Ethische commissie breidt fraude-onderzoek Trump-criticaster uit

Rashida Tlaib zit in de problemen. Het lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft in 2018 geprobeerd om geld, dat bedoeld was voor haar verkiezingscampagne tot afgevaardigde voor de staat Michigan, voor haar eigen persoonlijke doeleinden te gebruiken. Dat is verboden.

De Democratische Tlaib is enorm kritisch op president Donald Trump en zij behoort tot de zogenaamde The Squad, een klein groepje zeer socialistische afgevaardigden binnen de Democratische partij, die inmiddels steeds meer aanhang krijgen met hun vaak naïeve wetsvoorstellen.


Tlaib tijdens een activistenbijeenkomst (Foto: Mark Wilson/Getty Images)

De 43-jarige Tlaib is een kind van Palestijnse ouders die naar Detroit emigreerden. Voor haar verkiezingscampagne kon de alleenstaande moeder van twee kinderen niet meer full-time werken en verzocht zij een toelage. In april 2018 stuurde zij een e-mail naar haar campagneteam. "Dus ik dacht dat de campagne me geld kon lenen, maar Ryan zei dat de commissie me gewoon kon betalen. Ik dacht aan een eenmalige betaling van 5000 dollar."

Later die maand schreef zij: "Ik red het niet zonder toelage",  waarna zij om 2000 dollar per twee weken vroeg, met een maximum van 12.000 dollar, te gebruiken voor "auto onderhoud, kinderopvang en andere dingen."

Vier maanden later smeekte ze bijkans voor geld. "Kunnen jullie me nog een toelage sturen tot aan de verkiezingen. Ik probeer mijn schulden weg te werken." Het hoofd van haar campagneteam 'Rashida Tlaib voor Congres' bevestigde toen de mogelijkheid tot geld verstrekken. In totaal ontving Tlaib ruim 45.000 dollar in acht maanden verkiezingsstrijd.

Het ethische commitee meldt dat Tlaib inderdaad federale wetten heeft overtreden indien zij werkelijk "campagnefondsen van 'Rashida Tlaib voor congres' omgezet heeft voor persoonlijk gebruik, of als de campagnecommissie van Tlaib geld heeft uitgegeven anders dan bonafide campagnes of politieke doeleinden."

'Betaling salaris'
Het juridische team van Tlaib heeft ontkend dat ze wetten heeft overtreden. Ze voerden aan dat hun klant zich hield aan de voorschriften van de Federal Election Commission die campagnes toestaan om "een beperkt salaris te betalen aan kandidaten die buiten hun baan om werken om zich te concentreren op hun campagnes."

Eén van de vele voorwaarden voor deze betalingen is echter dat ze betaald moeten zijn voor werk dat is uitgevoerd tot aan de datum van de algemene verkiezingen. Tlaib ontving een betaling van tweeduizend dollar op 16 november 2018 en ruim vijftienduizend dollar op 1 december 2018, ruim na de verkiezingen van 6 november dat jaar.

Hierdoor ziet de ethische commissie, die bestaat uit vijf Democraten en vijf Republikeinen, voldoende redenen om het al in augustus opgestartte onderzoek naar misbruik van campagnegelden uit te breiden.