F1-motor van Renault heeft grens 1.000 pk doorbroken

Volgens Renault-teambaas Cyril Abiteboul heeft de Formule 1-motor van de Franse fabrikant definitief de grens van de 1.000 pk doorbroken.

Met de introductie van de C-Spec heeft Renault wat betreft vermogen duidelijk een stap voorwaarts gezet. Abiteboul is blij met deze stap. “We hebben een krachtige motor, daar twijfel ik niet aan”, vertelt de Fransman aan het Franse AutoHebdo. “We weten dat mensen nog altijd aan ons twijfelen, grappen maken. Ik kan ze nu de data laten zien. Dat is de realiteit. De kilowatts zijn zichtbaar. Toch kunnen we het volledige vermogen niet altijd gebruiken omdat we de motoren moeten sparen.”

De ontwikkeling van een sterkere en betrouwbaardere motor heeft een lange tijd geduurd en was een van de redenen waarom Red Bull de samenwerking met Renault verbrak.

“Daniel [Ricciardo, red.] weet hoe hard men op de motorafdeling heeft gewerkt sinds de komst van deze motor en de beloning is dat we nu meer meedoen”, vervolgt Abiteboul. “We krijgen nog altijd kritiek op de betrouwbaarheid, maar er is een gigantische transformatie op gang gekomen in Viry, de dynamiek is veranderd en we hebben hele getalenteerde mensen aan het werk. Bijna iedere week komen er weer nieuwe mensen bij. Het veranderen van zo'n dynamiek kost enorm veel tijd. We stonden onder druk om op korte termijn te presteren, maar de realiteit is dat we in 2016 begonnen zijn met de reorganisatie, drie jaar later hebben we een motor van topniveau.”