FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 31 mei 2019

NBA: Raptors op 1-0 in finale tegen Warriors

De basketballers van de Toronto Raptors hebben een 1-0 voorsprong genomen in de finale van de NBA. De ploeg won in eigen huis de openingswedstrijd tegen de Golden State Warriors, die met 118-109 werden geklopt.

Het ging aanvankelijk gelijk op in Toronto, maar in de loop van het tweede kwart sloegen de Raptors een klein gaatje. Pascal Siakam kende met 32 punten een dijk van een wedstrijd, MVP-kandidaat Kawhi Leonard kwam tot 23 punten en zo wist het duo Toronto te helpen de voorsprong in stand te houden.

Draymond Green was bij de Warriors nog goed voor een triple double met 10 punten, assists en rebounds, maar dat mocht niet baten.

NBA play-offs zondag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 Toronto Raptors - Golden State Warriors, NBA Finals - Wedstrijd 2 (1-0 Toronto)*
*Live op Ziggo Sport

Raptors - Warriors (Bron: YouTube)

Laatste abortuskliniek Missouri nog niet dicht

De enige abortuskliniek die de Amerikaanse staat Missouri nog overheeft, hoeft nog niet te worden gesloten. Dat heeft een rechter bepaald, meldt de BBC. Op 1 juni loopt de vergunning af, maar tot de volgende rechtszitting komende dinsdag mogen er in ieder geval nog abortussen worden uitgevoerd.

De staat wilde de vergunning niet verlengen omdat de kliniek, van de organisatie Planned Parenthood, de gezondheid van vrouwen niet voldoende zou waarborgen. Het is een nieuw hoofdstuk in de strijd van conservatief Amerika tegen abortus, waarbij verschillende staten al verboden invoerden. De rechtszaken waartoe dat onherroepelijk leidt vormen echter onderdeel van de planning: de staten hopen dat uiteindelijk het Hooggerechtshof de historische beslissing Roe vs Wade uit 1973 zal terugdraaien, waarmee het recht op abortus er in de VS kwam.

Maar deze zaak in Missouri grijpt terug op een eerdere zaak voor het Hooggerechtshof: Planned Parenthood vs Casey uit 1992. Daarmee kregen staten het recht om abortus te reguleren. Dat leidde onder meer in Missouri tot strenge voorschriften, waaronder inwendige onderzoeken, die volgens critici niets met de gezondheid van vrouwen te maken hebben maar enkel tot doel hebben het werk voor de klinieken zo lastig mogelijk te maken.

Politiek gemotiveerd
Volgens Missouri heeft de betreffende kliniek de wet overtreden. Saillant is dat ambtenaren het in de aanklacht onder meer hebben over "mislukte ingrepen waarna de patiënt nog in verwachting was". Planned Parenthood noemt de aanklacht politiek gemotiveerd. Als de organisatie de zaak uiteindelijk verliest, wordt Missouri de eerste staat zonder legale mogelijkheden voor abortus.

Eerder deze week keurde de staat wetgeving goed die abortussen na de achtste week verbiedt. De enige uitzondering is wanneer het leven van de vrouw gevaar loopt. Verschillende andere staten, waaronder Alabama, Georgia, Lousiana en Mississippi, hebben al zogeheten hartslagwetten goedgekeurd, die abortus verbieden zodra er een hartslag kan worden gemeten. Dat zou al na zes weken zijn. Experts bestrijden echter dat het dan al om een hartslag gaat, het zouden slechts elektrische pulsen in de cellen zijn. Hoe dan ook weten veel vrouwen dan nog niet eens dat ze zwanger zijn.

Het aanstellen van conservatieve rechters was een van de centrale thema's in de verkiezingscampagne van de Amerikaanse president Donald Trump. Dit kon hij al tweemaal doen, en mogelijk krijgt hij nog meer kansen. Trump kon zo conservatieve kiezers aan zich binden, en met de nieuwe wetten en rechtszaken is abortus dus weer pontificaal terug op de Amerikaanse agenda.

Nederlandse handbalsters onderuit tegen olympisch kampioen Rusland

De Nederlandse handbalsters hebben de eerste van de twee oefenwedstrijden tegen Rusland verloren. In Almere in het Topsportcentrum won Rusland met 31-30 van Oranje. Laura van der Heijden speelde haar 200ste interland voor Nederland.

Oranje, dat net zoals Rusland niet in hun sterkste opstelling speelde, begon goed tegen de olympisch kampioen. Bij rust stond de Nederlandse ploeg met 18-16 voor. Na rust had Rusland het betere van het spel en dat zorgde ervoor dat halverwege de tweede helft de stand gelijk was. In het tweede deel van de tweede helft liep Rusland echter verder uit en wonnen ze uiteindelijk met 31-30 van Nederland.

Zaterdagmiddag staat de tweede oefenwedstrijd tegen Rusland op het programma, dan speelt Nederland opnieuw in Almere.

MLB: Rays beginnen serie tegen Twins met ruime zege

De honkballers van de Tampa Bay Rays zijn de serie tegen de Minnesota Twins begonnen met een 14-3 zege. De nummers vier en één van de American League spelen deze week vier onderlinge duels.

Vooral Austin Meadows was lekker op dreef met vier binnengeslagen runs, terwijl pitcher Charlie Morton al zijn zesde zege uit zes wedstrijden pakte. Met name de derde en vierde innings waren dodelijk voor de Twins: de ploeg van Jonathan Schoop kreeg zes en vijf runs om de oren en was vervolgens nagenoeg kansloos.

Uitslagen MLB donderdag
Philadelphia Phillies - St.Louis Cardinals 3-5
Miami Marlins - San Francisco Giants 1-3
Colorado Rockies - Arizona Diamondbacks 11-10 (1 extra inning)
Pittsburgh Pirates - Milwaukee Brewers 5-11
Tampa Bay Rays - Minnesota Twins 14-3
Texas Rangers - Kansas City Royals 2-4
Chicago White Sox - Cleveland Indians 10-4
Los Angeles Dodgers - New York Mets 2-0
Seattle Mariners - Los Angeles Angels 3-9

Rays - Twins (Bron: YouTube)

President Duterte: 'Ik was ooit homo, maar genas mezelf'

President van de Filipijnen, Rodrigo Duterte, heeft tijdens zijn bezoek aan Japan een woeste uitspraak gedaan. De beste man bekende ooit homoseksueel te zijn geweest, maar dat hij zichzelf daarvan heeft genezen nadat hij zijn huidige ex Elizabeth Zimmerman ontmoette, een vrouw waar hij vijfentwintig jaar mee getrouwd is geweest en drie kinderen bij heeft.

Duterte deed zijn opvallende uitspraak na een uitval naar zijn politieke rivaal Senator Antonio Trillanes IV. "Het mooie is, is dat Trillanes en ik hetzelfde zijn. Maar ik genas mijzelf. Toen ik Zimmerman ontmoette dacht ik, dit is genoeg. Ik word weer een echte man."

Duterte is nooit een expliciete tegenstander van de LBGTQ++ITQQQDRRRDS-gemeenschap geweest, de Filipijnen is één van de meest homovriendelijke landen in Azië. "Het homo-huwelijk is prima. Iedereen verdient het om gelukkig te zijn." Transseksuelen kunnen echter niet op veel sympathie van de president rekenen. "Er zijn maar twee genders, hij en zij."

Een volgeling van de Katholieke Kerk zal Duterte ook niet worden. "Bisschoppen zijn klootzakken verdomme. En het is waar, de meesten zijn homo. Ze moeten zich uiten, het celibaat afzweren en gewoon gaan samenwonen met hun vriendjes." In 2017 grapte Duterte er nog over dat hij bi-seksueel was. "Zo kan ik meer lol hebben."

