Morgen mogelijk eerste warmterecord van dit jaar

Onstuimig en zeer zacht winterweer levert vrijdag een thermisch hoogstandje. Het wordt met ruim 12 graden waarschijnlijk de warmste 31 januari sinds het begin van de metingen. Daarnaast gaat het licht regenen en in het weekend is het af en toe kletsnat. Ook dan blijft het zacht met een onstuimige zuidwestenwind. Veel zonneschijn hoeven we dit weekend niet te verwachten.

De winter wijkt de komende dagen sterk af van normaal. Niet dat het gaat vriezen, maar het wordt waarschijnlijk recordwarm. Op de laatste dag van januari wordt het in De Bilt maar liefst 12 graden en de kans is groot dat het nog iets warmer wordt. Daarmee kan het de warmste 31 januari worden, want sinds het begin van de metingen werd het op deze dag niet warmer dan 12,1 graden. Als het tot een warmterecord komt is dat de eerste van het jaar. Dat is tekenend voor de eerste maand van het jaar die gemiddeld 3 graden warmer verliep dan normaal.

Ook in de rest van het land is het zeer zacht en in het zuiden van het land flirt de temperatuur met de 13 graden. Dit kan ook een landelijk record opleveren, maar de 13,4 graden die in 1937 in Maastricht werd gemeten staat wel heel scherp.

Wie bij hoge temperaturen denkt aan een flinke hoeveelheid zon komt bedrogen uit. In de ochtend kan de zon in het noorden en westen een beetje schijnen, maar daarna is de hemelkoepel egaal grijs en is het wachten op de regen. ’s Middags gaat het als eerste in het noordwesten (mot)regenen en later volgt op meer plaatsen licht gespetter. Daarbij staat ook een onstuimige zuidwestenwind.

Vrijdagavond gaat het wat harder regenen en de meeste neerslag valt aan het eind van de nacht naar zaterdag. Daarmee is de trend gezet, want ook de rest van het weekend kunnen we perioden met regen verwachten. De meeste regen valt in het zuidoosten en daar kan met gemak 30 mm neerslag vallen. Er zijn ook droge perioden en dan vooral zaterdag rond het middaguur en zondagochtend in het midden en noorden van het land. Veel zon hoeven we daarbij niet te verwachten, hooguit enkele opklaringen.

Zaterdag wordt de warmste dag van het weekend met 11 graden in het noorden tot ruim 13 graden in het zuiden. Daarmee is het 6 graden warmer dan normaal, maar niet warm genoeg voor een record. Daarvoor moet het warmer dan 14,2 graden worden. Zondag wordt het 8 tot 12 graden en blijft het zacht. Op beide dagen staat een matige tot (vrij) krachtige zuidwester en aan deze wind hebben we de hoge temperaturen te danken.