'FvD gaf 150.000 per raadslid uit aan campagne Amsterdam'

Monique Verlind (DJMO)

Het Forum voor Democratie (FvD) gaf 450.000 euro uit aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Dat beweert geroyeerde mede-oprichter Henk Otten tenminste.

Otten was naast oprichter, fractiemedewerker en senator ook penningmeester van FvD. Vooral vanwege dat laatste ontstond een conflict binnen de partij. Prominenten als Thierry Baudet beschuldigen Otten van fraude en gerommel met het geld uit de partijkas. Ook zouden er problemen zijn met de jaarrekening over 2018 van het FvD.

Jaarrekening
Henk Otten ontkent te hebben gefraudeerd en heeft inmiddels aangifte gedaan tegen Baudet wegens smaad. De problemen met de jaarrekening hebben volgens Otten te maken met de campagne voor de Amsterdamse gemeenteraad. De leiding van het FvD zou de jaarrekening niet willen openbaren, omdat dan duidelijk zou worden dat het maar liefst 450.000 euro uitgaf aan de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

En dat is in vergelijking met andere partijen veel. FvD deed in maart van vorig jaar alleen mee in Amsterdam. Onder leiding van Annabel Nanninga werden drie zetels in de raad behaald. Een investering van 150.000 euro per raadslid dus. Het geld werd vooral gebruikt voor online campagnes.

Ter vergelijking: de VVD (6 zetels) en GroenLinks (10 zetels) gaven respectievelijk 100.000 euro en 140.000 euro uit voor hun Amsterdamse campagne, meldt Het Parool. Daarbij moet wel gezegd worden dat een nieuwe partij als het FvD mogelijk meer moet investeren om de naamsbekendheid te vergroten en stemmers te trekken.