Ook wil hij geen atheïst genoemd worden. "Ik heb nooit gezegd dat ik een atheïst was. Het presidentschap is een geschenk van God. God zou me deze baan niet gegeven hebben als ik dom ben. Ik had niet kunnen leven zonder God, maar die bisschoppen, vermoord ze maar, die nutteloze sukkels. Het enige wat ze doen is bekritiseren."

Man opgepakt die e-fietsers haat

De politie heeft op donderdag 30 mei met de aanhouding van een man mogelijk meerdere opzettelijke aanrijdingen opgelost.

In Zeist en omgeving zijn de afgelopen maanden meerdere mensen op een elektrische fiets bewust omver gereden door een man op een fiets. De verdachte reed na de aanrijdingen door zonder zich bekend te maken en zonder zich om zijn slachtoffers te bekommeren.

Aanrijding
De meest recente aanrijding uit de reeks vond plaats op dinsdagmorgen 21 mei op de Arnhemse Bovenweg. Daar werd toen een 53-jarige man uit Driebergen op een elektrische fiets door de fietser aangereden. Het slachtoffer kwam daarbij hard ten val en brak daarbij een sleutelbeen. Een ambulance bracht hem voor behandeling naar het ziekenhuis. De dader was doorgereden en spoorloos verdwenen.

Signalement
Het slachtoffer kon de politie het volgende signalement van de dader opgeven: lichtgetinte man met lang donker haar op een racefiets. De politie startte een onderzoek en hield in verband hiermee een 29-jarige man uit Leersum die aan het signalement voldeed aan op verdenking van zware mishandeling.

Onderzoek
Tijdens het onderzoek bleek al snel dat de aanrijding van 21 mei op de Arnhemse Bovenweg mogelijk niet het enige incident was dat aan de aangehouden verdachte kan worden toegeschreven. De politie verdenkt hem ervan dat hij om nog onbekende redenen mogelijk in totaal drie tot vijf mensen op een elektrische fiets bewust heeft aangereden en daarna is doorgereden.

Oproep
De verdachte is in verzekering gesteld en de politie doet nader onderzoek. In verband hiermee roept de politie mensen op zich te melden via 0900-8844 als zij getuige of slachtoffer waren van aanrijdingen door een lichtgetinte man met lang donker haar op een fiets in Zeist en omgeving .


Maleisië gelooft niet in MH17-schuld Rusland

De Maleisische regering wil sterker bewijs dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17 in 2014. Minister-president Dr Mahathir Mohamad accepteert de Nederlandse conclusie, maar alleen tot aan het punt dat het Russische leger verantwoordelijk wordt gehouden voor het neerhalen.

Mahathir is er van overtuigd dat een BUK de Boeing 777 heeft neergehaald, maar is niet overtuigd dat de Russen deze raket hebben gelanceerd. "Ze beschuldigen Rusland, maar waar is het bewijs", aldus de minister-president. "We weten dat het type raket een Russisch ontwerp is, maar kan net zo goed gemaakt zijn in Oekraïne. Je moet wel erg goed bewijs hebben dat de Russen deze hebben gelanceerd."

"Het zouden de rebellen geweest kunnen zijn, of Oekraïne zelf. Ook zij hebben deze raketten. Het Russische leger lijkt me te gedisciplineerd om de MH17 niet te identificeren als een burgervliegtuig", gaat Mahathir nog even door.

De premier gaf aan verbolgen te zijn dat Maleisië geen toegang kreeg tot de zwarte dozen van het neergehaalde vliegtuig aangezien het vliegtuig en passagiers uit Maleisië afkomstig waren. "We hebben misschien de expertise niet, maar die kunnen we inhuren. We weten niet waarom we uit het onderzoek zijn gehouden, maar er komt een boel politiek bij kijken."

"Vanaf het begin hadden we het idee dat de schuld naar de Russen moest gaan. Dit was geen neutraal onderzoek", aldus de harde woorden naar het Joint Investigation Team (JIT), het onderzoeksteam bestaande uit experts van onder andere Nederland, Australië, België, maar ook Oekraïne en Maleisië.

Volgens het JIT is de MH17 neergehaald door een BUK Telarraket, afkomstig van het 53e luchtverdedigingsbrigade, een onderdeel van het Russische leger.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels kort gereageerd op de uitspraken van Mahathir. "Wij hebben kennisgenomen van de uitspraken van de Maleisische minister-president"Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft de Maleisische minister-president om opheldering gevraagd. In 2015 sprak de Maleisische minster-president overigens dezelfde woorden.

Affini wint vierde etappe Ronde van Noorwegen

Edoardo Affini heeft vrijdag de vierde etappe van de Ronde van Noorwegen gewonnen. De Italiaan van Mitchelton-Scott was het snelste van een kopgroep van vijf renners. Edvald Boasson Hagen blijft leider in het algemeen klassement.

In de etappe van Arendal naar Sandefjord ontstond na vijftig kilometer een kopgrep van zes renners: Affini, Sander Armée, Rasmus Quaade, Daniel Turek en Tom Scully, laatstgenoemde zou later uit de kopgroep wegvallen. De maximale voorsprong voor het zestal was vierenhalve minuut. Onder aanvoering van Deceuninck-Quick Step verkleinde het peloton de voorsprong.

Op tien kilometer van de finish was de voorsprong nog maar vijftig seconden. Toch slaagden de vluchters uit de greep van het peloton te blijven. In de sprint was Affini de sterkste. Voor de Italiaan was dit zijn eerste profzege.

Bloodstained krijgt extra speelbare personage

Bloodstained: Ritual of the Night krijgt een extra speelbare personage als een gratis update na de release. Zangetsu, die een baas is tijdens de game, wordt dus ook volledig speelbaar. Deze man jaagt op demonen met een katana en zijn stem wordt in het Engels gedaan door David Hayter (Solid Snake!).

Bloodstained is een Kickstarter-project van voormalig Castlevania ontwikkelaar Koji Igarashi. De game komt op 18 juni uit voor PS4, Xbox One en pc. De Switch-versie verschijnt op 21 juni.

Federer naar achtste finales Roland Garros

Roger Federer heeft vrijdag van Casper Ruud gewonnen en zich daarmee geplaatst voor de achtste finales van Roland Garros. De toernooiwinnaar van 2009 versloeg de Noor in drie sets: 6-3, 6-1 en 7-6.

Na eenvoudige winst voor Federer in de eerste twee sets gaf zijn jonge Noorse tegenstander flink tegenstand in de derde set. Ruud wist de Zwitser te breken om vervolgens in de volgende game zelf zijn service in te leveren. Federer overleefde in de tiebreak een setpunt en trok bij het vierde matchpoint de wedstrijd naar zich toe. In de achtste finales treft Federer de Fransman Nicolas Mahut of de Argentijn Leonardo Mayer.

Cameraploeg bekogeld, twee verdachten aangehouden

Donderdagmiddag is in Utrecht een cameraploeg rond 14:30 uur door jongens met stenen bekogeld. Twee verdachten zijn aangehouden. Een ploeg die opnames maakte voor een tv-programma was aan het filmen op de Bizetlaan, toen er jongens aankwamen die stenen naar hen gooiden.

Bij het voorval raakte niemand gewond. Op basis van het opgegeven signalement konden agenten twee jongens aanhouden op de Van Heuven Goedhartlaan. De twee jongens, van 16 en 18 jaar, beiden uit Utrecht, zijn meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Chaves pakt de zege in voorlaatste bergrit Giro d'Italia

Esteban Chaves heeft zijn ritzege in de Ronde van Italië te pakken. De Colombiaanse klimmer van Mitchelton-Scott moest twee dagen geleden nog genoegen nemen met een tweede plaats, maar in de negentiende rit was Chaves de beste klimmer van de vroege vlucht.

