FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 11 september 2019

Rijkswaterstaat onderzoekt tunnel naar Ameland

De bereikbaarheid van Ameland is al lange tijd een probleem. Door een dichtslibbende vaargeul vaart de veerboot naar het eiland vaak met veel vertraging en het zorgt voor een beperkte capaciteit voor de overvaarten.

In een zoektocht naar een definitieve oplossing heeft Rijkswaterstaat nu drie mogelijke scenario's voor de verbinding met Ameland gekozen. De drie oplossingen zijn de meest realistische opties op de lange termijn (2030). Opmerkelijk genoeg is een tunnel één van de opties.

Een tunnel van het vaste land naar Ameland zou voor treinen of auto's aangelegd worden. Voordeel van deze optie is dat de Waddenzee niet meer verstoord wordt. Ook is er zo zekerheid over de frequentie waarop auto's en vracht overgezet kan worden.

Optie twee is volgens Rijkswaterstaat het verplaatsen van de veerdam op het vasteland van Holwerd naar het iets verderop gelegen Ferwert. De Waddenzee is daar dieper en daardoor is het onderhoud van de vaargeul aanmerkelijk goedkoper dan de huidige route vanaf Holwerd. Een verplaatsing naar Ferwert houdt echter ook in dat een lichtere boot ten alle tijde passagiers over kan zetten maar dat vracht- en autoverkeer afhankelijk blijft van de getijdenstroom. Dus er kan alleen bij hoogwater gevaren worden en mogelijk moet ook de aanlegplaats op het eiland verplaatst worden.

De laatste optie is handhaving van de huidige verbinding tussen Holwerd en Nes (op Ameland). Dit brengt echter hoge kosten mee voor het uitbaggeren van de vaargeul. De kosten voor het bevaarbaar houden van deze route zijn vele miljoenen per jaar. Ook bij deze optie zal het overzetten van vracht- en autoverkeer alleen bij hoogwater mogelijk zijn.

Rijkswaterstaat verwacht eind van dit jaar de eerste onderzoeksresultaten te ontvangen zodat de minister volgend jaar een beslissing kan nemen over een vervolgonderzoek. Een definitief besluit zal omstreeks 2024 genomen worden zo is de bedoeling.

Rijkswaterstaat onderzoekt tunnel naar Ameland (WikiCommons/Spinal83)
Rijkswaterstaat onderzoekt tunnel naar Ameland (WikiCommons/Spinal83)

'Legalisering xtc gepresenteerd als te simpele oplossing'

Is het legaliseren van xtc verstandig of niet? Sinds uit een rapport bleek hoe groot de rol van drugscriminaliteit is in de stad, is de discussie hierover weer in volle gang. Legalisering wordt daarbij door sommige partijen gepresenteerd als oplossing voor veel problemen. Maar volgens het Trimbos-instituut is het niet zo simpel. 'De argumenten worden onvoldoende ondersteund.'

Volgens Ferry Goossens van het Trimbos-instituut zijn de argumenten voor legalisering vaak gebaseerd op aannames die lang niet altijd door feiten ondersteund zijn. Zo zal volgens Goossens de impact van legalisering op de criminele geldstromen minimaal zijn. 'Zo'n tachtig procent van de productie van xtc in Nederland is voor de buitenlandse markt', licht hij toe. 'Dus die inkomstenbron en geldstroom blijft dan sowieso bestaan. Ik zie namelijk echt niet gebeuren dat dit ook buiten Nederland gereguleerd gaat worden.'

Lees ook: D66 we moeten vooruit naar legalisering van xtc

Rapport
Uit het eind vorige maand verschenen rapport van hoogleraar Pieter Tops en onderzoeksjournalist Jan Tromp komt een beeld naar voren van drugscriminelen en bijbehorende geldstromen die vrij spel hebben in de stad. Zij deden in opdracht van de gemeente een half jaar lang onderzoek naar ondermijning, de vermenging van de onder- en bovenwereld. Na dit rapport is de discussie over het al dan niet legaliseren van drugs weer volop losgebarsten. Zo pleit fractievoorzitter van D66 Reinier van Dantzig zelfs voor een proef waarbij Amsterdam in eigen beheer xtc gaat produceren.

Lees ook: Drugscriminaliteit heeft vrij spel in Amsterdam

Risico's
Het Trimbos instituut ziet daaraan risico's kleven voor de volksgezondheid. Goossen: 'Als je het gereguleerd gaat verstrekken straal je uit dat het gewoon is om xtc te kopen, dus het is zeker niet ondenkbaar dat meer mensen het middel gaan proberen.' En geproduceerd door de overheid of niet, aan het gebruik van mdma blijven gevaren verbonden. 'Het is niet zo dat het vervuild is, daar komen de risico's niet vandaan. Het punt is dat xtc op zichzelf een onvoorspelbaar middel is,' legt Goossens uit. 'Dus als meer mensen dat gebruiken, zijn er meer mensen met kans op een gezondheidsprobleem. Dat los je niet op met regulering.'

Feiten
Het Trimbos-instituut neemt zelf geen standpunt is wat regulering en legalisatie betreft, maar pleit er vooral voor om in de huidige discussie beter naar de feiten te kijken. 'Dat is een beetje het probleem, de argumenten die naar voren worden gebracht worden nu nog onvoldoende onderbouwd', aldus Goossens.

Kalma schiet FC Twente met hattrick langs Sankt PŲlten in Champions League

De vrouwen van FC Twente staat met één been in de volgende ronde van de Champions League. Op bezoek bij Sankt Pölten zegevierde de ploeg van trainer Tommy Stroot, mede dankzij een hattrick van Fenna Kalma, met 2-4. 

Ondanks dat Sankt Pölten in eigen land de afgelopen vijf seizoenen slechts één competitieduel verloor, kende landskampioen FC Twente aanvankelijk weinig moeite met de Oostenrijkse opponent. Al na een half uur voetballen was het duel beslist, toen er een 0-3 tussenstand op het scorebord stond. Fenna Kalma tekende voor de 0-1 en 0-3, waarvan één vanaf de penaltystip, maar het was Ashleigh Weerden die de show wist te stelen middels een wonderschoon schot in de verre hoek en daarmee de belangrijke 0-2 produceerde.

In de tweede helft knokte Sankt Pölten zich echter terug en was het mede aan keepster Daphne van Domselaar te danken dat het geen 1-3 werd. Een kwartier voor tijd kopte Fenna Kalma uit een rebound de 0-4 binnen, nadat Davinia Vanmechelen de lat had geraakt. Ondanks die marge van vier bleef de thuisploeg strijden voor een eretreffer. Die kwam er, en ruim een minuut werd het zelfs 2-4. Zo deelden de Oostenrijkers toch nog twee tikjes uit aan Twente. 

Over twee weken staat de return op het programma. Op woensdag 25 september is Sankt Pölten de tegenstander in De Grolsch Veste. 

Sankt Pölten - FC Twente 2-4 (0-3).

Score: 10. Kalma 0-1, 22. Weerden 0-2, 29. Kalma 0-3 (pen.), 75. Kalma 0-4, 82. Scharnbröck 1-4, 84. Giesen 2-4 (e.d.).

FC Twente: Van Domselaar, Roetgering, Ypema, Giesen, Darnoud (76. Altelaar), B. Jansen, Van den Goorbergh, Vanmechelen (89. Peddemors), Weerden, Kalma, R. Jansen (79. Ellouzi).

Vrouw aangehouden in onderzoek naar drogeren 94-jarige man

In het onderzoek naar het drogeren en bestelen van een 94-jarige man uit Amsterdam-Noord heeft de recherche op afgelopen middag een verdachte aangehouden. Het gaat om een 61-jarige vrouw uit Zaanstad. De vrouw heeft zichzelf bij de politie gemeld.

De vrouw wordt ervan verdacht dat zij op woensdag 27 april het 94-jarige slachtoffer in zijn zelfstandige woonruimte in een verzorgingstehuis zou hebben gedrogeerd, waarna ze er vandoor is gegaan met zijn bankpas. Er is vlak daarna een aanzienlijk geldbedrag van zijn rekening opgenomen. Het slachtoffer werd uren later uitgedroogd, verward en onderkoeld aangetroffen in zijn kamer. Enkele dagen voor deze gebeurtenis hadden de vrouw en het slachtoffer elkaar ontmoet in het verzorgingstehuis. Na een praatje bleek dat de twee het goed met elkaar konden vinden, waarna ze uit eten zijn geweest. De recherche vermoedt dat de vrouw op een berekende manier bezig is geweest om het vertrouwen van het slachtoffer te winnen.

Intensief onderzoek
Rechercheurs hebben intensief onderzoek verricht om achter de identiteit van de vrouw te komen. Aan het begin van de zomer werd daarom de hulp van het publiek ingeschakeld en werden de zeer herkenbare camerabeelden van de vrouw gedeeld in de opsporingsprogramma’s Bureau 020 en Bureau NH. Ook op sociale media werd aandacht gevraagd voor de zaak. Ondanks meerdere tips kwam de recherche toen niet verder. Daarop werd in samenspraak met het Openbaar Ministerie besloten dat de beelden van de vrouw nogmaals uitgebreid onder de aandacht zouden worden gebracht bij het lokale, regionale en landelijk publiek. Op dinsdagavond 10 september was een uitgebreide reconstructie van de zaak te zien in Opsporing Verzocht. Omdat de vrouw zich inmiddels bij de politie heeft gemeld, zijn alle herkenbare beelden van haar offline gehaald.

Sterktewens
In de uitzending van Opsporing Verzocht werd op 10 september kort stilgestaan bij de samenwerking met Slachtofferhulp Nederland, waarbij kijkers de mogelijkheid werd geboden om via de website van het programma een sterktewens achter te laten voor het slachtoffer. Tot woensdagmiddag 11 september kwamen er ruim 1300 sterktewensen voor het slachtoffer binnen.

WK-stunt Franse basketballers, VS ligt eruit

Op het wereldkampioenschap basketbal in China hebben de Fransen voor een daverende stunt gezorgd. De ploeg rekende in de kwartfinales af met de Verenigde Staten, de wereldkampioenen van 2010 en 2014: 89-79.

Frankrijk gaf vanaf het begin behoorlijk stevig partij en halverwege had de ploeg zelfs zes punten voorsprong. Laat in het derde kwart en vroeg in het vierde kwart leken de Amerikanen, waar Donovan Mitchell tekende voor 29 punten, dan toch orde op zaken te stellen, maar het ging alsnog fout: dankzij onder meer Evan Fournier (22 punten) en Rudy Gobert (21 punten, 16 rebounds) domineerden de Fransen de slotfase en bereikten ze net als vijf jaar terug de halve finales.

De laatste kwartfinale ging aanvankelijk ook gelijk op, maar in het derde kwart nam Australië geleidelijk afstand van Tsjechië. De Tsjechen lieten de score niet al te ver oplopen, maar een echte comeback zat er ook niet meer in en Australië won met 82-70, waarbij Patty Mills goed was voor 24 punten.

Halve finales WK basketbal
Vrijdag 11.00 uur Spanje - Australië
Vrijdag 14.00 uur Argentinië - Frankrijk

Frankrijk - VS (Bron: YouTube)

Europese atleten verslaan VS

De Europese atleten hebben in het Wit-Russische Minsk 'The Match' tegen de VS gewonnen, een continentale strijd die vooral in de jaren vijftig en zestig populair was en nieuw leven in is geblazen.

De Europeanen stonden na de eerste dag al aan de leiding en op dag twee werd die voorsprong tijdens de overige negentien onderdelen nog uitgebreid: Europa won met 724,5 punten, de Amerikanen kwamen tot 601,5 punten. De teams waren overigens lang niet zo sterk als ze hadden kunnen zijn, zo was het gros van de deelnemers aan het WK later deze maand afwezig.

Op de 400 meter horden werd Nick Smidt zevende in 50,29 seconden, Mike Foppen finishte als achtste en laatste op de 3000 meter in 8:01,72 minuten. Het gros van de onderdelen leverde verder niet echt noemenswaardige resultaten op, met twee uitzonderingen: de jonge Oekraïnse hoogspringster Yuliya Levchenko liet met 2,02 meter zien zich wéér te kunnen verbeteren en is een serieuze kanshebster op de wereldtitel, zeker nadat ze de doorgaans dominante Russische Mariya Lasitskene (1,98m) versloeg.

Bij het speerwerpen kwam Johannes Vetter tot 90,03 meter, waarmee hij gelijk weer een gooi deed naar het WK-goud. De Estse wereldranglijstaanvoerder Magnus Kirt deed het met 88,91 meter ook uitstekend.

Darter Wade boekt vijfde toernooizege van 2019

James Wade heeft woensdagavond het 24ste Players Championship gewonnen. Het is alweer zijn vijfde titel dit jaar. In de finale van het vloertoernooi in Barnsley was Wade met 8-6 te sterk voor Dave Chisnall. Na vier legs stond The Machine al 4-0 voor.

Die voorsprong werd uiteindelijk uitgebouwd naar 6-2 en 7-3, alvorens Chisnall terugkwam tot 7-6. De meervoudig major-winnaar klaarde de klus vervolgens in zijn eigen leg met een 82-finish.

