte puntstuk van de uitvoegstrook veranderde de bestuurder van gedachten en stuurde bruusk terug de snelweg op. De agenten reden met hun snelle Volvo via de berm achter de Duitse Renault Clio aan.

Achtervolging
Met snelheden van 140 tot 150 kilometer per uur raasde de Duitse auto over de vluchtstrook langs het vele verkeer richting Woerden. Door de drukte op de snelweg en de hevige hagelbuien was er sprake van een uiterst gevaarlijke situatie. Tijdens de achtervolging gooide de bijrijder een blauwe doos uit de auto. Hierin bleek later crystal meth te zitten. Crystal meth is methamfetamine in kristalvorm en is een sterk verslavende harddrug.

Attente vrachtwagenchauffeur
Na drie kilometer wist de snelle Volvo naast de Clio te komen en deze zonder schade klem te rijden op de vluchtstrook. Een attente vrachtwagenchauffeur reageerde direct door zijn vrachtwagen half op de vluchtstrook en half op de rijbaan stil te zetten. Hierdoor kon de Duitse auto niet meer weg en hadden de agenten een veilige werkruimte om de twee verdachten aan te houden. Een toegesnelde motoragent vond de weggegooide blauwe doos en de kristallen die daarin hadden gezeten terug op de vluchtstrook. Ook in de auto werden nog kristallen methamfetamine aangetroffen. In de auto werden naast de crystal meth ook nog een aantal telefoons aangetroffen. Eén van de telefoons was een zogenaamde crypto telefoon. Ook trof de politie bijna 1300 euro aan contanten aan.

Bij de aanhouding van de verdachten gaf één van de verdachten nog een valse naam op. Bij het checken van zijn echte identiteit bleek de verdachte een bekende te zijn van politie en justitie en niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. De auto, telefoons, drugs en het geld zijn in beslag genomen.