NBA: Carmelo Anthony tekent na jaar afwezigheid bij Portland

Na een jaar zonder club te hebben gezeten zal Carmelo Anthony binnenkort weer terugkeren in de NBA. De 35-jarige forward tekende een contract bij de Portland Trail Blazers. De club uit Oregon heeft meerdere blessures op de forward-positie en staat na twaalf wedstrijden in de kelder van de Western Conference.

Met Carmelo Anthony hoopt Portland de blessures op te kunnen vangen van diverse spelers. Pau Gasol kampt met een voetblessure en Zach Collins is maanden uit de roulatie na een schouderoperatie. Ook center Jusuf Nurkic zit in de ziekenboeg. De Bosniër brak vorige maand zijn been en zal dit jaar niet meer in actie komen. De Trail Blazers hopen vooral dat Anthony kan helpen met zijn scorend vermogen. Het gros van de punten voor Portland wordt gemaakt door de guards CJ McCollum en Damian Lillard. Een legitieme derde optie zou zeer welkom zijn.

Met het maken van punten zal het wel goed komen. Anthony heeft in zijn carrière altijd en overal kunnen scoren. In zestien seizoen was hij goed voor gemiddeld 24 punten per wedstrijd. Hij speelde tien maal in de All Star Game en won drie keer olympisch goud met het Amerikaanse team, waar hij regelmatig de smaakmaker was.

De grote vraag voor Portland is of Anthony zich kan schikken in een rol van derde optie, achter McCollum en Lillard. Bij zijn laatste twee ploegen, Oklahoma City Thunder en Houston Rockets, wist Anthony niet te overtuigen. Bij de Rockets werd zijn contract al na tien wedstrijden ontbonden omdat hij weigerde zich aan te passen aan de speelstijl van Houston en zijn ongenoegen uitte over het feit dat hij op de bank moest beginnen. De Trail Blazers zijn zich hiervan bewust en het contract dat Anthony tekende is voor een beperkte tijd. Als de samenwerking bevalt zal het vanaf januari definitief worden.

Diverse spelers, waaronder vrienden Dwyane Wade en LeBron James, hebben Anthony al gefeliciteerd met zijn terugkeer. Waarschijnlijk zal de forward zaterdag al te zien zijn in de uitwedstrijd tegen de San Antonio Spurs. Twee dagen later staat de opeens bijzonder interessante uitwedstrijd tegen de Rockets op het programma.

Gespeeld werd er uiteraard ook. De New York Knicks ontvingen in de Madison Square Garden de Dallas Mavericks. Het betekende de terugkeer van Kristaps Porzingis bij zijn oude ploeg. Er is al jaren weinig reden geweest om te juichen als Knicks fan. In 2015 gloeide er weer een beetje hoop nadat de Knicks Porzingis selecteerden in de draft. De2 meter 21 lange Let bleek een revelatie. Een dominante verdediger en een veelzijdige aanvaller die gevaarlijk was onder de basket, maar ok een fluwelen afstandsschot had. Het huwelijk tussen New York en Porzingis duurde drie jaar. Nadat de Let zijn kruisband scheurde, stuurde hij opzichtig via de media aan op een vertrek. De Mavericks hapten toe en de Knicks fans voelden zich andermaal verraden.

Bij het opkomen van de ploegen werd Porzingis luid uitgejouwd. De spelers van de Knicks leken zich extra te kunnen opladen door de energie van de fans. Met 106-103 boekte de ploeg de derde zege van het seizoen. Marc Morris werd met twintig punten topscorer bij de Knicks. Hij maakte ook de beslissende driepunter op een 101-101 stand met nog dertig seconden te spelen.

Kristaps Porzingis kende een stroeve start, maar wist toch tot 20 punten en 11 rebounds te komen. Zijn ploeggenoot Luka Doncic was weer eens de beste man op het veld, hij noteerde 33 punten, 10 rebounds en 11 assists.

Een dag nadat de Clippers een pijnlijke nederlaag leden tegen de Houston Rockets, ging de ploeg opnieuw onderuit. Ditmaal waren in New Orleans de Pelicans te sterk. De Clippers gaven Kawhi Leonard en Patrick Beverley rust, maar konden voor het eerst Paul George opstellen. George speelde maar 24 minuten, maar wist hierin wel 33 punten te maken. Dit was niet genoeg om de Pelicans te stoppen. De thuisploeg, die Lonzo Ball en Brandon Ingram miste, schoot meer dan de helft van haar driepunters raak en heerste onder de basket. Derrick Favors kwam tot 20 punten en 20 rebounds. Jrue Holiday scoorde 36 punten en onderschepte zes keer de bal van de tegenstander. New Orleans won met 132-127.

Uitslagen

Cleveland Cavaliers – Miami Heat 97 - 108
New York Knicks – Dallas Mavericks 106 - 103
Milwaukee Bucks – Chicago Bulls 124 - 115
New Orleans Pelicans – Los Angeles Clippers 132 - 127
Phoenix Suns – Atlanta Hawks 128 - 112
Denver Nuggets – Brooklyn Nets 101 - 93

Stand Eastern Conference

Boston Celtics 9-1
Toronto Raptors 8-3
Milwaukee Bucks 8-3
Miami Heat 8-3
Philadelphia 76ers 7-4
Indiana Pacers 7-4
Cleveland Cavaliers 4-7
Brooklyn Nets 4-7
Atlanta Hawks 4-7
Charlotte Hornets 4-7
Orlando Magic 4-7
Chicago Bulls 4-8
Detroit Pistons 4-8
New York Knicks 3-9
Washington Wizards 2-7

Stand Western Conference


Los Angeles Lakers 9-2
Utah Jazz 8-3
Houston Rockets 8-3
Denver Nuggets 8-3
Minnesota Timberwolves 7-4
Phoenix Suns 7-4
Los Angeles Clippers 7-5
Dallas Mavericks 6-5
San Antonio Spurs 5-6
Sacramento Kings 4-6
Oklahoma City Thunder 4-7
Memphis Grizzlies 4-7
Portland Trail Blazers 4-8
New Orleans Pelicans 3-8
Golden State Warriors 2-10