Jermaine Wattimena was woensdag de beste Nederlander. The Machine Gun verloor bij de laatste acht van de uiteindelijke dagwinnaar. Raymond van Barneveld moest bij de achtste finales eveneens zijn meerdere erkennen in Wade. Ron Meulenkamp en Benito van de Pas werden ook bij de laatste zestien uitgeschakeld.

Het darten bij de PDC gaat vrijdag verder met de International Darts Open in Riesa. 48 darters waaronder Michael van Gerwen, Jeffrey de Zwaan, Jelle Klaasen, Danny Noppert en Benito van de Pas gaan met elkaar in Duitsland de strijd aan. 

Uitslagen PLayers Championship 24 - vanaf derde ronde
Devon Petersen 6 | 2 Alan Norris
Scott Taylor 6 | 3 Nathan Aspinall
Justin Pipe 6 | 1 Joe Cullen
Kyle Anderson 6 | 3 Keegan Brown
Peter Wright 6 | 1 Mervyn King
Jermaine Wattimena 6 | 5 Ross Smith
James Wade 6 | 1 James Richardson
Raymond van Barneveld 6 | 4 Jelle Klaasen
Gerwyn Price 6 | 4 Darren Webster
Jamie Hughes 6 | 2 Maik Kuivenhoven
James Wilson 6 | 3 Krzysztof Ratajski
Glen Durrant 6 | 1 Simon Whitlock
John Henderson 6 | 3 Steve Lennon
Ron Meulenkamp 6 | 5 Jonny Clayton
Dave Chisnall 6 | 5 Gabriel Clemens
Benito van de Pas 6 | 1 Cristo Reyes

Achtste finales
Scott Taylor 6 | 5 Devon Petersen
Justin Pipe 6 | 4 Kyle Anderson
Jermaine Wattimena 6 | 4 Peter Wright
James Wade 6 | 3 Raymond van Barneveld
Jamie Hughes 6 | 5 Gerwyn Price
James Wilson 6 | 3 Glen Durrant
John Henderson 6 | 5 Ron Meulenkamp
Dave Chisnall 6 | 4 Benito van de Pas

Kwartfinales
Scott Taylor 6 | 4 Justin Pipe
James Wade 6 | 5 Jermaine Wattimena
Jamie Hughes 6 | 3 James Wilson
Dave Chisnall 6 | 3 John Henderson

Halve finales
James Wade 7 | 4 Scott Taylor
Dave Chisnall 7 | 6 Jamie Hughes

Finale
James Wade 8 | 6 Dave Chisnall

Win Alita: Battle Angel op DVD of UHD

In samenwerking met Twentieth Century Fox Home Entertainment, LLC mogen we een DVD en een 4K UHD blu-ray weggeven van Alita: Battle Angel! Eerder deze week publiceerden we al onze review.

Alita (Rosa Salazar) wordt wakker zonder herinnering aan wie ze is in een wereld die ze niet herkent. Ze wordt opgevangen door een medelevende arts die zich realiseert dat ergens in deze verlaten cyborg het hart en de ziel van een jonge vrouw met een buitengewoon verleden schuilt. Wanneer de dodelijke en corrupte leiders van Iron City achter Alita aan gaan, ontdekt ze dat ze over unieke vechtkunsten beschikt die de machthebbers maar al te graag onder controle willen hebben. Als ze uit hun greep kan blijven, kan ze de sleutel zijn tot het redden van haar vrienden, haar familie en de wereld waar ze verliefd op is geworden.

James Cameron en Jon Landau (Avatar) brengen samen met Robert Rodriguez een fantastische cast samen in dit spannende actieverhaal. Rosa Salazar (Maze Runner) kruipt in de rol van Alita en speelt de sterren van de hemel. De barmhartige cyber-arts Ido die Alita ontdekt wordt gespeeld door Christoph Waltz (Django Unchained, Inglourious Basterds). Keean Johnson (Nashville, Notorious) neemt de rol van Alita’s slimme vriend, Hugo, op zich.  Andere rollen zijn voor Jennifer Connelly (Requiem for a Dream, A Beautiful Mind), Mahershala Ali (The Hunger Games: Mockingjay) en Ed Skrein (Deadpool).

Alita bluray

Om kans te maken op één van deze twee prijzen hoef je eigenlijk maar één ding te doen en dat is het antwoord weten op de volgende vraag: Welke acteur neemt de rol van Ido op zich?

Je kunt meedoen tot 17 september 20.00 uur waarna we twee gelukkige winnaars zullen verloten. Geef ook even aan of je de DVD of de 4K UHD disc wilt ontvangen! Klik hier om mee te doen aan de prijsvraag.

MLB: Dodgers als eerste team zeker van play-offs, einde seizoen voor Yelich na gebroken knieschijf

Los Angeles Dodgers hebben zich als eerste team geplaatst voor de play-offs. De ploeg van closer Kenley Jansen wonnen afgelopen nacht met 7-3 van de Baltimore Orioles en kunnen niet meer achterhaald worden in National League West. Het is voor de Dodgers de zevende divisie winst op rij.

Corey Seager was dinsdagnacht de grote man bij de Dodgers. De 25-jarige kortestop van de Dodgers sloeg maar liefst vijf van de zeven punten binnen tegen de Orioles. Ook pitcher Walker Buehler had een belangrijk aandeel in de zege. In zeven innings kreeg de 25-jarige werper geen run tegen en hij gooide maar liefst 11 strikeouts.

Voor de Milwaukee Brewers was er minder goed nieuws. De Brewers zijn volop in strijd voor een wildcard-ticket in de National League en wonnen afgelopen met 4-3 van de Miami Marlins, maar ze zagen wel hun sterspeler met een gebroken rechter knieschijf. In de eerste inning van het duel sloeg Yelich de bal tegen zijn eigen knie aan. Yelich een belangrijke kandidaat voor de MVP in de National League was dit seizoen goed voor 44 homeruns en was ook goed voor dertig gestolen honken.

Uitslagen MLB dinsdag:
Detroit Tigers - New York Yankees 12-11
Baltimore Orioles - Los Angeles Dodgers 3-7
Philadelphia Phillies - Atlanta Braves 6-5
Toronto Blue Jays - Boston Red Sox 4-3
New York Mets - Arizona Diamondbacks 3-2
Miami Marlins - Milwaukee Brewers 3-4
Minnesota Twins - Washington Nationals 5-0
Texas Rangers - Tampa Bay Rays 3-5 (elf innings)
Houston Astros - Oakland Athletics 7-21
Chicago White Sox - Kansas City Royals 7-3
Colorado Rockies - St. Louis Cardinals 2-1
San Francisco Giants - Pittsburgh Pirates 5-4
Los Angeles Angels - Cleveland Indians 0-8
San Diego Padres - Chicago Cubs 9-8 (tien innings)
Seatlle Mariners - Cincinnati Reds 4-3

Ruim 16.000 rouwkaarten tegen stalbranden voor minister Schouten

Kort voor het Kamerdebat over stalbranden vanmiddag overhandigde Wakker Dier bij de Tweede Kamer in Den Haag 16.239 rouwkaarten aan minister Schouten (LNV). In amper twee weken tijd toonden de duizenden burgers met een rouwkaart hun verdriet en onmacht. Ze roepen samen met Wakker Dier de minister op om maatregelen te nemen.

De directe aanleiding voor de rouwkaarten schuilt in de vele slachtoffers afgelopen zomer. Dit jaar telde tot nu veertien stalbranden en 176.000 omgekomen dieren, al meer dan in heel 2018. Op donderdag 21 augustus brandden er twee stallen af op één dag. “Toen was de maat vol,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. De dag erna startte Wakker Dier haar rouwkaart-actie.

Niet te verkroppen
De rouwkaarten zijn verstuurd door burgers die het dierenleed door stalbranden niet te verkroppen vinden. “Stel je varkens voor die hard schreeuwen, omdat er brandende olie op hen valt uit de smeltende dakisolatie,” zegt Anne Hilhorst over de realiteit van ‘een’ stalbrand. “En dan ineens zijn ze stil. Meestal gestikt. Het leed is enorm”.

Maatregelen
Inmiddels wil het ministerie van LNV met alle betrokken partijen op zoek naar extra maatregelen tegen stalbranden. Gisteren was het ministerie in gesprek met meerdere experts, waaronder Wakker Dier. Vanmiddag staat ‘stalbranden’ op de agenda in de Tweede Kamer. De uitkomsten laten nog op zich wachten.

Vrijblijvend
Wakker Dier is blij dat de minister het signaal van 16.239 burgers serieus oppakt en nieuwe maatregelen overweegt. De organisatie is wel terughoudend: “De minister legt de bal meestal bij de sector neer, dus wij zijn sceptisch of ze deze keer wél haar verantwoordelijkheid neemt en ingrijpt. De dieren in de vee-industrie kunnen niet wachten tot het volgende inferno.”

Nertsenfokkers verzwijgen miljoenen aan buitenlands vermogen

Vandaag heeft de FIOD 11 doorzoekingen verricht in woningen en bedrijfspanden in Appeltern, Gemert, gemeente Houten, Malden, Putten en Zeewolde. Acht mannen en een vrouw worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, belastingfraude en witwassen. Een man uit de gemeente Houten is aangehouden. Ook vinden doorzoekingen plaats in Denemarken. Met deze fraude is een bedrag van miljoenen euro’s gemoeid. Er is beslag gelegd op 8 woningen, 18 banktegoeden van de verdachten en 23.500 euro contant geld.

De Belastingdienst heeft na onderzoek van bankgegevens uit Luxemburg begin 2018 een aantal mensen een brief gestuurd om informatie te geven over hun Luxemburgse bankrekening. Tijdens onderzoek naar niet-gemelde bankrekeningen in Luxemburg ontdekte de Belastingdienst een manier waarop een aantal nertsenfokkers met hulp van adviseurs, zogenoemde facilitators, een deel van hun omzet buiten het zicht van de Belastingdienst wilden houden.

Verzwegen omzet
Uit strafrechtelijk onderzoek van de FIOD komt naar voren dat een aantal nertsenfokkers vermoedelijk gebruik maakt van dit soort constructies. De constructie werkt zo: een deel van de opbrengsten van nertsenvellen op buitenlandse veilingen zijn via een buitenlandse onderneming gestald op een Luxemburgse rekening en vervolgens, na aftrek van commissie voor de facilitators, overgemaakt naar de Luxemburgse bankrekeningen van de nertsenfokkers. Hiermee is een deel van de veilingopbrengsten over een lange periode niet vermeld in de belastingaangifte. Een eerste indicatie geeft aan dat het gaat om meer dan 50 miljoen aan verhulde omzet. Ook heeft de FIOD zicht op een tweede constructie, waarvan gebruik gemaakt is.

Belastingdienst
Het onderzoek van de FIOD richt zich in eerste instantie op de facilitators die deze constructies mogelijk hebben gemaakt. Alle informatie over individuele nertsenfokkers wordt gedeeld met de Belastingdienst, die de belastingaangiften van betrokkenen nader zal beoordelen. De Belastingdienst stuurt vandaag naar alle ondernemers in deze branche een brief met informatie over dit onderzoek.

Buitenlands vermogen
Nederlanders mogen vermogen in buitenland onderbrengen, maar ze moeten daar wel open en transparant over zijn naar de Belastingdienst. Zijn ze dat niet en komt de Belastingdienst daar achter, dan treedt de Belastingdienst daar tegen op en kan een strafrechtelijk onderzoek worden ingesteld. De Belastingdienst wisselt steeds meer gegevens uit met andere landen. Zo komt de Belastingdienst mensen die hun vermogen niet hebben gemeld eerder op het spoor.

Jaren cel geŽist tegen handelaren 'groter dan Escobar'

De mensen in Nederland zijn groter dan Escobar, zo vertelde een Poolse verdachte aan een andere toen die vroeg waar enorme hoeveelheden chemicaliën naartoe gingen. En dat gesprek ging over drugs, zo zei de Pool later. Hij had het over een groep Nederlanders die tussen eind 2017 en april 2018 tonnen aan chemicaliën uit Polen invoerde. De officier van justitie van het Landelijk Parket eiste vandaag voor de rechtbank in Den Bosch straffen van ruim een jaar (deels voorwaardelijk) tot 7 jaar tegen elf verdachten van 26 tot 60 jaar oud en afkomstig uit Eindhoven, Venlo, Valkenswaard, Spijkenisse en Maasdriel.

Chemicaliën in drugslab
Het onderzoek naar de mannen startte op basis van informatie die eind 2017 uit Polen kwam. Daar was geconstateerd dat een bedrijf en transportfirma op grote schaal allerlei soorten chemicaliën naar Nederland vervoerde. ,,Het was een komen en gaan van Poolse vrachtwagen”, zo bleek vervolgens uit het onderzoek, aldus de officier van het LP voor de rechtbank in Den Bosch. Dat de chemicaliën gebruikt werden voor de productie van synthetische drugs, bleek toen een deel van een transport opdook in een drugslab. De mannen worden verdacht van deelneming aan een criminele organisatie en (de betrokkenheid bij) de productie van synthetische drugs.

Duizenden liters fosforzuur en zoutzuur
Als hoofdverdachte ziet de officier een 38-jarige man uit Eindhoven. Tegen hem viel de hoogste eis van 7 jaar. Aanvankelijk liet hij de transportbusjes naar een bedrijventerrein in Son en Breugel komen, maar later reden de busjes naar Den Bosch, Venlo, Nuenen, Zaltbommel en Odiliapeel. In Odiliapeel constateerde de recherche van de Landelijke Eenheid tijdens een observatie dat er liefst 327 blauwe jerrycans en 174 rode werden uitgeladen.

