Europese atleten verslaan VS

De Europese atleten hebben in het Wit-Russische Minsk 'The Match' tegen de VS gewonnen, een continentale strijd die vooral in de jaren vijftig en zestig populair was en nieuw leven in is geblazen.

De Europeanen stonden na de eerste dag al aan de leiding en op dag twee werd die voorsprong tijdens de overige negentien onderdelen nog uitgebreid: Europa won met 724,5 punten, de Amerikanen kwamen tot 601,5 punten. De teams waren overigens lang niet zo sterk als ze hadden kunnen zijn, zo was het gros van de deelnemers aan het WK later deze maand afwezig.

Op de 400 meter horden werd Nick Smidt zevende in 50,29 seconden, Mike Foppen finishte als achtste en laatste op de 3000 meter in 8:01,72 minuten. Het gros van de onderdelen leverde verder niet echt noemenswaardige resultaten op, met twee uitzonderingen: de jonge Oekraïnse hoogspringster Yuliya Levchenko liet met 2,02 meter zien zich wéér te kunnen verbeteren en is een serieuze kanshebster op de wereldtitel, zeker nadat ze de doorgaans dominante Russische Mariya Lasitskene (1,98m) versloeg.

Bij het speerwerpen kwam Johannes Vetter tot 90,03 meter, waarmee hij gelijk weer een gooi deed naar het WK-goud. De Estse wereldranglijstaanvoerder Magnus Kirt deed het met 88,91 meter ook uitstekend.