Natuurorganisaties stappen naar de rechter voor verbod op werkzaamheden rondom Circuit Zandvoort

Stichting Duinbehoud en andere natuurorganisaties hebben aangekondigd naar de rechter te stappen om een verbod te eisen op de werkzaamheden rondom Circuit Zandvoort. De werkzaamheden zijn nodig om het circuit geschikt te maken voor het organiseren van de Formule 1 Grand Prix van Nederland op 3 mei 2020.

Om het grote aantal bezoekers aan te kunnen zijn rondom het circuit aanpassingen nodig. Stichting Duinbehoud wijst onder andere op graafwerkzaamheden voor de aanleg van een weg in beschermd duingebied. “Hier dreigt leefgebied van padden en zandhagedissen blijvend te worden vernield”, zegt Marc Janssen van Stichting Duinbehoud tegen NH Nieuws.

Naast juridische stappen heeft de stichting met steun van onder meer Milieudefensie ook de provincie Noord-Holland en de gemeente Zandvoort gevraagd om de werkzaamheden stil te leggen. "Door het circuit van Zandvoort zijn grootschalige werkzaamheden in gang gezet voor aanpassing van het circuit ten behoeve van de Formule 1. Hiervoor zijn niet de benodigde onderzoeken uitgevoerd en de benodigde vergunningen verleend. Ik verzoek u derhalve (preventief) handhavend op te treden”, aldus de natuurorganisaties in een brief aan gemeente en provincie.

In een reactie zegt Jan Lammers, sportief directeur van de Nederlandse Grand Prix, dat zijn organisatie formeel niet betrokken is bij deze kwestie tussen circuit en natuurorganisaties maar dat hij de race niet snel in gevaar ziet komen: “Wij willen gewoon een mooi evenement organiseren waar honderdduizenden mensen naartoe komen. Natuurlijk heb je je dan aan alle wetten en regels te houden. Ik wil niks bagatelliseren. Globaal is het wel zo dat al heel veel dingen binnen de bestaande vergunningen gedaan kunnen worden.”