Bij doorzoekingen in Venlo en Nuenen alleen al werden duizenden liters forsforzuur, zoutzuur, aceton, methanol, methylamine, zwavelzuur en ammoniakgas gevonden. Volgens het Landelijk Parket bracht de groep de grote hoeveelheden naar zogenoemde stashlocaties, waarvandaan ze vervolgens naar drugslabs werden vervoerd. Op een stashlocatie in Echt lag zo veel troep dat alleen al het vernietigen 100.000 euro kostte. In Zaltbommel moest de locatie ’s nachts bewaakt worden omdat er zoveel chemische stoffen lagen dat het niet in één dag opgeruimd kon worden.

Wapens, PGP's en cash geld
Op 16 en 17 april in 2018 werden de doorzoekingen gedaan in de opslag- en productielocaties , en de verdachten aangehouden. Bij de doorzoekingen werden drugslabs gevonden en verder wapens, waaronder een pistoolmitrailleur, en pgp-telefoons. In woonhuizen van de verdachten werd onder andere cash geld in beslag genomen, vooruitlopend op de ontnemingsvordering.

Wanneer de uitspraak is, is nog niet bekend.

Voor moord op 12-jarige jongen veroordeelde Brit in Nederland

Een 37-jarige Brit die in Nederland nog een straf van 20 jaar wegens moord en poging tot moord moest uitzitten, is woensdagochtend opgesloten in een gevangenis. De man kwam vanochtend vanuit Colombia aan op Schiphol.

De man was een van de daders van een schietpartij op 14 juli 2010 in Breda. Bij die schietpartij kwam een 12-jarige jongen om het leven en raakte een vrouw gewond. Vermoedelijk hadden de schutters het voorzien op familieleden van de jongen.

Vrijspraak en veroordeling alsnog
De Brit werd op verdenking van de moord en poging tot moord in 2011 in Engeland aangehouden. De rechtbank sprak hem daarvan in 2012 vrij, en de man werd op vrije voeten gesteld. Het gerechtshof veroordeelde hem uiteindelijk in 2015 tot 20 jaar. Tijdens de behandeling van het hoger beroep verdween de man. Nadat de Hoge Raad het cassatieberoep had verworpen, werd de straf in 2017 onherroepelijk.

FastNL
In 2018 werd de man door FastNL, een speciaal team van politie en OM dat is belast met de opsporing van onherroepelijk veroordeelden, onder een andere naam getraceerd in Colombia. Sinds mei 2018 zat hij in Colombia in uitleveringsdetentie.

Omdat de straf inmiddels onherroepelijk is, is de man rechtstreeks naar een gevangenis in Nederland gebracht om het restant van de 20 jaar, met aftrek van voorarrest, uit te zitten.

Veel bekende gezichten en gameplay in Final Fantasy VII Remake-trailer

Tijdens de Tokyo Game Show heeft Square Enix een nieuwe trailer vrijgegeven voor Final Fantasy VII Remake. De trailer toont ons bekende gezichten, verhaalelementen en fragmenten met gameplay.

Inmiddels ga ik ervanuit dat je allang de trailer aan het kijken bent, dus ik eindig met de boodschap dat 3 maart 2020 de game beschikbaar komt voor PlayStation 4.

Allah verafschuwt homoseksualiteit, leren kinderen op islamitische basisscholen

Meisjes en jongens mogen elkaar niet aankijken, geen "kleding van ongelovigen" dragen en Allah verafschuwt homoseksualiteit. Dat leren kinderen op islamitische basisscholen in Nederland. De lessen staan in het seksuele voorlichtingsboek 'Help! Ik word volwassen' uitgegeven door de islamitische scholenkoepel ISBO, die het heeft ontwikkeld voor de 44 aangesloten basisscholen.

Na vragen van NRC Handelsblad en Nieuwsuur heeft de scholenkoepel een aanvullende lerarenhandleiding opgesteld en naar alle aangesloten scholen gestuurd, waarin tal van passages uit het werkboek nader worden toegelicht. De koepel schrijft dat, "na vragen van de media, sommige zinsneden in de boeken multi interpretabel zijn en daardoor anders uitgelegd kunnen worden".

Het gaat onder meer om een hoofdstuk uit de lesmethode over homoseksualiteit. Met behulp van een gewelddadige tekst uit de koran leren kinderen dat Allah een compleet volk vernietigde omdat daar homoseksualiteit voorkwam. "Op dit verhaal is het verbod in de islam op het hebben van gemeenschap met iemand van hetzelfde geslacht gebaseerd", aldus het boek. Ook transgenders komen voor in de methode: "een geslachtsverandering is niet toegestaan" en "Allah vervloekt" jongens die op meisjes willen lijken en andersom. “ Oogcontact geldt als een vorm van 'zina' (overspel) en daarop staat een grote straf in het hiernamaals. Passage uit: Help! Ik word volwassen

In de toelichting staat nu dat deze passage hard kan aankomen, Docenten wordt geadviseerd vooral ook aandacht te schenken aan de passage waarin staat dat moslims zelf geen geweld mogen gebruiken tegen homoseksuelen. Daarnaast vermeldt het boek strenge gedrags- en kledingvoorschriften voor met name meisjes. Kinderen moeten bijvoorbeeld op internet zoeken naar plaatjes van meisjes die niet-correct gekleed zijn, omdat zij bijvoorbeeld te strakke kleren dragen onder hun hoofddoek. Vervolgens moeten plaatjes van hoe het wel-en-niet hoort worden ophangen in de meisjestoiletten op school, luidt een opdracht in het werkboek.

In de nieuwe versie heeft de ISBO besloten deze passage te schrappen. Ook leren jongens en meisjes dat zij vanaf de pubertijd bij elkaar uit de buurt moeten blijven en zelfs geen oogcontact mogen maken. Oogcontact geldt namelijk als een vorm van "zina" (overspel), aldus het boek, en daarop staat "een grote straf in het hiernamaals". De Inspectie van het Onderwijs kan niet zeggen of zij al bekend was met het boek, zegt een woordvoerder, omdat inspecteurs geen overzicht van specifiek lesmateriaal zouden bijhouden.

In de passages die door NRC en Nieuwsuur zijn voorgelegd, ziet de inspectie geen aanleiding tot ingrijpen, "omdat deze niet in strijd zouden zijn met basiswaarden van de democratische rechtsstaat". Hoogleraar pedagogiek Micha de Winter van de Universiteit Utrecht ziet wél een rol voor de Inspectie, omdat de lesmethode haaks zou staan op "goed burgerschap" een verplicht onderwijsdoel. "Een belangrijk aspect van burgerschapsonderwijs is dat kinderen leren om kritisch na te denken en zelf keuzes te maken. In dit lesboek wordt heel duidelijk voorgeschreven hoe je moet leven en hoe niet. Dat verhoudt zich niet met de westerse manier van samenleven, waarin mensen een grote mate van vrijheid hebben om te kiezen hoe zij willen leven."

COC, de belangenvereniging voor de LHBTI-gemeenschap, noemt de schoolboeken "onacceptabel" en vindt dat de onderwijsinspectie moet ingrijpen. Help! Ik word volwassen is in 2013 ontwikkeld door de islamitische scholenkoepel ISBO nadat alle scholen werden verplicht aandacht te besteden aan seksuele diversiteit.

De Vries met fabrieksteam Mercedes in Formule E

Nyck de Vries rijdt komend seizoen voor het nieuwe fabrieksteam van Mercedes in de Formule E. Teamgenoot van de Fries wordt voormalig Formule 1-coureur Stoffel Vandoorne.

Mercedes maakt komend seizoen met een eigen team haar debuut in het elektrische formule kampioenschap. Woensdag presenteerde de Duitse fabrikant tijdens de Frankfurt Motor Show de nieuwe auto en coureurs.

Formule E is niet nieuw voor De Vries. In het verleden heeft de Formule 2-coureur enkele keren voor Audi in de Formule E getest. Zijn teamgenoot Vandoorne reed dit seizoen voor Mercedes-partner HWA in de Formule E en was ook betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe auto.

Het nieuwe Formule E-seizoen gaat op 22 november van start in Saudi-Arabië. Een week later heeft het Formule 2 kampioenschap zijn laatste race in Abu Dhabi. De 24-jarige Nederlander staat momenteel eerste in het klassement.

De poes van Wilfred Genee is weggelopen

Groot nieuws vandaag bij de mannen van Veronica Inside.  De poes van Wilfred is weggelopen. In de uitzending wordt er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de jonge kitten weer gevonden wordt. 

De kitten is vier maanden oud en gechipt. 

Als jullie op de hoogte gehouden willen worden, luister dan het komende uur naar Veronica Inside. Ooh ja, daar wordt ook wel eens gelachen, goedschiks of kwaadschiks. 

Poes (Foto: Pixabay.com)
Poes (Foto:  De jonge poes van Wilfred Genee is weggelopen. Pixabay.com)

Natuurorganisaties stappen naar de rechter voor verbod op werkzaamheden rondom Circuit Zandvoort

Stichting Duinbehoud en andere natuurorganisaties hebben aangekondigd naar de rechter te stappen om een verbod te eisen op de werkzaamheden rondom Circuit Zandvoort. De werkzaamheden zijn nodig om het circuit geschikt te maken voor het organiseren van de Formule 1 Grand Prix van Nederland op 3 mei 2020.

Om het grote aantal bezoekers aan te kunnen zijn rondom het circuit aanpassingen nodig. Stichting Duinbehoud wijst onder andere op graafwerkzaamheden voor de aanleg van een weg in beschermd duingebied. “Hier dreigt leefgebied van padden en zandhagedissen blijvend te worden vernield”, zegt Marc Janssen van Stichting Duinbehoud tegen NH Nieuws.

Naast juridische stappen heeft de stichting met steun van onder meer Milieudefensie ook de provincie Noord-Holland en de gemeente Zandvoort gevraagd om de werkzaamheden stil te leggen. "Door het circuit van Zandvoort zijn grootschalige werkzaamheden in gang gezet voor aanpassing van het circuit ten behoeve van de Formule 1. Hiervoor zijn niet de benodigde onderzoeken uitgevoerd en de benodigde vergunningen verleend. Ik verzoek u derhalve (preventief) handhavend op te treden”, aldus de natuurorganisaties in een brief aan gemeente en provincie.

In een reactie zegt Jan Lammers, sportief directeur van de Nederlandse Grand Prix, dat zijn organisatie formeel niet betrokken is bij deze kwestie tussen circuit en natuurorganisaties maar dat hij de race niet snel in gevaar ziet komen: “Wij willen gewoon een mooi evenement organiseren waar honderdduizenden mensen naartoe komen. Natuurlijk heb je je dan aan alle wetten en regels te houden. Ik wil niks bagatelliseren. Globaal is het wel zo dat al heel veel dingen binnen de bestaande vergunningen gedaan kunnen worden.”

Wederom ritwinst Groenewegen in Groot-BrittanniŽ

Wederom succes voor Dylan Groenewegen in de Ronde van Groot-Brittannië. De Nederlander van Jumbo-Visma won de vijfde etappe vanmiddag. Het was zijn derde ritzege deze Ronde na eerder de eerste en derde etappe winnend af te sluiten. Matteo Trentin werd derde en door bonificatieseconden verdreef hij Mathieu van der Poel van de eerste plaats in het algemeen klassement.

De Britten Scott,Bostock en de Deen Vinjebo zorgden voor de vlucht van de dag. Op zes kilometer voor de meet was het peloton echter weer compleet. Vervolgens hoopten Moscon,Benoot en Simon Clarke tevergeefs een massasprint te voorkomen. Sunweb trok de sprint aan voor Bol, en het was Groenewegen die daarvan profiteerde.

Morgen is een tijdrit over 14 kilometer. Trentin heeft drie tellen voorsprong op Van der Poel.

System Shock 3 laat eerste gameplay zien

System Shock 3-ontwikkelaar OtherSide entertainment heeft vandaag de eerste gameplay laten zien voor de immersive sim. In de trailer zien we onder andere geweldaddige mens-robot hybrides, mensen die gewelddadig aan hun einde komen in een vat met zuur en uiteraard SHODAN, de rogue AI die het ruimteschip heeft overgenomen.

System Shock 3 heeft nog geen releasedatum, maar OtherSide wil de game volgend jaar uitrbengen. De game is exclusief voor pc en de ontwikkeling wordt geleid door onder andere Warren Spector, die de originele System Shock ontwikkelde.

Ritzege Gilbert in Vuelta, Quintana stijgt

De zeventiende etappe van de Ronde van Spanje is gewonnen door Philippe Gilbert. De grote verrassing van vandaag was dat Nairo Quintana het klassementsleider Roglic zeer lastig maakte.

Vanwege de straffe zijwind ontstond er vanuit de start een flinke breuk in het peloton. Deceuninck zat met liefst zeven man in de kopgroep van oorspronkelijk 45 renners. Ook Kelderman, Poels en Quintana waren mee, die laatste met enkele helpers.

