Mooie eerste damesestafette sluit eerste World Cup biatlonseizoen af

In het Zweedse Östersund is voor de biatletes de eerste estafette van het seizoen afgewerkt. Dat gebeurde in prachtige, winterse omstandigheden: de sneeuw kwam stevig naar beneden, wat een mooie race nog een tikkeltje mooier maakte.

Italië begon dankzij Lisa Vittozzi perfect, Karoline Offigstad Knotten en Linn Persson volgden namens Noorwegen en Zweden op een kleine vijtien seconden. Susan Dunklee (VS), Anaïs Bescond (Frankrijk), Karolin Horchler (Duitsland) en Dzinara Alimbekava (Wit-Rusland) zaten ook nog binnen veertig seconden.

Nicole Gontier gooide de Italiaanse leiding met dramatisch schieten weg, helaas niet de eerste keer dat ze erg veel mist. Elvira Öberg kon voor het thuisland de leiding overnemen en kreeg de Française Justine Braisaz met zich mee. Die viel nog even aan, zonder succes, en Öberg wisselde als eerste, voor Frankrijk. Denise Herrmann (Duitsland), Ingrid Landmark Tandrevold (Noorwegen) en Selina Gasparin (Zwitserland) volgden op een dikke tien tellen van Braisaz.

De derde Zweedse, Mona Brorsson, hield het hoofd prima koel en schoot tien keer raak, terwijl Aita Gasparin Zwitserland van de vijfde zelfs naar de verrassende tweede plek bracht. Op de ski's was ze iets langzamer en kwamen Vanessa Hinz (Duitsland) en Tiril Eckhoff (Noorwegen) voorbij, maar de laatste wissel was duidelijk: de voorste vier zaten binnen zeven seconden van elkaar en dus was het razendspannend, Oostenrijk volgde op zo'n twintig seconden.

De Zweedse slotloopster Hanna Öberg en de Noorse Marte Olsbu Røiseland werkten zich op de ski's al gelijk los van Lena Häcki (Zwitserland) en Franziska Preuss (Duitsland). Bij het liggend schieten had Öberg alle extra patronen nodig, maar ze voorkwam wel een strafronde en kon op 23 seconden van Røiseland weer verder, met Häcki en Preuss er nog tussen.

Røiseland kwam zeventien seconden voor Häcki aan bij de laatste schietbeurt, Öberg en Preuss volgden daar kort na. Met wat mazzel kwam de Noorse zonder strafronde weg, Öberg en Häcki konden dichterbij komen en doken tien seconden na haar de laatste ronde in, met Preuss er nog eens tien seconden achter. De Noorse zege kwam niet meer in gevaar, Preuss leek éven aan te sluiten, maar moest het ook weer laten gaan en Häcki nam Öberg op de sprint te grazen in een herhaling van een van de mooiste onderlinge duels ooit in het biatlon - de achtervolging op het WK junioren van 2016.