In het algemeen klassement deed Miguel Angel Lopez de beste zaken. De renner van Astana pakte 43 seconden terug op de andere klassementsrenners en daardoor heeft hij nog maar een achterstand van 26 seconden op Bauke Mollema, de nummer vijf in het algemeen klassement.

Net zoals in de vorige bergritten kreeg de vroege kopgroep alle ruimte van het peloton. Dit keer bestond de kopgroep uit elf renners. De voorsprong liep al snel op naar de acht minuten en was het wachten op de slotklim voordat er iets ging gebeuren.

Chaves was op papier de beste klimmer in de kopgroep en hij probeerde het dan ook meerdere malen. De velen aanvallen zorgde ervoor dat er steeds meer renners moest afhaken. Op een goede drie kilometer trok Chaves opnieuw in de aanval, en dit keer bleek dat de goede te zijn. Hij had wel het geluk dat Andrea Vendrame kettingproblemen kreeg. De Italiaan zag zijn kans om de ritzege te pakken in rook opgaan. Ondanks de kettingproblemen reed de renner nog wel naar de tweede plaats op tien seconden van Chaves, die net zoals vorig jaar opnieuw een ritzege pakte in de Ronde van Italië.

Ook bij de favorieten zorgde de slotklim voor strijd. Miguel Angel Lopez, de kopman van Astana, had zijn ploeg op kop gezet aan het begin van de slotklim. Na het werk van zijn ploeg trok de Colombiaanse klimmer zelf ten aanval en daar had niemand een antwoord op. Hij pakte 43 seconden terug op de andere klassementsrenners.

Verdachten van liquidatie(s) langer vast

Twee broers die verdacht worden van betrokkenheid bij een of meer liquidaties zijn vrijdag door de rechter-commissaris in Amsterdam voor 14 dagen langer vastgehouden. Woensdag kwamen de twee van 39 en 43 jaar oud aan uit Suriname. De politie hield ze toen op Schiphol aan.

De aangehouden broers worden allebei verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van een werknemer van een spyshop in Nieuwegein in 2015. De oudste broer heeft vermoedelijk ook een rol gehad bij een aantal andere liquidaties.

De twee broers zijn ook voorgeleid aan de rechter-commissaris op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. De organisatie richt zich op liquidaties. Het onderzoek naar deze organisatie is bekend geworden onder de naam Marengo.

De twee hoofdverdachten in dat onderzoek, Ridouan Taghi en Said Razzouki, staan op nationale en internationale opsporingslijsten. Voor informatie die leidt tot hun aanhouding zijn beloningen van 100.000 euro uitgeloofd.

Nederlandse en Belgische clubs praten weer over BeNeLiga

Tien clubs uit Nederland en België hebben dinsdag een oriënterend gesprek gehad over een Belgisch-Nederlandse voetbalcompetitie. Bij de vergadering in het Philips Stadion in Eindhoven waren vertegenwoordigers aanwezig van Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse, FC Utrecht, Club Brugge, Standard Luik, Anderlecht en RC Genk. Die van AA Gent waren verhinderd, zo weet Voetbal International vrijdagmiddag te melden.

Voor het eerst waren ook vertegenwoordigers van beide nationale bonden aanwezig, nadat sommige clubs eerder al met elkaar over het plan spraken. Het overleg is gestart, omdat de UEFA mogelijk de Europese clubcompetities helemaal op de schop gooit. De bond overweegt vanaf 2024 één grote Europese liga te maken die uit drie divisies bestaat.

In dat geval zou er een systeem moeten komen met promotie en degradatie tussen de Europese toernooien. Bovendien hoeven Champions League-tickets dan niet langer te worden afgedwongen via de nationale competities. Die komen daardoor nog meer onder druk te staan.

Het is echter nog lang niet zeker dat het UEFA-plan doorgaat. Nederlandse en Belgische clubs willen nu onderzoeken hoe ze competitiever zouden kunnen worden door de krachten te bundelen en ook welke slag ze financieel zouden kunnen maken, bijvoorbeeld door het afsluiten van een gezamenlijk tv-contract.

Doel van het project is in eerste instantie om te bekijken of een BeNeLiga haalbaar is, zodat duidelijk wordt wat een samenwerking in sportief en economisch opzicht kan opleveren. De partijen bespreken nog hoe ze dat kunnen onderzoeken.

Sexworker Film Fest in Utrecht dit weekend

Aan de vooravond van de Internationale Sekswerkers Dag organiseren PROUD en het Filmcafe i op zaterdagavond 1 juni een filmavond rond sekswerk in het Filmcafé in Utrecht. Aangezien op 1 juni in de middag de Utrecht Pride plaats vind, is dit natuurlijk de perfecte afsluiter!
Een avond voor sekswerkers, bondgenoten en geïnteresseerden die sekswerkers een warm hart toedragen.

Om aandacht te vragen voor de positie en rechten van sekswerkers in Nederland. De avond zal om 20.00 worden geopend door PROUD, de belangenvereniging voor en door (ex)sekswerkers met een toelichting bij de avond en een korte film over PROUD en sekswerk in Nederland.

Voorafgaand aan de documentaire en film zullen wij drie korte animaties vertonen die gemaakt zijn in samenwerking met PROUD en Soa Aids Nederland naar aanleiding van een onderzoek naar Sekswerk, Stigma en Geweld. We zijn heel blij dat we deze filmpjes kunnen laten zien. Ze zijn heel mooi en sterk geworden!

Om 20.30 uur zal de documentaire “Crossings: Stories of migrant sex workers” van het Internationale Committee on the Rights of Sex Workers in Europe (ICRSE) voor het eerst in Nederland worden vertoont.Crossings is een door sekswerkers geproduceerde documentaire over de gevolgen van criminalisering voor migrerende sekswerkers in Europa en de krachtige manieren van hun verzet.

Aansluitend zal om 21.30 de film “Touch me Not” worden vertoond over de grenzen van intimiteit, het schoonheidsideaal en onder andere betaalde seks. Touch Me Not van regisseur Adina Pintilie zoekt de grenzen van intimiteit op en is daarmee een van de meest spraakmakende films van afgelopen jaar. Een film die gezien én besproken moet worden.

Verlangend naar intimiteit, maar tegelijk ook beperkt door angsten en weerstand, werken de hoofdpersonen aan het verkennen en overwinnen van oude patronen, afweermechanismen en taboes. Ze proberen de grenzen te verleggen om zich vrijer te kunnen bewegen, zowel fysiek als psychisch. De een wil intimiteit, maar durft zich niet over te geven. Een ander geeft zich helemaal, maar botst soms met de afwerende houding van mensen in de omgeving. En weer een ander klampt zich teveel vast aan herinneringen, maar probeert zich wel langzaam open te stellen.

Touch Me Not kijkt naar hoe we intimiteit kunnen vinden op de meest onverwachte manieren, hoe we van iemand anders kunnen houden zonder onszelf te verliezen, hoe we toestaan dat we aangeraakt kunnen worden door onszelf de ruimte te geven.

Jongen (17) gewond na steekincident Schiedam

Een 17-jarige jongen uit Schiedam liep donderdag even na middernacht twee steekwonden op na een ruzie bij het bioscoopcomplex in zijn woonplaats. Hij moest voor behandeling naar het ziekenhuis. Een paar uur na het incident kon in zijn woning een 18-jarige Schiedammer worden aangehouden.

Het latere slachtoffer zat met wat vrienden op een bankje op de Noorderweg toen hij woorden kreeg met een voorbijganger. De woordenwisseling mondde uit in een handgemeen over en weer, waarbij de verdachte een mes trok. Uiteindelijk werd de ruzie gesust, gooide de verdachte zijn mes weg en vervolgde iedereen zijn weg. Toen pas merkte het slachtoffer dat hij twee keer in zijn rug gestoken was. Zijn vrienden waarschuwden de hulpdiensten.

