Schansspringer Sato pakt eerste World Cup-zege

Schansspringer Yukiya Sato heeft de eerste World Cup-zege uit zijn carrière te pakken. De 24-jarige Japanner, met zijn 1,59 meter de kleinste van het hele veld, was in het Russische Nizhny Tagil de beste in de eerste van twee wedstrijden.

Na de eerste ronde was het nog Peter Prevc die aan de leiding ging, maar de ooit zo dominante Sloveen zag zijn eerste zege in bijna drie jaar tijd met een zeer matige tweede sprong in rook opgaan: hij werd achtste. Sato stond na de eerste sprong nog op de zevende stek, maar kende juist een sterk tweede optreden en zag dat iedereen zich stuk beet op zijn prestatie.

Een nog grotere flater dan die van Prevc kwam van Piotr Zyla. De Pool nam de tweede plek in beslag na één sprong, maar ging helemaal de mist in en eindigde als 24e. Philipp Aschenwald consolideerde zijn derde plek, terwijl de Duitser Karl Geiger van de vierde naar de tweede plaats sprong, anderhalve punt achter winnaar Sato. World Cup-leider Daniel Andre Tande werd 21e.

De vrouwen sprongen in Lillehammer en daar was er maar één de baas: thuisfavoriete Maren Lundby, winnares van de vorige twee World Cup-seizoenen, won met grote overmacht. Het podium werd gecompleteerd door de Oostenrijkse dames Eva Pinkelnig en Chiara Hölzl, maar wel op ruime afstand van de Noorse winnares.

Sato springt naar de winst (Bron: YouTube)