Schulting verovert goud op 1000 meter, zilver voor Van Kerkhof op 500 meter

Op de slotdag van de vierde wereldbekerwedstrijd in Shanghai heeft Suzanne Schulting de 1000 meter op haar naam geschreven. De wereldkampioene hield Seo Whi-min en Kim Boutin achter zich. Yara van Kerkhof pakte het zilver op de tweede 500 meter van dit weekend.

In de finalerace loerde Schulting op het juiste moment om toe te slaan. Met een actie binnendoor kwam ze op de tweede plek te zitten en na een klein missertje bij het luiden van de bel werd het nog even spannend. Schulting hield haar balans en ging in de laatste meters vol gas op Seo Whi-min af. Op de streep wist de Nederlandse haar schaats als eerste over de lijn te drukken. Met een miniem verschil pakte Schulting het goud voor Seo. De bronzen plak was voor de Canadese Boutin. Rianne de Vries strandde in de halve finales van de 1000 meter.

Van Kerkhof reed in de finale van de 500 meter achter de Poolse Natalia Maliszewska, Kexin Fan en Martina Valcepina als vierde. De Chinese kwam in de laatste bocht langszij bij Maliszewska, die weggleed en Valcepina meenam in haar val. Van Kerkhof bleef wel op een been en pakte het zilver achter een dolblije Fan. Het brons ging naar naar de eveneens Chinese Chunyu Qu. De B-finale werd gewonnen door Lara van Ruijven, zij eindigde daarmee als zesde.

Bij de mannen was Daan Breeuwsma op de 1000 meter toegevoegd aan de A-finale na een penalty voor de Chinees Ziwei Ren. In die finale nam Tianyu Han vanaf de start de leiding en ging op het goud af. In de laatste bocht probeerde Shaoang Liu hem nog te passeren, maar ook deze aanval wist Han af te slaan. Hij pakte het goud, voor Liu en de Zuid-Koreaan Park Ji-won. Breeuwsma eindigde als vierde. Voor Bram Steenaart en Friso Emons waren de kwartfinales het eindstation. 

Op de 500 meter pakte Itzhak de Laat de winst in de B-finale, na een mooie inhaalactie halverwege de race. Voor Dylan Hoogerwerf eindigde de 500 meter in de kwartfinales. Hij probeerde daarin vanaf de derde plek naar voren te gaan, maar slaagde daar niet in. Voor zijn ultieme laatste poging in de bocht voor de finish kreeg Hoogerwerf een penalty.

Op de 3.000 meter aflossing veroverden Schulting, Van Kerkhof, Rianne de Vries en Lara van Ruijven voor het eerst dit seizoen een medaille. De koppositie in de finale wisselde per ronde. Schulting reed in de slotronde naar het zilver, achter Canada.

De mannen, met Breeuwsma, Itzhak de Laat, Dylan Hoogerwerf en Melle van 't Wout, moesten op de 5.000 meter aflossing genoegen nemen met de vierde plek.