Het verschil tussen de twee groepen schommelde geruime tijd rond de anderhalve minuut. Op 100 kilometer van de meet was het verschil echter opgelopen naar zes minuten. Omdat de rode trui van Roglic in gevaar kwam, moest Jumbo-Visma aan de bak om het verschil te verkleinen. Door het tempo van de Nederlandse ploeg dunde het peloton snel uit.

De voorsprong van de groep Quintana liep terug, maar Jumbo kon op een gegeven moment niet meer. Valverde besloot vervolgens uit het peloton te ontsnappen. Roglic, die zijn ploegmaten zag verdwijnen, kon echter aanklampen.

In de kopgroep speelde Deceuninck het spel mooi uit. Stybar sprong eerst weg en Bennett moest achter hem aan. Vervolgens profiteerde Gilbert en kwam als winnaar over de meet. De groep Roglic verloor 5 minuten en 29 seconden.

In het algemeen klassement steeg Quintana naar plek twee op 2,5 minuut op Roglic. Kelderman staat nu zesde op iets meer dan vijf minuten.

Valencia hakt knoop door en ontslaat trainer

Valencia heeft trainer Marcelino op straat gezet. De club meldt woensdagmiddag via de officiële kanalen dat de hoofdcoach is ontslagen. De 54-jarige Spanjaard onderhield geen goede relatie met eigenaar Peter Lim, die dus al snel in het seizoen ingrijpt. Valencia, met onder anderen Jasper Cillessen als werknemer, is een van de tegenstanders van Ajax in de groepsfase van de Champions League.

Het gedwongen vertrek van Marcelino uit de sinaasappelstad komt niet geheel als een verrassing: diverse Spaanse media waren er al enige tijd van overtuigd dat een ontslag op handen was. Lim geeft officieel geen reden voor het ontslag, maar in Spanje is het een publiek geheim dat Marcelino en de Singaporese eigenaar al een tijd in de clinch lagen over het aankoopbeleid van Valencia.

Marcelino heeft twee seizoenen aan het roer gestaan in Mestalla, waarin hij in 110 wedstrijden de leiding had. In beide jaargangen eindigde de Spaanse oefenmeester met Valencia in LaLiga knap vierde achter de drie Spaanse grootmachten. Afgelopen seizoen werd bovendien de Copa del Rey gewonnen en de halve finale van de Europa League bereikt.

Grappenmakers in Amsterdam leggen 'ingepakt lichaam' naast vuilnisbak

De politie heeft rond het middaguur een deel van de President Kennedylaan in Amsterdam afgezet voor onderzoek. Het bleek uiteindelijk een pop te zijn.

Een fietser liet aan AT5 weten naast een vuilcontainer een vuilniszak te hebben gezien waarin een lichaam van een mens leek te zitten. 'Het was ongeveer 1.60 meter lang en was dichtgetapet.' De politie liet weten de vuilniszak te onderzoeken. 'We behandelen het als een plaats delict', liet een politiewoordvoerder weten. Er vloog ook een politiehelikopter boven de straat.

De politie gaf om 13.30 uur aan dat het loos alarm was. 'Uiteindelijk bleek het hier om een pop te gaan.' Volgens een agent ter plaatse leek het wel 'levensecht'.

F1-motor van Renault heeft grens 1.000 pk doorbroken

Volgens Renault-teambaas Cyril Abiteboul heeft de Formule 1-motor van de Franse fabrikant definitief de grens van de 1.000 pk doorbroken.

Met de introductie van de C-Spec heeft Renault wat betreft vermogen duidelijk een stap voorwaarts gezet. Abiteboul is blij met deze stap. “We hebben een krachtige motor, daar twijfel ik niet aan”, vertelt de Fransman aan het Franse AutoHebdo. “We weten dat mensen nog altijd aan ons twijfelen, grappen maken. Ik kan ze nu de data laten zien. Dat is de realiteit. De kilowatts zijn zichtbaar. Toch kunnen we het volledige vermogen niet altijd gebruiken omdat we de motoren moeten sparen.”

De ontwikkeling van een sterkere en betrouwbaardere motor heeft een lange tijd geduurd en was een van de redenen waarom Red Bull de samenwerking met Renault verbrak.

“Daniel [Ricciardo, red.] weet hoe hard men op de motorafdeling heeft gewerkt sinds de komst van deze motor en de beloning is dat we nu meer meedoen”, vervolgt Abiteboul. “We krijgen nog altijd kritiek op de betrouwbaarheid, maar er is een gigantische transformatie op gang gekomen in Viry, de dynamiek is veranderd en we hebben hele getalenteerde mensen aan het werk. Bijna iedere week komen er weer nieuwe mensen bij. Het veranderen van zo'n dynamiek kost enorm veel tijd. We stonden onder druk om op korte termijn te presteren, maar de realiteit is dat we in 2016 begonnen zijn met de reorganisatie, drie jaar later hebben we een motor van topniveau.”

Turkse rechter genadig voor Turan na mishandeling en vuurwapenbezit

Arda Turan moet voorlopig op zijn tellen passen, al hoeft hij in Turkije niet de cel in. De aanvallende middenvelder, die door Barcelona al twee seizoenen wordt verhuurd aan Medipol Basaksehir, is in zijn vaderland veroordeeld voor openlijke geweldpleging en verboden wapenbezit. Toch hoeft hij niet de cel in: de rechter legde Turan een voorwaardelijke gevangenisstraf met een lengte van twee jaar en acht maanden op.

Turan raakte een jaar geleden in een discotheek slaags met de Turkse zanger Berkay Sahin. De 32-jarige voetballer sprak de vrouw van de zanger aan, hetgeen laatstgenoemde absoluut niet zinde. Turan sloeg de zanger in het handgemeen dat ontstond een gebroken neus en zocht hem later in de nacht in het ziekenhuis op met een vuurwapen. Volgens Turan was dat zodat Berkay zijn excuses zou accepteren.

De aanklager in Turkije eiste eerder 12,5 jaar cel tegen de honderdvoudig international. De ex-speler van Atlético Madrid en Galatasaray werd beschuldigd van aanranding, het dragen van een wapen zonder licentie, het in gevaar brengen van de algemene veiligheid en opzettelijke mishandeling. Van eerstgenoemde beschuldiging werd Turan vrijgesproken.

Nadat de eerste verhalen van de media over dit incident naar buiten kwamen, reageerde Arda via Instagram op de ontstane ophef. "Er was inderdaad een woordenwisseling op mijn vrije dag, op een plek waar ik met mijn vrienden naartoe ben gegaan. Maar de reden (van de vechtpartij, red.) is niet vanwege eer of zedigheid, zoals wordt gemeld. Het is niet mogelijk om zo'n persoon te zijn."

Golfer Luiten positief over kansen op KLM Open

Joost Luiten is positief over zijn kansen op het KLM Open. De honderdste editie van het grootste en belangrijkste golftoernooi van Nederland gaat donderdag van start op golfclub The International in Badhoevedorp.

De 33-jarige Luiten won het KLM Open in 2013 en 2016, toen respectievelijk op de Kennemer in Zandvoort en The Dutch in Spijk. De aanloop naar het komende toernooi verliep niet super. Op de European Masters en de Scandinavian Invitation eindigde hij rond de 25e plaats. Toch is de Zuid-Hollander positief. “Een lekker baantje dat mij wel ligt”, vertelt Luiten. “Ik moet hier goed uit de voeten kunnen, en als ik mijn beste golf speel, kan ik winnen. Het komt aan op een goed balgevoel. Je moet nauwkeurig spelen. Als de bal iets te veel afwijkt, zit je in de problemen. Het zou mooi zijn als ik donderdag in de eerste ronde meteen een paar lekkere ballen sla. Een paar goede putts halen, geeft vertrouwen.”

Het KLM Open dat in 1912 voor het eerst werd georganiseerd kent dit jaar een sterk deelnemersveld met Sergio García, Patrick Reed, Thomas Pieters, Lee Westwood en Martin Kaymer.

“Dit jaar is het deelnemersveld denk ik wel iets sterker, vooral in de breedte”, vertelt de winnaar van 2013 en 2016. “Het is voor het publiek mooi als er veel topspelers meedoen, maar voor mij als speler maakt het niet zoveel uit. Er doen 156 golfers mee en die moet ik allemaal verslaan. Ik weet dat ik van iedereen kan winnen als ik mijn beste golf laat zien. En voor eigen publiek kan ik nog net even wat meer. Dat heb ik al twee keer bewezen.”

Rechtbank: taxiorganisaties moeten zich aan regels gemeente houden

Taxiorganisaties Taxistad en TAT hebben het kort geding tegen de gemeente Amsterdam verloren. Ze moeten zich van de rechtbank aan de huidige regels houden.

Dat meldt De Telegraaf. De twee TTO's weigerden nog langer de voorgeschreven sancties aan hun chauffeurs op te leggen. Ze vinden dat door de komst van partijen als Uber er een oneerlijk speelveld is ontstaan.

Afwijken niet toegestaan
De rechtbank gaf hen echter ongelijk. Eigenhandig afwijken van de regels, zoals bijvoorbeeld het geven van een waarschuwing bij een overtreding in plaats van een week schorsing, is niet toegestaan.

Wel gaf de gemeente tijdens het kort geding aan dat er inderdaad sprake is van 'veranderde omstandigheden'. Er wordt daarom een nieuw beleid ontwikkeld.

Dwangsom
De rechtbank vond echter dat Taxistad en TAT nog geen voorschot mochten nemen op dat toekomstige beleid. Als ze zich niet binnen twee dagen aan de huidige regels houden, krijgen ze een dwangsom van tienduizend euro.

Jeroen Pols, jurist van Take a Taxi, laat aan AT5 weten dat de taxiorganisaties zich voorlopig aan de huidige regels gaan houden. 'We moeten wel, anders hebben we een dwangsom te voldoen. Maar we gaan tegelijkertijd wel een nieuw kort geding starten.'

'Nieuw beleid gepresenteerd'
Pols zegt namelijk dat de gemeente gistermiddag, op het moment dat de uitspraak bekend werd, het nieuwe beleid aan de taxiorganisaties heeft gepresenteerd. Daarin zou staan dat taxiorganisaties zelf de hoogte van straffen mogen bepalen. 'Dat geldt straks alleen voor nieuwe gevallen', zegt Pols. 'Maar wij willen dat het ook voor de taxichauffeurs die nu een sanctie hebben lopen geldt. Je maakt mensen anders onnodig brodeloos.'

'Op de zaken vooruit lopen'
Een woordvoerder van wethouder Sharon Dijksma (Verkeer en Vervoer) zegt dat er gisteren alleen een regulier overleg heeft plaatsgevonden waar taxiorganisaties bij aanwezig waren. 'We werken aan een nieuw taxibeleid waarin de verschillen, voor hoever dat mogelijk is, weggenomen worden.' Dat taxiorganisaties straks zelf de hoogte van de straffen mogen bepalen is volgens hem op de zaken vooruit lopen. 'Er ligt nog geen voorstel, er worden verschillende opties afgewogen, maar er is nog niks definitief.'

Twee jaar gevangenisstraf geŽist tegen oud-directeur ziekenhuis vanwege verduistering 1,2 miljoen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Amsterdam een gevangenisstraf van 2 jaar geëist tegen een voormalig directeur van een ziekenhuis. Het OM verwijt haar 1.200.000 euro te hebben verduisterd: "Verdachte heeft op grove wijze misbruik gemaakt van het in haar gestelde vertrouwen als bestuurder,"  zei de officier op zitting: "Dat verdachte een ziekenhuis heeft benadeeld, maakt dat haar handelen uiteindelijk ten koste is gegaan van degenen die aangewezen zijn op de medische zorg en degene die deze zorg feitelijk verleenden. De bescherming die de zorgsector verdient, rechtvaardigt een zware straf."

Het onderzoek door de FIOD startte naar aanleiding van berichten in de media over mogelijke verduistering. Uit het dossier blijkt naar de mening van het OM dat de voormalig directeur zich in twee verschillende casussen heeft verrijkt met gelden die niet aan haar toebehoorden, maar aan het ziekenhuis. In de eerste casus liet ze middels twee facturen één miljoen euro aan een handlanger betalen. Met dit bedrag financierde ze de aankoop van zorginstelling in Turkije door haarzelf. Ze liet de handlanger twee valse facturen van een half miljoen euro naar het ziekenhuis sturen om de overboekingen een zogenaamd legaal tintje te geven. Op de facturen stond dat er een voorschot betaald moest worden vanwege de aanschaf van apparatuur voor de afdeling Radiologie. De verdachte accordeerde de facturen zelf en ze liet het hoofd Administratie op haar verzoek de bedragen met spoed overmaken. De apparatuur is nooit geleverd.

In de andere casus laat de directeur het ziekenhuis voor 200.000 euro aandelen kopen in een sociaal gezondheidsplatform. Ze accordeert deze transactie ook weer zelf. Wanneer bij het platform niet alles naar behoren verloopt, verkoopt ze de aandelen weer voor circa 201.000 euro. Dat geld wordt op haar eigen rekening en dat van haar zoon gestort. Ook dat ziet het OM als verduistering.