Bij het speuren in de omgeving werd een mes gevonden, dat is meegenomen om sporen veilig te stellen. Het onderzoek leidde vervolgens snel naar een 18-jarige Schiedammer, die in zijn woning in de wijk Woudhoek is aangehouden. Hij zit nog vast. De recherche onderzoekt of er sprake is van meerdere daders.

Kortebaandraverij Wognum 2019

Al sinds 1965 worden er in Wognum kortebaandraverijen georganiseerd. Inmiddels trekt het evenement, dat sinds 1986 op de dag na Hemelvaart verreden wordt, duizenden toeschouwers. FOK! was er vandaag toevallig in de buurt en maakte deze foto/video reportage. 

De comments kun je op de laatste pagina vinden! 

Kortebaandraverij Wognum 2019 (Foto: FOK!)
Kortebaandraverij Wognum 2019 (Foto: FOK!)

Kortebaandraverij Wognum 2019 (Foto: FOK!)
Kortebaandraverij Wognum 2019 (Foto: FOK!)

Gepromoveerd Sparta neemt afscheid van Drenthe en vijf anderen

Royston Drenthe gaat niet met Sparta de Eredivisie in. Dit heeft de Rotterdamse club vrijdag laten weten. De promovendus neemt afscheid van nog vijf andere spelers.

De 32-jarige Drenthe besloot vorige zomer plotseling zijn voetbalcarrière te hervatten. Hoewel hij toen al anderhalf jaar was gestopt, lukte het hem een basisplaats af te dwingen in het elftal van Henk Fraser. Zijn doelstelling om de club weer naar de Eredivisie te helpen, behaalde hij ook. Maar de rol die de linksback daarin vervulde, werd in de loop van het seizoen steeds kleiner. Tijdens de nacompetitie kwam hij niet eens meer van de bank.

Ook de aflopende contracten van Roy Kortsmit, Gregor Breinburg, Giliano Wijnaldum, Janne Saksela en Edouard Duplan worden niet verlengd. Technisch Manager Henk van Stee: “Voor alle zes de spelers geldt dat ze allemaal hun inbreng hebben gehad in de A-selectie afgelopen seizoen en we ook dankzij hun inzet zijn gepromoveerd naar de Eredivisie. Natuurlijk hadden deze spelers zelf wellicht ook meer inbreng willen hebben en anderzijds hadden wij wellicht nog meer verwacht van hen. In ieder geval willen wij ze alle zes van harte bedanken voor hun bijdrage en wensen wij ze veel succes toe!”

Löw mist EK-kwalificatieduels Duitsland door ziekenhuisopname

Joachim Löw zal de komende interlands van het Duitse nationale elftal voor de TV bekijken in plaats van op de reservebank. De bondscoach van Die Mannschaft ligt in het ziekenhuis vanwege een vernauwing in een slagader, volgens de Duitse voetbalbond opgelopen door een 'sportongeluk'. Assistent Marcus Sorg vervangt hem samen met keeperstrainer Andy Köpke.

Löw mist de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Wit-Rusland (8 juni) en Estland (11 juni). "Ik voel me weer goed, maar moet de komende weken rust houden", vertelt de 59-jarige oefenmeester op de website van de DFB. "Ik heb continu contact met mijn technische staf. Marcus, Andy en Oliver Bierhoff (technisch directeur, red.) hebben veel ervaring. Samen kunnen we deze periode overbruggen."

Bierhoff benadrukt dat de gezondheid van Löw nu voorop staat. "Het belangrijkste is dat Jogi er weer helemaal bovenop komt. Ik begrijp dat hij het liefst meteen weer het trainingsveld op gaat, maar soms is het beter om jezelf te sparen. Marcus en Andy weten wat er gevraagd wordt en kennen het team goed."

Rutte ontvangt Mike Pompeo

Minister-president Rutte ontvangt op maandag 3 juni 2019 de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op het ministerie van Algemene Zaken voor een korte ontmoeting. De ontmoeting staat in het teken van de Global Entrepreneurship Summit die op 4 en 5 juni plaatsvindt in Den Haag en door Nederland en de Verenigde Staten samen wordt georganiseerd.

Na de ontvangst in het Torentje zijn minister-president Rutte en minister Pompeo aanwezig bij een CEO Round Table. Daar zal in aanwezigheid van minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, de Amerikaanse minister van Transport Chao en VNO-NCW-voorzitter De Boer met vertegenwoordigers van het Nederlandse en Amerikaanse bedrijfsleven worden gesproken over de trans-Atlantische handelsrelatie.

Na het programma op het Binnenhof houden minister-president Rutte en minister Pompeo beiden een toespraak bij de openingsreceptie van de GES in het Stadhuis van Den Haag. De GES is een publiek-private conferentie waar ruim 2000 bedrijven en instellingen uit meer dan 140 landen bijeenkomen om samenwerking te zoeken bij innovatieve oplossingen voor concrete internationale vraagstukken op gebied van voedsel en landbouw, water, energie, connectiviteit en gezondheid. Het is de negende keer dat de GES wordt georganiseerd en de eerste keer dat de bijeenkomst in Europa plaatsvindt.

De MMO Worlds Adrift stopt ermee

Bossa Studios heeft aangekonedigd dat het stopt met World Adrift. De MMO heeft onvoldoende mensen kunnen overtuigen het te spelen om het spel rendabel te houden. Vlak voor het einde zal er nog een End of the World Party georganiseerd worden, wat via Twitch te volgen zal zijn. Een exacte datum is daarvoor nog niet bekend.

Mensen die na 29 april het spel gekocht hebben krijgen hun geld terug en ook alle premium items zullen worden terugbetaald. Voor de premium items maakt het niet uit wanneer deze gekocht zijn. Worlds Adrift zag in juli 2017 het licht via Steam early-acces.


NS en ProRail varen mee met Utrecht Canal Pride

NS en ProRail varen aanstaande zaterdag voor het eerst mee met de Utrecht Canal Pride om aandacht te vragen voor diversiteit op de werkvloer. Die aandacht blijft nodig omdat het niet voor iedereen meevalt zichzelf te kunnen zijn in de trein, op het station, in de werkplaats of op kantoor.

De NS hijst daarom zaterdag ook de regenboogvlag bij het hoofdkantoor op de Laan van Puntenburg in Utrecht en ProRail doet hetzelfde op de Inktpot. Het balkon op Station Utrecht Centraal wordt omgetoverd in een lange regenboog en het personeel van bijvoorbeeld KIOSK en AH to Go kleedt zich in regenboogkleuren. Tot slot heet een promotieteam iedereen van harte welkom op het station.

Ronald Mol, hoofdconducteur bij NS en bestuurslid van Trainbow, het roze netwerk van de spoorbedrijven NS en ProRail: “Energie steken in het ophouden van een masker op je werk is louter verspilling van energie en talent. Bij NS en ProRail kan je jezelf zijn! Met deelname aan de Utrecht Canal Pride onderstrepen we dat. Daarnaast viert Trainbow dit jaar haar tienjarige bestaan, dus we feesten nog net wat harder dan anders."

Aandacht voor plasticsoep
NS en ProRail willen zowel duurzaam omgaan met haar medewerkers als met onze omgeving. Daarom vaart Trainbow op een boot van Plastic Whale. Deze sloep is gemaakt van het hergebruikte plastic van 7000 petflessen. Plastic vormt een groot deel van het afval op de stations en in treinen. Tegelijkertijd gooit Trainbow tijdens het varen het net al uit naar plastic afval dat in de grachten drijft. En wie weet vissen ze nog wat leuke mensen op!

Trainbow
Trainbow is het roze netwerk van de spoorbedrijven NS en ProRail. In 2009 opgericht als roze netwerk voor medewerkers van NS en in 2018 kwamen daar de medewerkers van ProRail bij. Door managers, directie en collega’s gevraagd en ongevraagd te adviseren, dragen zij bij aan een organisatie waarin iedereen zichzelf kan zijn.

