Somalië grijpt naast stunt, veertien Afrikaanse teams uitgeschakeld voor WK 2022

In Azië waren in de zomer al zes landen uitgeschakeld in de kwalificatie voor het WK voetbal van 2022, in Afrika zijn de eerste veertien landen ook afgevallen. De laagstgeplaatste 28 landen speelden in de eerste ronde tegen elkaar in een uit- en thuiswedstrijd, de winnaars gaan de groepsfase in met de 26 hoogstgeplaatste teams.

Somalië was in het Zimbabwaanse Bulawayo uiterst dicht bij een stunt. In Djibouti, waar de Somaliërs hun 'thuiswedstrijd' speelden, wonnen ze met 1-0, terwijl Zimbabwe thuis in de 77e minuut op 1-0 kwam. De al enkele jaren in de VS spelende Omar Mohamed tekende kort voor tijd voor 1-1 en dus was Somalië heel dicht bij een stunt...tot de geboren Engelsman Admiral Muskwe Zimbabwe een minuut later weer op voorsprong zette, waarna Khama Billiat het definitief besliste.

Lesotho had na de 0-0 in Ethiopië voor een stunt kunnen zorgen, maar een eigen goal van Nkau Lerotholi kort na rust bracht Ethiopië op voorsprong. Tsepo Seturumane deed nog wel snel wat terug, maar het bleef bij 1-1 en dus is Ethiopië door. Burundi speelde thuis met 1-1 gelijk tegen Tanzanië en in Das es Salaam stond het na de reguliere speeltijd én verlenging ook 1-1. In de penaltyserie gingen de eerste drie van het Burundi van NAC-speler Mohamed Amissi allemaal mis, terwijl Tanzania drie keer scoorde en dus door is.

Het Togo van kortstondig VVV-huurling Peniel Mlapa won thuis na een 1-1 gelijkspel op de Comoren met 2-0 van het team waar RKC-aanvaller Saïd Bakari de hele wedstrijd vanaf de bank mocht bekijken. Jan Mak was in 2008, 2010 en van 2013 tot 2014 al bondscoach van de Seychellen en dat is hij sinds dit jaar weer. Heel goed ging het niet: de ploeg verloor thuis met 0-3 van Rwanda en in Kigali gingen de eilanders met 7-0 onderuit.

De uitslagen van de eerste ronde van de Afrikaanse WK-kwalificatie (Bron: Wikipedia)