Ernstige feiten
Het OM vindt het ernstige strafbare feiten: “In dit geval is de verdachte listig te werk gegaan, de fraude is pas laat ontdekt. Daarnaast gaat het om in totaal 1.200.000 euro. Dat is een flink bedrag in de zorg. Dat zij een ziekenhuis benadeelt maakt de zaak nog kwalijker. De gelden hadden immers in dit ziekenhuis veel beter besteed kunnen worden.” De verdachte was verantwoordelijk voor de financiën en algemene bedrijfsvoering van het ziekenhuis. “Ze heeft misbruik gemaakt van het vertrouwen dat je moet kunnen stellen in iemand van haar positie” stelde de officier op zitting: “Bij de verdachte stond haar financieel gewin voorop. Dat is onvergeeflijk.”

De officier eist daarom 2 jaar gevangenisstraf, geheel onvoorwaardelijk. Daarnaast verzocht de officier de rechtbank om een schadevergoedingsmaatregel op te leggen aan verdachte. “Het OM acht verdachte aansprakelijk voor de geleden schade. De schade is tot op heden niet terugbetaald,” zei de officier. Het OM verzocht de rechtbank om in het geval dat betaling van het verschuldigde bedrag achterwege blijft, vervangende hechtenis toe te passen voor de duur van in totaal één jaar. “De schadevergoedingsmaatregel is er om recht te doen aan de positie van het slachtoffer.”

De rechtbank zal op 7 oktober uitspraak doen.

Feyenoord en PSV kregen 'nee' te horen van Chong: "Beter om hier te blijven"

Tahith Chong werd in de afgelopen transferperiode door Voetbal International gelinkt aan Feyenoord en PSV. Een overgang naar een van deze clubs kwam nimmer van de grond. De negentienjarige aanvaller, die naar verluidt met Manchester United in gesprek is over verlenging van zijn aflopende contract, denkt dat het verstandiger is om voorlopig bij the Red Devils te blijven.

"Je gaat dat bespreken met je familie en de club en dan beslis je dat het beter is om bij Manchester United te blijven", verklaart Chong dinsdag na de 5-1 overwinning van Jong Oranje in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Jong Cyprus tegenover Veronica.

De jonge aanvaller, sinds 2016 verbonden aan de Engelse grootmacht debuteerde afgelopen seizoen in de hoofdmacht van the Mancunians , al lijkt een vaste plaats in de aanvalslinie er voorlopig niet in te zitten.

Een terugkeer naar Feyenoord, dat Chong in 2016 naar Manchester United zag vertrekken, sluit de jeugdinternational niet bij voorbaat uit. "In het voetbal weet je het nooit", zo benadrukt hij. "Het is moeilijk om nu al te zeggen wat er gaat gebeuren. Het seizoen is net begonnen dus de focus ligt echt op Manchester United. Maar je weet natuurlijk nooit wat er kan gebeuren."

Chong kijkt ook even vooruit op de duels van Manchester United in de groepsfase van de Europa League tegen onder meer AZ. Een op voorhand bijzondere ontmoeting, want Chong speelt bij Jong Oranje met verschillende AZ'ers, onder wie Calvin Stengs. "Toen we weggingen zeiden we tegen elkaar: 'we zien elkaar binnenkort'. Het is altijd leuk om samen te spelen en nu ontmoeten we elkaar ook nog in de Europa League, dat is leuk."

Vakantie op Aruba eindigt in gevangenisstraf

De Koninklijke Marechaussee heeft begin deze week op Schiphol een 28-jarige man opgepakt die nog een gevangenisstraf moest uitzitten.

De man, die de Nederlandse nationaliteit heeft, was op vakantie op Aruba. De marechaussee wist dat en wachtte hem op toen hij na de vakantie landde op Schiphol.

Hij was eerder veroordeeld vanwege een drugsgerelateerd misdrijf. De man is overgebracht naar de gevangenis, daar moet hij 647 dagen blijven.

Nieuw schandaal in BelgiŽ door 'gesjoemel met miljoenen'

De Belgische voetbalwereld is in de ban van een volgend schandaal. Christophe Henrotay, zaakwaarnemer van onder anderen Thibaut Courtois, Yannick Carrasco en Kevin Mirallas, is namelijk aangehouden in Monaco. Naar verluidt is Christophe Cheniaux, rechterhand van Henrotay, gearresteerd in Luik. De huiszoekingen staan naar verluidt los van Operatie Propere Handen, een schandaal dat België eerder in zijn greep hield.

Het Federaal Parket heeft gemeld dat, in het kader van een nieuw onderzoek naar corruptie in het voetbal, dinsdag en woensdag huiszoekingen hebben plaatsgevonden in Monaco, Luik en Londen. "De feiten betreffen het witwassen van geld en private omkoping in het kader van transfers van voetbalspelers", zo klinkt het. Henrotay wordt momenteel ondervraagd door de politie.

"Deze tweede golf van huiszoekingen volgt op een eerste operatie die plaatsvond in april op de zetel van de voetbalclub RSC Anderlecht en de Belgische Voetbalunie", aldus het Federale Parket. Het onderzoek is een gevolg van een strafklacht van Peter Smeets, begeleider van spelers en een ex-werknemer van Henrotay, zo meldt Het Nieuwsblad.

'Volgens de klacht van Smeets bij het gerecht van Tongeren zijn in de transfers van Tielemans, Dendoncker en Romelu Lukaku - ex-cliënten van Henrotay - miljoenen euro's achtergehouden door Henrotay via vennootschappen in het buitenland', aldus de krant. "Ik heb nooit spelers bestolen", reageerde Henrotay in oktober vorig jaar.

"Ik vind het schandalig dat sommigen van de situatie in de zaak rond Propere Handen profiteren om alles op één hoop te gooien om mij op die manier te benadelen. Ik ga het gerecht zijn werk laten doen. Sommige personen zullen zich moeten verantwoorden voor hun beschuldigingen en hun motivatie", aldus Henrotay eerder, geciteerd door Het Nieuwsblad.

Rigoureuze plannen KNVB wekken onbegrip: "Dit is de omgekeerde wereld"

De KNVB wil clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie restricties opleggen bij het opleiden van spelers jonger dan twaalf jaar. Alle profclubs hebben volgens De Telegraaf een brief ontvangen waarin de voetbalbond aankondigt het aantal spelers onder twaalf jaar te willen beperken, afstanden tussen huis en club te limiteren en restricties op te leggen aan het 'beïnvloeden van kinderen', zo klinkt het.

De krant wijst naar de ontwikkeling van het huidige Nederlands elftal, dat bestaat uit spelers die al op jonge leeftijd bij profclubs terechtkwamen. De veertien Oranje-internationals die afgelopen maandag tegen Estland in actie kwamen, zijn al voor hun twaalfde ingestroomd bij een professionele jeugdopleiding.

Het Nederlands elftal Onder-17 dat vorig jaar Europees kampioen werd, bestond nagenoeg uit spelers die op jonge leeftijd in de opleidingen van Ajax, PSV, Feyenoord en AZ terechtkwamen.

"Dit is de omgekeerde wereld", reageert Aad de Mos. "Bij de profclubs vindt geweldig werk plaats. Kijk eens naar investeringen die Ajax, Feyenoord, PSV, AZ en al die anderen doen. Er verrijzen prachtige accommodaties en er is een constante stroom van talent."

"De KNVB moet begrijpen dat de kracht van het opleiden in Nederland bestaat uit het vroegtijdig selecteren van talent en de besten met de besten te laten trainen en spelen."

De voormalig trainer van onder meer Ajax en Anderlecht stoort zich, net als 'Wim Jansen en andere kenners', aan de bemoeienis van de KNVB. "Bij de KNVB willen ze er tot twaalf jaar een speeltuin van maken. Lekker rommelen bij je amateurclub allemaal. Dan begrijp je er niks van."

"Wij, Jansen, ik en nog meer trainers met passie voor opleiden, hebben recht van spreken, want we staan elke week nog langs de velden. Denken ze in Zeist nu werkelijk dat Frenkie de Jong, Calvin Stengs, Myron Boadu of Matthijs de Ligt zo jong zo goed zouden zijn als ze tot de junioren tussen spelertjes van Laakkwartier, CVV, Gemert of DUNO hadden gelopen?"

"Die zijn zo goed geworden omdat ze al heel vroeg tegen andere toptalenten speelden", aldus De Mos. "De KNVB moet niet proberen het wiel opnieuw uit te vinden. De bewijzen van de goede manier van opleiden door de clubs liggen overal."

SomaliŽ grijpt naast stunt, veertien Afrikaanse teams uitgeschakeld voor WK 2022

In Azië waren in de zomer al zes landen uitgeschakeld in de kwalificatie voor het WK voetbal van 2022, in Afrika zijn de eerste veertien landen ook afgevallen. De laagstgeplaatste 28 landen speelden in de eerste ronde tegen elkaar in een uit- en thuiswedstrijd, de winnaars gaan de groepsfase in met de 26 hoogstgeplaatste teams.

Somalië was in het Zimbabwaanse Bulawayo uiterst dicht bij een stunt. In Djibouti, waar de Somaliërs hun 'thuiswedstrijd' speelden, wonnen ze met 1-0, terwijl Zimbabwe thuis in de 77e minuut op 1-0 kwam. De al enkele jaren in de VS spelende Omar Mohamed tekende kort voor tijd voor 1-1 en dus was Somalië heel dicht bij een stunt...tot de geboren Engelsman Admiral Muskwe Zimbabwe een minuut later weer op voorsprong zette, waarna Khama Billiat het definitief besliste.

Lesotho had na de 0-0 in Ethiopië voor een stunt kunnen zorgen, maar een eigen goal van Nkau Lerotholi kort na rust bracht Ethiopië op voorsprong. Tsepo Seturumane deed nog wel snel wat terug, maar het bleef bij 1-1 en dus is Ethiopië door. Burundi speelde thuis met 1-1 gelijk tegen Tanzanië en in Das es Salaam stond het na de reguliere speeltijd én verlenging ook 1-1. In de penaltyserie gingen de eerste drie van het Burundi van NAC-speler Mohamed Amissi allemaal mis, terwijl Tanzania drie keer scoorde en dus door is.

Het Togo van kortstondig VVV-huurling Peniel Mlapa won thuis na een 1-1 gelijkspel op de Comoren met 2-0 van het team waar RKC-aanvaller Saïd Bakari de hele wedstrijd vanaf de bank mocht bekijken. Jan Mak was in 2008, 2010 en van 2013 tot 2014 al bondscoach van de Seychellen en dat is hij sinds dit jaar weer. Heel goed ging het niet: de ploeg verloor thuis met 0-3 van Rwanda en in Kigali gingen de eilanders met 7-0 onderuit.

De uitslagen van de eerste ronde van de Afrikaanse WK-kwalificatie (Bron: Wikipedia)
De uitslagen van de eerste ronde van de Afrikaanse WK-kwalificatie (Bron: Wikipedia)

Mijlpaal Sancho in knotsgek duel Engeland en Kosovo, Turkije viert feest

Engeland heeft in een knotsgek duel afgerekend met Kosovo, de naaste achtervolger in Groep A van de EK-kwalificatiecylus. Na de eerste helft stonden the Three Lions al op een 5-1 voorsprong. De Kosovaren gaven echter niet op en kwamen na rust nog terug in de wedstrijd, waardoor er na negentig minuten spelen uiteindelijk een 5-3 stand op het scorebord stond.

Voorafgaand aan de ontmoeting in het St. Mary's Stadium in Southampton was Engeland nog zonder puntverlies in Groep A van de EK-kwalificatiecyclus. Ook Kosovo draaide uitstekend, want de nummer twee van de poule was al vijftien wedstrijden ongeslagen en mag daardoor dromen van de eerste deelname aan een groot toernooi. Kosovo kende op bezoek bij Engeland een droomstart, want al binnen de minuut stond de voorsprong op het scorebord. Michael Keane schoof de bal in de voeten van Valon Berisha, die het cadeautje dankbaar uitpakte.

Lang kon Kosovo niet genieten van de voorsprong, want zeven minuten later kopte Raheem Sterling op aangeven van Keane de gelijkmaker tegen de touwen. Tien minuten later was de vleugelaanvaller van Manchester City aangever, toen hij Harry Kane in stelling bracht in het strafschopgebied. Vlak voor rust nam Engeland razendsnel afstand van Kosovo. Een knullig eigen doelpunt van Mergim Vojvoda bracht de 3-1 op het scorebord, waarna Jadon Sancho met twee doelpunten in het uiterste slot van de eerste helft de marge verder opvoerde. De aanvaller van Borussia Dortmund was de eerste doelpuntenmaker voor het Engelse nationale team die is geboren na 2000.

Kort na rust deed Kosovo iets terug. Andermaal was Berisha de doelpuntenmaker, na een zeer fraaie pass van Vedat Muriqi. Kort daarna kwamen de bezoekers verder terug in de wedstrijd. Harry Maguire vloerde Muriqi in het strafschopgebied, waarna de bal op de stip ging. De spits van Fenerbahçe benutte het buitenkansje zelf en bracht de marge terug tot twee. Na 65 minuten spelen kreeg Engeland vanaf elf meter een gouden kans om de voorsprong weer uit te bouwen. Arijanet Muric keerde echter de strafschop van Kane.

In de slotfase vielen er geen doelpunten meer, waardoor Engeland uiteindelijk een 5-3 zege boekte op Kosovo. Door de overwinningen lijken the Three Lions al een voorschot te nemen op plaatsing voor het EK. De Engelsen hebben na vier duels twaalf punten en zijn nog foutloos. Naaste achtervolger Tsjechië heeft negen punten uit vijf wedstrijden, terwijl Kosovo volgt met acht punten uit vijf duels.

