Interim-bestuurder wil niet meer voor Haga Lyceum werken

Marcel Heuver, de bestuurder die tijdelijk het Haga Lyceum in Amsterdam zou gaan leiden, ziet af van de functie. Hij is het niet eens met minister Arie Slob (Onderwijs).

Dat bleek vanochtend tijdens een zitting bij de Raad van State. Het huidige bestuur begon die zaak tegen de financiele gevolgen van het besluit van de minister om de bekostiging per 1 december te stoppen.

Met het aanstellen van een interim-bestuurder kon de school voorkomen dat de geldkraan dicht ging. Directeur-bestuurder Soner Atasoy zei vanochtend dat de minister nog een extra voorwaarde stelde aan de bekostiging: de nieuwe bestuurder moest begeleid worden door deskundigen die de minister zou aanwijzen. Daar zou Heuver geen zin in hebben.

"De interim-bestuurder heeft ons onlangs, of eigenlijk drie weken geleden, laten weten dat hij onder die voorwaarden helemaal niet eens wil aantreden", zei Atasoy tegen de rechter. "Dus wij hebben meer hobbels die wij tegenkomen."

Een andere hobbel was dat Heuver geen moslim is terwijl dat volgens de statuten wel moet. De statuten moesten daarom worden gewijzigd en daardoor werd de deadline van de minister niet gehaald. Toen de rechter vroeg waarom er niet een bestuurder was gezocht die moslim was, antwoordde de advocaat dat het mede vanwege de media-aandacht moeilijk was om mensen te vinden.

Heuver was vanochtend ook niet bij de zitting aanwezig. Atasoy liet blijken dat hij zelf waarschijnlijk niet vertrekt: volgens hem gaan leerlingen als hij dat doet dan ook weg en stopt de school te bestaan. Uit de zaal, waar enkele tientallen leerlingen zaten, klonk toen instemmend commentaar.