Stam overtuigt Jörgensen van langer verblijf in Rotterdam

Nicolai Jörgensen wil volgend seizoen wederom graag uitkomen voor Feyenoord, zo laat de spits weten in gesprek met BT. De 28-jarige Deens international werd in het verleden regelmatig gelinkt aan een uitgaande transfer, maar momenteel is het relatief rustig rond de aanvaller. "Ik heb een goed en stabiel jaar nodig", laat Jörgensen weten.

"Je weet nooit wat er gaat gebeuren, maar ik heb een seizoen nodig waarin ik alles speel. Vanaf daar moeten we verder kijken”, aldus Jörgensen, die bij tijd en wijle op de bank moest plaatsnemen van trainer Giovanni van Bronckhorst. Ook kampte de spits af en toe met pijntjes, waardoor hij afgelopen seizoen tot 24 wedstrijden in de Eredivisie kwam voor de Rotterdammers.

Jörgensen heeft eerder aangegeven een transfer te overwegen. In het verleden werd de aanvaller gelinkt aan verschillende clubs, waaronder Newcastle United. Jaap Stam, de opvolger van Van Bronckhorst in De Kuip, heeft een uitgebreid gesprek gevoerd met Jörgensen, zo laat laatstgenoemde weten. De aanvalsleider ziet zodoende een langer verblijf bij Feyenoord zitten.

"Het ziet er erg goed uit. Hij wil heel aanvallend voetbal spelen en het ons daarmee makkelijker maken om doelpunten te maken. Ik kijk ernaar uit om volgend seizoen dit waar te maken", aldus Jörgensen, die nog tot medio 2021 vastligt bij Feyenoord. Tot op heden heeft de aanvaller 104 wedstrijden gespeeld voor de Rotterdamse club, met 48 goals en 22 assists als resultaat.

Sparta wil PSV-huurling Duarte definitief overnemen

Sparta Rotterdam wil Laros Duarte graag definitief inlijven, zo meldt het Eindhovens Dagblad. De middenvelder werd het afgelopen halfjaar door Sparta gehuurd van PSV en de onlangs gepromoveerde club wil graag verder met Duarte. De verwachting is dat de Eindhovenaren wel een kleine vergoeding willen voor Duarte, die nog tot medio 2020 vastligt.

Samen met de Rotterdamse club wist Duarte afgelopen seizoen promotie naar de Eredivisie af te dwingen. De 22-jarige middenvelder geeft aan het erg naar zijn zin te hebben bij de Spangenaren. Duarte, die zijn debuut voor het eerste van PSV nog moet maken, hoopt op een deal. “De gesprekken daarover zullen nog opgestart worden. Ik wil graag in de Eredivisie spelen", zo klinkt het.

Technisch manager Henk van Stee laat tegenover De Telegraaf weten dat het lijstje versterkingen voor de Keuken Kampioen Divisie nagenoeg in zijn geheel de prullenbak in kan met de promotie naar het hoogste niveau. "Ik moet zeggen dat ik me na de eerste wedstrijd tegen De Graafschap meer concentreerde op dát lijstje", erkent de sportbestuurder.

"Het andere lijstje, met spelers waarmee je de Eredivisie in zou willen, is nog afhankelijk van het extra budget dat precies zal vrijkomen, maar ik heb al wel toestemming om met spelers te praten. En dat gebeurt ook. We willen er vijf a zes jongens bij die iets extra's brengen of de nodige ervaring hebben", aldus Van Stee. "Wij zijn geen Ajax, Feyenoord of PSV die in de positie zijn om heel gericht aankopen te doen, door de concurrentie om je heen."

Inter bevestigt langverwachte terugkeer van Conte in Serie A

Antonio Conte is de nieuwe trainer van Internazionale, zo communiceert de Italiaanse club vrijdagmorgen via de officiële kanalen. De 49-jarige oefenmeester is de opvolger van Luciano Spalletti en ondertekent in Milaan een driejarig contract. Conte zat afgelopen seizoen zonder club, nadat hij vorige zomer noodgedwongen moest vertrekken bij Chelsea.

Het hing al een tijdje in de lucht dat Conte aan de slag zou gaan bij Inter. Nog voordat het ontslag van Spalletti, die nog een contract tot medio 2021 had bij i Nerazzurri, wereldkundig werd gemaakt, wisten Sky Italia en La Gazzetta dello Sport al te melden dat de komst van Conte in kannen kruiken was. Volgens de roze sportkrant gaat de nieuwe trainer van Inter een jaarsalaris van negen miljoen euro opstrijken, exclusief bonussen.

"Ik heb veel zin in dit nieuwe hoofdstuk in mijn leven", reageert Conte op de clubsite van Inter. "Ik ga proberen om al het vertrouwen van de president en de directie terug te betalen. Ik heb voor Inter gekozen vanwege de statuur van de club, het project, de ambitie en de rijke geschiedenis."

Het dienstverband in Milaan betekent voor Conte een terugkeer naar Italië, dat hij verliet voor een uitstapje van twee jaar bij Chelsea. Met the Blues won de Italiaan de landstitel en de FA Cup, maar desondanks werd hij vorige zomer door de club op straat gezet. Eerder werkte Conte voor de Italiaanse nationale ploeg, Juventus, Siena, Atalanta, Bari en Arezzo. Nu wacht de zware taak om Inter weer te laten meedoen om de landstitel, iets waar zijn voorganger Spalletti niet in slaagde.

"Antonio Conte is een van de beste trainers in de wereld", vertelt clubpresident Steven Zhang. "Ik weet zeker dat hij ons kan helpen bij het behalen van onze doelstelling. Die is nog steeds hetzelfde en zal altijd zo blijven: om deze club weer een van de beste ter wereld te maken."

Onder het bewind van Spalletti eindigde Inter dit seizoen als vierde in de Serie A, achter Juventus, Napoli en Atalanta. Ondanks dat daarmee voor het tweede jaar op rij een ticket voor de groepsfase van de Champions League werd gepakt, was de clubleiding niet tevreden. Spalletti had dit seizoen de nodige problemen met Mauro Icardi, die een tijdlang niet in actie kwam. La Gazzetta dello Sport schrijft dat Conte de 'problemen met de spits' nog voor de start van de voorbereiding op volgend seizoen zal oplossen.

Asociale bestuurder opgepakt buiten heterdaad

Donderdagavond is een 32-jarige man uit Vlissingen buiten heterdaad aangehouden op verdenking van gevaarlijk rijgedrag, mishandeling en bedreiging van een medeweggebruiker.

Omstreeks 18:40 uur reed de verdachte op de Stadseweg in ’s Heer Hendrikskinderen. Volgens een bestuurder die achter hem reed, slingerde hij over de weg met een gangetje van 34 km/u, terwijl 80 km/u is toegestaan. Passeren was niet mogelijk, waardoor hij min of meer gedwongen werd om langzaam achter de slingerende auto te blijven rijden tot aan de afslag naar de A58.

Vanwege het gevaarlijke rijgedrag van de bestuurder voor hem, maakte zijn medepassagier hiervan een filmpje met een mobiele telefoon. Bij het invoegen op de A58 haalde het slachtoffer direct de hinderlijke auto in. De passagier zag in het voorbijgaan dat de bestuurder van deze auto een snijbeweging maakt langs zijn keel. Hierop werd de politie gebeld.

Gevaarlijke achtervolging
Op de A58 was het slachtoffer nog niet af van de gevaarlijke bestuurder. Volgens hem kwam diens auto al slingerend meerdere keren gevaarlijk dicht bij zijn achterbumper rijden tot bij de Keersluisbrug aan de Sloeweg in Vlissingen. Daar moesten beide bestuurders stoppen omdat de spoorbomen dicht gingen. Hierop stapte de verdachte uit, liep naar de voor hem staande auto, opende het portier, mishandelde de bestuurder en reed vervolgens hard weg.