Moldavië - Turkije 0-4
Turkije heeft dinsdagavond geweldige zaken gedaan in de EK-kwalificatiereeks. Het elftal van bondscoach Senol Günes won zelf met 0-4 bij Moldavië en kreeg tegelijkertijd de hulp van Albanië. De Albanezen rekenden op eigen veld met 4-2 af met IJsland, waardoor Turkije IJsland met nog vier duels te gaan in Groep H nu op drie punten heeft gezet. De Turken moeten Frankrijk, dat dinsdag Andorra met 3-0 over de knie legde, op doelsaldo nog wel voor zich dulden in de poule.

Na de moeizame overwinning van afgelopen zaterdag op Andorra (1-0) was Cenk Tosun een van de meest verguisde spelers bij Turkije. De spits van Everton miste in Istanbul enkele opgelegde en kreeg na afloop veel kritiek te verwerken. Tosun behield tegen Moldavië het vertrouwen in de punt van de aanval en stelde ditmaal niet teleur: op slag van rust bracht hij Turkije op aangeven van Dorukhan Toköz verdiend op voorsprong.

Tosun werd in de diepte gevonden door de middenvelder van Besiktas, waarna hij de bal over de uitgekomen Alexei Koselev heen tilde. De doelman van Fortuna Sittard was gezien, waarna Tosun kon scoren in een leeg doel: 0-1. De beslissing in de wedstrijd volgde twaalf minuten na de onderbreking. Deniz Türüç mocht vanaf een meter of 25 aanleggen voor een vrije trap en schoot de bal vervolgens fraai buiten het bereik van Koselev. Tosun en Yusuf Yazici wisten de score voor Turkije in het laatste kwartier verder te verfraaien.

Uitslagen EK-kwalificatie dinsdag
A: Engeland - Kosovo 5-3
A: Montenegro - Tsjechië 0-3
B: Litouwen - Portugal 1-5
B: Luxemburg - Servië 1-3
H: Moldavië - Turkije 0-4
H: Frankrijk - Andorra 3-0
H: Albanië - IJsland 4-2

De week met kwalificatiewedstrijden zit er weer op, voor de huidige standen verwijzen we gewoon door naar Wikipedia.

Simsalabim in De Sims 4: Magisch Rijk

De Sims 4: Magisch Rijk is nu beschikbaar voor pc en Mac. Dit Game Pack laat je aan de slag te gaan met tovenarij.

Magisch Rijk introduceert een nieuw, op het eerste gezicht doodgewoon ogend stuk land, genaamd Glimmerbrook. Als je het geheime portaal ontdekt kom je in een wonderbaarlijke rijk waar je de kunst van het toveren onder de knie krijgt, spreuken gebruikt, toverdrankjes maakt en nog veel meer.

Je kunt je Sims laten uitgroeien tot een echte ‘Spellcaster’ door klassieke technieken te bestuderen en te trainen met experts op het gebied van tovenarij. Leer nieuwe spreuken gebruiken en duelleer met andere Sims. Uiteindelijk kun je hen zelfs in objecten veranderen. Sims kunnen verschillende magische drankjes brouwen om andere Sims verliefd te maken, vloeken te verwijderen of onsterfelijk te maken. Het pakket bevat daarnaast nieuwe magische rituelen, bezemstelen en unieke toverstokken.

De Sims 4: Magisch Rijk is nu verkrijgbaar voor pc en Mac. Vanaf 15 oktober is het Game Pack ook beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

Wano Country in One Piece: Pirate Warriors 4

Bandai Namco heeft een trailer voor One Piece: Pirate Warriors 4 uitgebracht omdat de Tokyo Game Show 2019 morgen begint. De trailer laat Wano Country zien, en enkele nieuwe piraten met of tegen wie we kunnen vechten.

We zien het elektrisch geladen konijn Carrot bezig, van wie ook al geteaset wordt dat ze in haar Sulong-vorm te spelen is. De zwaardvechter en Strawhat Pirate Zoro is zoals te verwachten ook van de partij. We zien een gevecht tegen de T-Rex X-Drake, een van de Worst Generation die zich heeft verbonden aan de Beast Pirates-clan. Op het einde komt Kaido langs, de belachelijke sterke Yonko en leider van de Beast Pirates. Hij wordt de 'Strongest Creature in the World' genoemd en met reden. Of hij speelbaar is weten we nog niet.

One Piece: Pirate Warriors 4 komt in 2020 uit op PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc.

MŠxima bij conferentie Mental Health and Psychosocial Support

Máxima is dinsdagmiddag 8 oktober aanwezig bij de Conferentie voor Mental Health and Psychosocial Support in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. De conferentie over geestelijke gezondheid en psychosociale zorg wordt georganiseerd door de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Sigrid Kaag.

Ten minste één op de vijf mensen die een oorlog of een ramp heeft meegemaakt, ontwikkelt een psychische stoornis. Tijdens deze internationale conferentie spreken deskundigen, beleidsmakers, politici en ervaringsdeskundigen uit crisissituaties over de psychische impact van oorlog, geweld en natuurrampen. Geestelijk welzijn wordt door hen gezien als één van de voorwaarden om een door rampen getroffen samenleving weer op te bouwen. Na afloop van de conferentie spreekt Koningin Máxima met vertegenwoordigers van NGO’s en zorgverleners over de noodzaak van mentale en psychosociale zorg in crisissituaties en -gebieden.

Wereldwijd is een groot tekort aan zorgverleners en -deskundigen. De tweedaagse conferentie op 7 en 8 oktober is onderdeel van een serie internationale conferenties die het belang van geestelijke gezondheidszorg onderstreept.

'PAS' remt zes ontwikkelingen, waaronder aansluiting A9

De aansluiting op de A9 bij Heiloo, strandbebouwing bij Petten, een sportpark in Zaandijk en een bedrijventerrein in Aalten kunnen niet doorgaan. Dat geldt ook voor een sportcomplex in Egmond aan den Hoef en de herontwikkeling van het Watertorengebied in Egmond aan Zee. Dat blijkt uit uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag.

Aanleiding voor de uitspraken is dat in de besluiten voor de ontwikkelingen gebruik is gemaakt van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Maar het PAS kan niet langer als toestemmingsbasis worden gebruikt om ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk te maken, omdat het niet voldoet aan Europese regels.

Zes verschillende projecten
Het gaat om verschillende bestemmingsplannen en een natuurvergunning waarbij bezwaarmakers de gevolgen van de stikstofneerslag voor natuurgebieden in de omgeving aan de orde hebben gesteld.

Aansluiting snelweg A9
Allereerst gaat het om een nieuwe aansluiting op de snelweg A9, ten zuiden van Heiloo. Zowel de gemeente Heiloo als de gemeente Castricum stelden daarvoor een bestemmingsplan vast. Die moesten een aansluiting op de A9 bij Heiloo mogelijk maken, om zo de bereikbaarheid van en doorstroming naar de omliggende dorpen te verbeteren. Beide bestemmingsplannen redden het niet vanwege de problemen met het PAS.

Strandbebouwing Petten
In de gemeente Schagen ontvalt als gevolg van twee uitspraken van vandaag de basis aan de bouw van 80 strandhuisjes, twee strandpaviljoens en vijf beachhouses, met parkeervoorzieningen en ontsluitingsweg op het strand bij Petten. De gemeente had daarvoor het bestemmingsplan 'Kustzone Petten' vastgesteld en de provincie Noord-Holland had daarvoor een natuurvergunning verleend. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft delen van het bestemmingsplan over de strandbebouwing en de verkeer- en parkeervoorzieningen en de hele natuurvergunning vernietigd. De kustversterking bij Petten waar het bestemmingsplan in voorziet, kan dus wel doorgaan.

Sportpark Zaandijk
Ook de ontwikkeling van een sportpark aan de Fortuinweg in Zaandijk kan geen doorgang vinden vanwege de PAS-problematiek. Het bestemmingsplan 'Sportpark Het Fortuin' van de gemeente Zaanstad maakte drie hockeyvelden, een clubgebouw en parkeerplaatsen mogelijk. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft het hele bestemmingsplan vernietigd.

Bedrijventerrein Aalten
Ook het overgrote deel van het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Westrand Aalten' van die gelijknamige gemeente redt het niet. Het bestemmingsplan maakte een nieuw bedrijventerrein van vijf hectare mogelijk, aansluitend op het bestaande bedrijventerrein 't Broek. Een afvalverwerker zou dan verhuizen van 't Broek naar het nieuwe bedrijventerrein. De uitbreiding met vijf hectare kan vanwege de link met het PAS niet doorgaan.

Sportcomplex Egmond aan den Hoef
Daarnaast heeft de PAS-uitspraak gevolgen voor een nieuw voetbalcomplex met vijf velden in Egmond aan den Hoef. De gemeente Bergen stelde daarvoor het bestemmingsplan 'Voetbalcomplex Egmond aan den Hoef en vrijkomende locaties' vast. Het hele bestemmingsplan is vernietigd.

Watertorengebied Egmond aan Zee
Ten slotte wordt ook het bestemmingsplan 'Watertorengebied' van de gemeente Bergen door de PAS-problematiek geraakt. Dat bestemmingsplan voorzag in de herontwikkeling van het Watertorengebied in het noorden van Egmond aan Zee. De huidige sporthal zou worden gesloopt en hiervoor in de plaats zou een nieuwe sporthal met daaronder een parkeergarage komen. Ook maakte het bestemmingsplan 34 nieuwe woningen in het gebied mogelijk. Het hele bestemmingsplan is vernietigd.

Oplichters misbruiken naam Ticketswap en politie

De politie krijgt de laatste tijd meldingen over een phishingmail die afkomstig lijkt te zijn van de politie. Dat is niet het geval. Het gaat om een mail die is verstuurd door verkoopticketswap@gmail.com en is bedoeld om bankgegevens van de ontvanger te ontfutselen.

De verzender doet zich voor als een team dat zich binnen de politie bezighoudt met internetoplichting en dat het mailadres van de ontvanger is aangetroffen in de contacten van een onlangs aangehouden fraudeur.

Bankafschrift sturen
In de mail staat dat de geadresseerde mogelijk slachtoffer is geworden van internetoplichting. Ook wordt vermeld dat de politie een geldbedrag van 23.000 euro in beslag heeft genomen. Als de ontvanger aanspraak wil maken op een deel van dat geld, dan moet hij of zij een kopie van zijn bankrekeningafschrift sturen naar de afzender. Oplichters proberen op deze manier aan bankgegevens te komen.

De politie roept op om alert te zijn en dergelijke berichten direct te verwijderen. Bij twijfel kan er het beste contact gezocht worden met de politie of met de eigen bank. 

Oplichters misbruiken naam Ticketswap en politie (Afbeelding: Politie)
Oplichters misbruiken naam Ticketswap en politie (Afbeelding: Politie)

Fed is grip kwijt op eigen monetair beleid

De Amerikaanse centrale bank, de Fed, zit niet langer aan het stuur van haar eigen monetaire beleid. De Fed is te marktafhankelijk geworden. Voorkomen dat de effectenbeurzen onderuit gaan, is belangrijker dan het halen van de eigen beleidsdoelen van groei en inflatie. Dat stelt de researchafdeling van Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar ter wereld.

De onderzoekers wijzen op verschillende ontwikkelingen die de onafhankelijkheid van de Fed ondermijnen. Zoals politieke druk (Trump nagelt de Fed voortdurend met tweets aan de schandpaal), de vergaande verantwoordingsplicht van de Fed, en toezichthouders die in toenemende mate door het bedrijfsleven worden gedomineerd.

“Fed is verweven met de markt”
Maar de belangrijkste aantasting van de onafhankelijkheid is volgens Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland, het bezit van bijna USD 2 biljoen aan Amerikaanse staatsobligaties. Dit als gevolg van jarenlange opkoopprogramma’s om extra liquiditeiten in de markt te pompen. “Daarmee is de Fed zelf een belangrijk onderdeel van de markt geworden. Dat verklaart het gebrek aan doortastendheid. Snelle of grote rentebewegingen of verandering van het eigen obligatiebezit zal de markt voor Amerikaanse staatsobligaties te zeer verstoren en dus ook het eigen bezit aantasten. De Fed en de markt zijn te verweven geraakt.”

Volgens Geeroms leert de geschiedenis “dat zwakke centrale banken leiden tot een verhoogd recessierisico. Ze koesteren bubbels, nemen verkeerde beslissingen en geven geen richting aan. Het geeft de markt ruimte om te gaan geloven in self-fulfilling prophecies. Zoals het geloof in alsmaar stijgende aandelenkoersen. Er zijn sterke twijfels over het vermogen van de Fed om de huidige economische cyclus correct te analyseren. De kans op beleidsfouten is daardoor aanzienlijk. En dat kan vervolgens de trigger zijn voor het uitbreken van de recessie. Sterker nog; het kan de impact van een crisis verergeren.”

Europa
Ook in Europa is de rol van de centrale bank twijfelachtig, stelt Geeroms. “Trump beïnvloedt zonder enige twijfel het FED-beleid. Maar kijk naar het core team van de ECB: Draghi, Praet en binnenkort Lagarde. Het zijn stuk voor stuk politieke benoemingen. Feitelijk is er weinig verschil met de VS. Morgen komt de ECB weer samen en de verwachting is dat er weer een bazooka aan opkoopacties komt.”

