Tour: Etappe 19 - Over het dak van de Tour

heywoodu

De eerste van drie beslissende etappes in de Alpen leverde niet bepaald de nekslag op voor Julian Alaphilippe, vandaag zou de geletruidrager het nog wel eens zwaarder kunnen krijgen. Alpenetappe nummer twee, dit keer met het dak van de Tour.

Zoals we in Rellende_Rotscholier's heerlijke voorbeschouwing lezen rijden de heren vandaag van Saint-Jean-de-Maurienne - vernoemd naar Sint Jean Nelissen - naar Tignes, 126,5 kilometer verderop. De eerste bijna honderd kilometer gaat het constant omhoog, met vanaf 75 kilometer de eerste écht zware klim: de Col de l'Iseran.

De klim is bijna dertien kilometer lang en gaat met 7,5 procent omhoog naar 2770 meter. De hoogste verharde bergpas van Europa en dus ook het dak van de Tour, waardoor voor de winnaar het Souvenir Henri Desgrange ligt te wachten, met bijbehorende vijfduizend euro.

We zetten vervolgens koers richting het bij alpineskiliefhebbers bekende Val d'Isère, om kort daarop te beginnen aan de slotklim naar Tignes: 7,4 kilometer lang, 7 procent. De laatste twee kilometers zijn dan weer zo goed als vlak, dus de slag moet voor die tijd geslagen worden.

Om 13.45 uur stapt men op, tien minuten later valt de startvlag. Uiteraard zijn alle noemenswaardige zenders er gelijk bij, de finish ligt vervolgens grofweg tussen 17.20 en 17.50 uur.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)