Aan de hand van het kenteken werd de identiteit van de verdachte achterhaald. Deze werd verzocht om zich te melden aan het politiebureau. Daar werd hij aangehouden en voor verhoor meegenomen naar een politiecellencomplex. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van mishandeling en bedreiging.

Super Mario Maker 2 niet online met vrienden

Nog even en we kunnen allemaal aan de slag met Super Mario Maker 2. Zoals bekend zit er ook een multiplayer optie in de game, maar helaas is online met vrienden niet te doen. Online heb je namelijk alleen de mogelijkheid om met random spelers te spelen. Dus om met vrienden te spelen zal dat alleen via local-play kunnen.

Vanaf 28 juni is Super Mario Maker 2 verkrijgbaar voor Nintendo Switch.Microsoft toont veertien first-party titels tijdens E3

Er staat Microsoft een grootse E3 te wachten, als we alle signalen mogen geloven. De presentatie zou wel twee uur kunnen duren, een eerste blik op de volgende generatie consoles is verwacht en volgens Phil Spencer toont Microsoft maar liefst veertien first-party titels tijdens de presentatie.

Dit laatste noemt Phil Spencer op Twitter. Eerder liet hij al tijdens een Mixer-uitzending vallen dat alle studio's die vorig jaar werden overgenomen ook hun opwachting maken. Ongetwijfeld krijgen we updates over games als Gears 5, Halo Infinite en Sea of Thieves, maar ook nieuwe aankondigingen gaan ertussen zitten.

Het is in ieder geval iets om naar uit te kijken. De E3-persconferentie van Microsoft kun je op zondag 9 juni om 22:00 uur Nederlandse tijd bekijken.

Geluidsoverlast loopt uit op mishandeling

In de Bredase wijk Tuinzigt is afgelopen nacht een ruzie tussen buren over geluidsoverlast uitgelopen op geweld. Een 30-jarige vrouw en haar 32-jarige broer werden mishandeld en hebben hiervan aangifte gedaan. De politie arresteerde omstreeks 03:30 uur een 54-jarige vrouw en een 46-jarige man als verdachten van openlijke geweldpleging. De recherche stelt een nader onderzoek in.

De 30-jarige vrouw vertelde dat de buren harde muziek draaiden waardoor ze niet kon slapen. Ze vroeg hen het geluid zachter te zetten. Ook belde ze de politie. Agenten kwamen langs en hebben haar buren opgedragen de muziek zachter te zetten en rustig aan te doen.

Hierna kwamen de buren en hun bezoek scheldend en dreigend bij de schutting staan. Ze belde haar broer die daarop naar haar woning kwam. Na enige tijd werd er aan de voordeur gebeld. Ze deed open, waarna direct meerdere personen binnen drongen en begonnen te slaan. De vrouw werd aan haar haren getrokken en in haar gezicht geslagen waardoor ze een dik oog opliep. Haar broer werd ook in het gezicht geslagen. Hij voelde pijn werd duizelig en ging even out. Zijn bril is hij in het tumult kwijt geraakt. De politie is vervolgens opnieuw ter plaatse gekomen en heeft twee aanhoudingen verricht. Een onderzoek naar andere betrokkenen is nog gaande.

Super Smash Bros. Ultimate krijgt VR-ondersteuning

Super Smash Bros. Ultimate is geüpdatet naar versie 3.1.0 en heeft naast balanswijzigingen ook een grote verrassing meegebracht: VR-ondersteuning. De game is in beperkte wijze te spelen met de Nintendo Labo VR Kit.

Het betreft een speciale modus waarin je enkel tegen de computer kunt spelen. Ook zijn niet alle levels beschikbaar, maar wel een aantal dozijn. Je kunt vervolgens uiteraard helemaal om je heen kijken en alle details van de omgevingen bewonderen. De VR-modus zie je hieronder in actie.

Geert Wilders mag niet meer twitteren

Twitter heeft het account van Geert Wilders (tijdelijk) geblokkeerd vanwege een haatzaaiende tweet richting de 'sukkels van D66'. 

'Ewold Horn na 7 jaar gijzeling doodgeschoten bij ontsnappingspoging'

Vogelspotter Ewold Horn zou om het leven gekomen zijn. De Groninger werd in het zuiden van de Filipijnen al meer dan zeven jaar lang gegijzeld door terreurgroep Abu Sayyaf, maar zou bij een ontsnappingspoging doodgeschoten zijn, zo heeft het Filipijnse leger laten weten.

Het leger, eerder dit jaar nog optimistisch over een goed einde van de ontvoering, zou anderhalf uur lang gevochten hebben met de terreurgroep. Daarbij is Horn volgens kolonel Gerry Besana om het leven gekomen, waarbij het leger ook meldt dat zijn lichaam gevonden is, net als dat van zes anderen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon de dood van de Groninger nog niet bevestigen.

Horn werd op 1 februari 2012 ontvoerd tijdens een zoektocht naar een bijzondere vogel op het eilandje Tawi Tawi. Veel werd sindsdien niet van hem vernomen, hoewel de Zwitser Lorenzo Vinciguerra wel wat over Horn kon melden. Hij was ook ontvoerd, maar wist te ontsnappen en vertelde dat Horn, met wie hij bevriend was geraakt, nog wel leefde, maar in slechte gezondheid verkeerde.

Twee jaar geleden meldde het Filipijnse leger dat Horn nog in leven was, enkele maanden terug vertelde ex-gijzelaar Jed Quimbo dat de Groninger nog altijd leefde en zelfs in (relatief) goede gezondheid verkeerde. Hij werd gevangen gehouden op Jolo, een van de vele - grotendeels onbewoonde en dichtbeboste - Sulu-eilandjes, zes keer zo groot als Texel en vooral bestaand uit jungle.

John de Mol sleept Facebook voor de rechter

John de Mol eist op 5 juni in kort geding bij de rechtbank in Amsterdam dat Facebook per direct de benodigde maatregelen neemt om het misleiden van consumenten met nep-bitcoinadvertenties met zijn naam en beeltenis te stoppen. Tevens eist hij afgifte van de gegevens van de afzender van de advertenties. Hij kiest voor de gang naar de rechter omdat Facebook de verlangde maatregelen ondanks herhaalde verzoeken niet vrijwillig neemt.

John de Mol zegt over het kort geding: “Het stuit me tegen de borst dat mensen hun zuurverdiende geld kwijtraken aan deze oplichterij. Mijn naam en beeltenis, en die van andere bekende Nederlanders, worden misbruikt voor het om de tuin leiden van onwetende consumenten. Iedereen begrijpt dat wij dat verschrikkelijk vinden. Facebook weigert maatregelen te nemen om dit te voorkomen. Ik heb het bedrijf de kans gegeven het gesprek aan te gaan en maatregelen te nemen, maar ik liep tegen een muur van onwelwillendheid aan. Facebook moet eindelijk stoppen met deze nep advertenties in het belang van al diegenen die steeds opnieuw worden bedrogen. Daarom kom ik in actie via dit kort geding. De maatregelen waar ik om vraag houden niet meer en niet minder in dan dat Facebook zich ogenblikkelijk houdt aan zijn eigen advertentiebeleid en niet in strijd handelt met de Nederlandse en Europese regelgeving.”

Facebook moet zich houden aan zijn eigen advertentiebeleid
Facebook vermeldt in zijn advertentiebeleid dat advertenties op zijn platformen geen valse, misleidende, frauduleuze of misleidende content mogen bevatten en geen inbreuk mogen maken op rechten van derden. Het bedrijf vermeldt daarbij dat het de aangeboden advertenties scant en van zijn platformen weert wanneer ze niet voldoen aan deze regels. John de Mol eist dat Facebook zich houdt aan zijn eigen beleid en er bij het scannen van de aangeboden advertenties voor zorgt dat de nep-bitcoinadvertenties met zijn naam en beeltenis niet op de platformen van het bedrijf verschijnen. Facebook heeft hiertoe de technische mogelijkheden.

