Ripdeal wordt man (27) bijna fataal

Een 27-jarige man uit Almere is op 15 juni vorig jaar beschoten met een automatisch vuurwapen in een appartementencomplex vlakbij het Amstelstation in Amsterdam. De politie gaat ervan uit dat er sprake is geweest van een gewelddadige ripdeal. Op de bewakingsbeelden is te zien dat de verdachten er vandoor gaan met een doos, vermoedelijk met drugs.

Met spoed gaan agenten afgelopen zomer af op een melding dat er geschoten is bij een wooncomplex op de hoek van de Marcusstraat en het Schollenbrugpad, om de hoek van het Amstelstation.

Binnen vinden ze een zwaargewonde man die nog net kan vertellen dat hij in de lifthal door drie mannen met een automatisch vuurwapen beschoten is. Het slachtoffer, een 27 jarige man uit Almere, blijkt een bekende van de politie. Hij wordt zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gebracht en overleeft de schietpartij.

Op camerabeelden in de buurt zijn de drie mannen te zien. Ze lopen met een grote doos over straat die ze vermoedelijk van het slachtoffer hebben gestolen. Ze lopen vlak na het schieten over de Marcusstraat langs het wooncomplex in de richting van de Wibautstraat aan de kant van het Amstelstation.

'Wij gaan ervan uit dat er sprake is geweest van een ripdeal, waarbij de ene partij drugs heeft en de andere partij geld, maar in dit geval was er kennelijk geen geld aanwezig en is er geweld toegepast', aldus politiewoordvoerder de Rob van der Veen in het AT5-programma Bureau020.

De politie brengt de zaak onder de aandacht, omdat er grof geweld is toegepast. 'Er is geschoten in een wooncomplex waar ook anderen mensen wonen en die kogels vliegen alle kanten op. Dat is natuurlijk schokkend en dat is de reden dat we er extra aandacht aan besteden', aldus Van der Veen.

'Stiffa' en 'Isa'
De politie heeft inmiddels achterhaald dat één van de verdachten 'Stiffa' als bijnaam heeft. Deze 'Stiffa' verblijft zowel in Amsterdam als in Rotterdam. Ook heeft de recherche informatie ontvangen over een vrouw genaamd 'Isa', die waarschijnlijk indirect betrokken is bij de ripdeal. Deze 'Isa' heeft in het verleden in detentie gezeten en woonde voorheen in de buurt van Kraaiennest in Amsterdam. De politie ontvangt graag meer informatie over de hele groep van vier.

Signalement
Op de bewakingsbeelden van de beroving zijn twee mannen te zien van vermoedelijk Surinaamse komaf. Beide mannen spraken ook Surinaams. De eerste verdachte is tussen de 1.80 en 1.85 meter lang, is eind 20 of begin 30 jaar oud, heeft donkere sproeten in zijn gezicht, een atletisch en gespierd postuur, kort glad haar, lichtbruine ogen en tatoeages op zijn armen.

De tweede verdachte is rond de 1.90 meter lang, ouder dan 35 jaar, heeft een slank postuur en halflang haar. De derde verdachte is te herkennen aan zijn lichtgetinte huidskleur, kale hoofd en aan het feit dat hij kleiner is dan de andere twee verdachten.