Zwemster Manuel pakt wéér goud op 100m vrij, Heemskerk 6e; Puts naar Spelen

Zwemster Simone Manuel heeft weer eens laten zien de koningin van het pure racen te zijn. In het Zuid-Koreaanse Gwangju pakte de Amerikaanse net als twee jaar geleden het goud op de 100m vrije slag, terwijl ze - ondanks haar status als olympisch kampioene - niet de favoriete was.

Manuel schoot uit de startblokken en keerde als eerste, waarna favorieten Cate Campbell (AUS) en Sarah Sjöström (SWE) eraan kwamen. Manuel pareerde de aanval echter en met een geweldige tijd van 52,04 seconden pakte ze het goud, voor Campbell (52,43) en Sjöström (52,46). Femke Heemskerk zwom in 53,05 - haar snelste tijd in vier jaar - naar een prima zesde plek.

50m vrije slag mannen - halve finales
Jesse Puts heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen. De Nederlandse oud-wereldkampioen op de kortebaan tikte aan in 21,91 seconden en dat was goed voor de twaalfde tijd, voor NOC*NSF betekent dat plaatsing voor de Spelen.

Caeleb Dressel was weer lekker bezig en in 21,18 seconden zwom de Amerikaan de snelste tijd. De rest volgde op forse afstand, aangevoerd door de Braziliaan Bruno Fratus (21,53) en de Brit Ben Proud (21,56).

200m rugslag mannen - finale
Evgeny Rylov heeft zijn wereldtitel geprolongeerd. De Rus lag even op koers om het tien jaar oude wereldrecord te pakken, maar dat zat er niet in. Wel zwom hij in 1:53,40 naar het goud, voor de 1:54,12 van de Amerikaanse olympisch kampioen Ryan Murphy. De jonge Brit Luke Greenbank pakte in 1:55,85 een ietwat verrassende bronzen medaille.