Tieners veroordeeld voor gewapende overvallen

De rechtbank veroordeelt 4 jonge mannen uit Nijmegen voor hun betrokkenheid bij 1 of meer gewapende overvallen op supermarkten in Nijmegen en Groesbeek. De rechtbank legt verschillende straffen op, waaronder jeugddetentie. Daarnaast krijgt 1 van de jongens de PIJ-maatregel (jeugd-tbs) opgelegd.

De 3 oudste jongens zijn ook veroordeeld voor wederrechtelijke vrijheidsberoving, omdat zij bij 1 van de supermarktovervallen het personeel hebben vastgebonden. Daarnaast zijn die jongens veroordeeld voor diverse andere strafbare feiten, waaronder heling en drugsbezit.

De straffen
Een 16-jarige jongen krijgt 12 maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Hij is schuldig bevonden aan de overval op de Jumbo in Groesbeek op 9 november 2018. Een 18-jarige jongen maakte zich ook schuldig aan deze overval op de Jumbo in Groesbeek. Daarnaast heeft hij op 16 november 2018 de Lidl in Nijmegen overvallen. Voor het plegen van deze feiten krijgt hij 18 maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Een 17-jarige jongen krijgt voor zijn aandeel in de overvallen op de Jumbo en de Lidl 411 dagen jeugddetentie waarvan 365 dagen voorwaardelijk opgelegd. Daarnaast moet hij een taakstraf van 120 uur uitvoeren. 

Een andere 17-jarige jongen maakte zich schuldig aan drie supermarktovervallen. Naast de overvallen op de Jumbo in Groesbeek en de Lidl in Nijmegen, heeft hij ook op 12 oktober 2018 de Jumbo in Nijmegen overvallen. Aan hem is een jeugddetentie gelijk aan het voorarrest opgelegd met daarnaast een PIJ-maatregel. De rechtbank legt deze maatregel op, omdat een langdurige behandeling binnen een instelling voor hem noodzakelijk is.

Vrijspraak voor overval supermarkt Lent
De rechtbank spreekt 3 jongens vrij van betrokkenheid bij de overval op de Jan Linders in Lent op 24 november 2018. Volgens de rechtbank zijn er wel aanwijzingen dat de jongens mogelijk betrokken zijn, maar zijn deze aanwijzingen onvoldoende concreet om te bewijzen dat zij de overval op de Jan Linders hebben gepleegd. De officier van justitie vond dat deze overval wel bewezen kon worden.

Impact
De rechtbank komt - ondanks de vrijspraak - tot dezelfde straffen als de officier van justitie heeft geëist of tot een hogere straf. De rechtbank vindt de gewapende overvallen zeer ernstige feiten. Het winkelpersoneel is geconfronteerd met meerdere gemaskerde en gewapende daders. Deze situatie is voor hen angstaanjagend geweest en zij wisten niet of de daders hen met de messen en bijlen daadwerkelijk wat aan zouden doen. De slachtoffers hebben verteld dat de overvallen een grote impact op hun dagelijks leven hebben. Een deel van hen is hiervoor zelfs in therapie gegaan. Daarnaast zijn de overvallen gepleegd in een periode waarin rond Nijmegen meerdere gewapende supermarktovervallen zijn gepleegd. Dit heeft tot veel onrust en gevoelens van angst en onveiligheid geleid in de samenleving. De rechtbank kan zich voorstellen dat het feit dat de daders niets hebben willen verklaren voor de slachtoffers erg onbevredigend is.

Bijzondere voorwaarden
De rechtbank heeft aan de voorwaardelijke straffen bijzondere voorwaarden verbonden. Zo moeten de jongens zich onder andere onder toezicht van de jeugdreclassering stellen en zich aan strakke regels en behandelingen houden. Dit zal samengaan met elektronische controle. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 2 jaar.

Schadevergoeding
Tot slot moeten de jongens schadevergoedingen betalen aan een groot aantal slachtoffers van de overvallen. De rechtbank wijst onder meer de vorderingen tot immateriële schadevergoeding die door de slachtoffers zijn ingediend, geheel of grotendeels toe. De bedragen die de minderjarige daders aan de slachtoffers moeten betalen variëren van 2.000 tot 3.200 euro.