Facebook mag niet in strijd met de Nederlandse en Europese regelgeving handelen
Naar Nederlands recht dienen bedrijven maatregelen te nemen om te voorkomen dat consumenten slachtoffer worden van misleidende en onrechtmatige advertenties. Facebook dient zich daar aan te houden. Facebook kan niet terugvallen op de 'safe harbor vrijstellingen' in artikel 14 van de Europese richtlijn inzake elektronische handel waardoor de regels voor consumentenbescherming niet zouden gelden. Facebook maakt in zijn advertentiebeleid duidelijk dat het zelf kan bepalen of advertenties wel of niet op zijn platformen worden gepubliceerd. Om die reden kan het bedrijf niet worden gekwalificeerd als een ‘neutraal’ platform zoals bedoeld in de Europese richtlijn. Facebook is derhalve volgens de Nederlandse en Europese regelgeving verplicht om te voorkomen dat de onrechtmatige bitcoinadvertenties op zijn platformen verschijnen.

Onder Nederlands recht zijn fora als Facebook verplicht om informatie over de identiteit van de afzender van de advertentie te verstrekken aan partijen die kunnen aantonen dat door die advertentie onrechtmatig jegens hen wordt gehandeld. John de Mol eist derhalve dat Facebook hem de informatie aanlevert die hij nodig heeft om maatregelen tegen de afzender van de nepadvertenties te kunnen nemen.

Jonge Kipruto maakt indruk op 10 kilometer

Atleet Rhonex Kipruto heeft tijdens de Diamond League-avond in Stockholm de tien kilometer op zijn naam geschreven. De 19-jarige Keniaan won het onderdeel dat opvallend genoeg na de TV-uitzending gelopen werd, een voorbode voor volgend jaar: afstanden langer dan drie kilometer worden de fans dan ontnomen in de Diamond League, omdat alles korter en 'spectaculairder' moet.

Het tempo zat er al vroeg goed in en het waren de Kenianen en Ethiopiërs die niet geheel verrassend de leiding namen. Hagos Gebrhiwet kwam na vier kilometer nog als eerste door, daarna nam de jonge Kipruto het over. Kilometer na kilometer had hij de kop in handen en iedereen behalve Gebrhiwet moest lossen, tot ook de man uit Ethiopië eraf moest.

Kipruto snelde naar de winst in een beste wereldjaarprestatie van 26:50,16 minuten, waarmee hij op de 26e plek op de eeuwige wereldranglijst terecht is gekomen. Gebrhiwet, de op vier na snelste man ooit over vijf kilometer, liep zijn eerste tien kilometer op de baan en werd tweede in een uitermate keurige 27:01,02 minuten, 26 tellen voor Aron Kifle uit Eritrea.

Bijna 60% jongeren durft niet te helpen na ongeval

Bijna 60 procent van de jongeren wil slachtoffers na een ongeval helpen, maar tegelijkertijd speelt angst een rol. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis onder 12 tot 18-jarigen. Het Rode Kruis is samen met een groep artsen, verenigd in Schok & Pomp, een burgerinitiatief gestart om EHBO-les standaard in het middelbaar onderwijs te krijgen. "Wanneer je weet wat je moet doen, durf je ook sneller te handelen”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis.

Uit het onderzoek blijkt dat het kennisniveau van jongeren over EHBO niet op peil is. Zo weet slechts 17 procent hoe zij moeten reanimeren en 16 procent hoe zij een AED moeten gebruiken. Iedereen kan in een situatie terecht komen waarbij je EHBO moet verlenen, ook jongeren. Bijvoorbeeld wanneer een familielid een hartstilstand krijgt, of een herseninfarct. Juist op dat soort momenten telt iedere minuut en is het belangrijk dat je weet hoe je moet handelen. Op de vraag of jongeren daadwerkelijk zouden reanimeren wanneer dat nodig is, geeft 34 procent aan dat te doen. Slechts 29 procent zou in een dergelijke situatie een AED gebruiken.

"Ook jongeren kunnen in een situatie komen, waarin ze levensreddend moeten handelen. Als ze de eerste hulpvaardigheden al op jonge leeftijd op school leren en oefenen in de klas, zullen ze eerder gaan helpen als dit nodig is. Nadat je EHBO-onderwijs hebt gehad, ken je niet alleen de theorie, maar weet je ook hoe je in de praktijk moet handelen”, legt Van Schaik uit.

“In Denemarken hebben we gezien dat sinds de invoering van reanimatielessen in het onderwijs, het aantal geslaagde reanimaties is verdrievoudigd. Door naast reanimatie scholieren ook te leren hoe te handelen bij ‘ernstige bloeding’, ‘brandwonden’, ‘epilepsie’ en ‘herseninfarct’ zullen we hier flinke gezondheidswinst boeken”, zegt Bernard Leenstra.

Kennis
Opvallend is dat veel jongeren wel weten wat zij moeten doen wanneer iemand een brandwond heeft. 72 procent zegt te weten hoe zij moeten handelen. Veel jongeren zeggen ook te weten wat zij moeten doen wanneer iemand zich ernstig verslikt en dreigt te stikken. Meer dan de helft van de jongeren weet zich wel raad wanneer iemand een bot gebroken heeft. Dit zijn hoopvolle resultaten, tegelijkertijd is er nog veel winst te behalen.

“EHBO onderwijs is goed voor de volksgezondheid, verlaagt de kosten in de zorg maar is bovenal goed voor de ontwikkeling en zelfvertrouwen van de scholier”, zegt Leenstra.

Rode Kruis en Schok & Pomp willen dat er op de middelbare scholen standaard EHBO-onderwijs over levensreddend handelen in het lesaanbod komt. De jongeren leren dan onder andere wat zij moeten doen wanneer iemand een hartstilstand, een beroerte of verstikking heeft. Er zijn al EHBO-lessen op scholen, maar die zitten niet standaard in het lessenpakket. Daardoor zijn er ook veel scholen die dit onderwijs niet geven. Om te zorgen dat docenten het niet drukker krijgen, kunnen EHBO-instructeurs en medici dit onderwijs op de scholen verzorgen.

Er zijn minstens 40.000 handtekeningen nodig om te zorgen dat EHBO in het middelbaar onderwijs op de politieke agenda komt te staan. De petitie is te tekenen via www.rodekruis.nl/EHBOpetitie.

FOK! Wat een weer: perioden met zon

Gegroet!

Dat was nog best een redelijke dag gisteren. De bewolking trok 's middags geleidelijk aan naar het oosten toe weg, en zeker in het westen klaarde het breed op. Sterker nog, het werd er zelfs vrij zonnig. In het diepe binnenland duurde het wat langer voordat de zon er echt doorheen brak. De temperatuur was ook prima en lag tussen de 18 en 21 graden. Best aangenaam dus.

Vandaag zijn er perioden met zon en blijft het droog. Het wordt nog iets warmer met 20 tot 24 graden.  Er staat een matige zuidwestelijke wind.

In het weekend wordt de grens van 25 graden wellicht overschreden. Op zaterdag alleen in het uiterste zuiden, maar zondag vrijwel overal. Behalve op de Wadden dan. Verder is het droog en schijnt de zon geregeld.

Na het weekend wordt het weer wat koeler, maar het ziet er niet naar uit dat de warme lucht verdreven gaat worden door regen en/of onweersbuien. De timing van doorkomst van het koufront lijkt zeer ongunstig te zijn.

Enfin, een mooi weekend voor de boeg.

Tot morgen!  