Volgens Geeroms is Europa nog slechter af dan de VS. “De Fed heeft nog enige ruimte om de rente zo te verlagen dat het nog enige impact heeft. Daarnaast is het zeker dat Trump niet lijdzaam toe zal zien als de economie verder afzwakt. Denk aan verdere belastingverlaging. In China en Japan zullen de centrale banken doorgaan met het financieren van fiscale stimulering. In de Eurozone zijn we aangewezen op steunmaatregelen van de ECB, maar met een rente van 0% heeft onze centrale bank nauwelijks instrumenten meer in handen om de economie bij te sturen.”

Trek dat badpak maar weer uit de kast ...

Want de nazomer komt eraan! Wolkenvelden en perioden met regen maken komende dagen plaats voor zon. Het weekend verloopt stralend en warm met zaterdag 19-22 graden en zondag 21-25 graden. In de avond wordt het wel snel koeler. Na maandag neemt de warmte iets af, maar later in de maand kan deze nog terugkomen. Vorig jaar was het in oktober zelfs zomers.

Vandaag zou je niet zeggen dat het nazomer wordt. Een grote hoeveelheid bewolking trekt vanuit het westen over het land en daarbij valt op veel plaatsen regen. Ook waait het vanmiddag flink. Het wordt het wordt 17-18 graden en dat zijn hele normale waarden voor de tijd van het jaar.

Komende dagen is het wat warmer met 19-22 graden. Er zijn wolkenvelden en enkele zonnige perioden, maar er kan ook een bui ontstaan. Vooral in de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend komen enkele buien voor. Vrijdagmiddag breekt steeds vaker de zon door.

Het weekend verloopt stralend zonnig. In de ochtend komt wel eerst regionaal mist voor. Zaterdag wordt het 18-19 graden in het noorden en 20-22 graden in het midden en zuiden. Daarmee is het niet zomers warm, maar er staat weinig wind en in de zon is het aangenaam.

Zonnige zondag
Zondag doet de temperatuur er in de volle zon nog een schepje bovenop. Het wordt 21-23 graden in het noorden en westen. In het zuiden en oosten wordt het 23-25 graden. In Limburg kan het lokaal 26 graden worden. Op het Wad is het juist een graadje koeler. In de avond worden we eraan herinnerd dat de zomer bijna voorbij is. De zon gaat al iets voor 20:00 uur onder. Al snel zet de temperatuur een daling in en later in de avond is het 13 tot 15 graden.

Warmte zwakt wat af, maar kan terugkomen
Maandag wordt nog een zonnige nazomerdag met maxima van 21-25 graden. Daarna is de temperatuurverwachting onzeker, waarschijnlijk wordt het iets minder warm. Wel lijkt het tot ver in de volgende week rustig en vaak droog weer te blijven.

Aan het eind van de maand, maar ook in oktober kan het met zonnig weer en een zuidelijke wind nog zomers warm worden. Vorig jaar beleefden we op 13 oktober een recordlate zomerse dag.

Trek dat badpak maar weer uit de kast ... (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Trek dat badpak maar weer uit de kast ... (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)

Nederlandse start-up in de race voor half miljoen euro

Het Delftse Field Factors is één van de finalisten van de Postcode Lotteries Green Challenge 2019. Samen met vier groene start-ups uit Groot-Brittannië, Duitsland en Zweden staat de Nederlandse inzending op 3 oktober in de finale van de jaarlijkse duurzaamheidscompetitie van de Postcode Loterij.

Field Factors maakt Bluebloqs, een systeem voor regenwatermanagement in de stad. Op plaatsen waar regenwater normaal gesproken wordt afgevoerd en dus niet meer bruikbaar is in tijden van droogte, vangt Bluebloqs het water af en zuivert het, zodat het op een later moment gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld irrigatie of verkoeling. Het water wordt op 15 tot 30 meter onder de grond opgeslagen en kan aan de oppervlakte zichtbaar worden gemaakt met water- en plantenvakken.

De stad wordt dus groener, het water blijft beschikbaar en met de zitranden om de Bluebloqs biofilters worden ook nog eens aangename verblijfsplekken gecreëerd. Bluebloqs zijn het beste toepasbaar bij sportcomplexen, rondom stations, pleinen, parken en distrubutiecentra, maar je kunt er bijvoorbeeld ook daling door het uitdrogen van veen mee vertragen door de veengronden nat te houden in de zomer. Dit voorkomt verzakking en scheelt herstelkosten aan de bestrating.

Field Factors heeft als missie regenwater nuttig te gebruiken, met de natuur als uitgangspunt. In het buitengebied regelt de natuur hergebruik van water, maar in de stedelijke omgeving wordt water door het riool afgevoerd. Bluebloqs zorgt er voor dat het waardevolle water in de wijk kan blijven. Bij hevige buien zorgt het systeem er juist voor dat water snel wordt afgevangen en er dus geen wateroverlast ontstaat. Door dit samenspel hoeven er ook minder riolen aangelegd te worden.

Eén van de locaties waar Bluebloqs worden gebruikt is het Sparta Stadion in Rotterdam. Op het Spartaplein is een Urban Waterbuffer gerealiseerd, waar hemelwater van 40.000 m2 verhard oppervlak wordt opgevangen, gezuiverd en opgeslagen in de ondergrond om overstromingen in de buurt en andere delen van de wijk te voorkomen. Het opgeslagen regenwater wordt gebruikt voor de irrigatie van het voetbalveld van het Sparta Stadion, waardoor een duurzame en circulaire watervoorziening voor de voetbalclub ontstaat. Daarnaast kunnen kinderen op een pleintje buiten het stadion met het schone water spelen met een waterelement en waterpomp.

Vuelta: Etappe 17 - De langste rit van allemaal

De tweede rustdag zit erop en dus beginnen we op woensdag, rijkelijk laat, aan de slotweek van de Vuelta a España. Primoz Roglic lijkt hard op weg naar de eindwinst, maar dan moet de Sloveen van Jumbo-Visma wel even gezond blijven, nog niet al te makkelijk bij een ploeg waar een ziekte rond lijkt te waren.

Enfin, vandaag dus de zeventiende etappe en het wordt een lange zit - voor de renners dan, wij kunnen prima aan het einde inschakelen. De start wordt om tien voor twaalf al gegeven in Aranda de Duero, waarna het lange tijd richting het zuidoosten gaat. In Sigüenza keert het peloton naar het zuidwesten en met een beetje geluk zou dat wel eens voor een waaieralarm kunnen zorgen.

De finish ligt na net geen 220 kilometer in Guadalajara, volgens de planning - die we zeker met volle bak wind in de rug niet echt vertrouwen - tussen 17.15 en 17.55 uur. Voor de uitgebreide details over de route, waarin vooral veel fraaie oude bouwwerken te zien zijn, verwijzen we weer vrolijk door naar de voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

'Kroongetuige Nabil B. stopt samenwerking met justitie'

Kroongetuige Nabil B. zou niet meer met justitie willen samenwerken.Dat meldt De Telegraaf. De getuigenissen van B. moesten het OM helpen om topcrimineel Ridouan Taghi te laten veroordelen. Dat proces dreigt volgens de krant nu in zwaar weer te belanden.

Benadeeld
De kroongetuige zou zich benadeeld voelen door het Team Getuigenbescherming van justitie. Begin januari werd al bekend dat de familieleden van B., die ook beveiligd worden, ruzie hadden met het Openbaar Ministerie. Nabil B. zit nu in een zwaarbeveiligd deel van een gevangenis in Vught. Mogelijk wordt hij binnenkort overgeplaatst naar een normale cel.

Sollicitant
De 41-jarige broer van B. werd doodgeschoten door een man die zich voordeed als sollicitant, waarschijnlijk omdat Nabil als kroongetuige over liquidaties verklaarde. De schutter werd later opgepakt en is veroordeeld tot twintig jaar celstraf. Taghi is nog altijd voortvluchtig. Het Openbaar Ministerie heeft 100.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot zijn aanhouding.

Bedrijven nemen steeds meer cybersecuritymaatregelen

Bedrijven nemen steeds meer maatregelen om zich te weren tegen cyberaanvallen van buitenaf. Vooral middelgrote bedrijven maken een inhaalslag met de invoering van authenticatie via soft- of hardwaretokens. Daarnaast daalt het aantal ICT-veiligheidsincidenten door een aanval van buitenaf. Dit meldt het CBS op basis van de Cybersecuritymonitor 2019.

In 2018 lag het percentage bedrijven dat aangaf meer dan zes cybersecuritymaatregelen te nemen 5 procentpunt hoger dan een jaar eerder. Grotere bedrijven geven vaker aan meer cybersecuritymaatregelen te nemen dan kleinere bedrijven. Zij hebben vaak een grotere en complexere ICT-infrastructuur, meer ICT-experts in dienst en zijn vaak interessanter voor cybercriminelen om aan te vallen. Zo gaf in 2018 ruim 90 procent van de bedrijven met 500 en meer werknemers aan meer dan zes cybersecuritymaatregelen te hebben genomen. Voor bedrijven met twee werknemers was dat 17 procent.

De grootste toename was te zien bij bedrijven met tien tot twintig werkzame personen. Bijna 40 procent gaf in 2018 aan meer dan zes cybersecuritymaatregelen te gebruiken. Een jaar eerder was dat nog 31 procent.

Antivirussoftware meest gebruikt
Antivirussoftware, een beleid voor sterke wachtwoorden en het opslaan van gegevens op een andere fysieke locatie zijn de meest gebruikte securitymaatregelen. Van de bedrijven met 500 of meer werkzame personen maakte 99 procent in 2018 gebruik van antivirussoftware, 95 procent had een sterk wachtwoordenbeleid en hetzelfde percentage sloeg gegevens ergens anders op. Bij bedrijven met twee werkzame personen was dit respectievelijk 82, 56 en 57 procent.

Encryptie voor het opslaan van data werd het minst toegepast door bedrijven. Van de grote bedrijven maakte 69 procent hier gebruik van tegen 19 procent van de bedrijven met twee werkzame personen.

Middelgrote bedrijven maken inhaalslag
Middelgrote bedrijven maakten een inhaalslag ten opzichte van grote bedrijven in het gebruik van meer geavanceerde cybersecuritymaatregelen. Vooral het gebruik van authenticatie via een soft- of hardwaretoken en beleid voor sterke wachtwoorden nam in 2018 toe bij bedrijven van twintig tot vijftig werkzame personen (met 9 en 6 procentpunt). Grote bedrijven gingen vooral meer gebruik maken van encryptie voor opslag en voor het versturen van data.

Afname aantal cybersecurityincidenten
De meeste ICT-veiligheidsincidenten hebben een interne oorzaak, bijvoorbeeld een storing of onbedoeld handelen van eigen personeel. Grote bedrijven hebben vaker met cybersecurityincidenten te maken dan kleine bedrijven. In 2017 respectievelijk 66 procent en 18 procent. Een jaar eerder was dat 73 procent en 21 procent.

In grotere bedrijven werken vaak meer mensen met een computer en is er vaak een complexere ICT-infrastructuur. Dat vergroot de kans op incidenten. Ook werken er gemiddeld meer ICT-specialisten waardoor cybersecurityincidenten eerder opgemerkt worden.

In 2017 had 30 procent van de bedrijven met 500 of meer werkzame personen te maken met een aanval van buitenaf. In 2016 was dat nog ruim 40 procent. Bijna de helft van deze aanvallen leidde tot kosten voor het bedrijf.

Ruimte voor hoger salaris in primair onderwijs

Het kabinet stelt structureel 285 miljoen euro beschikbaar voor de arbeidsvoorwaarden in het primair onderwijs. Minister Slob roept de sociale partners op om snel afspraken te maken over de besteding hiervan.

Dat schrijven minister Slob en minister Van Engelshoven in een voortgangsrapportage over de aanpak van het lerarentekort aan de Tweede Kamer. Het geldbedrag is het gevolg van de zogenaamde loonbijstelling, om ervoor te zorgen dat de arbeidsvoorwaarden in de publieke sector kunnen meebewegen met die van werknemers van bedrijven. Het is aan werkgevers en werknemers aan de cao-tafel om de bestemming voor het geld te bepalen en daar afspraken over te maken. Te denken valt aan een hogere beloning voor schoolleiders en leraren in het voortgezet speciaal onderwijs of een arbeidsmarkttoelage voor leraren. Momenteel zijn de sociale partners niet meer met elkaar in gesprek.

Dringende oproep
“Ik doe een dringende oproep op de sociale partners om weer om tafel te gaan en dit geld te gebruiken voor leraren. Als de schoolbesturen en vakbonden niets doen, gaat het geld de reserves in. Dat zou zonde zijn”, zegt minister Slob.

Hoogste prioriteit
In 2018 en 2019 gingen leraren er gemiddeld 9,5 procent op vooruit, onder meer dankzij de extra investering van 270 miljoen euro vanuit het regeerakkoord. Het is van belang te blijven werken aan het aantrekkelijk maken van het beroep van leraar. Het lerarentekort wordt ook dit schooljaar op veel plekken gevoeld, in het bijzonder op scholen in de Randstad. De aanpak van het lerarentekort, in samenwerking met alle betrokkenen in het onderwijs, heeft dan ook de hoogste prioriteit.