Hawaii (Foto: Hoe-die-nie & Semtex)
Hoe-die-nie & Semtex genieten nog steeds van een heerlijke vakantie op Hawaii. (Foto: Hoe-die-nie & Semtex)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

'Řdegaard bracht woensdag geheim bezoek aan Ajax'

Martin Ødegaard heeft woensdag een geheim bezoek gebracht aan Ajax, zo meldt De Telegraaf vrijdag. Volgens het dagblad was de twintigjarige spelmaker, eigendom van Real Madrid, in het bijzijn van zijn Noorse management Nordic Sky op bezoek in de Johan Cruijff ArenA, een dag na de verloren play-offs om Europees voetbal met zijn tijdelijke werkgever Vitesse tegen FC Utrecht.

Ødegaard en consorten spraken naar verluidt rond het middaguur met directeur voetbalzaken Marc Overmars. Een onderhoud waar hoofdtrainer Erik ten Hag niet bij aanwezig was. Volgens het dagblad probeerde Overmars de Noor, die nog een contract tot de zomer van 2021 met Real Madrid heeft, het belang voor de jongeling van een overstap naar Ajax in te laten zien.

Ajax wilde in eerste instantie pas concreet voor Ødegaard worden zodra Hakim Ziyech van de hand zou worden gedaan, maar Overmars lijkt toch nu al tot actie over te gaan. Het Bayer Leverkusen van Peter Bosz is immers ook zeer concreet voor Ødegaard en heeft als voordeel dat Real Madrid er veel voor voelt of voelde om het talent in een zwaardere competitie aan het werk te willen zien.

Ødegaard werd eerder anderhalf seizoen aan sc Heerenveen uitgeleend en speelde afgelopen seizoen op tijdelijke basis voor Vitesse. Inmiddels weet Ajax dat een verhuur voor twee jaar aan de Amsterdammers ook bespreekbaar is voor de Spaanse topclub. Volgens het dagblad heeft Ødegaard de sleutel van de transfer in handen en zal hij tijdens zijn vakantie een knoop doorhakken.

.

Giro: Etappe 19 - De beslissing komt eraan

Etappe 18 van de Giro was een mooie, met winst voor een vluchter die de gapende muil van het peloton nét voor wist te blijven. Vandaag wordt het een andere rit, de aankomst ligt namelijk bergop en het beslissende drieluik gaat beginnen.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier lezen we dat de heren 151 kilometer voor de kiezen krijgen. Het is grotendeels niet al te lastig, op één pittig klimmetje na zo'n 60 kilometer na, maar aan het eind moeten de klimbenen toch ondergebonden worden.

Die klim na zestig kilometer, de Passo San Boldo, is overigens het kijken meer dan waard: de weg is er fenomenaal mooi met heel veel tunneltjes. De slotklim naar San Martino di Castrozza is met 13,6 kilometer flink lang, maar met 5,6% gemiddeld niet heel steil.

Een lange, niet al te steile klim kan voor leuke taferelen zorgen en dus is het devies: kijken. De etappe begint rond één uur, Eurosport is er vanaf het begin live bij. De finish wordt wederom tussen vijf en half zes verwacht, zo ongeveer.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Osaka en Halep met overwerk door op Roland Garros, jonge Anisimova verrast

Tennisster Naomi Osaka heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de derde ronde op Roland Garros. De nummer één van de wereld had met de Wit-Russische Viktoria Azarenka dan ook bepaald geen eenvoudige tegenstandster tegenover zich, ze was zelf immers ook ooit nummer één van de wereld. Azarenka, op de weg terug na allerlei privéproblemen, won de eerste set, maar kreeg het steeds zwaarder en zag Osaka alsnog langszij komen: 4-6, 7-5, 6-3.

Ook de nummer drie van de plaatsingslijst, titelverdedigster Simona Halep, moest extra aan de bak. De Roemeense stond één set af tegen Magda Linette, maar was de Poolse daarna toch de baas: 6-4, 5-7, 6-3. De Australische Ashleigh Barty (8) stuurde Danielle Collins met 7-5, 6-1 terug naar de VS, Serena Williams had aan een dik uurtje genoeg om de Japanse Kurumi Nara te kloppen (6-3, 6-2) en Belinda Bencic (15) maakte haar een dag eerder gestaakte partij tegen Laura Siegemund alsnog af: 4-6, 6-4, 6-4.

Verder was het geen beste dag voor de geplaatste speelsters, de een na de ander sneuvelde. De Wit-Russische Aryna Sabalenka (11) dolf duidelijk het onderspit tegen de pas 17-jarige Amerikaanse Amanda Anisimova (6-4, 6-2), terwijl de Chinese Wang Qiang (16) door de nog maar 18-jarige Poolse Iga Swiatek alle hoeken van het veld op getikt werd: 6-3, 6-0. Olympisch kampioene Monica Puig uit Puerto Rico was op haar beurt veel te sterk voor de Russische Daria Kasatkina (21): 6-3, 6-1.

Bianca Andreescu (22) trok zich vooraf al geblesseerd terug van haar duel met Sophia Kenin, terwijl het Franse thuispubliek hun voornaamste hoop Carolina Garcia (24) met 1-6, 6-4, 6-4 zag sneuvelen tegen de Russische Anna Blinkova. De Taiwanese Hsieh Su-Wei (25) was niet opgewassen tegen de Duitse Andrea Petkovic (4-6, 6-3, 8-6) en de jonge Griekse Maria Sakkari (29) sneuvelde tegen de Tsjechische Katerina Siniakova: 7-6 (5), 6-7 (8), 6-3.

Madison Keys (14) en Priscilla Hon moesten hun wedstrijd voorafgaand aan set drie staken wegens de duisternis, Lesia Tsurenko (27) en Aleksandra Krunic hadden nog een ongelukkiger moment: zij gaan vrijdag verder en beginnen dan bij 6-6 in de beslissende derde set.

Del Potro met moeite naar derde ronde Roland Garros

Tennisser Juan Martin Del Potro heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de derde ronde op Roland Garros. De als achtste geplaatste Argentijn moest bijna vier uur aan de bak tegen de Japanner Yoshihito Nishioka, maar een vroege break in de vijfde set bracht uiteindelijk de beslissing: 5-7, 6-4, 6-2, 6-7 (5), 6-2.

Del Potro's landgenoot Federico Delbonis dolf het onderspit tegen de Italiaan Fabio Fognini (9), die met 6-4, 3-6, 6-3, 6-3 te sterk was. De Rus Karen Khachanov (10) moest één kansloze set afstaan aan de Fransman Gregoire Barrere, maar herpakte zich en won alsnog gewoon in vier sets: 6-3, 7-6 (6), 0-6, 7-5.

De Kroaat Borna Coric (13) stuurde Lloyd Harris met 6-2, 6-2, 7-6 (2) terug naar Zuid-Afrika, terwijl Gaël Monfils (14) een Frans onderonsje met Adrian Mannarino in zijn voordeel beslechtte: 6-3, 6-4, 6-4. De Serviër Dusan Lajovic (30) speelde tegen de jonge Fransman Elliot Benchetrit en maakte een einde aan diens droom: 6-3, 6-3, 6-4.

Fernando Verdasco speelde al zijn 64e opeenvolgende Grand Slam-toernooi, een bijzonder indrukwekkende reeks als je je bedenkt dat de 35-jarige Spanjaard sinds Wimbledon 2003 geen toernooi meer gemist heeft. De nummer 23 van de plaatsing in Paris is echter klaar: de Fransman Antoine Hoang was hem in bijna vier uur de baas met 6-4, 3-6, 7-6 (5), 7-5.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Happy Death Day 2U
review
Fell Seal: Arbiter's Mark
special
Pinkpop 2019: een terugblik
review
Warhammer: Chaosbane
review
Wonderboom 2
review
CD: This Can Hurt - World Apart
©FOK.nl e.a.