Positieve effecten
De eerste positieve effecten van de aanpak zijn zichtbaar. Leraren merken dat de werkdruk omlaag is gegaan dankzij een forse investering, vanaf het huidige schooljaar 333 miljoen euro oplopend tot 430 miljoen euro. Ook komen jaarlijks honderden nieuwe leraren voor de klas, mede dankzij subsidies voor zijinstroom (25,4 miljoen euro) en herintreden (2500 euro per herintreder).

Pabo aantrekkelijker
Ook het aantal studenten dat met de pabo begint, is gestegen. Vorig jaar met 11 procent en dit jaar wordt er verdere groei verwacht. Lerarenopleidingen zijn bovendien aantrekkelijker gemaakt door de halvering van het collegegeld in de eerste twee jaar. Lerarenopleidingen en gemeenten werken nauwer samen om het tekort op regionaal niveau aan te pakken en krijgen daarvoor 18,7 miljoen euro. De vier grote steden krijgen elk 1 miljoen euro voor de aanpak van het lerarentekort.

FOK! Wat een weer: Motregen

In het oosten schijnt vanochtend eerst nog even de zon. Van het westen uit neemt de bewolking snel toe en gaat het regenen. De (mot)regen breidt zich in de middag uit over de rest van het land. De maximumtemperatuur ligt rond 16°C. De zuidwestenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer naar krachtig, mogelijk hard, 7 Bft. In de avond neemt de wind sterk af.

In de nacht naar donderdag is het nevelig en kan er in het midden en zuiden van het land nog af en toe regen vallen. In het noorden zijn er opklaringen, daar kan er (dichte) mist ontstaan. De minimumtemperatuur ligt tussen 11°C in het noorden en 15°C in het zuiden van het land. De wind is zuidwestelijk en zwak, aan de kust westelijk en matig.

Donderdag begint in een groot deel van het land bewolkt. Er valt met name in het zuidoosten nog wat lichte regen. De (dichte) mist in het noorden van het land lost halverwege de ochtend op. In de middag is er een afwisseling van zon en stapelwolken. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C langs de kust tot lokaal 23°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind neemt geleidelijk toe naar matig, langs de kust en op het IJsselmeer naar vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Cumules Erectus  (Foto: FOK!)
Cumules Erectus (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Lagere broeikasgasuitstoot

In 2018 bedroeg de uitstoot van broeikasgassen in Nederland 189,3 miljard CO2-equivalenten. Dit is 2 procent lager dan in 2017 en 15 procent lager dan in 1990. In 2018 was de Nederlandse economie bijna 80 procent groter dan in 1990. De bevolking nam met 15 procent toe. Om de afspraken in het Klimaatakkoord te halen, is in 2030 een reductie nodig van 49 procent ten opzichte van 1990. De grootste reductieopgave ligt bij de elektriciteitsbedrijven en de industrie. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe emissiecijfers die door RIVM/Emissieregistratie vastgesteld zijn.

In 2018 stootte de industrie 30 miljard CO2-equivalenten minder uit dan in 1990. De sectoren gebouwde omgeving (stoken van aardgas voor verwarming) en landbouw realiseerden allebei een reductie van 6 miljard CO2-equivalenten. Bij de elektriciteitsbedrijven en in de sector mobiliteit (binnenlands verkeer en vervoer) was er een toename van 6 miljard en 3 miljard CO2-equivalenten. Alle vijf sectoren zijn omvangrijker geworden.

Grootste opgave voor elektriciteitsbedrijven en industrie
Als de sectordoelen gehaald worden, dan zal in 2030 de uitstoot 78,7 miljard CO2-equivalenten lager zijn dan in 2018. Van deze reductie nemen de elektriciteitsbedrijven 42 procent voor hun rekening, de industrie 27 procent, verkeer en vervoer 13 procent, de gebouwde omgeving 12 procent en de landbouw 6 procent. De vervanging van fossiele brandstoffen verkleint de uitstoot in alle sectoren, maar zorgt ook voor een grotere vraag naar elektriciteit. Dit vergroot de opgave voor de elektriciteitsbedrijven om aan de klimaatdoelen te voldoen.

In 2030 dient de broeikasgasuitstoot door de industrie 51 miljard CO2-equivalenten kleiner te zijn dan in 1990. In 2018 is al een reductie van 30 miljard CO2-equivalenten bereikt. Slechts 16 procent van deze reductie komt door een kleinere CO2-uitstoot. De andere 84 procent komt voor de helft door een steeds kleinere methaanuitstoot door afvalstortplaatsen, voor een kwart door het uitbannen van fluorhoudende gassen (eind jaren negentig), en voor een kwart door een kleinere lachgasuitstoot bij de salpeterzuurproductie (in 2008). Hierdoor is het aandeel van CO2 in de industriële broeikasgasuitstoot toegenomen van 63 procent in 1990 naar 87 procent in 2018.

Hoogste broeikasgasuitstoot in Velsen
Per vierkante meter is de uitstoot van broeikasgassen in Velsen 42 keer groter dan gemiddeld in Nederland (5 kg CO2 per vierkante meter). In Velsen zit staalfabrikant Tata Steel en er staat een elektriciteitscentrale die de restgassen uit de hoogovens benut. Andere gemeenten met een hoge uitstoot per vierkante meter zijn Geertruidenberg (Amercentrale, 26 keer grotere uitstoot dan gemiddeld), Rotterdam met zijn raffinaderijen, chemische industrie en elektriciteitscentrales op en nabij de Maasvlakte (20 keer groter), Diemen met zijn elektriciteitscentrales (17 keer groter) en Sittard-Geleen (chemiebedrijf Chemelot, 16 keer groter). Al deze gemeenten hebben hun hoge score te danken aan een hoge CO2-uitstoot. Sittard-Geleen heeft daarnaast ook een hoge uitstoot van lachgas (productie van caprolactam, grondstof voor nylon). CO2 heeft met 85 procent het grootste aandeel in de totale broeikasgasuitstoot, gevolgd door methaan (9 procent), lachgas (5 procent) en de F-gassen (1 procent).

Hoogste methaanuitstoot in veehouderijgebieden
De regionale verdeling van de methaanuitstoot is anders dan die van CO2. De emissiebronnen zijn ook anders. De vier gemeenten met de hoogste methaanuitstoot per vierkante meter zijn Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Landgraaf, Hengelo (Overijssel) en Zoetermeer. Deze gemeenten hebben een afvalstortplaats. De uitstoot van methaan is ook hoog in de glastuinbouwgebieden Westland en Lansingerland. Daar komt methaan vrij door de toepassing van warmtekrachtkoppeling. Met een gasgestookte motor wordt tegelijk warmte en elektriciteit geproduceerd. De grootste bron voor methaanuitstoot is echter de veeteelt. Twee derde van alle methaanuitstoot komt hier vandaan. In gebieden met veel rundvee is de methaanuitstoot hoger dan gemiddeld. In gebieden met intensieve varkenshouderijen is de methaanuitstoot per vierkante meter nog hoger.

Lagere broeikasgasuitstoot (Stocfoto: Pixabay)
Lagere broeikasgasuitstoot (Stocfoto: Pixabay)

LichtgetintiŽr overvalt woning in Amsterdam

Een woning aan de Sloterweg in Amsterdam-West is gisteravond overvallen. Er is niemand gewond geraakt.

Rond 21 uur kreeg de politie melding van de overval. De dader is nog niet gepakt. In een bericht van Burgernet staat dat het om een lichtgetinte man gaat die donkere kleding en een donkere pet draagt. Hij zou niet gewapend zijn.

'Sterke salafistische invloeden bij zeker negen onderwijsorganisaties in Amsterdam'

Amsterdam telt zeker negen onderwijsorganisaties met sterke salafistische invloeden. Daar wordt kinderen onder meer geleerd zich af te keren van de Nederlandse samenleving en de beginselen van gelijkheid en vrijheid.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad en Nieuwsuur. Zij identificeerden in Nederland vijftig onderwijsorganisaties met sterke salafistische invloeden, waarvan er dus negen in Amsterdam zitten.

Eerder waarschuwde de AIVD al over de toename van salafistische invloeden in het islamitisch onderwijs in Nederland. Burgemeester Halsema kondigde vorig jaar aan geen toenadering te zoeken met salafistische organisaties. Ze wil daar niet mee samenwerken.

Lesstof
De twee media kregen lesstof in handen van de El Tawheed-moskee in West. In een Arabisch stencil dat voor de lessen wordt gebruikt, wordt aan kinderen uitgelegd hoe zij hun vrienden moeten uitkiezen. 'Wees alleen bevriend met een gelovige', staat daar op.

Ook krijgen kinderen een multiplechoicevraag over wat de straf is voor iemand die zich inlaat met zwarte magie. De leerlingen kunnen kiezen tussen zweepslagen, stenigen en doden met een zwaard. Dat laatste antwoord wordt als goed gerekend.

'Ongelovigen doden'
Bovendien bleek uit onderzoek van NRC en Nieuwsuur dat in dezelfde moskee een boek wordt aangeraden aan 15-jarigen waarin staat wat de straf is voor degene die niet alle zuilen van de islam erkent. 'Hij moet worden gedood omdat hij ongelovig is', staat er.

Bij Nieuwsuur reageren politici geschokt. De ChristenUnie en VVD willen de wet laten aanpassen zodat de onderwijsinspectie makkelijker kan ingrijpen. Said Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën maakt zich ernstige zorgen over de invloed van het salafisme binnen het islamonderwijs in Nederland, die ook hij ziet groeien.

Voorbijgangers vinden slang

Een aantal voorbijgangers zagen gisteravond een slang over de Spaarndammerdijk in Amsterdam glijden. Het blijkt te gaan om een koningspython.

De Dierenambulance heeft de slang opgehaald. 'Het is een klein wurgslangetje', vertelt een medewerker. De kleine koningspython is dan ook niet gevaarlijk en wordt vaak als huisdier gehouden.

De slang is gezond en wordt vandaag naar de opvang in Zwanenburg gebracht.

Bokser Kasparian naar tweede ronde op WK

Bokser Artjom Kasparian heeft zich op het wereldkampioenschap in het Russische Ekaterinburg geplaatst voor de tweede ronde in het lichtzwaargewicht, de klasse tot 81 kilogram.

De 23-jarige Nederlander, die op zijn vierde met zijn ouders vanuit Armenië vluchtte, stond in de ring tegen Artush Hovhannisyan en mensen die een beetje bekend zijn met internationale namen hebben 'm dan al door: dat is een Armeniër.

Het duel tussen Kasparian en Hovhannisyan was spannend, maar vier van de vijf juryleden kozen na drie ronden toch nipt met 29-28 voor de Nederlander, het Spaanse jurylid ging met dezelfde cijfers voor Hovhannisyan en dus won Kasparian met 4-1.

In de tweede ronde neemt Kasparian het op tegen Paul Aradoaie uit Roemenië.

Honkballers simpel langs gastland Duitsland op EK

De Nederlandse honkballers zijn op het Europees kampioenschap in Duitsland zo goed als zeker van een plek in de kwartfinales. De ploeg won met 8-1 van het gastland en speelt woensdag nog een nagenoeg gewonnen wedstrijd tegen Groot-Brittannië: die werd bij 10-2 gestaakt met nog één inning te spelen.

Hendrik Clementina werd zowel in de tweede als de vierde inning door een homerun van Ademar Rifaela over de thuisplaat geslagen en daarmee konden de Duitsers eigenlijk al geen vuist meer maken. Rifaela sloeg er zelfs nog een derde homerun bij en ook Sicnarf Loopstok liep nog een Nederlandse run binnen.

Woensdag speelt Nederland naast de resterende inning tegen de Britten ook het laatste volledige groepsduel. Israël, dat al zeker is van de kwartfinales, is daarin de tegenstander. De beste vijf van het EK plaatsen zich voor het OKT van 18 tot en met 22 september, waar één startbewijs voor de Spelen te winnen is.

Spaanse en Argentijnse basketballers naar halve finales WK

De basketballers van Spanje en Argentinië hebben zich in China geplaatst voor de halve finales van het wereldkampioenschap. De ploegen rekenden af met respectievelijk Polen en Servië.

De wedstrijd tussen Argentinië en Servië leek een kraker te kunnen worden en dat werd het ook. In Dongguan waren de Argentijnen in de eerste helft iets sterker, maar Servië kwam terug en pakte zelfs even een voorsprong. Dat was van korte duur: onder leiding van de 39-jarige captain Luis Scola, waarmee de legendarische ploeg van 2004 olympisch goud won, werd Servië overrompeld en de op voorhand misschien wel gevaarlijkste titelfavoriet ging er met 97-87 af.

Argentinië - Servië (Bron: YouTube)

Spanje zou het niet echt moeilijk mogen krijgen met Polen, dat na 1967 weer terug was op het WK. Toch liep dat anders: de Polen bleven bijzonder knap bij en pas dankzij een slotoffensief konden de Spanjaarden in Shanghai definitief afstand nemen van een van dé verrassingen van het WK: 90-78, onder meer dankzij 19 punten, 9 assists en 5 rebounds van Ricky Rubio.

Spanje - Polen (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #117
special
Random Pics van de Dag #855
special
Random Pics van de Dag #854
special
AI Picture Gallery #116
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
©FOK.nl e.a.